Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KOKOGRIP
|
Wysłany: 21:20 Czw 12 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
a czy ktoś widział może program szczepień z krajów lepiej rozwiniętych? |
|
Powrót do góry |
|
 |
k
|
Wysłany: 16:30 Czw 12 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
czy akurat dr Dy jako pierwszy zaczal szczepic ospe na zurominie nie wiadomo do konca ale pewne jest ze jesli w 1 roku nie uda mu sie wprowadzic jakiejs nowej szczepionki to jest zalamany, nowe szczepionki to poprostu jego hobby.
o pasterlozie pierwsze slysze ale juz mnie dreszcz przechodzi na mysl o kolejnej szczepionce - powiedzcie mi ile te nasze kury wytrzymaja i czy jest jakas granica w ilosci szczepien
jaja na kontraktacji: 65-66gr
na wolnym rynku 85
ale co z tego z koro juz wytwornie podnosza ceny pasz a doktorzy ceny szczepionek tlumaczac to cena euro (nie wspominajac o pisklakach) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak
|
Wysłany: 00:27 Wto 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Jola a który doktor Cię obsługuje?
ten na To................., czy ten na Fu..............., czy jeszcze jakiś inny?
co do pasterelozy- jesli dotąd nie miałaś na stadzie to chyba nie ma sensu, te nasze kury i tak są najlepiej szczepionymi kurami w europie!!!!-- nigdzie tyle nie szczepią co u nas!!!
w zagłębiu Żuromin-Bieżuń pewien mądry doktor Dy....... zaczął szczepić stada na ospę i teraz muszą szczepić wszyscy-- bo inne stada nie szczepione się "nadkażały".
pastereloza jest szczepionką zabitą- więć nie ma możliwości "uzjadliwienia" się i jest pod tym względem bezpieczna, ale pamiętaj , że Twoje kury moga tego nie wytrzymać!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jola1
|
Wysłany: 08:13 Pon 9 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
w nawiązaniu do szczepień czy ktoś z was koledzy i koleżanki szczepi na pasterelozę bo mój lekarz sugeruje że trzeba by pomyśleć nad tym szczepieniem, co to za licho i czym się objawia w stadzie czy ktoś może miał z tym do czynienia i może już szczepi? co do cen to 0,65 -0,68 netto + wartość .pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
KOKOGRIP
|
Wysłany: 20:51 Nie 8 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
I znowu cisza.Czyżby to tylko Sztuder zaszalał z ceną.
W Białobrzegach 65 netto |
|
Powrót do góry |
|
 |
kamyk
|
Wysłany: 19:42 Nie 1 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Na e-coli szczepię pierwszy raz, zwd w nowych wstawieniach chce zrobić autoszczepinkę na bazie wychodowanego w danym rejonie szczepu . Ma to w kosztach być na podobnym poziomie . ZWD obiecuje dopłacić do jaj z takich stad o 0,5gr ( ufam że tak będzie ).
Cena za jajo zwd sztuder od 01.03 70gr + vat i +- wartość biol. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak
|
Wysłany: 22:43 Wto 24 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
kamyk napisał: | wracając do E-coli to w nowym stadzie szczepie E-coli ,dla wiadomości saszy....to droga impreza i podobno nie zawsze daje dobre rezultaty . Koszt 1000 dawek to ok 450zł netto w iniekcji . Szkoda gadać te kury niedługo będą oddychać po przez "dziury w klatce z piersiami" . A problemy z tym drobnoustrojem wcale nie muszą ustąpić , nawet przetrzymanie jaj wylęgowych powyżej 10 dni już powoduje problemy okołolęgowe i to nie ze złej woli ZWD czy hodowcy , wolny rynek nie daje przymusu wstawienia piskląt do tuczu , akura jaja znosi czy chcemy tego czy nie .
Tak na marginesie to Sasza nie dopisuj do moich wypowiedzi swoich myśli.[/b] |
To i tak masz niska cenę jak za tą szczepionkę,
i zapomniałeś napisać, że trzeba ja podać 2 razy,
ja miałem szczepione 1 stado-- ale to za mało, żeby sie wypowiadać, ZWD zadowolone z jaj i piskląt bardzo, brali jajka do 65 tygodnia!!!! -- oczywiście był to Cobb 500 i zdałem go bardzo niedawno.
niestety koszt odstręcza mnie od szczepienia-- bo to na stado 10 tys. impreza powyżej 10 tyśięcy złotych, a nikt niestety nie chce zapłacic więcej za "jajo szczepione na E.coli".
tak na marginesie jakby ktoś zdawał kurę repro-- cena za kilogram na dziś 2.5 do 2.6 zł / kg netto -- Uniszki i Zalewo. Ja zdałem po 2.5 , a znajomy po 2.6
Cena na podkupie za jajko 0.75+ vat
Od poniedziałku wylęgarnia Malec oficjalnie 0,65+vat za jajko kontraktowe i PO 0,80+VAT ZA NADWYŻKI --- pewna informacja.
także nie dawajcie się robić w ............., trzeba korzystać póki jest sytuacja.
Pisklak od 1.15 do 1.2 zł/ szt (prywatne ZWD)
jak ktos ma inne informacje to niech się podzieli,.
Pozdrawiam - Kurczak |
|
Powrót do góry |
|
 |
kamyk
|
Wysłany: 18:40 Nie 22 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
wracając do E-coli to w nowym stadzie szczepie E-coli ,dla wiadomości saszy....to droga impreza i podobno nie zawsze daje dobre rezultaty . Koszt 1000 dawek to ok 450zł netto w iniekcji . Szkoda gadać te kury niedługo będą oddychać po przez "dziury w klatce z piersiami" . A problemy z tym drobnoustrojem wcale nie muszą ustąpić , nawet przetrzymanie jaj wylęgowych powyżej 10 dni już powoduje problemy okołolęgowe i to nie ze złej woli ZWD czy hodowcy , wolny rynek nie daje przymusu wstawienia piskląt do tuczu , akura jaja znosi czy chcemy tego czy nie .
Tak na marginesie to Sasza nie dopisuj do moich wypowiedzi swoich myśli.[/b] |
|
Powrót do góry |
|
 |
to_i_ovo
|
Wysłany: 11:47 Pią 20 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
W starej unii cena na poziomie 20 - 21 eurocentów. Ponoć są transakcje nawet po 25 eurocentów. Zaczynają szukać jaj u nas.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jola1
|
Wysłany: 08:29 Pią 20 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
ceny na umowę od 63 do 65 netto + wartośc biol( pd-wsch.). ale dzwonią wylęgarnie za jajkiem ,nie wiem czy 90 gr uda się wyciągnąć ale na podkupie myślę że poniżej 80 nie powinniśmy schodzić przecież pasze poszły już w górę , u mnie nieśna 800 za tonę tj. o 50 zł na tonie zdrożała w ciągu miesiąca , piszcie jakie ceny w kraju aby być na bieżąco i także coś zarobić na dobrej koniunkturze i nie oddawać swojego zysku innym bo w dołku nam też nikt nie chce dołożyć na ładne oczy. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
k
|
Wysłany: 21:06 Czw 19 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
co tam słychac ciekawego u producentow jaj wylegowych znowu cisza znowu nic sie nie dzieje nikt nic nie pisze,
mam pytanie czy z zwiazku z oslabieniem zlotowki mozna sprzedac juz jajko po 90 gr na wolnym rynku
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jola1
|
Wysłany: 09:31 Sro 11 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
przedstawiciel z Holandiii z Rossa- Otto na spotkaniu powiedział jasno i wyrażnie na zadane mu pytanie co z jajami ściółkowymi , że odbierane są tak samo jak jaja gniazdowe i myte oraz dezynfekowane na wylęgarni nie zaś na fermie aby uniknąć popełnianych błędów w dezynfekcji na fermie ( temp. i środki dezynfekcyjne) i płacone jest za to jajo tak samo jak za kadże inne aby uniknąć kombinowania przez hodowców uzdatniania ich na własną rękę i popełniania błędów a przez to narażania na straty wylęgarnie porzez nieodpowiednio przeprowadzoną dezynfekcję a u nas w Polsce mówi się że jaja sciółkowe nie nadają się do wylęgu - na całym świecie się nadają tylko trzeba nauczyć się jak z nimi postępować na wylęgarni bo nikt kto liczy koszty nie może pozwolić sobie na takie straty , są różne stada o różnej liczbie jaj ściółkowych i nie można sobie pozwolić na wyrzucenie tych jaj , na zachodzie to zrozumieli. pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
k
|
Wysłany: 22:38 Wto 10 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
nie jestem lekarzem ale z tego co sie orientuje to szczepienie przeciwko coli mija sie z celem na kazdym kurniku sa inne szczepy coli wiec szczepionka musiala by byc wyprodukowana na danej fermie.
jesli ten post przeczyta jakis fachowiec ktory robil np specjalizacje w tym kierunku to fajnie bybylo zeby ten temat nam wyprostowal.
a co do jaj sciolkowych to powiedzmy sobie szczerze ze zagranica zwlaszcza na zachodzie za duze maja koszty zeby sobie pozwolic na marnowanie jaj ze sciolki |
|
Powrót do góry |
|
 |
to_i_ovo
|
Wysłany: 11:21 Pon 9 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
sasza307 napisał: | kamyk napisał: | cena ... materiał |
(No różnie to wam wychodzi,na coli nieszczepicie ,jajka ściółkowe mieszacie razem ,wazne ze wy jajko sprzedacie a potem niech się inni martwią) |
A skąd wiesz, że to hodowca miesza jaja ściółkowe, a nie wylęgarnia. A może to wylęgarnia miesza jaja różnych hodowców? A co do E-Coli, to jaką szczepionką mamy szczepić? Dla mnie E-Coli to brak higieny na wylęgarni!
Poprawiony poprzedni post!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
to_i_ovo
|
Wysłany: 11:12 Pon 9 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
[quote="sasza307"] kamyk napisał: | cena ... materiał )[/quote (No różnie to wam wychodzi,na coli nieszczepicie ,jajka ściółkowe mieszacie razem ,wazne ze wy jajko sprzedacie a potem niech się inni martwią) |
A skąd wiesz, że to hodowca miesza jaja ściółkowe, a nie wylęgarnia. A może to wylęgarnia miesza jaja różnych hodowców? A co do E-Coli, to jaką szczepionką mamy szczepić? Dla mnie E-Coli to brak higieny na wylęgarni! |
|
Powrót do góry |
|
 |
sasza307
|
Wysłany: 08:34 Pon 9 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
[quote="kamyk"]cena jaj u Sztudera od 1.02 65 netto . Pasza drożeje o 15 zł/t mimo że na śląsku wytwórnie trzymały ceny paszy co dla niektórych nawet 800zł/t ...dranie . Jajo schodzi , potwierdzam info , że cena jaj w UE ok 0.20 euro , ciekawe jak funkcjonują ZWD bazujące na jajach importowanych ? ( podobno my w kraju robimy słaby materiał )[/quote (No różnie to wam wychodzi,na coli nieszczepicie ,jajka ściółkowe mieszacie razem ,wazne ze wy jajko sprzedacie a potem niech się inni martwią) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kamyk
|
Wysłany: 22:58 Nie 8 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
cena jaj u Sztudera od 1.02 65 netto . Pasza drożeje o 15 zł/t mimo że na śląsku wytwórnie trzymały ceny paszy co dla niektórych nawet 800zł/t ...dranie . Jajo schodzi , potwierdzam info , że cena jaj w UE ok 0.20 euro , ciekawe jak funkcjonują ZWD bazujące na jajach importowanych ? ( podobno my w kraju robimy słaby materiał ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
k
|
Wysłany: 14:22 Sro 28 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
w ostatnmi tygodniu faktycznie i ja mam coraz wiecej zapytan o jajko z podkupu ale mam za mala ilosc w produkcji by pohandlować.
natomiast jesli chodzi o pasze dla kogutow to samo zalozenie jest dobre tylko problem w tym czy wytwornia zachwa sie uczciwie, bo jesli ma zrobic chudsza pasze to bardzo czesto wrzuca tam jakies smieci a my tego tak szybko nie sprwadzimy bo kura zaraz spadnie z jaj a kogut wizualnie odczuje to po 2 -3 tyg a wtedy juz moze byc za pozno by go podreperowac.
ja kiedys dla kogutow rossa rozcieczalem zwykla pasze owsem i powiem szczerze przynosilo to efekty ale jak mi trafilo lichej jakosci ziarno to skutek byl odwrotny,
sek w tym by kogut byl jak najdluzej syty wtedy jest mniej nerwowy i mniej sie stresuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
Toninho
|
Wysłany: 13:56 Pon 26 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Słuchajcie a po ile oferują teraz pisklęta 1 dniowe? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak
|
Wysłany: 01:12 Pon 26 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jola, wygląda na to, że dobrze słysałaś, bo ja słyszałem nawet o 22 eurocentach.
Jajo idzie dobrze, miałem kilka telefonów z róznych części Polski i powiem otwarcie sprzedałem juz 2 razy po 0,74 brutto ( cena na tzw. podkupie, bez umowy), ceny na umowy (netto) od 0,58 (drosed), 0,61 Indykpol, i
p. Malec podobno od 0,62 do 0,65
Proszę walczcie o ceny, bo informacje"ile to jest nawstawiane reprodukcji" to raczej fikcja skoro wylęgarniom tyle jaj brakuje. A EURO drogie jakby ktoś nie na czasie to powyżej 4,4. Pokalkulujcie! pozdrawiam i życzę wyższych cen |
|
Powrót do góry |
|
 |
to_i_ovo
|
Wysłany: 23:52 Nie 25 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jola1 napisał: |
Słyszałam że na zachodzie Polski kupują jajka z importu po 20 eurocentów. |
Jesienią 2008 importowali po 15 eurocentów. Jeżeli importują teraz, to po góra 17.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jola1
|
Wysłany: 20:12 Nie 25 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
karmienie kogucią paszą to stara pieśń sprzed jakieś 5 lat ale jak kogut zaczął żreć tyle co kura to już nie zalecali koguciej paszy być może to nowy -stary pomysł ROSSa na kłopoty z zapłodnieniem bo na to narzekają hodowcy od kilku już lat więc muszą mieć nową koncepcję żeby zagadać hodowców bo nie mają pomysłu na poprawienie koguta , co to za kogut skoro w samej instrukcji zalecają podmiankę w 40 tyg. życia, czemu więc świdomie sprzedają byle jakiego reproduktora oto jest pytanie - nie w paszy więc moim zdanie leży problem lecz w samym kogucie.
Słyszałam że na zachodzie Polski kupują jajka z importu po 20 eurocentów, wynikałoby z tego że są braki , czy ktoś wie po ile płaci p. Malec ? u nas ceny od 61-64 netto dzięki "kamyk" i "k" za wpisy i zapraszam innych do wpisów ,wymiana info to podstawa żeby nie dawać się "skubać"
pozdrawiam koleżanki i kolegów z branży. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kamyk
|
Wysłany: 16:23 Nie 25 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
u nas cena bazowa 63 gr netto , jajo schodzi , pasza 740 netto ale prow- rolimpex nie kwapi się z obniżkami i jeszcze straszy że ceny podniesie . Trochę strach zmienić wytwórnię w trakcie cyklu produkcyjnego , a to by było najskuteczniejsze narzędzie do walki o lepszą cenę .Podobno ROSS zaczą zalecać karmienie kogutów paszą " koguciom" czy ktoś to już praktykował ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
k
|
Wysłany: 16:03 Pon 19 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
ostatnio jakos cicho w temacie.
u mnie cena na kontraktach podobna od 62 - 63 gr.
powiedzcie czy sprzedajecie cos na wolny rynek i po ile bo ja na razie nie widze zadnego zainteresowania
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak
|
Wysłany: 21:17 Sro 31 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Jajko 0.61-0.65 netto, zejście super-- wręcz kolejka. przy tej cenie euro niedługo będzie superr cena. nie bęzie opłacalny import jaj z Holandi i Dani. cena paszy do 767 brutto za nieśną DJR.
życzę wszystkim z naszej reprodukcyjnej branży lepszego roku niż ten i oczywiście cen z lipca -sierpnia 2007... POMYŚLNOŚCI |
|
Powrót do góry |
|
 |
|