Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 00:39 Sob 30 Lip 2016


Agrolok
Rzepak
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 333, 334, 335 ... 379, 380, 381  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2164
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 09:09 Sob 1 Wrz 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wczoraj posiałe rzepak Winner 2,8kg/ha, dziś opryskam Kalif i Alanex i narazie spokój teraz czas na wykopki Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1998
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 19:45 Czw 30 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

californium polecam moim zadaniem to bardzo dobra odmiana i sprawdza się w naszych warunkach pogodowych szybko dojrzewa i plonuje bardzo dobrze sąsiadowi w tym roku 4,2t\h co jak na ten rok było bardzo dobrze bo dużo wymarzło strąków w maju
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
www.babcia.com.pl



Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 108

PostWysłany: 17:03 Czw 30 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie:co sądzicie o odmianach rzepaku ozimego: REMY i CALLIFORNIUM???Czy to są dobre odmiany?Jaką maja mrozoodporność?I jaki dają plon z hektara???mam zamiar posiać te odmiany na 3 i 4 klasie ziemi.Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1686

PostWysłany: 20:30 Sro 29 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ja siałem w piątek popołudniu to wczoraj było go widać, ale ciekawe jak dalej będzie wyłaził bo zimno a i sucho już u mnie się robi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4166
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 19:28 Sro 29 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój rzepak posiany w sobotę dziś pokazuje się, a ja jechałem z Treflanem na niego. Pojechałem zobaczymy jak podziała.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1046
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 16:47 Sro 29 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeżeli zastosowano 8x3=24kg azotu to nie ma potrzeby dawania "stoperów" ja w tym roku zastosowałem na pod korzeń ok.150kg saletrzaku 150kg fosforanu i 180kg soli - zgodzę się ze rzepak potrzebuje 20-30kg azotu ,ale musimy uwzględnić ile weźmie słoma z pszenicy na rozłożenie przy plonie ok,5t słomy musimy dać ok 7kg N na każdą tonę tzn 35 kg +20 dla rzepaku to wychodzi 55 kg, wiele zależy od przebiegu pogody w jesieni jeżeli jest długa ciepła i wilgotna to wystarczy ten azot z wieloskładnika, ponieważ słoma rozkłada sie w glebie , a jak jest chłodno i sucho to ona nam chla azot z nawozów a rzepak stoi, pamiętajmy że plon rzepaku tworzy się w 2/3 na jesieni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1998
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 07:53 Sro 29 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Będzie skład masz całkiem całkiem ale pryśnij go jakimś stoperem na wzrost jak bedzie miał 4-8 liści bo masz trochę azotu i bedzie Ci walił w liście a potem śnieg go przydusi a on na jesień ma iść w system korzeniowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
nianio



Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 212
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 22:10 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja sieję dopiero w czwartek Casoar. - nie mogłem wszystkiego przewidzieć - taka dola Sad
A pod korzeń dałem 300 kg/ha Kemiry Power 8-20-30
Będzie coś z tego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2164
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 21:42 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja pod rzepak sypnę lubofoskę 400kg/ha skład: N3,5 P20 K25 Ca16 S25 powinno wystarczyć na jesień, dałem jeszcze 1,5t/ha wapna z cukrowni
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1998
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 15:43 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Re: Informacja Odpowiedz z cytatem

Robert12 napisał:
Witam

Pierwszy raz sieję rzepak i proszę o informacje czy zrobiłem dobrze czy źle
pod rzepak dałem 400kg/h wapna magnezowego
teraz powschodowo mam zamiar opryskać dolistnie Basfoliar 36 Extra 5l/h i Solubor DF 9l/h oraz późna jesienią 25kg mocznika
Proszę o opinię


teraz najważniejszym nawozem dla rzepaku jest fosfor i potas który powinieneś dać przed siewem po orce rozsypać są to podstawowe składniki zapewniające dobre zimowanie i budowę korzenia. Azotu już nie dawaj broń boże bo Ci rzepak pójdzie w liście i zmarznie nie pryskaj już teraz Basfoliarem zostaw sobie ten zabieg na wiosne a teraz jak już będzie miał 4-6 liści to pryśnij np. Oriusem zeby nie rósł duży na jesień ten środek uchroni go również przed chorobami grzybowymi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1686

PostWysłany: 14:51 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

400kg, ale w czystym składniku czy jak Question ja daję raczej kilka ton wapna na ha - koło tony czystego składnika co najczęściej trzy lata.
Po co dawać mocznik późną jesienią, żeby prędzej wymarzł Question ze 20kg N daje się przed siewem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert12



Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 1

PostWysłany: 09:26 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Informacja Odpowiedz z cytatem

Witam

Pierwszy raz sieję rzepak i proszę o informacje czy zrobiłem dobrze czy źle
pod rzepak dałem 400kg/h wapna magnezowego
teraz powschodowo mam zamiar opryskać dolistnie Basfoliar 36 Extra 5l/h i Solubor DF 9l/h oraz późna jesienią 25kg mocznika
Proszę o opinię
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Brukwiaczek



Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 106
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 20:32 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja pryskałem zaraz po zasianiu Lasso 5l. + Brasiherb 0,15 + Triflur 1,5l. Glebe już niestety udało mi się troche przesuszyć agregatem i siewnikiem, pomimo że robiłem robiłem po nocy. W optymalnych warunkach powinno to wyczyścić pole, a tak to zobacze po wschodach. Koszt zabiegu około 140 zł na hektar.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 20:15 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gedii napisał:
tak w tym roku przełożyłem a skala wysiewu znaczyod 2 - 4kilo to są na skali 2-chyba 4czy5 kresek
Przekładasz łańcuch i siejesz tymi wąskimi kółeczkami do nasion drobnych?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2164
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 19:08 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktoś miał odmianę winner bo miał mi znajomy z centrali nasiennej zostawić californium a została tylko winner. chodzi mi czy jest podobna co californium i jaki plon i jakie nawożenie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 18:11 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak w tym roku przełożyłem a skala wysiewu znaczyod 2 - 4kilo to są na skali 2-chyba 4czy5 kresek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 12:10 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gedii napisał:
ja sieje polonezem z 2003roku ale itak mam problem żeby go dokładnie wykręcić zazwyczajmusze podnieść dawke wysiewanych nasion o około 25% i to nie na poślisk koła


Możesz napisać jak masz ustawiony siewnik?? Przekładasz łańcuch ktury idzie od koła do skrzyni na inne tryby??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1046
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 11:18 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jestem jakimś szczęśliwcem albo mam jakiegoś poznaniaka78rok w wersji eksportowej Laughing bo jak robie próbę kręconą tzn 38 obrotów korbą tj. na 5 arów to otrzymaną wagę nasion mnożę przez 20 i mi wychodzi na hektar a ważę starą pordzewiałą wagą szlakową kuchenną z jednej strony kładę nasiona a z drugiej odważniki tzn proszki do pieczenia i takie tam małe opakowania z kuchennego wyposażenia, w tym roku na próbie wyszło mi 5,4 kg na ha a posiałem 5,5 tak siałem Libomira co miał mtz 5,36g, z.k 90% ponieważ chciałem uzyskać ok 90-100 roślin na metr kwadratowy, Diggera ustawiłem na 3,7 a posiało mi sie 3,5 wiec nie jest wcale źle on miał mtz 4,6 g z.k 98% i chciałem uzyskać 70-80 roślin na metr kw, dodam że najlepszy plon rzepaku otrzymamy jeżeli obsada roślin na wiosne wyniesie między 45-70 roślin na metrkw. dodam że sieję na rostawie 10.8 cm tj zbożowej , na zmiejszonym wysiewie tzn to duze koło na wałku musi byc napędzane od tego małego co jest razem z tym dużym przestawianym kołem, zasuwki prawie na maksa tzn o jeden ząbek mniej jak na maksa. i to wszystko Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tom



Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 360
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 08:26 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy pryskaliście bezposrednio po siewie rzepak. Gleba jest strasznie wysuszona. Czy mieszanina Brasiherbu z Alatrifem zadziała w takich warunkach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
slawekk001



Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 12
Skąd: Izbica

PostWysłany: 22:16 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki wszystkim za pomoc Smile Jutro biorę się za powtórne sianie. Dziś kupiłem wagę elektroniczną z dokładnością do 2g więc powinno się udać. Szkoda tylko że dopiero teraz. Ale i tak mam zamiar po zasianiu hektara sprawdzić faktyczny stan ile zostało. Trzeci raz już nie zamierzam siać Razz Pozdrowienia dla wszystkich i jeszcze raz dzięki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 19:34 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja nawet tabeli wysiewu do swojego siewnika nie posiadam .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 19:24 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grześ mądrze gada Smile każda tabela odbiega od rzeczywistości. własnie głównie przez mase ziaren.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4166
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 19:20 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chłopaki nawet najlepszy siewnich będzie odbiegał od tabeli bo nie spotkałem się osobiście z tabelą która brałaby pod uwagę MTN. Zmiana masa ziaren zmienia ilość wysiewu. W moim Poznaniaku różnica pomiędzy tabelą a rzeczywistościa dla rzepaku wynosi 2 kg.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 18:47 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja swoja stara amazonke d7 jak ustawie na placu , to tylko w pole i rura , nie trzeba nic zwiekszac ani zmniejszac wyc hodzi idealnie .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 16:37 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja sieje polonezem z 2003roku ale itak mam problem żeby go dokładnie wykręcić zazwyczajmusze podnieść dawke wysiewanych nasion o około 25% i to nie na poślisk koła
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 333, 334, 335 ... 379, 380, 381  Następny
Strona 334 z 381

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach