Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piotras

|
Wysłany: 23:14 Nie 6 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Tak naprawdę to jest kombajn Rostselmascha z A tu macie linka na firmową stronkę:
http://www.rostselmash.ru/eng/
Czysto wizualnie wygląda nieźle ale jakoś nie miałbym do tego przekonania. Te 11t/h to jak dla mnie troche utopia. Zależnie od plonu to by miał pyknąć jakieś 2 ha jednak patrząc na parametry techniczne to troszke mi się wydaje przesadzone a zwłaszcza heder którego kosa ma 473cięć/min (na przekładni Schumacherowskiej jest ponad 1000).
Najważniejsza jest jednak sprawa części zamiennych. Jak na razie to na pewno lipa a jak znając rosyjską myśl techniczną to na pewno wszystko musi się troszeczke różnić.
Ciekawe ilu sie odważnych na początku znajdzie.
A propos wiecie ile to cudo techniki ma kosztować? |
|
Powrót do góry |
|
 |
pielowiej Gość
|
Wysłany: 17:08 Nie 6 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
to jest kombajn z białorusi tylko nie wiem czy w narwi montuja czy cale przywaza nowa fabryke buduje pronar w siemiatyczach moze tam montowac beda. on jest podobny do lidy- nazwa bialoruska
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
chlop Gość
|
Wysłany: 16:27 Nie 6 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Z tego co slyszalem ok 250-260 tys złotych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
TUUURBINA
|
Wysłany: 11:59 Nie 6 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Nie wiem kto ich doduję że rozwijają się tak szybko
Ale pronar ma w ofercie nawet kombajn zbożowy:
Zobaczcie sami:
http://www.pronar.pl/kombajny/wektor.htm
Ciekaw jestem z czego to jest poskładane i ile kosztuje?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
pielowiej Gość
|
Wysłany: 10:07 Sob 5 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
cos mi nie pasuje jezeli uwazasz ze twoj deutz jest jak nowy to co to za problem z przyspieszaczem ja mam 56 z 79 i napewno jest lepsza od twojegozlomu rpbie ja minimum 110 h w sezonie bezawaryjnie kupilem go w 92 r. na wiosne robie przeglad i zniwa mam z glowy.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Radd Gość
|
Wysłany: 17:43 Pią 4 Lis 2005 Temat postu: Deutz-Fahr M002 |
|
|
Ryszard napisał: | Ja miałem Deutz Fahra M900. Rocznik 74. Sprowadziłem go z Niemiec. Jak go przyprowadziłem na podwórko zwątpiłem czy to wogle nadaje się koszenia. . Przez 6 lat użytkowania skosiłem nim ok 420 ha. Kosiłem nim nie tylko zboża ale i fasole, rzodkiewkę (bez stołu i bocznej kosy), marchew, nagietka, koper i inne. Po mimo upływowi lat jest to bardzo dobra maszyna i warta polecenia rolnikom którzy mają małe gospodarstwa i chcą za małe pieniądze kupić dobry kombajn. Psuło się tylko to co nie wytrzymywało próby czasu. Pod względem konstrukcyjnym Bizon to jaskiniowiec. |
ja mam fahra m 1002 podobny do m 900 z szarpaczem i stołem do rzepaku kabine sobie załatwiam ma heder 3m bardzo dobra maszyna silnik 5 cylindrów bardzo oszczędny zgadzam sie ze bizon to przezytek moj deutz ma 24 lata i idzie jak nowy a bizon 20 lata to złom mam maly problem z zwalniaczem chyba tam sprezyna pekła musze go rozkrecic bo zół i zajac mi nie odskakuje Pozdrawiam uzytkowników DEUTZ-FAHRów |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert_ Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mario717 Gość
|
Wysłany: 19:23 Sro 2 Lis 2005 Temat postu: kombajny |
|
|
cześc..chciałbym sie dowiedziec czy istnieją jakies polskie strony na temat kombajnów zbozowych,,interesuja mnie głuwnie te na temat bizonów,,jeśli tak to jesli ktos zna adres to proszę mi podać mój gg;7173625 z góry dziękuję.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ryszard Gość
|
Wysłany: 20:19 Wto 1 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Ja miałem Deutz Fahra M900. Rocznik 74. Sprowadziłem go z Niemiec. Jak go przyprowadziłem na podwórko zwątpiłem czy to wogle nadaje się koszenia. . Przez 6 lat użytkowania skosiłem nim ok 420 ha. Kosiłem nim nie tylko zboża ale i fasole, rzodkiewkę (bez stołu i bocznej kosy), marchew, nagietka, koper i inne. Po mimo upływowi lat jest to bardzo dobra maszyna i warta polecenia rolnikom którzy mają małe gospodarstwa i chcą za małe pieniądze kupić dobry kombajn. Psuło się tylko to co nie wytrzymywało próby czasu. Pod względem konstrukcyjnym Bizon to jaskiniowiec. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Junior Gość
|
Wysłany: 20:06 Wto 1 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Czy ktoś z was ma może New Hollanda TC Rotary Separotor. Jestem ogromnie ciekaw jak innym rolnikom się spisuje ta maszyna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek Sz
|
Wysłany: 20:50 Pią 21 Paź 2005 Temat postu: Dane techniczne bizon dynamic |
|
|
Piotras napisał: | Witka
Panowie i Panie.
Czy ma ktos z was dane techniczne dotyczace(powierzchnia sit, moc silnika, rodzaj napedu) tego modelu a moze ktos z was posiada taki kombajn?
Za informacje z gory dziekuje |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Oli Gość
|
Wysłany: 15:34 Sro 12 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ja w Merkatocze z Silnikiem 6 Perkinsa czyszcze zawsze przed rozpoczęciem żniw. a w zniwa robie na tym jakieś 50h może troszke mniej |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ Gość
|
Wysłany: 13:54 Wto 11 Paź 2005 Temat postu: !! |
|
|
hej ten czujnik jest w JD 1188 H4 coś podobnego mam w ciągniku Fortschritt 323a zapewne wystarczy znaleźć czujnik o określinej wartości podciśnienia pociągnąć kabelek do kontrolki i gra  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 21:02 Pon 10 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Grześ. W sumie dobry pomysł z tym zamontowaniem czujnika. Trzeba sie rozejrzec za takim urządzeniem...
/edit
grześ a w jakim kombajnie Ty masz ten czujnik? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ Gość
|
Wysłany: 20:24 Pon 10 Paź 2005 Temat postu: !! |
|
|
A nie można go przeczyścić sprężonym powietrzem ja tak robię i narazie wszystko gra może mam plusa bo mam czujnik podciścienia w kolektorze dolotowym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szymon Gość
|
Wysłany: 22:40 Nie 9 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Mam pytanko. Co ile godzin należy myć filrtr powietrza w kombajnach Claas serii Mercator, Senator, Protector? |
|
Powrót do góry |
|
 |
młody kombajnista Gość
|
Wysłany: 22:15 Nie 9 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
duszenie się silnika możę być spowoidowane zapchaniem się filtra paliwowego nie nadanża przechodzić przez filty a przy obrotach powyżej 2100 potrzebuje dużo paliwa(szczegulnie przy obcuiżżeniu) i śilnik zaczyna szczekać i tracić moc tak miałem już kilka razy u siebie po wymianie filtra wszystko gra> |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 22:36 Czw 6 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
czy za 30 tysięcy da sie kupić dobry niemiecki ciągnik? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 13:01 Czw 15 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
odp dla Marka Sz. najlepiej wyrównać pole i po problemie , oczywiscie zartuję. Przyczyn moze być kilka ale jak piszesz, że przy pracy na nierównym terenie to jak Ci ktoś podpowiadał najważniejsza sprawa!!!! trzeba złożyć sita na maksa dolne, ale i górne, a wczesniej rozłożyć ich na maksa przedmuchać lub oczyścić ręcznie i złozyć ponownie pomoże 100%, można jeszcze wyregulować troszeczkę siłą wiatru tylko oczywiście sprawdzić czy nie będziesz gubił zboża. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 01:21 Pon 12 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
KOMBIK napisał: | JEŚLI KTOS DYSPONUJE KWOTA 20 TYSIĘCY ZŁOTYCH TO CZY LEPIEJ JEST KUPIĆ JAKIŚ MAŁY KOMBAJN ZAGRANICZNY CZY STAREGO POLSKIEGO BIZONA? |
NO JA KUPILBYM BIZON NA TWOIM MIEJSCU .....NAPEWNO ZNAJDZIESZ DOBRA OFERTE NA ALLEGRO .WIESZ.......CZESCI DOSTANIESZ PRAWIE W KAZDYM PUNKCIE A TAKI KOMBAJN MALY I MALO POPULARNY TO NIE PEWNE BO ZAWSZE COS NAWALI I TRZEBA PO CZESCI DALEKO JEZDZIC. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zimny
|
Wysłany: 13:21 Sob 27 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
no przedewszystkim trzeba sprawdzić poziom oleju/chłodziwa w silniku, nasamrowac maszyne we wszytkich punktach smarownych ogólnie przejrzeć maszyne pod katekm uszkodzeń /wycieków, sprawdzic czy działja światła, zatankować do pełna i sandał w pole (ale z tym ostatnim to ostatnio trudno ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
mrozek Gość
|
Wysłany: 11:04 Sob 27 Sie 2005 Temat postu: maszyna rolnocze |
|
|
Mam ogromną i troche odmienną prośbe. Potrzebuje informacji na temat przygotowania do pracy i samej pracy maszyn rolniczych takich jak: kombajn zbożowy oraz prasa do słomy- nie musi to być konkretny sprzęt. Informacje mogą być ogólne, poprostu co trzeba zrobić zanim ruszy się w pole, co sprawdzić, jak przebiega praca. Stron z taką treściią nie moge znależć.
Za wszelką pomoc bardzo dziękuje.
mój e-mail: agness.z@op.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
kuba_ Gość
|
Wysłany: 08:56 Sob 27 Sie 2005 Temat postu: fortschritt |
|
|
To są dobre maszyny ja osobiście narazie man fergusona niby nie narzekam ale jest wolny a somsiad ma fortschritta e 517 6m heder i zapierdala jak dziki ja sam planuje sobie taki sprawić ale narazie dokupiłem pare hektarów i chwilowo niemam kasy ale wszystkim je polecam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
MATEUSZ
|
Wysłany: 07:47 Czw 25 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
A co napiszecie o kombajnach marki FORSCHNITT, słyszałem że są niezłe jeśli się o nie dba. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wzdowian

|
Wysłany: 05:43 Czw 25 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
Co sądzicie o kombajnach massey ferguson czy warto takie kupić czy są jeszcze inne marki warte polecenia chodzi mi o średnie o szerokości hedera do 3m |
|
Powrót do góry |
|
 |
|