Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 11:52 Wto 22 Wrz 2020


Agregaty uprawowe i podorywkowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 52, 53, 54  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 14:46 Nie 20 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agromasz ogólnie nie narzekam 2 sezony nim pracuje z poznaniakiem 2,7 pprzerobionym na 3m. Agregat sam w sobie solidnie zrobiony, ale hydropak to cieniutki, u mnie sie pogieły ramiona( wymienili na gwarancji) a nie chce myslec co by było jakbym miał ciezszy siewnik z wieksza skrzynia Smile ALE to według mnie spowodowane jest brakiem podpórek pod koła siewanika w pozycji transportowej i siewnikiem buja na boki i strasznie obciża ramiona hydropaku. Musze chyba pomyslec nad dorobieniem podstawek tak jak w UNII jest i chyba teraz tez agro-masz robi te podstawki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
abuk14



Dołączył: 12 Sie 2006
Posty: 260
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 14:06 Nie 20 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możecie polecic jakieś agregaty upr.-siew. lepsze i tańsze od Aresa ??
Fajna robi robotę, ale może Agro-masz albo Mandam ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
danekbu



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 26

PostWysłany: 11:54 Pią 18 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja twierdzę że ZETOREK poradzi sobie nawet z 5,6m ale chodzi o jego masę własną bo to jest największym obciążeniem dla ciągnika. Pomyśl o tym ile będzie kosztował agregat a ile paliwko, zachęcam tylko do kupowania wyrobów ze stali SG a nie ST jak oeruje UNIA, wez tez pod uwagę ,że jeśli chcesz zrobić dobrze na glebach ciężkich to nigdy nie uda ci się to za jednym razem(na bardzo zwięzłych stosuje starą sprawdzoną technikę:wal a potem ciężka brona czasem x2)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grzesiek 90



Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 36
Skąd: Mazury

PostWysłany: 09:42 Pią 18 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tatamarty.323a napisał:
Do Twojego Zetorka Iwan, to spokojnie możesz założyć agregat szer. 4,2 m, bez problemu sobie poradzi, ja identyczny agregat, tylko o szer. 3,6 m ciągałem MTZem i bez problemu dawał radde, co do ziemi, to na lżejszej ziemi idzie ciężej, w piachu bardzo ciężko i wszystko się pcha jeśli jakieś resztki są w ziemi, natomiast na cięższej ziemi idzie super, a przedni wał listwowy nie jest zły, bardzo dobrze spełnia swoją role, tylko w moim agregacie był troche za delikatny i musiał zostać "stuningowany".



Nie zgodzę się z tym ze na lzejszej glebie idzie ciezej Exclamation po prostu agregat ci glębiej idzie i dlatego jest cięzej...i jak masz perz na polu to ci się wtedy pcha Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 336

PostWysłany: 09:41 Pią 18 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam ziemie ciezke ilekkie i noa obydwa typy gleb proponowal bym wal rurowy .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Iwan



Dołączył: 13 Wrz 2006
Posty: 41
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 09:32 Pią 18 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tatamarty.323a napisał:
Do Twojego Zetorka Iwan, to spokojnie możesz założyć agregat szer. 4,2 m, bez problemu sobie poradzi, ja identyczny agregat, tylko o szer. 3,6 m ciągałem MTZem i bez problemu dawał radde, co do ziemi, to na lżejszej ziemi idzie ciężej, w piachu bardzo ciężko i wszystko się pcha jeśli jakieś resztki są w ziemi, natomiast na cięższej ziemi idzie super, a przedni wał listwowy nie jest zły, bardzo dobrze spełnia swoją role, tylko w moim agregacie był troche za delikatny i musiał zostać "stuningowany".


Dzięki za odpowiedź Smile ja mam ciężkie ziemie więc problem z piachami mnie na szczęście nie dotyczy, choć na jednym polu mam niezłą glinę. Patrzyłem dziś dla porównania na unię kombi BH i dla 4,2m podają zapotrzebowanie 90 KM.

@krzant w przodzie to chyba lepiej żeby był wał listwowy bo pokruszy bryły, wał rurowy ubija ziemie i powinien być na końcu, ale rurowy będzie chyba lepszym wyborem na piaski aniżeli na glinę; w każdym razie tak mi się wydaje.

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzant



Dołączył: 01 Sie 2007
Posty: 237
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 07:47 Pią 18 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie niech mi ktoś odpowie czy na ciężkich ziemiach- glinach lepszy agregat z przednim wałem czy na koałach. Zastanawiam się czy na takim wale rurowym nie będzie za bardzo skakał do góry.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tatamarty.323a



Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 1625
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 23:25 Czw 17 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do Twojego Zetorka Iwan, to spokojnie możesz założyć agregat szer. 4,2 m, bez problemu sobie poradzi, ja identyczny agregat, tylko o szer. 3,6 m ciągałem MTZem i bez problemu dawał radde, co do ziemi, to na lżejszej ziemi idzie ciężej, w piachu bardzo ciężko i wszystko się pcha jeśli jakieś resztki są w ziemi, natomiast na cięższej ziemi idzie super, a przedni wał listwowy nie jest zły, bardzo dobrze spełnia swoją role, tylko w moim agregacie był troche za delikatny i musiał zostać "stuningowany".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
Iwan



Dołączył: 13 Wrz 2006
Posty: 41
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 23:01 Czw 17 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

danekbu napisał:
Nie dawno miałem taki problem do puki nie zoobaczyłem Konskilde z Kutna 5,3m, był 1 tys. droższy od UNI 5,1m i lżejszy o 500kg. Zprzodu ma włukę a wszystkie 3 części są na gumowych kołach, niepamiętam ile ale ma więcej zębów niż UNIA 5,6m , bo ma jakby w pieciu rzędach zęby , które wibrują w glebie jakgdyby je coś napędzalo (VIBRO MASTER)tak to się nazywa. teraz wiem ,że podjąłem dobrą decyzję.
Pozdrawiam...


Ja się tylko pytam jaką szerokość roboczą powinien agregat zaczepiany do zetora 12145 przy warunkach jakie opisałem w moim poprzednim poście; na unie nie patrze bo mam ograniczone środki finansowe, ale dzięki za zainteresowanie Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
danekbu



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 26

PostWysłany: 22:41 Czw 17 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie dawno miałem taki problem do puki nie zoobaczyłem Konskilde z Kutna 5,3m, był 1 tys. droższy od UNI 5,1m i lżejszy o 500kg. Zprzodu ma włukę a wszystkie 3 części są na gumowych kołach, niepamiętam ile ale ma więcej zębów niż UNIA 5,6m , bo ma jakby w pieciu rzędach zęby , które wibrują w glebie jakgdyby je coś napędzalo (VIBRO MASTER)tak to się nazywa. teraz wiem ,że podjąłem dobrą decyzję.
Pozdrawiam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Iwan



Dołączył: 13 Wrz 2006
Posty: 41
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 21:50 Czw 17 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Przymierzam się do zamówienia agregatu uprawowo-siewnego takiego jak ten www.rspkielce.pl/?page[0]=maszyny u dołu strony z wałami przednimi, jaka szerokość robocza byłaby dobra do zetora 12145? (3,6m czy 4,2m?) Ziemie IIIkl. i trochę nierówny teren. Dzwoniłem do nich z zapytaniem czy mogliby zrobić wał przedni po spirali, ale powiedzieli ze nie Confused Czy wał przedni z prostymi listwami nie będzie zbyt toporny?

pozdrawiam

PS. MOD nie denerwuj się ale z powodu tego "=" w linku odnośnik nie tworzył się poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Paweł60



Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 82
Skąd: Milonki

PostWysłany: 20:04 Czw 17 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

danekbu napisał:
ja myślę , że C360 poradzi sobie z 4 łapami i to będzie ok. 1,8m czyli za ciągnikiem zabierze, myśle że zabezpieczenia sprężynowe są zbyteczne i chyba wał rurowy za talerzami wyrównującymi mógłby przeszkadzać w panowaniu nad pojazdem, ale uważam że wał to zbytek , polecisz po robocie lekką bronką i będzie Tip-Top. Wink taki agregacik polecan do 60tki, ładna robótka, a C360 to ciągnik godny szacunku , sam używam do paszowozu 11m3.i chodzi bez zarzutu .


Dzięki a co byś polecił do 60-tki do uprawy wiosennej pod ziemniaki ziemia ciężka Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Eryko.



Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 576
Skąd: Wlkp

PostWysłany: 22:42 Wto 15 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Koledzy ile dostane za Agregat uprawowy 4m.hydr.rozkładany i z hydr.dociskiem wałkow.wałki podwojne z tylu.zdjecia :

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery-image14553.html
http://www.agrofoto.pl/forum/gallery-image14550.html
http://www.agrofoto.pl/forum/gallery-image14552.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
danekbu



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 26

PostWysłany: 22:41 Wto 15 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja myślę , że C360 poradzi sobie z 4 łapami i to będzie ok. 1,8m czyli za ciągnikiem zabierze, myśle że zabezpieczenia sprężynowe są zbyteczne i chyba wał rurowy za talerzami wyrównującymi mógłby przeszkadzać w panowaniu nad pojazdem, ale uważam że wał to zbytek , polecisz po robocie lekką bronką i będzie Tip-Top. Wink taki agregacik polecan do 60tki, ładna robótka, a C360 to ciągnik godny szacunku , sam używam do paszowozu 11m3.i chodzi bez zarzutu .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 355
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 22:31 Wto 15 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marcin82 napisał:
Paweł60 napisał:
Czy c 360 poradzi sobie z agregatem aktywnym( brona wirnikowa+wał) i jakiej szerokości roboczej można by było próbowac podpiąc, jaką prętkością można robic (jakim biegiem) Question


myśle ze agregat 50 cm szerokości powinien być ok Wink


100cm c360 też da rade Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
marcin82



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 855
Skąd: warmia

PostWysłany: 20:41 Wto 15 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paweł60 napisał:
Czy c 360 poradzi sobie z agregatem aktywnym( brona wirnikowa+wał) i jakiej szerokości roboczej można by było próbowac podpiąc, jaką prętkością można robic (jakim biegiem) Question


myśle ze agregat 50 cm szerokości powinien być ok Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Paweł60



Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 82
Skąd: Milonki

PostWysłany: 20:15 Wto 15 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy c 360 poradzi sobie z agregatem aktywnym( brona wirnikowa+wał) i jakiej szerokości roboczej można by było próbowac podpiąc, jaką prętkością można robic (jakim biegiem) Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
danekbu



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 26

PostWysłany: 18:58 Wto 15 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zgadzam się z wami ja ciągnę Unię 3,7SH 9 łap Landini135TDI i ma naprawdę co robić
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 355
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 20:16 Pon 14 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zgodzę sie z przedmówcą 16245 pracuje z kultywatorem 7 łap i więcej nie ma sensu. pracujemy 1 szosową, albo 3 terenową. może trochę za głęboko go zapuszczamy, ale teren dość pagórkowaty i jak mniej opuszczać to bywa, że jedna strona dużo gorzej robi.
poza tym czarniejsze pole jak głębiej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
JDG



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 283
Skąd: Łabiszyn

PostWysłany: 12:43 Pon 14 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

luki21 napisał:
ile koni trzeba liczyć na jedną szłapę standartowego grubera?


Ja ciągne JD 150 KM a łap jest siedem i to jest optimum na wszystkie rodzaje gleb jakie mam w gospodarstwie czyli wszędzie moge jechać powyżj 10km/h przy głębokosci 10-15cm (najlepsza praca grubera).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1982
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 22:32 Nie 13 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ile koni trzeba liczyć na jedną szłapę standartowego grubera?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
JDG



Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 283
Skąd: Łabiszyn

PostWysłany: 21:13 Czw 10 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
do JDG , a co ci to daje taki zabieg.? bawisz sie w niby głęboszowanie.


Jak uprawiam bezorkowo to najpierw po żniwach pracuje na głębokości ok 15cm, sieje gorczyce a na zime bądź wczesną wiosną jade do 25cm i sieje.
Takie skrajnoścj wykonywałem również w susze, jak inaczej agregat nie dawał się na glinie zagłębić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
choman



Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 17
Skąd: PODLASKIE

PostWysłany: 20:50 Czw 10 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co o tym sądzicie i czy ktoś użytkował taki agregat.Proszę o podpowiedż.
[url]http://www.allegro.pl/item292769329_agregat_uprawowy_3_0m_nowosc_.html[/url]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
choman



Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 17
Skąd: PODLASKIE

PostWysłany: 13:21 Czw 10 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co o tym sądzicie i czy ktoś użytkował taki agregat.Proszę o podpowiedż .http://www.allegro.pl/item292769329_agregat_uprawowy_3_0m_nowosc_.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1037
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 11:23 Czw 10 Sty 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do JDG , a co ci to daje taki zabieg.? bawisz sie w niby głęboszowanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 52, 53, 54  Następny
Strona 18 z 54

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach