Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kissmy...
|
Wysłany: 21:04 Pon 10 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
płatności bezpośrednie będą przyznawane nawet płatnikowi ZUS (jeśli został nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów) problem pojawi sie dopiero w przypadku starań o środki związane z działań objętych PROW 2007-2013 |
|
Powrót do góry |
|
 |
flaber14
|
Wysłany: 20:18 Pon 10 Mar 2008 Temat postu: jeszcze raz w sprawie ZUS-u |
|
|
jak się dowiedziałem pracując i płacąc ZUS nie płaci się KRUS-u? Powiedziano mi że z podjęciem pracy należy zgłosić się do KRUS-u i zawiesić płacenie składki - mam nadzieję że tak można bo nie sprawdzałem jeszcze.
A teraz zasadnicze pytanie czy jeżeli zostanę płatnikiem ZUS a będę dalej posiadł gospodarstwo i nie płacił KRUS to czy mogę składać wnioski o płatność obszarowa??
A jeżeli nie to czy osoba która widnieje w agencji jako mój pełnomocnik (ale jest rencistą) może za mnie złożyć??
Bo mam nadzieję że mogę złożyć, w końcu ziemia będzie uprawiana?
Chyba to Państwo nie jest tak gł**** i nie podłoży mi kolejnej kłody pod nogi że będąc rolnikiem nie mogę podjąć pracy "nazwijmy to rządowej". Co prawda poniżej wyczytałem iż można dobrowolnie płacić KRUS ale Agencja i tak tego nie uwzględni.
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kaśka
|
Wysłany: 23:45 Wto 4 Gru 2007 Temat postu: Małe gospodarstwa |
|
|
Misiek087 masz rację, ale o tym wiedziano już grubo przed wejściem Polski do UE. Mój znajomy jeździł do Norwegii w czasach studenckich do gospodarstwa rolnego kilkusethektarowego, którego właścicelem był lekarz.Skupił szereg małych farm i sam dojeżdżał ze stolicy co jakis czas sprawdzić, czy trzódka dobrze się miewa.
Małe gospodarstwa mają szansę przy zrzeszaniu sie w spółdzielnie, grupy producenckie lub nawet stowarzyszenia producentów. Zawsze to "w kupie" raźniej. Nie wiem jakie są Wasze zapatrywanie na temat ekologii (na tym forum jest taki temat ale oblegają do malkontenci - niestety, w każdym razie mnie się wydaje, że produkcja ekologiczna ma sens.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
misiek087
|
Wysłany: 00:31 Czw 22 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
bo widzisz tak naprawdę to ten program jest tak przygotowany żeby mogli korzystac z niego rolnicy którzy utrzymuja sie wyłącznie zgospodarstwa i jest to gospodarstwo dobrze dające sobie radę w obecnych już warunkach. słabe gospodarstwo któremu cięzko jest sie utrzymać w obecnej sytuacji w rolnictwie i tak nie skorzysta z tych środków bo dla niego pomimo 50% zwrotu poniesionych kosztów to i tak duża inwestycja nie jest na miarę jego sił. gospodarstwa które jest stac na skorzystanie z takiej pomocy zrobią ogromny krok do przodu przez co bardzo cieżko będzie znimi konkurować pokuszę sie nawet o stwierdzenie ze ich już sie " nie dogoni" dla nas mniejszych rolników może jest to smutne ale niestety taka jest prawda. Unia popiera silnych i ich dotuje . daj boże zeby to sie zmieniło bo czarno widze obraz polskiego rolnictwa! moim zdaniem gospodarstwo poniżej 20 ha nie ma szans na rozwój. tylko wegetacja niestety |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen
|
Wysłany: 23:12 Wto 30 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Rolnikom to raczej nie wyjdzie na dobre.a wracając do tematu ,to jestem zły ze nie mogę z korzystać z tego programu.przy tak małym areale jaki posiadam i braku produkcji zwierzęcej trudno związać koniec z końcem,a tym bardziej inwestować bez pomocy z unii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kissmy...
|
Wysłany: 18:09 Wto 30 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
szopen napisał: | Szkoda. widzę ze z tego PROWu raczej nie będę mógł skorzystać. wszędzie wymagany jest ten KRUS!!!!!! |
jedyna nadzieja w restrukturyzacji KRUS i ujednoliceniu stawek z ZUS |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen
|
Wysłany: 14:15 Wto 30 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Szkoda. widzę ze z tego PROWu raczej nie będę mógł skorzystać. wszędzie wymagany jest ten KRUS!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kissmy...
|
Wysłany: 22:06 Nie 28 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
szopen napisał: |
Mam wykształcenie rolnicze i pracuje(ZUS). to czy mogę skorzystać z programu młody rolnik grzie wymagany jest KRUS |
TAK jeśli spełniasz wszystkie wymagania i przez 3 lata będziesz opłacał KRUS w przeciwnym razie na wsparcie liczyc nie można |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen
|
Wysłany: 18:34 Nie 28 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
janusz102 napisał: | Jeśli właściciel gospodarstwa ma wykształcenie rolnicze a jest ubezpieczony w ZUS-ie to może skorzystać z PROW czy SPO, jeśli nie ma wykształcenia musi ubezpieczać się w KRUS |
Mam wykształcenie rolnicze i pracuje(ZUS). to czy mogę skorzystać z programu młody rolnik grzie wymagany jest KRUS |
|
Powrót do góry |
|
 |
janusz102
|
Wysłany: 05:07 Pon 27 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Żona musi być właścicielem lub współwłaścicielem gospodarstwa, jeśli nie jest to nie ma mowy o żadnej pomocy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mania
|
Wysłany: 19:43 Pią 24 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
w tym przypadku żona wystepuje o wszelką pomoc i nie ma problemu, a jeśli istnieje współwłasność majątkowa to jest takim samym właścicielem jak druga połówka |
|
Powrót do góry |
|
 |
janusz102
|
Wysłany: 12:36 Pią 24 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Jeśli właściciel gospodarstwa ma wykształcenie rolnicze a jest ubezpieczony w ZUS-ie to może skorzystać z PROW czy SPO, jeśli nie ma wykształcenia musi ubezpieczać się w KRUS |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beatq
|
Wysłany: 12:23 Pią 24 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
A jeśli rolnik pracuje i składki wszystkie płaci w ZUS, a tak naprawdę żona prowadzi gospodarstwo, które nie jest na nią i ona jest ubispieczona w KRUS, czy w takim przypadku mogą skorzystać z działaniń inwestycyjnych PROW oraz kredytów preferencyjnych? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kissmy...
|
Wysłany: 19:33 Czw 12 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
nie można byc jedocześnie płatnikiem ZUS oraz KRUS jednocześnie, przy stałej pracy można dobrowolnie ubezpieczyc się w KRUS i odprowadzac częśc składki (ale ARiMR nie uznaje tego za podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników) |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojt89
|
Wysłany: 19:12 Czw 12 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
niech ktoś napisze jakąs odpowiedź bo ja może za parę lat będe w takiej samej sytuacji |
|
Powrót do góry |
|
 |
kiecha3
|
Wysłany: 19:06 Czw 28 Cze 2007 Temat postu: bycie rolnikiem a praca (ZUS) |
|
|
Witam.
Jestem zupełnie zielona w sprawach podatków i innych przepisach i w związku z tym mam pytanie. Jestem właścicielem kawałeczka ziemi (1,5ha) od kilku lat, lecz początkowo się uczyłam dziennie, a teraz pracuję (pracodawca płaci ZUS). Czy istnieje możliwość abym była rolnikiem - płaciła KRUS- i nadal pracowała? Nie znam się totalnie na tym i proszę o pomoc.
Z góry dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|