Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
medox
|
Wysłany: 11:49 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Ponownie zalecam forumowiczom ostrożność we wstawieniach koniec grudnia/początek stycznia bo jest prawdziwy Run na wstawienia w tym czasie. Dość że ci teraz sprzedający lekko wydłużyli przerwę, bo nie wiedzieli jak sprzedadzą i kiedy, to rusza wszystko co stanęło w listopadzie i znowu się robi skomasowanie wstawień które mogą wyjść wprost na 3falę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agroleń
|
Wysłany: 10:30 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Agroleń napisał: | Tesciu napisał: | miko napisał: | Tak sobie myślę dlaczego w tak trudnych czasach hodowla idzie pełną parą i dlaczego hodowcy zasiedlają fermy w momencie gdy wszystko wskazuje na to że z tego nic nie będzie tylko robota,robota,robota i strata------ nie potrafię sobie odpowiedźieć. |
Walkowalismy tutaj temat opłacalności, każdy ma inne koszta a dodatkowo są gracze na rynku którym Ubojnia nie pozwoli się zatrzymać. Jeden dostaje aneks do umowy a drugi jedzie bez:) sporo takich przypadków się słyszy a wszystko się sprowadza zwyczajnie do ilości posiadanego żywca. |
Mam chusteczkę haftowaną, co ma cztery rogi,
kogo kocham, kogo lubię, rzucę mu pod nogi. |
A
Ten jest mały,
Ten kapryśny,
Ten niechaj już nie hoduje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuń
|
Wysłany: 10:27 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Naganiacze tuczu kontraktowego znowu? Haha. Pomyliliscie adresy kur.wa. Nikt z grona świadomych forumowiczów nie wejdzie w coś co nawet minister rolnictwa chciał wypalić gorącym żelazem. Przeżyją to hodowcy bo mają w CH pieniędzy, bo gollili po 4.2 przez całe lata wtedy, kiedy niewolnicy z tuczu kontraktowego sprzedawali po 3.2. Więc hodowcy przeżyją a wy dalej będziecie niewolnikami na własnym podwórku i będziecie robić za 10gr, bo tyle z tego w efekcie zostaje. Ja dam cenę 5netto. I co z tego, skoro tak skalkuluje pozostałe składniki, że niewolnika będzie to kosztować 4.95 netto. Nie ten adres z tymi bajkami. Pokazywanie tuczu kontraktowego jako lepszego w trakcie pandemii która zdarza się raz na 100lat jest obrażaniem inteligencji forumowiczów |
No i trzeba dodać że kontrakty to na stałe obnizona cena na rynku. Nigdy nie podniesie sie do 4 bo ubojnie kupujace z wolnego nie beda konkurencyjne i drogo nie beda kupować. Nie wspomnie o sytuacji paszarni i przede wszystkim wylegarni, co nie Medox
a tak powaznie unikajcie kontraktow jak ognia. Nie macie szans dobrze na tym wyjść. Jesli musicie albo Was kusi starajacie sie podpisac cyrograf na 1, 2 rzuty max. Potem poznacie całą prawde o umowach.
2,20-2,25 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agroleń
|
Wysłany: 10:26 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Tesciu napisał: | miko napisał: | Tak sobie myślę dlaczego w tak trudnych czasach hodowla idzie pełną parą i dlaczego hodowcy zasiedlają fermy w momencie gdy wszystko wskazuje na to że z tego nic nie będzie tylko robota,robota,robota i strata------ nie potrafię sobie odpowiedźieć. |
Walkowalismy tutaj temat opłacalności, każdy ma inne koszta a dodatkowo są gracze na rynku którym Ubojnia nie pozwoli się zatrzymać. Jeden dostaje aneks do umowy a drugi jedzie bez:) sporo takich przypadków się słyszy a wszystko się sprowadza zwyczajnie do ilości posiadanego żywca. |
Mam chusteczkę haftowaną, co ma cztery rogi,
kogo kocham, kogo lubię, rzucę mu pod nogi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goliathus
|
Wysłany: 10:25 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Tesciu napisał: | Czy jest tutaj hodowca który handluje z Ced..? Znacie kogoś?
Przyjmijmy ze na świecie brakowało pandemii to jak hodowcy wychodzili na tym tuczu?
Uczciwość?
Pewny odbiór?
Mocne wsparcie w temacie weterynarii?
Pytam poważnie! Ciekawi mnie jakim sposobem Niepołomice utrzymują cenę kontraktacyjna w dobie kryzysu |
Jak na każdym składzie cj oberwie po tonie mięsa to jak mają nie wytrzymywać |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 10:00 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Naganiacze tuczu kontraktowego znowu? Haha. Pomyliliscie adresy kur.wa. Nikt z grona świadomych forumowiczów nie wejdzie w coś co nawet minister rolnictwa chciał wypalić gorącym żelazem. Przeżyją to hodowcy bo mają w CH pieniędzy, bo gollili po 4.2 przez całe lata wtedy, kiedy niewolnicy z tuczu kontraktowego sprzedawali po 3.2. Więc hodowcy przeżyją a wy dalej będziecie niewolnikami na własnym podwórku i będziecie robić za 10gr, bo tyle z tego w efekcie zostaje. Ja dam cenę 5netto. I co z tego, skoro tak skalkuluje pozostałe składniki, że niewolnika będzie to kosztować 4.95 netto. Nie ten adres z tymi bajkami. Pokazywanie tuczu kontraktowego jako lepszego w trakcie pandemii która zdarza się raz na 100lat jest obrażaniem inteligencji forumowiczów |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tradytor
|
Wysłany: 09:30 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Bossu napisał: | Znam grupę hodowców z okolic żuromina,która przez cały ten rok miała stała cenę blisko 3.5.
Umowę firmy na C też miałem w rękach-odpowiednio mniej dostajesz jak nie bierzesz np weterynarii od nich.Im mniej jesteś zależny od nich tym mniejsza jest ta cena. Po za tym to jest integracja całkowita od pola do stołu mają gdzie zaoszczędzić żeby wypłacić to 3.30 i wiecej |
A czy ta grupa oprócz ceny za kg żywca pochwaliła Ci się ceną paszy ? Bo mieli najdroższą w kraju i z tych 3,5 robił się 3,3 bo 20 groszy ta wspaniała firma zabierała im w paszy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bossu
|
Wysłany: 09:27 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Znam grupę hodowców z okolic żuromina,która przez cały ten rok miała stała cenę blisko 3.5.
Umowę firmy na C też miałem w rękach-odpowiednio mniej dostajesz jak nie bierzesz np weterynarii od nich.Im mniej jesteś zależny od nich tym mniejsza jest ta cena. Po za tym to jest integracja całkowita od pola do stołu mają gdzie zaoszczędzić żeby wypłacić to 3.30 i wiecej |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 07:14 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Gdy dla tymczasowego bezpieczeństwa zrezygnujemy z podstawowych wolności, nie będziemy mieli ani jednego, ani drugiego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 07:11 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Tesciu napisał: | Czy jest tutaj hodowca który handluje z Ced..? Znacie kogoś?
Przyjmijmy ze na świecie brakowało pandemii to jak hodowcy wychodzili na tym tuczu?
Uczciwość?
Pewny odbiór?
Pytam poważnie! Ciekawi mnie jakim sposobem Niepołomice utrzymują cenę kontraktacyjna w dobie kryzysu |
I frytki do tego??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tesciu
|
Wysłany: 06:32 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Czy jest tutaj hodowca który handluje z Ced..? Znacie kogoś?
Uczciwość?
Pewny odbiór?
|
Powrót do góry |
|
 |
Tesciu
|
Wysłany: 06:28 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
miko napisał: | Tak sobie myślę dlaczego w tak trudnych czasach hodowla idzie pełną parą i dlaczego hodowcy zasiedlają fermy w momencie gdy wszystko wskazuje na to że z tego nic nie będzie tylko robota,robota,robota i strata------ nie potrafię sobie odpowiedźieć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
miko
|
Wysłany: 03:43 Wto 1 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Tak sobie myślę dlaczego w tak trudnych czasach hodowla idzie pełną parą i dlaczego hodowcy zasiedlają fermy w momencie gdy wszystko wskazuje na to że z tego nic nie będzie tylko robota,robota,robota i strata------ nie potrafię sobie odpowiedźieć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
j p
|
Wysłany: 23:20 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
Niejeden osioł wprzęga się przed rydwan zwycięzcy,chce uchodzić za rumaka.To mądra sentencja dla naczelnego osła tego forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tradytor
|
Wysłany: 23:16 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
Agrrik napisał: | BialyB napisał: | Medox.... Ja zdalem dzis po 3.28. Co ty na to? |
do tego tylko spożycie 1,4 no i zarobiłeś, brawo |
Tylko nie policzył do spożycia 20 ton własnego zboża a ta cena to już z vatem i bez potraceń wagowych i jakościowych . Po prostu idealny przykład hodowcy ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agrrik
|
Wysłany: 23:14 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
BialyB napisał: | Medox.... Ja zdalem dzis po 3.28. Co ty na to? |
do tego tylko spożycie 1,4 no i zarobiłeś, brawo |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tradytor
|
Wysłany: 22:58 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Tak se myślę, pasza podrożeje ze 100zeta, + ogrzewanie, to koszt zimowego rzutu będzie z 3.50. A ci i tak wstawiają. Kamikadze. I tak jak kamikadze, czuję, że rozbiją się o trzecią falę pandemii W każdym razie plotkuje się na wylęgarniach, że czego jak czego ale fantazji to hodowcom nie brak Tak dziś usłyszałem |
A co te wylęgarnie zabiorą hodowcy jak im nie zapłaci za pisklaka skoro na hipotece bank siedzi ? a nic innego prócz kilku bud w kredycie hodowca nie posiada ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
lysonzi1
|
Wysłany: 21:54 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
Ale ty się martwisz o czyjąś kieszeń. Widocznie twoja za bardzo wypchana nie jest. Zresztą jak się jest starym dziadem bez perspektyw to co można wymagać. Chłopie jesteś już na forum przeszło 14 lat i dodajesz od tych 14 lat ponad 1 post dziennie. Wszyscy już wiedzą o kopaniu dołów, każdy już ma koparkę na podwórku, wszyscy sądzą lasy żeby mieć gdzie te kury wypuszczać, wszyscy sznury już mają poszykowane na gałęziach i to po kilka w razie jakby gałąź pękła, także nie martw się o te biedne kurki. Są doły, są parki lasy i jeziora. Dla każdej znajdzie się miejsce. A jak braknie to pod sejm się kilka aut podrzuci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
BialyB
|
Wysłany: 21:48 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
Medox.... Ja zdalem dzis po 3.28. Co ty na to? |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 21:40 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
Tak se myślę, pasza podrożeje ze 100zeta, + ogrzewanie, to koszt zimowego rzutu będzie z 3.50. A ci i tak wstawiają. Kamikadze. I tak jak kamikadze, czuję, że rozbiją się o trzecią falę pandemii W każdym razie plotkuje się na wylęgarniach, że czego jak czego ale fantazji to hodowcom nie brak Tak dziś usłyszałem |
|
Powrót do góry |
|
 |
lysonzi1
|
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 16:17 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
Skończą się zamówienia z Anglii i zjedzie na 1.6 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuń
|
Wysłany: 15:59 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
2,10- 2,20 net. Ale ostroznie z przetrzymywaniem, nie wiem czy ta tendencja na dlugo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 15:49 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
GDZIE WSPARCIE DLA ROLNIKÓW ZA COVID?? NA KOBIETY POPATRZCIE !! JAK ONE SZŁY ULICĄ, TO SIĘ KUR.WA JARKOWI SZKLANKI W KREDENSIE TRZĘSŁY, A ZWOLENNICY PISU Z OKOLICZNYCH KAMIENIC SIEDZIELI W PIWNICY ZE STRACHU |
|
Powrót do góry |
|
 |
lysonzi1
|
Wysłany: 15:34 Pon 30 Lis 2020 Temat postu: |
|
|
lysonzi1 napisał: | A jeszcze w sprawie brexitu- jeszcze jest trochę czasu także żeby się czasem nie okazało, że w związku z pandemia przedłużą o pół roku. Obowiązkowe badania na salmonellę też miały wejść i cicho się zrobiło. To samo było z soją, niby kończyło się pozwolenie na jej stosowanie, a jednak zostało przedłużone. Nie siejmy paniki, bo dosyć każdy ma stresu i problemów. |
Oczywiście chodziło mi o urzędowe badania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|