Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 21:10 Czw 9 Kwi 2020


Ceny jaj spożywczych
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 323, 324, 325 ... 1367, 1368, 1369  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Demiurg



Dołączył: 01 Kwi 2016
Posty: 972
Skąd: Kraina Rozkoszy

PostWysłany: 23:03 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest cenaniemaceny napisał:
thunder13 dodatkowo wzbogacasz o mączkę Laughing

dobra mączka nie jest zła... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lipa33



Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 2

PostWysłany: 22:45 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

thunder13 odczytaj priva:)
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jest cenaniemaceny



Dołączył: 23 Mar 2011
Posty: 3182

PostWysłany: 22:01 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

thunder13 dodatkowo wzbogacasz o mączkę Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ale jaja



Dołączył: 11 Lis 2015
Posty: 27

PostWysłany: 21:49 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Swego czasu też na zachodzie pragneli eco i ściółki a po badaniach wrócili do klatki.Zmieni się władza,wygonia zielonych i klatka zostanie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
thunder13



Dołączył: 22 Mar 2016
Posty: 426

PostWysłany: 21:30 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jajczarek napisał:
thunder13 napisał:
Czy ktoś ma doświadczenia z firmą Dossche i koncentratami tej firmy? Chodzi o odchów niosek towarowych, a także późniejszą produkcję.

Obecnie biorę koncentrat z firmy Provimi ...


35 lat powiedziałem dość kupnej paszy.
ps.
- czy od tego koncentratu te jaja są tak wzbogacone NNKT Łomega ? Rolling Eyes Wink

Nie pisałem też że kupuję gotową paszę (za komuny to był mus, a na odchów to raczej się nie liczy bo w tym wieku kuraki nie znoszą jajek jeszcze, zresztą może 2 rzuty odchowu były na gotowcu tylko), ino koncentrat. Jak się nie rozróżnia jednego od drugiego to nie trzeba się brać za produkcję. Robię swoją paszę na bazie koncentratu i dodatkowo wzbogacam mieszankę o inne komponenty (a nie tylko te podstawowe).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
thunder13



Dołączył: 22 Mar 2016
Posty: 426

PostWysłany: 21:18 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jajczarek napisał:

- dopiero będą mieli wzbogaconych jaj w NNKT Łomega Laughing Laughing
coś się Pan przyczepił do tego. Nikt nie zamierza nikogo namawiać na jedyną słuszną hodowlę (hodujta w klatkach, ale nie negujta, że inny może mieć podobne wyniki produkcyjne na ściółce). Na mózg co niektórym już pada i pragną lepszych, sterylniejszych warunków dla kury niż dla człowieka. W Chinach robią sterylne jajka na taśmie produkcyjnej (tzw. podrabiane) i do tego dążymy chyba przez chorą ideologię.
Cytat:
21 wiek, idziemy do przodu a nie się cofamy
takie czasy, że każdy oszczędza na czym popadnie bo kredyt za nowoczesny kurnik trzeba spłacić, a cena nic nie drgnie (a Panowie tutaj na forum żalicie się , że dokładaliście do interesu, tacy przedsiębiorcy z Was). A jak coś się stanie lub wykryją jakieś ustrojstwo to plajta. Ja p... takie czasy i taką hodowlę, wolę po swojemu, bez zobowiązań, bez nadmiernego oszczędzania na produkcji. Konsument weryfikuje czy woli jeść jajo z g... na skorupie czy ze sterylnie zarządzanej fermy z g... w skorupie. Nie wszyscy hodują po taniości i w gnojówce- tyczy się to i klatkowców i ściółkowców. I jedni i drudzy są potrzebni na rynku i maja swoich odbiorców.

Z ciekawości. W jakim okresie panowie Wam się zwróci jedna hala produkcyjna z pełnym wyposażeniem w klatki i na ile sztuk te hale. U mnie i tak obecnie nie ma mowy o zmianie czegokolwiek z racji ograniczeń formalnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jajczarek



Dołączył: 11 Lip 2011
Posty: 6376

PostWysłany: 20:51 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

thunder13 napisał:
Czy ktoś ma doświadczenia z firmą Dossche i koncentratami tej firmy? Chodzi o odchów niosek towarowych, a także późniejszą produkcję.

Obecnie biorę koncentrat z firmy Provimi ...


35 lat powiedziałem dość kupnej paszy.
ps.
- czy od tego koncentratu te jaja są tak wzbogacone NNKT Łomega ? Rolling Eyes Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jajczarek



Dołączył: 11 Lip 2011
Posty: 6376

PostWysłany: 20:28 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest cenaniemaceny napisał:
Większość z nas miała kury na ściółce i wie czy to pachnie Rolling Eyes , Ja do gnoju nie wrócę Evil or Very Mad


21 wiek, idziemy do przodu a nie się cofamy Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jajczarek



Dołączył: 11 Lip 2011
Posty: 6376

PostWysłany: 20:26 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

thunder13 napisał:
A czy kura w klatce nie zje swoich odchodów (część przeleci przez ruszt, a reszta?). W Ameryce poszli krok dalej i suszony pomiot jest dalej skarmiany kurami. A inny dział produkcji rolnej z kolei skarmia krowy mleczne mocznikiem (m.in. w Polsce). Mniam.
Zobaczymy co powie jeżeli Kołchoz zabroni klatek.


proszę, przestań takimi głupotami zaśmiecać forum.
ps.
jak nam UE zabroni w klatce, będziemy zmuszeni hodować na ściółce (s.y.f.i.e)..
- dopiero będą mieli wzbogaconych jaj w NNKT Łomega Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jest cenaniemaceny



Dołączył: 23 Mar 2011
Posty: 3182

PostWysłany: 20:23 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Większość z nas miała kury na ściółce i wie czy to pachnie Rolling Eyes , Ja do gnoju nie wrócę Evil or Very Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jajczarek



Dołączył: 11 Lip 2011
Posty: 6376

PostWysłany: 20:11 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Demiurg napisał:
Jak komuś się na podłodze zawiesza pomiot to znaczy że ma słabą klatkę albo bardzo wysłużoną... (zwykle nienormatywnymi obsadami) Rolling Eyes


co można wiedzieć o klatce jak się na gnoju chowa Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kaczrub



Dołączył: 22 Mar 2006
Posty: 72
Skąd: dolnośląskie

PostWysłany: 19:35 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MAGICZNAKURA napisał:
Pan W ma większe problemy teraz niż salcia.


W mojej okolicy szczęśliwi dostawcy zboża do fdw zaczynają się niepokoić...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Demiurg



Dołączył: 01 Kwi 2016
Posty: 972
Skąd: Kraina Rozkoszy

PostWysłany: 18:34 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak komuś się na podłodze zawiesza pomiot to znaczy że ma słabą klatkę albo bardzo wysłużoną... (zwykle nienormatywnymi obsadami) Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Demiurg



Dołączył: 01 Kwi 2016
Posty: 972
Skąd: Kraina Rozkoszy

PostWysłany: 18:30 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://scr.hu/3ar/8bovh


-ciekawe czy zauważą spadek w liczbie klientów Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
thunder13



Dołączył: 22 Mar 2016
Posty: 426

PostWysłany: 18:24 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jajczarek napisał:
Widzę że u wszystkich są jaja bleee, aby u ciebie cacy.
ps.
zwróć wagę ile gnoju (własnych odchodów) najedzą się te twoje kurki na tej ściółce, dlatego twoje jaja są takie wzbogacone w NNKT Omega. Laughing Laughing Laughing
A czy ja coś mówię, że gdzie indziej jest zły produkt- mówię że na rynku okresowo się pojawia produkt nie spełniający kryteriów jakości czy zachcianek kupujących i z tego co raczej widzę to ludzie wczesnej kupujący w biedronkach czy u typowych handlarzy ciągną do mnie. Bezpośrednio na polskich fermach jaja mogą być dobre (co innego na zagranicznych co trudno stwierdzić), zaś po odleżeniu swojego u osób trzecich robi się nieciekawie.

Co do kur jedzących gnój. A czy kura w klatce nie zje swoich odchodów (część przeleci przez ruszt, a reszta?). W Ameryce poszli krok dalej i suszony pomiot jest dalej skarmiany kurami. A inny dział produkcji rolnej z kolei skarmia krowy mleczne mocznikiem (m.in. w Polsce). Mniam.
Jajczarek nie chce mi się gadać z trolami. Właśnie o takich mówiłem w poprzednich postach. Swojego nie dopilnuje, a cudze wyśmiewa. Zobaczymy co powie jeżeli Kołchoz zabroni klatek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jajczarek



Dołączył: 11 Lip 2011
Posty: 6376

PostWysłany: 18:00 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę że u wszystkich są jaja bleee, aby u ciebie cacy.
ps.
zwróć wagę ile gnoju (własnych odchodów) najedzą się te twoje kurki na tej ściółce, dlatego twoje jaja są takie wzbogacone w NNKT Omega. Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
thunder13



Dołączył: 22 Mar 2016
Posty: 426

PostWysłany: 16:53 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu nie chodziło mi o Pana, Panie Demiurg. Mówiłem ogólnie. Faktem jest, że jakby duzi nie chcieli być jeszcze więksi to potem cena nie była by po kosztach produkcji. To, że salmonelka jest czasem w produktach roślinnych to też wiem. Smalec do swoich pasz dodaje firma na D... (swoją drogą duża mieszalnia i zaopatruje kilka większych ferm) i przedstawiciele handlowi chcą się ostatnio zesrać aby to sprzedać. Ja tam robię swoją paszę. Ja też terminu Aekstra oficjalnie nie używam, bo i po co, i tak każdy klient stały wie co kupuje, a nawet skoczkowie często wracają jak na rynku niesmaczne jaja się pojawią. Na ściółce hodowałem za komuny i na ściółce hoduję nadal (0 plag egipskich jak na razie, ale stado dopilnowane osobiście).
Co z tego, że ferma nowoczesna i niby przestrzega wszelkich zaleceń i praw (jak ta Pana W.), jak za czystość i jakość produkcji odpowiadają postronni ludzie (jeszcze licho opłacani). Który producent stosuje komplet szczepień (w tym roku było 16) przecież to podnosi koszty, a już najbardziej to 3 szczepionki na salmonelkę. Owszem to nie jest 100% ochroną, ale ogranicza dość znacznie patogeny. No ale jak klatki to po co szczepić- nie ma gnoju nie ma zarazków jak niektórzy myślą. Nie wszystkie fermy również przechodzą pełny lub prawie pełny cykl chowu- zakup piskląt, odchowanie, produkcja i kupują już odchowane (jeden, że drogie, a dwa że nie wiadomo jak odchowane i czy zdrowe, bo papier to można załatwić na wszystko). Sporo ferm produkuje tylko na hurt i może i jaja wychodzą z fermy szybciutko to już wielkie pakownie przetrzymują jaja w magazynach nierzadko i kilkanaście dni. A i u handlarzy czasem dłużej leżakują i nabierają szlachetności.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Skr



Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 43

PostWysłany: 16:10 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://www.agrofakt.pl/salmonella-reputacja-polskich-jaj/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Demiurg



Dołączył: 01 Kwi 2016
Posty: 972
Skąd: Kraina Rozkoszy

PostWysłany: 16:10 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

thunder13 napisał:

Producenci i nie są zaznajomieni z nazwami. No ale jak większość kury to widziało, ale kiedyś, bo pracownik wszystko wykona to tak to jest. Aekstra to jajka nie wzbogacone, a takie do TYGODNIA CZASU OD ZNIESIENIA (u mnie do 80% produkcji schodzi w tym terminie w detalu, na rynku takich jajek ze świecą szukać), a nie od pakowania. Dodatkowo jaja wzbogacone w NNKT Omega, ale nie tylko, żaden chwyt. Dodatkowo niektórzy, żeby potanić używają półproduktów zwierzęcych do produkcji pasz (np. tani smalec wieprzowy lub różnego rodzaju mączki)- u mnie tego nie ma. Potwierdzam, że to jest nisza- przynajmniej taka, że żeby wyjść na swoje to bym musiał 7-8x tyle drobiu trzymać (jeżeli była by to masówka, a i to by było mało bo pracowników już by trzeba z zewnątrz zatrudniać). Ferma mała, co by nie mówić.

No ale jak niektórzy uważają że ściółka to syf i wylęgarnia samonelki, to dlaczego u Pana W. wykryli... (tam przecież 0 ściółki). To nie sucha ściółka winna, a raczej sprowadzane z zagranicy tanie mączki (oficjalnie nie można, ale kto bogatemu zabroni) lub właśnie smalce uszlachetniające paszę (nawet jak wam handlowiec będzie na kolanach przysięgał, że jego paszy na smalcu są najzdrowsze na świecie).
Właśnie przez takich Wielkich cena jest jaka jest i najlepiej im idzie właśnie nie sprzedaż, nie produkcja (bo latają koło stad obcy, a właściciele nierzadko nie wiedzą co do czego) a poniżanie i wyśmiewanie mniejszych. U mnie to nie jest już taka produkcja na 10 czy 100 kur, wiec co ma piernik do wiatraka. No ja też mogę wypisywać bzdury, ale tego nie robię.


Ja się z Ciebie nie naśmiewałem, żeby było jasne. Każdego szanuję bez względu na skalę.
Co do Aextra dawna nie używa się w ogóle takiego określenia (przynajmniej u mnie)... i tak towar wyjeżdża 2-3 dniowy z magazynu... Częściej spotyka się z określaniami jajka plus, albo extra ale nie w odniesieniu do świeżości, a do dodatków będących w paszy.

Jak ktoś dodaje smalec do paszy dla niosek to jest D.E.B.I.L.E.M i tyle od mnie.
Zmartwię Cię w śrucie sojowej też bywa salka Wink

Na ściółce trudniej zachować bioasekurację i higienę produkcji - to jest udowodnione naukowo, w skutek czego często gęste tam się jakieś "plagi egipskie" zdarzają...

Co do klatek u W. to tam, jakby to powiedzieć.... "one żyją swoim własnym życiem", nawet jak kur tam nie ma to się "ruszają" Razz Ci co wiedzą co na jego fermach ponoć grasuje to się domyślą...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Skr



Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 43

PostWysłany: 16:02 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://www.agrofakt.pl/salmonella-reputacja-polskich-jaj/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
thunder13



Dołączył: 22 Mar 2016
Posty: 426

PostWysłany: 15:29 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Demiurg napisał:
Dobra chłopaki nie róbmy sobie jaj... Laughing

Aextra to chyba te wzbogacane w NNKT Omega... taki "chłyt marketingowy" (cyt. z kabaretu Wink ).
Z wcześniejszych wypowiedzi thundera wynika iż on działa w sumie w niszy rynkowej, jest to jakieś wyjście dla małych i średnich ferm, ale dużej skali się z tego nie zrobi bo popytu na takowe jajo, aż takiego nie ma, no i koszty też są troszkę wyższe. Puki co lwia część udziału w rynku należy do masowo klepanej klatki... Jakby na ściółkę/wolierkę wszyscy przeszli to by jajka na popyt wew. w kraju nie starczyło... Smile

Producenci i nie są zaznajomieni z nazwami. No ale jak większość kury to widziało, ale kiedyś, bo pracownik wszystko wykona to tak to jest. Aekstra to jajka nie wzbogacone, a takie do TYGODNIA CZASU OD ZNIESIENIA (u mnie do 80% produkcji schodzi w tym terminie w detalu, na rynku takich jajek ze świecą szukać), a nie od pakowania. Dodatkowo jaja wzbogacone w NNKT Omega, ale nie tylko, żaden chwyt. Dodatkowo niektórzy, żeby potanić używają półproduktów zwierzęcych do produkcji pasz (np. tani smalec wieprzowy lub różnego rodzaju mączki)- u mnie tego nie ma. Potwierdzam, że to jest nisza- przynajmniej taka, że żeby wyjść na swoje to bym musiał 7-8x tyle drobiu trzymać (jeżeli była by to masówka, a i to by było mało bo pracowników już by trzeba z zewnątrz zatrudniać). Ferma mała, co by nie mówić.

No ale jak niektórzy uważają że ściółka to syf i wylęgarnia samonelki, to dlaczego u Pana W. wykryli... (tam przecież 0 ściółki). To nie sucha ściółka winna, a raczej sprowadzane z zagranicy tanie mączki (oficjalnie nie można, ale kto bogatemu zabroni) lub właśnie smalce uszlachetniające paszę (nawet jak wam handlowiec będzie na kolanach przysięgał, że jego paszy na smalcu są najzdrowsze na świecie).
Właśnie przez takich Wielkich cena jest jaka jest i najlepiej im idzie właśnie nie sprzedaż, nie produkcja (bo latają koło stad obcy, a właściciele nierzadko nie wiedzą co do czego) a poniżanie i wyśmiewanie mniejszych. U mnie to nie jest już taka produkcja na 10 czy 100 kur, wiec co ma piernik do wiatraka. No ja też mogę wypisywać bzdury, ale tego nie robię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
poranny kogut



Dołączył: 09 Sie 2010
Posty: 289

PostWysłany: 15:19 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
kaczrub
PostWysłany: Sro Gru 7 13:36 GMT 2016 Temat postu:
Jajczarek napisał:
jaja są w cenie i będą, nic nie wskazuje na jego spadek, tylko handlarze sieją taką propagandę, wczoraj odwiedziłem kilka sieci Rolling Eyes co zauważyłem ?... bardzo mało jaj na półkach Cool
ps
w magazynach u hodowców też Wink


Zaintrygowany Twoim wpisem, odwiedziłem dzisiaj pięć okolicznych Biedronek, w każdej na półkach może po 100(słownie: sto jajek) i to tylko wolny wybieg, innego jajka NIE MA.


NIE KUPOWAĆ JAJ W BIEDRONCE !
KUPUJCIE NA FERMACH Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Demiurg



Dołączył: 01 Kwi 2016
Posty: 972
Skąd: Kraina Rozkoszy

PostWysłany: 15:08 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MAGICZNAKURA napisał:
Pan W ma większe problemy teraz niż salcia.


A konkretnie ? Aż mnie to zaciekawiło... Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MAGICZNAKURA



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 582
Skąd: kurowo :)

PostWysłany: 14:52 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pan W ma większe problemy teraz niż salcia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ale jaja



Dołączył: 11 Lis 2015
Posty: 27

PostWysłany: 14:20 Sro 7 Gru 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juz Włosi załatwili pana W. na salcie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 323, 324, 325 ... 1367, 1368, 1369  Następny
Strona 324 z 1369

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach