Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 16:43 Pon 24 Cze 2019


wszystko o oborach dla bydła
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
andrzej23



Dołączył: 17 Lut 2013
Posty: 3
Skąd: KAMIEŃ

PostWysłany: 14:57 Czw 21 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ILE SZTUK MOŻNA TRZYMACI W KOJCACH 6 NA 10 NA DUŻE OCZYWIŚCIE
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
tomasz0859



Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 957
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 22:13 Wto 19 Lut 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak mięsne to TYLKO luzem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
andrzej23



Dołączył: 17 Lut 2013
Posty: 3
Skąd: KAMIEŃ

PostWysłany: 10:14 Nie 17 Lut 2013    Temat postu: obora Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.jestem nowy tutaj mam pytanie mam stodołe 15m na 11m chciałem ten budynek zakceptowaci na obore dla bydła mięsnego. czy lepiej jest na uwięzi czy wolnostanowiskowa.obornik mysile żeby usuwaci turem.z gury dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2009
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 08:53 Czw 8 Mar 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koledzy jak sie ma obora a utrzymywanie kur w małym kurniku 50 sztuk doklejonym do obory są osobne wejścia i niema przejącia bezpośredniego z kurnika do obory, nikt sie niedoczepi do tego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Lordaxeda



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 64
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 20:38 Nie 19 Lut 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Wie ktoś może jak wysoko ma być strop na głębokiej ścółce?? Natasza dzięki za odpowiedz


Ja mam w szczycie 7m, przy bokach na wysokość trzech bel słomy - to wiata z dorobionym z stołem zewnetrznym pod dachem - tam koniec dachu jest na wyokość 2 bel słomy. woda się nie skrapla, wentylacja ok, dużo powietrza.
w innych budynkach, gdzie dach jest nizej (np garaż gdzie stoją cielaki) woda kapie jak z chmurki na mapie prognozy pogody w "Wiadomościach" Koszmar!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
Lordaxeda



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 64
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 20:20 Nie 19 Lut 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Kolega twierdzi że na ruszcie byki mu wolniej rosną ma głęboką i ściułke i niewie dlaczego tak jest, zastanawia sie czy czasem niewieje coś od spodu przy rusztach. Co o tym myślicie? Ja mam na głębokich ściółkach jedyny minus to że idzie słomu dużo nic więcej.


coś w tym jest. Może ruszt rusztowi nierówny. Ja też mam byki na głębokiej ściółkce. Są szczęśliwsze, ale ta ilość słomy... z rusztu są bardziej czyste.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2009
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 19:19 Nie 19 Lut 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolega twierdzi że na ruszcie byki mu wolniej rosną ma głęboką i ściułke i niewie dlaczego tak jest, zastanawia sie czy czasem niewieje coś od spodu przy rusztach. Co o tym myślicie? Ja mam na głębokich ściółkach jedyny minus to że idzie słomu dużo nic więcej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Lordaxeda



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 64
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 18:36 Nie 19 Lut 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Na rusztach jest pewnie więcej otarć i takich drobnych urazów, i jeszcze jedno zależy na co ma być taka obora bo ruszta przy bydle mięsnym nieprzejdą,


a czemu nie przejdą przy mięsnym? znam obore na Mazurach, gzie 70 opasów 650kg BBx i ANx i LMx stoi na ruszcie po pieć, sześć miesiecy i nic im nie jest.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
Lordaxeda



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 64
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 18:32 Nie 19 Lut 2012    Temat postu: hala udojowa Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
panowie stosuje ktoś bio muche a może macie jakieś skuteczne środki?


lepiej walczyć z larwami. polecam desical, który zabija larwy, a poza tym chłonie amoniak, wilgoć, jest bakterio i grzybobójczy.
Ale mam pytanie:
kupić używaną halę udojową 2x6 z duovacami i automatycznym ściąganiem aparatów. Co polecacie? A może ktoś zna kogoś, kto chce sprzedać?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2009
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 21:12 Sro 15 Cze 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie stosuje ktoś bio muche a może macie jakieś skuteczne środki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
darekka



Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 169

PostWysłany: 20:59 Wto 31 Maj 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiedziałem, że takie przypadki też będą.
Dziś byłem u gościa, który cztery lata temu postawił oborę wolnostanowiskową na 120 krów. Właśnie ją przebudował na uwięziówkę.
Dojarkę z hali przerobił na przewodówkę. Mówi, że spadł koszt żywienia i wzrosła ilość mleka. Krowy premiuje dodatkową paszą indywidualnie. Skrócił się czas od wycielenia do zacielenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
NataszaX



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 187

PostWysłany: 12:55 Sro 17 Lis 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zależy w jakich miejscach umieścisz tą kurtynę, duże mrozy w zimie polecam na ciągi komunikacyjne (wejście-wyjście z hali udojowej, poczekalni, korytarzy między oborami), jeżeli chodzi o zamknięcie otworów w budynku, do których zwierzęta będą miały stały dostęp to bądź pewien- z rogami czy bez wymajtają i wymemłają je na wszystkie strony Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tomasz0859



Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 957
Skąd: pomorskie

PostWysłany: 19:05 Pon 8 Lis 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Takie kurtyny są bardziej dla ludzi, chociaż mam kolegę, który w taki sposób osłania na zimę wyjście z obory. Z początku był kłopot bo się nią bawiły, stanęła w drzwiach i huśtała ją na rogach.Jak założył szczotkę elektryczną to przestały się bawić kurtyną.
Jak nie będzie jakiejś upierdliwej krowy to spokojnie wytrzymają. Jak masz bez rogów tym lepiej bo nie maja jak się bawić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2009
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 18:11 Pon 8 Lis 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam mam pytanie jak myślicie na wasze oko czy krowy zniszczą taką kurtyne?? http://allegro.pl/kurtyna-pasowa-pcv-pcw-firana-magazynowa-zaslony-i1291995175.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Jaro8038



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 881

PostWysłany: 09:38 Pią 3 Wrz 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli mam doradzić, to odradzam - blacha może być sparzona i kupicie niezłą kichę - zauważcie, że koleś nawet zdjęć blachy nie przedstawił, a jeśli mówi, że leży ona już 150 dni przy takich upałach jakie były, to dla mnie wystarczy.
Zresztą przeprowadził dopiero 3 transakcje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2009
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 21:43 Czw 2 Wrz 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale jaka firma ja rozmawiałem z tym gosciem z allegro, jesli mzsz namiary kto robi tą blach to piknij na priv
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kamil 23



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 459
Skąd: mazowieckie

PostWysłany: 19:32 Czw 2 Wrz 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Panowie kupował ktos taką blache http://allegro.pl/blacha-trapezowa-rozne-kolory-promocja-i1197983924.html niby drugi gatunek ale koles gada że jak blacha leży 150 dni w krążku to muszą to sprzedać w drugim gatunku ale niczym nieróżni sie od pierwszego. Wypowie sie ktoś na ten temat? z góry dziękuje.
wiesz jak sie nazywa ta firma ja też kupuje w Starachowicach moge dać ci namiary
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2009
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 18:01 Czw 2 Wrz 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie kupował ktos taką blache http://allegro.pl/blacha-trapezowa-rozne-kolory-promocja-i1197983924.html niby drugi gatunek ale koles gada że jak blacha leży 150 dni w krążku to muszą to sprzedać w drugim gatunku ale niczym nieróżni sie od pierwszego. Wypowie sie ktoś na ten temat? z góry dziękuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
JDG



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 301
Skąd: Łabiszyn

PostWysłany: 21:03 Sro 1 Wrz 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poliuretan 5cm =10cm styropianu tak gadają przedstawiciele.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michy1111



Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 70
Skąd: Zając

PostWysłany: 20:45 Czw 8 Lip 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam przykrywał ktoś oborę płytą warstwową szłyszałem że lepszy jest poliuretan niż steropian możecie polecić jakąś firmę dach jednospadowy 23mx15m
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
sendar



Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 253

PostWysłany: 09:49 Czw 27 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Ostatnio przeglądając internet trafiłem na fajny serwis z bezpłatnymi ogłoszeniami rolniczymi. Więc jak chcecie sprzedać lub kupić jakąs maszynę rolniczą to polecam: (link) dużo ogłoszeń
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
harnaś



Dołączył: 05 Kwi 2010
Posty: 3

PostWysłany: 21:02 Sob 10 Kwi 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam mam zamiar dobudować oborę na 30, 15x2 stanowisk ( bez miejsca na dojarkę, bez miejsca na basen który jest już w starej oborze ,czyli obora tylko ze stanowiskami w środku) do starej w której jest 14,7x2 stanowisk
i z tym wiąże się moje pytanie może ktoś tak już robił jaki był koszt czy się opłacało, czy jest zadowolony i czy robić tak czy wybudować nowy wolno stojący budynek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
blady



Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 10

PostWysłany: 00:06 Czw 8 Kwi 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
Używał ktos do wyrównywania betonu takiej listwy wibracyjnej, jak to sie spisuje?


Ta listwa wibracyjna służy do dobrego zagęszczenia betonu. Ogólnie krótko to służy po to by usunąć z wymieszanego w betoniarce betonu nadmiaru pęcherzyków powietrza, które właśnie w trakcie mieszania się potworzyły. Taka posadzka jest trwalsza i mocniejsza właśnie przez to że nie ma wolnych przestrzeni. Koś mi kiedyś mówił, że nie wchłania taka posadzka tak dużo wody, dzięki czemu w zimie pod wpływem mrozu nie pęka.

Więcej o tym znajdziesz na pewno na forach budowlanych. Jeśli dobrze pamiętam to coś o tym widziałem też tu chyba w dziale budowy płyt obornikowych. Ale nie jestem pewien bo już chyba z 2 lata mnie tu nie było Very Happy
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2009
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 11:06 Nie 21 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Używał ktos do wyrównywania betonu takiej listwy wibracyjnej, jak to sie spisuje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2009
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 10:50 Nie 21 Mar 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jednym slowem nieda sie oszczędniej zrobić posadzki niz robie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 14, 15, 16  Następny
Strona 2 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach