Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 16:57 Pon 18 Sty 2021


Wszystko o Massey Ferguson
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 330, 331, 332 ... 353, 354, 355  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kules



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 85

PostWysłany: 18:21 Pią 8 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam MF3120 orze 4 skibowym obracanym rabe werk ażurowym 160cm na glebach lekkich i na glinach i wychodzi mi ok10l/ha ale muszę go trzymać na zielonym(ok1900 obrotów)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jan222



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 19:11 Nie 3 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie ile faktycznie pali MF 3080 na 1 ha zaoranego w jakim pług ina jakich glebach?? I generalnie jakie maszyny uciągnie??

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin.bogacz



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 24
Skąd: Radomsko/Wrocław

PostWysłany: 15:58 Nie 3 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki wam "waldac" i "czars"Smile Teraz już wiem co trzeba wlaćSmile
Pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 168
Skąd: Warmia

PostWysłany: 22:19 Sob 2 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez proponuje fuscha: hydramot 1040 MC lub 1030.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
waldac



Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 55

PostWysłany: 21:53 Sob 2 Gru 2006    Temat postu: Re: Jaki olej do skrzyni i do silnika??? Odpowiedz z cytatem

marcin.bogacz napisał:
Witam:-) Mam MF-a 6190 Dynashift (130KM). Jaki olej najlepiej nalać do skrzyni i do silnika????? Pozdro:-)))


lej, tylko oryginalny hydrauliczno-przekładniowy np Fuscha, drogi, ale sie opłaca (a Twój MF będzie ci wdzięczny) jeśli weżmiesz pod uwagę koszty remontu w przypadku wlania czegoś gorszego.
tutaj nie ma co oszczędzać, a pamietaj że "hytry dwa razy traci"
pozdrawiam
waldac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin.bogacz



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 24
Skąd: Radomsko/Wrocław

PostWysłany: 16:45 Sob 2 Gru 2006    Temat postu: Jaki olej do skrzyni i do silnika??? Odpowiedz z cytatem

Witam:-) Mam MF-a 6190 Dynashift (130KM). Jaki olej najlepiej nalać do skrzyni i do silnika????? Pozdro:-)))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
jan222



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 21:35 Pią 1 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ERDEM

Kurcze właśnie nie doszedł ten email! Chwilowo nie mam czasu żeby zajrzeć do tej skrzyni ale napewno to zrobię dam znać jak to zrobię!

POZDR
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tomasz S



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 20:07 Pią 1 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

erdem mógłbyś mi przesłać te skany skrzyni? Będę bardzo wdzięczny.

czesterek@vp.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 860
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 19:05 Pią 1 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jan222 napisał:
Erdem

No super o to mi chodziło teraz wiem od czego przynajmniej mam zacząć, może jutro tam zajrzę!

Poproszę o te skany, mój mail: jan222@op.pl

pozdrawiam

I zaglądałeś do skrzyni?
Wysłałem ci maila.Doszedł?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tony



Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 248
Skąd: mazowsze

PostWysłany: 18:09 Pią 1 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja to już sam nie wiem ile on ma koni. Wg. różnych źródeł ma od 66 przez 80 do 90 z turbo a z czwórką obrotową może da rade ale to będzie męczarnia dla ciebie i dla ciągnika. Do 4 obrot. to moim zdaniem min.100 KM musi być żeby ładnie orać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomu



Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 32
Skąd: Lubelszczyzna

PostWysłany: 12:45 Pią 1 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podobno ma 70KM ale nie jestem pewien a z 4 obrotowymi raczej rady nie da, dal by rade 698 podobno z turbo ma 95 KM.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misiek_rolnik



Dołączył: 10 Paź 2006
Posty: 190
Skąd: Jędrzejów

PostWysłany: 10:21 Pią 1 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ile mocy ma MF690?? DA RADE Z 4OBROTOWA??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
jan222



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 23:26 Czw 30 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Erdem

No super o to mi chodziło teraz wiem od czego przynajmniej mam zacząć, może jutro tam zajrzę!

Poproszę o te skany, mój mail: jan222@op.pl

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 860
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 22:49 Czw 30 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety w tych modelach często są problemy ze skrzyniami a szkoda bo w sumie fajne ciagniki.Gdyby nie ceny części to nawet warto było by je remontować ale wydać 20tyś za pare trybków to lekka przesada Evil or Very Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Stachu



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: Polska

PostWysłany: 22:12 Czw 30 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam panowie mopj kolega ma na oku mf z serii 3080/90 i pochodnymi wiem ze jeden sasiad mial proble z takim modelem z przelanczaniem sie złowia i zajaca czy we wszystkich modelach sa te wady skrzyni?
pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 860
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 20:48 Czw 30 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jan222 napisał:
erdem

Dzięki! A masz możliwość zrobienia skanu tej strony (masz może cały katalog lub namiar od kogo go tanio kupić)? Aha Z tą 3-ką to też jak wspominałem ciężko wchodzi inne biegi OK muszę wrzucić 4 lekko sprzęgło i dopiero 3! czy to synchronizator zepsuty? czy dużo roboty by to naprawić (jeżeli tak to wcale narazie w to się nie będę bawił)! czy można odkręcić dekiel z prawej strony (ten co wychodzą drzwigienki zmiany biegów) i tu zobaczyć co jest faktycznie "grane" czy lepiej w inny sposób? (na co zwrócić szczególną uwagę?)

pozdr

Moge ci zeskanować nie ma problemu tylko podaj mi maila.mam pare kartek tylko ze skrzyni a wziołem je od Korbanków ale nie tylko oni mają katalogi.Poszukaj na tym forum Ktoś sie ogłaszał ze ma do 30xx.
Byś może i synchronizatory poszły jeśli był nieodpowiedni olej to całkiem możliwe.Możesz zobaczyć praktycznie sała skrzynie przez ten dekiel jedynie Sped Shifta nie zobaczysz.zrozebraniem najwiacej problemu możesz mieć właśnie z tym Shiftem Bo musowo go całego wyjmować a pare kilo waży. tylko nie zaglądaj do niego jeśli półbiegi masz wporządku chyba że zrobi to ktoś kto zna sie na tym.
Sprawdź widełki do zmiany biegów bo lubią sie wycierać no i tryby czy przypadkiem nie mają luzów i ogólny ich stan.odkręc filter oleju hydraulicznego i zobacz czy nie ma tam jakich opiłków.
Zanim wyjmiesz pompe hydrauliczną najpierw sprawdz ciśnienie.
Porozmawiaj też z Krzyśkiem MF on dopiero zmieniał pompe.
Nie masz problemów z samoistnym przełańczaniem sie np.żułw zając lub ślizgaja sie półbiegi i inne dziwne sytuacje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
jan222



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 19:57 Czw 30 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

erdem

Dzięki! A masz możliwość zrobienia skanu tej strony (masz może cały katalog lub namiar od kogo go tanio kupić)? Aha Z tą 3-ką to też jak wspominałem ciężko wchodzi inne biegi OK muszę wrzucić 4 lekko sprzęgło i dopiero 3! czy to synchronizator zepsuty? czy dużo roboty by to naprawić (jeżeli tak to wcale narazie w to się nie będę bawił)! czy można odkręcić dekiel z prawej strony (ten co wychodzą drzwigienki zmiany biegów) i tu zobaczyć co jest faktycznie "grane" czy lepiej w inny sposób? (na co zwrócić szczególną uwagę?)

pozdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 860
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 16:18 Czw 30 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jan222
Tam jest jedna pompa od całej hydrauliki a znajduje sie pod tą pokrywą co są przy niej elektrozawory.Tak że troche roboty jest przy wyjmowaniu.
A 3 cia wyskakuje bo wyrobiło sie zabezpieczenie które powinno trzymać widełki w odpowiednim miejscu.mam tą strone z katalogu jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda.Moje GG 7163830
A jeśli masz hipol w skrzyni to najpierw go wymień i dopiero szukaj innych przyczyn niedomagan, bo na hipolu napewno będziesz miał problemy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
jan222



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 12:53 Czw 30 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

erdem napisał:
jan222 napisał:
Panowie! czy kontrolka od biegu (żółw lub zając) świeci się nawet po wyłączeniu zapłonu? ciągnik MF 3080 Aha i gdy jadę na 3 biegu i "szarpę gazem" to zdarza się że wyskoczy na luz (ale ogólnie bieg 3 wchodzi bez zgrzytu choć ciężej niż inne biegi), i czy na wolnych obrotach silnika przy bardzo rozgrzanym silniku (i oleju) wspomaganie na postoju "działa" (a praktycznie nie działa) bardzo opornie? (przy ok 1000obr już jest OK) czy to jest normalne?

Proszę o odpowiedź POZDRAWIAM! cześć

Sprzedaj go puki masz narazie tylko takie problemy. Very Happy
Sprawdź ciśnienie oleju hydraulicznego bo prawdopodobnie siadła ci pompa albo masz nie taki olej.


Czytałem to forum z milion razy i wiem co kupiłem (zaryzykowałem) więc odpowiedzi w stylu "sprzedaj go" odpadają napewno nie przez 2 - 3 lata!!! Proszę o wskazówki - jeżeli można. Może ten okres jeszcze u mnie pochodzi tylko co z tym 3 biegiem żebym nie zepsuł jeszzcze więcej?? (a olej fakt pewnie zalali go Hipolem) Gdzie ta pompa wspomagania się znajduje?

pozdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
erdem



Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 860
Skąd: pow.Lubelski

PostWysłany: 21:35 Sro 29 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jan222 napisał:
Panowie! czy kontrolka od biegu (żółw lub zając) świeci się nawet po wyłączeniu zapłonu? ciągnik MF 3080 Aha i gdy jadę na 3 biegu i "szarpę gazem" to zdarza się że wyskoczy na luz (ale ogólnie bieg 3 wchodzi bez zgrzytu choć ciężej niż inne biegi), i czy na wolnych obrotach silnika przy bardzo rozgrzanym silniku (i oleju) wspomaganie na postoju "działa" (a praktycznie nie działa) bardzo opornie? (przy ok 1000obr już jest OK) czy to jest normalne?

Proszę o odpowiedź POZDRAWIAM! cześć

Sprzedaj go puki masz narazie tylko takie problemy. Very Happy
Sprawdź ciśnienie oleju hydraulicznego bo prawdopodobnie siadła ci pompa albo masz nie taki olej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
jan222



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 21:03 Sro 29 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie! czy kontrolka od biegu (żółw lub zając) świeci się nawet po wyłączeniu zapłonu? ciągnik MF 3080 Aha i gdy jadę na 3 biegu i "szarpę gazem" to zdarza się że wyskoczy na luz (ale ogólnie bieg 3 wchodzi bez zgrzytu choć ciężej niż inne biegi), i czy na wolnych obrotach silnika przy bardzo rozgrzanym silniku (i oleju) wspomaganie na postoju "działa" (a praktycznie nie działa) bardzo opornie? (przy ok 1000obr już jest OK) czy to jest normalne?

Proszę o odpowiedź POZDRAWIAM! cześć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
KrzysiekMF



Dołączył: 15 Lis 2006
Posty: 61

PostWysłany: 17:00 Wto 28 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorki ale pomyliłem forum Very HappyVery HappyVery Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
KrzysiekMF



Dołączył: 15 Lis 2006
Posty: 61

PostWysłany: 16:58 Wto 28 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Albo szykuj 3000zł na pompe al;bo go szybko srzedaj... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
czars



Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 168
Skąd: Warmia

PostWysłany: 11:55 Nie 26 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jezeli MF jest wyposazony w komputer pokładowy ( z tego co się orientuje powinien mieć datatronic) nie ma najmniejszego problemu zeby wpiąć się do niego i zczytać dane. Korbanki maja oprogramowania do wszystkich modeli. Przy takim zakupie warto zapłacić parę stówek i poznać historię ciągnika ( a koszt usługi napewno zwróci sie przy negocjacji ostatecznej ceny). Pzdr.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
SZAKAL



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 115
Skąd: podlasie

PostWysłany: 11:22 Nie 26 Lis 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napewno nie liczył i nie wiadomo ile on przejeździł tak Confused

Tam jest licznik mth mechaniczny, czyli na takie bembenki co sie obracaja. Do takiego też można podłączyć komputer??

Wiesz kto sie tym zajmuje albo jak to zrobic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 330, 331, 332 ... 353, 354, 355  Następny
Strona 331 z 355

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach