Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 13:04 Wto 22 Wrz 2020


Agregaty uprawowe i podorywkowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 52, 53, 54  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 355
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 12:29 Pon 10 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co masz dokładnie na myśli??? gdzie zaczepić te łańcuchy?
szczerze jakoś tego nie widzę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
sim0n



Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 35
Skąd: Okolice Słupska woj.Pomorskie

PostWysłany: 12:18 Pon 10 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciężka sprawa, ja bym spróbował zamocować kilka ciężkich łańcuchów w tzw. "girlandę" aby sobie wisiały na wale i o niego ocierały. Nie wiem czy pomoże ale wiem że będzie głośno dzwoniło Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 355
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 08:30 Pon 10 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam.
macie jakieś pomysły co zrobić, żeby przedni wał strunowy w agregacje uprawowym nie oblepiał sie ziemią ???
praktycznie non stop jest zaklejony i boję sie, że połamie sie od tego ciężaru.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
Janek44



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 441
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 09:49 Nie 9 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szczewko napisał:

Kumpel podpinał 1222 i nie dawał rady....
A siebie pociągnął?Question

szczewko napisał:
"Zachodnie" konie są silniejsze Smile Smile
Bo karmione modyfikowanym genetycznie rzepakiem. Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen WP Kontakt
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 336

PostWysłany: 23:29 Sob 8 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem jak jest teraz ,ale wczesniej slyszalem ze polskie ciagniki mialy moc mierzona od silnika a np nh podawal moc mierzona na kolach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
globus0007



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 316

PostWysłany: 20:07 Sob 8 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szczewko napisał:
Niedawno kupiłem aktywna brone Lely ale do tej pory uprawiałem 5.5 metrowym agregatem zrobionym z 2 starych kultywatorów (na szerokich zebach) 46 zebów + doczepione brony "5" z i ciagałem to JD 3140 a ma on tylko 102KM....!!!!Uprawa siewna na 8-10 cm,predkosc ok. 10 km/h wydajnosc 3,5h w 50 min...
Kumpel podpinał 1222 i nie dawał rady....

"Zachodnie" konie są silniejsze Smile Smile


Właśnie tak samo myślęSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szczewko



Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 237
Skąd: pomorze srodkowe

PostWysłany: 19:58 Sob 8 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niedawno kupiłem aktywna brone Lely ale do tej pory uprawiałem 5.5 metrowym agregatem zrobionym z 2 starych kultywatorów (na szerokich zebach) 46 zebów + doczepione brony "5" z i ciagałem to JD 3140 a ma on tylko 102KM....!!!!Uprawa siewna na 8-10 cm,predkosc ok. 10 km/h wydajnosc 3,5h w 50 min...
Kumpel podpinał 1222 i nie dawał rady....

"Zachodnie" konie są silniejsze Smile Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
JDG



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 283
Skąd: Łabiszyn

PostWysłany: 19:44 Sob 8 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

globus512 napisał:
małorolny2 napisał:
Janek44 napisał:
globus0007 napisał:
ale to są całkiem inne konie.
Wyjaśnisz może dokładnie jakie? Interesuje mnie ten temat.
Mnie też . Jakie to są inne konie ? Laughing A moc to chyba w watach się podaje ? a może w Kw ? Laughing

Znajomy ma Ursusa 1614 i Deutza agrotrona 120 km i mówi że Deutz ma niby 120 ale jest dużo silniejszy od Ursusa!!!!


Konie to nie wszystko pozostaje jeszcze moment obrotowy, przebieg momentu i mocy, sprawność przeniesienia napędu, to wszystko daje moc na kołach która jest decydująca o uciągu ciągnika.Polecam testy DLG.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
globus512



Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 31

PostWysłany: 18:47 Sob 8 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

małorolny2 napisał:
Janek44 napisał:
globus0007 napisał:
ale to są całkiem inne konie.
Wyjaśnisz może dokładnie jakie? Interesuje mnie ten temat.
Mnie też . Jakie to są inne konie ? Laughing A moc to chyba w watach się podaje ? a może w Kw ? Laughing

Znajomy ma Ursusa 1614 i Deutza agrotrona 120 km i mówi że Deutz ma niby 120 ale jest dużo silniejszy od Ursusa!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 355
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 21:23 Sro 27 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

16 spokojnie da z nim rade.
my do 16245 mamy taki http://www.agrofoto.pl/forum/gallery-image8480.html i bardzo dobrze agregat spełnia swoją rolę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
zetor84



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 182
Skąd: krakow

PostWysłany: 21:12 Sro 27 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakby padło to by mozna było pomyslec o zmianie kołek na wałki.a podpinany by był do zetora16145 to chyba by sobie radzil Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 355
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 21:04 Sro 27 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do agregatu to chyba solidna maszyna. szkoda tylko, że z przodu ma koła podporowe zamiast wałka.
producenci podają KM wg różnych norm: brutto, netto;
niektórzy podają moc silnika bez żadnych obciążeń np wentylatora, sprężarki.
może być nawet do 15% różnicy wg tych norm.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
małorolny2



Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 670
Skąd: Podkarpacie

PostWysłany: 21:00 Sro 27 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Janek44 napisał:
globus0007 napisał:
ale to są całkiem inne konie.
Wyjaśnisz może dokładnie jakie? Interesuje mnie ten temat.
Mnie też . Jakie to są inne konie ? Laughing A moc to chyba w watach się podaje ? a może w Kw ? Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szczewko



Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 237
Skąd: pomorze srodkowe

PostWysłany: 20:59 Sro 27 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zetor84 napisał:
Co mysllicie o takim agregacie.ma ktos taki.jak on sie sprawuje?
http://www.allegro.pl/item316819705_agregat_uprawowy_6m_forschnit.html

znajomy ma cos takiego i ciaga go 1012...powoli idzie ale uprawia ładnie,grudy rozbija,pole rowne,jednym słowem polecam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Janek44



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 441
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 20:46 Sro 27 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

globus0007 napisał:
ale to są całkiem inne konie.
Wyjaśnisz może dokładnie jakie? Interesuje mnie ten temat.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen WP Kontakt
zetor84



Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 182
Skąd: krakow

PostWysłany: 20:15 Sro 27 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co mysllicie o takim agregacie.ma ktos taki.jak on sie sprawuje?
http://www.allegro.pl/item316819705_agregat_uprawowy_6m_forschnit.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paktofonikas



Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 445

PostWysłany: 19:34 Sro 20 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ile taki zestaw moze wazyc? A taki sam 4 m??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
globus0007



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 316

PostWysłany: 17:35 Sro 20 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

New Holland niby będzie miał tą samą moc co C-360 ale to są całkiem inne konie. Myślę, że z 2,6 da sobie radę tylko nie na gęsiej stopce. No i zależy też od prędkości i ziemi jaką masz....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 355
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 19:57 Wto 19 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prędzej 2,1m
jak sucho na polu to i tak będzie miał ciężko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 23:03 Pon 18 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

taki sam jak do c360 bo to 52KM według normy uzuywanej najczesciej w polsce. Czyli jakis 2,6M to maks
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
monk



Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 21

PostWysłany: 22:33 Pon 18 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaki agregat podorywkowy byście polecali do ciagnika New Holland TD60D? Moc ciagnika 59KM.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Janek44



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 441
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 18:00 Czw 7 Lut 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nijak mi toto nie pasuje do agregatu, jednak popatrzeć warto.
http://www.youtube.com/watch?v=D-PGHsy2AZU&NR=1
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen WP Kontakt
jozekrej



Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 114
Skąd: łańcuta

PostWysłany: 20:40 Wto 29 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

polecam krukowiaka podobny budową do mandamu ale dużo lżejszy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
LewY



Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 212
Skąd: Irządze

PostWysłany: 18:15 Wto 29 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no i po wielu przemysleniach wybór padł na ARESa L/Z 3m tylko teraz zastanawiam sie czy kupić z dwoma rzędami redlic czy z trzema?? z trzema napewno byłbym lepszy a pozatym różnic cenowa nie jest az tak duża bo dwurzedowy kosztuje 16100 zł a trzy rzedy 17000 tys, tylko czy przy trzyrzędowym który waży ok 835 kg i jest dłuższy od dwurzedowego nie bedzie mi przodu podrywać w traktorze (zetor 10540 + ładowacz czołowy + 280 kg obciazżników z przodu)???

hydropak w tym agregacie jest na dwuch siłownikach wieć siewnik powinien pracowac na nim stabilnie dodam ze narazie bede podczepiał do agregatu poznaniaka 2,7 ktorego przerobie na 3m
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
rafik256



Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 180

PostWysłany: 13:00 Pon 28 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bialy2005 napisał:
Agromasz ogólnie nie narzekam 2 sezony nim pracuje z poznaniakiem 2,7 pprzerobionym na 3m. Agregat sam w sobie solidnie zrobiony, ale hydropak to cieniutki, u mnie sie pogieły ramiona( wymienili na gwarancji) a nie chce myslec co by było jakbym miał ciezszy siewnik z wieksza skrzynia Smile ALE to według mnie spowodowane jest brakiem podpórek pod koła siewanika w pozycji transportowej i siewnikiem buja na boki i strasznie obciża ramiona hydropaku. Musze chyba pomyslec nad dorobieniem podstawek tak jak w UNII jest i chyba teraz tez agro-masz robi te podstawki.

Zastenawiam sie właśnie nad zakupem takiego agregatu i chodziłby z MF 3090 i poznaniakiem 3 m. Czy warto kupic ten agregat, wart jest on swojej ceny???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 52, 53, 54  Następny
Strona 17 z 54

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach