Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 13:27 Czw 28 Lip 2016


Agrolok
Rzepak
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 318, 319, 320 ... 379, 380, 381  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4166
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 16:43 Sob 12 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szopen72 napisał:
Trochę mnie to dziwi bo nie stosuję żadnych środków, płukanie ale całości z filtrami i przewodami i nigdy nie miałem problemów. może to wina Gleanu, jest wyjątkowo toksyczny dla rzepaku. ja go nie stosuję ze względu na straszne okresy karencji w siewie po zastosowaniu.

Napewnio to wina gleanu znajomemu na pszenicy zabrakło Maratonu i kawałek pojechał właśnie gleanem. Jak zasiał po tej pszenicy rzepak to było widać gdzie było pryskane gleanem bo tam rzepak wyszedł zrobił się żółty i padł.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1068
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 20:09 Pią 11 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w ubieglym roku tymi pozostalosciami po granstarze i grodylu przypalilem buraki... wiec moze oplucze jeszce domestosem ... bedzie dobrze? oczywiscie podkradne zonie z lazienki Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1627
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 19:46 Pią 11 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trochę mnie to dziwi bo nie stosuję żadnych środków, płukanie ale całości z filtrami i przewodami i nigdy nie miałem problemów. może to wina Gleanu, jest wyjątkowo toksyczny dla rzepaku. ja go nie stosuję ze względu na straszne okresy karencji w siewie po zastosowaniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michał75



Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 112
Skąd: Mazowsze

PostWysłany: 19:40 Pią 11 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mimo, że obydwa to sulfonylomoczniki to mycie z soda jednak powinno wystarczyć, Ja kiedyś w mleczarni kupiłem podchloryn -bielinka lub ace. Bańka 20 litrów kosztowała mnie flaszkę. Ale zmądrzałem dopiero wtedy jak przypaliłem rzepak. Też wydawało mi się, że dokładnie wypłukałem. To było po gleanie stosowanym jesienią. Dopiero później odkryłem, że glean został na farfoclach w filtrze przy rozdzielaczu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1068
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 18:32 Pią 11 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wczesniej opryskiwalem pszenice grodyl + granstar... opryskiwacz oplukalem trzykrotnie co moge jeszce zrobic. aha do ostatniego plukania wsypalem zwykła sode to wystarczy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michał75



Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 112
Skąd: Mazowsze

PostWysłany: 18:02 Pią 11 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowa Targa (stara to Leopard) i Fusilade nie powinny być fitotoksyczne (najbezpieczniejsze formulacje). Bardziej chodzi o dotarcie cieczy do samosiewów. Nigdy nie spotkałem się z fito nawet w fazie luźnego pąka. Ważne tylko żeby opryskiwacz był czyściutki (przy graminicydach masz idealne adiuwanty, które uruchomią nawet miligramy sulfonylomocznika osadzone na filtrach lub ściankach opryskiwacza, jeżeli taki był stosowany w poprzednich zabiegach).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1068
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 17:44 Pią 11 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie więc tak... bylem na rzepaku, ma ok 10-20cm wysokosci, na niektórych widac paczki... nie zdazylem jeszce opryskac samosiewów, a na graminicydach np targa pisze ze mozna pryskac nie pozniej niz do fazy strzelania w pedy...
moje pytanie jest takie: czy rzepakowi moze cos zaszkodzic jak jeszce zrobie oprysk, czy chodzi o cos innego... bo przeciez targa dziala tylko na jednoliscienne wiec o co chodzi? mam zamiar zastosowac 1 l na ha+ borvit+ ekolist rb + pestycyd
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1627
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 21:37 Czw 10 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W zaleceniach nie ma ale może ktoś eksperymentował w rzepaku. Ja stosowałem to na skrzypionkę w zbożu, musi mieć temperaturę pow 15oC!
trzeba uważać z tym paskudztwem na pszczoły!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meknam



Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 243

PostWysłany: 21:18 Czw 10 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś stosował BI 58 na rzepak ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2164
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 21:31 Sro 9 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pirgreg napisał:
w jesieni dałem 100 kilo mocznka pod korzeń a reszte teraz na wiosne.
Ale mniejsza z tym teraz musze go opryskać od robaka bo jest go do ść dużo,jutro ma mi dostarczyć koleś z agrikoli i jade w pole.
a po co azot na jesien jak dopiero na wiosne roślina bedzie z niego kożystała
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Pirgreg



Dołączył: 01 Lis 2007
Posty: 124

PostWysłany: 21:02 Sro 9 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ocaywiście oprysk,i bo nie dopisałem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pirgreg



Dołączył: 01 Lis 2007
Posty: 124

PostWysłany: 20:59 Sro 9 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w jesieni dałem 100 kilo mocznka pod korzeń a reszte teraz na wiosne.
Ale mniejsza z tym teraz musze go opryskać od robaka bo jest go do ść dużo,jutro ma mi dostarczyć koleś z agrikoli i jade w pole.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meknam



Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 243

PostWysłany: 18:42 Sro 9 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam takie pytanie czy ktoś stosuje BI do pryskania rzepaku ?? bo prysnełem mospilanem ostatnio a teraz palnuje jak będe na grzyba pryskał dać BI ??? Czy ktoś już próbował pryskac BI ??? jakie są efekty i jaką dawke dać??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1627
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 15:36 Sro 9 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja dzisiaj opryskałem rzepak:
Tarcza łan(horizon) 0.5l + Mospilan 120g + Adob MN 2l + Insol 1l + Mocznik 12,5kg + siarczan magnezu 5 kg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1627
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 20:02 Wto 8 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zależy od paru spraw. po pierwsze jaka to była rosa (grube krople czy drobne) jaki stosowałeś oprysk (systemiczny czy kontaktowy) jaka była technika oprysku (rodzaj końcówek ich wielkość i ciśnienie). Kiedy to było konkretnie i czy nad ranem czy wieczorem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meknam



Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 243

PostWysłany: 19:54 Wto 8 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prosze o porade byłem zmuszony pryskać rzepak nocą o 21 5 hehtarów i na rzepaku była już rosa czy to poważny błąd czy oprysk powinien sie przyjąć . Pryskałem na chowacza + odżywki+mocznik>??? jeśli ktoś może odpowiedzieć to bardzo prosze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2164
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 12:46 Wto 8 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u nas też rózne wysokości rzepaku od 10cm do 40-50cm u mnie około 20cm
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
bartolinip



Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 109

PostWysłany: 11:39 Wto 8 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie rzepak tesz ma jakieś 20-25 centymetrów, a odmiana to casoar.
Dałem już mu od jesieni 192.5 kg/N na ha.
Teraz tylko od robaka i coś dolistnie ale nie ma możliwości pryskać bo raz mokro i wieje. :

na jesień walisz tyle N ??? ja daję minimum potrzebne do startu:)

Ja zrozumialem że od jesieni czyli to co dał na jesieni i na wiosnę do tej pory a jak zasiał juz 2 dawke to dał całość. Ja juz dałem 2 dawke w sobote wiec więcej azotu siać nie bede jedynie małe ilosci dolistnie przy pryskaniu a cala ilośc azotu wysiana na moje pola wynosi 203 kg na hektar
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1998
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 10:45 Wto 8 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pirgreg napisał:
U mnie rzepak tesz ma jakieś 20-25 centymetrów, a odmiana to casoar.
Dałem już mu od jesieni 192.5 kg/N na ha.
Teraz tylko od robaka i coś dolistnie ale nie ma możliwości pryskać bo raz mokro i wieje. Sad


na jesień walisz tyle N ??? ja daję minimum potrzebne do startu:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
Pirgreg



Dołączył: 01 Lis 2007
Posty: 124

PostWysłany: 09:10 Wto 8 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie rzepak tesz ma jakieś 20-25 centymetrów, a odmiana to casoar.
Dałem już mu od jesieni 192.5 kg/N na ha.
Teraz tylko od robaka i coś dolistnie ale nie ma możliwości pryskać bo raz mokro i wieje. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bartolinip



Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 109

PostWysłany: 23:31 Pon 7 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie przesadzam średnio jest 2/3 do kolana ,pojedyncze roślinki sięgają pod kolano z tym że jest to południowy skłon,trzeba dawać 2 gą dawkę azotu i bor +mospilan profilaktycznie ,dodam że mam 1,86 wzrostu.

specjalnie chodxilem dzisiaj na rzepak zeby zobaczyc jak jest wielki... i siega troszeczke za kostkę a dodam ze wyglada zajebiscie, rosnie chyba na 1-2 klasie w zaciszu, poza tym odmiana californium obsada 50-60 roslin na 1 m2, moze dlatego ze go na jesien skrocilem tebukonazolem, dalem 7 setek gdy mial 5-7 lisci, nie ma przebarwien, sialem 30 sierpnia... wiec nie wiem czemu wasz jest tak wielki?

Ja zasiałem olano i jest to odmiana wczesna i jak miałem go w tamtym roku z californium to różnica byla wyrażna mimo tego samego nawożenia i gdzies o 10 dni wcześniej był już dojrzały od californium. Ale to olano bardzo mi sie podoba ładnie sie krzewi jest otporny na wyleganie no i bardzo wczesnie rusza do wegetacji a ludzie sie dziwiom co ja daje temu rzepakowi że tak rośnie a ja na pierwsza dawke dałem 200kg saletry
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1068
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 20:39 Pon 7 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
nie przesadzam średnio jest 2/3 do kolana ,pojedyncze roślinki sięgają pod kolano z tym że jest to południowy skłon,trzeba dawać 2 gą dawkę azotu i bor +mospilan profilaktycznie ,dodam że mam 1,86 wzrostu.


specjalnie chodxilem dzisiaj na rzepak zeby zobaczyc jak jest wielki... i siega troszeczke za kostkę a dodam ze wyglada zajebiscie, rosnie chyba na 1-2 klasie w zaciszu, poza tym odmiana californium obsada 50-60 roslin na 1 m2, moze dlatego ze go na jesien skrocilem tebukonazolem, dalem 7 setek gdy mial 5-7 lisci, nie ma przebarwien, sialem 30 sierpnia... wiec nie wiem czemu wasz jest tak wielki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1627
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 20:35 Pon 7 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chowaczy nadal nie widzę ale za to pojawił się słodyszek Shocked
Jak tylko pogoda pozwoli lecę Oriusem i Mospilanem bo ma by ciepło i wilgotno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1046
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 22:17 Nie 6 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie przesadzam średnio jest 2/3 do kolana ,pojedyncze roślinki sięgają pod kolano z tym że jest to południowy skłon,trzeba dawać 2 gą dawkę azotu i bor +mospilan profilaktycznie ,dodam że mam 1,86 wzrostu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
bartolinip



Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 109

PostWysłany: 21:17 Nie 6 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie rzepak tez juz ma jakies 40 cm ale tu wiele zależy od odmiany i nawozenia u mnie po somsiecku mają rzepak to połowe mniejszy i takie przeswity a umnie mimo wysiewu 3 kg na ha nie widac juz nigdzie ziemi w sobote dałem 2 dawke azotu i opryskałem na grzyba.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 318, 319, 320 ... 379, 380, 381  Następny
Strona 319 z 381

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach