Witamy, aby siďż˝ zarejstrowaďż˝ lub zalogowaďż˝,
skorzystaj z opcji dost�pnych po prawej stronie.
Obecny czas to 09:50 Pią 25 Maj 2018


Rzepak
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 336, 337, 338 ... 381, 382, 383  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja ro?linna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nianio



Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 212
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 22:10 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja siej? dopiero w czwartek Casoar. - nie mog?em wszystkiego przewidzie? - taka dola Sad
A pod korze? da?em 300 kg/ha Kemiry Power 8-20-30
B?dzie co? z tego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2171
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 21:42 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja pod rzepak sypn? lubofosk? 400kg/ha sk?ad: N3,5 P20 K25 Ca16 S25 powinno wystarczy? na jesie?, da?em jeszcze 1,5t/ha wapna z cukrowni
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1998
Skąd: pow. z?otoryjski

PostWysłany: 15:43 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Re: Informacja Odpowiedz z cytatem

Robert12 napisał:
Witam

Pierwszy raz siej? rzepak i prosz? o informacje czy zrobi?em dobrze czy ?le
pod rzepak da?em 400kg/h wapna magnezowego
teraz powschodowo mam zamiar opryska? dolistnie Basfoliar 36 Extra 5l/h i Solubor DF 9l/h oraz pó?na jesieni? 25kg mocznika
Prosz? o opini?


teraz najwa?niejszym nawozem dla rzepaku jest fosfor i potas który powiniene? da? przed siewem po orce rozsypa? s? to podstawowe sk?adniki zapewniaj?ce dobre zimowanie i budow? korzenia. Azotu ju? nie dawaj bro? bo?e bo Ci rzepak pójdzie w li?cie i zmarznie nie pryskaj ju? teraz Basfoliarem zostaw sobie ten zabieg na wiosne a teraz jak ju? b?dzie mia? 4-6 li?ci to pry?nij np. Oriusem zeby nie rós? du?y na jesie? ten ?rodek uchroni go równie? przed chorobami grzybowymi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1686

PostWysłany: 14:51 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

400kg, ale w czystym sk?adniku czy jak Question ja daj? raczej kilka ton wapna na ha - ko?o tony czystego sk?adnika co najcz??ciej trzy lata.
Po co dawa? mocznik pó?n? jesieni?, ?eby pr?dzej wymarz? Question ze 20kg N daje si? przed siewem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert12



Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 1

PostWysłany: 09:26 Wto 28 Sie 2007    Temat postu: Informacja Odpowiedz z cytatem

Witam

Pierwszy raz siej? rzepak i prosz? o informacje czy zrobi?em dobrze czy ?le
pod rzepak da?em 400kg/h wapna magnezowego
teraz powschodowo mam zamiar opryska? dolistnie Basfoliar 36 Extra 5l/h i Solubor DF 9l/h oraz pó?na jesieni? 25kg mocznika
Prosz? o opini?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Brukwiaczek



Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 106
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 20:32 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja pryska?em zaraz po zasianiu Lasso 5l. + Brasiherb 0,15 + Triflur 1,5l. Glebe ju? niestety uda?o mi si? troche przesuszy? agregatem i siewnikiem, pomimo ?e robi?em robi?em po nocy. W optymalnych warunkach powinno to wyczy?ci? pole, a tak to zobacze po wschodach. Koszt zabiegu oko?o 140 z? na hektar.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dó?

PostWysłany: 20:15 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gedii napisał:
tak w tym roku prze?o?y?em a skala wysiewu znaczyod 2 - 4kilo to s? na skali 2-chyba 4czy5 kresek
Przek?adasz ?a?cuch i siejesz tymi w?skimi kó?eczkami do nasion drobnych?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2171
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 19:08 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy kto? mia? odmian? winner bo mia? mi znajomy z centrali nasiennej zostawi? californium a zosta?a tylko winner. chodzi mi czy jest podobna co californium i jaki plon i jakie nawo?enie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 18:11 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak w tym roku prze?o?y?em a skala wysiewu znaczyod 2 - 4kilo to s? na skali 2-chyba 4czy5 kresek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dó?

PostWysłany: 12:10 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gedii napisał:
ja sieje polonezem z 2003roku ale itak mam problem ?eby go dok?adnie wykr?ci? zazwyczajmusze podnie?? dawke wysiewanych nasion o oko?o 25% i to nie na po?lisk ko?a


Mo?esz napisa? jak masz ustawiony siewnik?? Przek?adasz ?a?cuch ktury idzie od ko?a do skrzyni na inne tryby??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1046
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 11:18 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jestem jakim? szcz??liwcem albo mam jakiego? poznaniaka78rok w wersji eksportowej Laughing bo jak robie prób? kr?con? tzn 38 obrotów korb? tj. na 5 arów to otrzyman? wag? nasion mno?? przez 20 i mi wychodzi na hektar a wa?? star? pordzewia?? wag? szlakow? kuchenn? z jednej strony k?ad? nasiona a z drugiej odwa?niki tzn proszki do pieczenia i takie tam ma?e opakowania z kuchennego wyposa?enia, w tym roku na próbie wysz?o mi 5,4 kg na ha a posia?em 5,5 tak sia?em Libomira co mia? mtz 5,36g, z.k 90% poniewa? chcia?em uzyska? ok 90-100 ro?lin na metr kwadratowy, Diggera ustawi?em na 3,7 a posia?o mi sie 3,5 wiec nie jest wcale ?le on mia? mtz 4,6 g z.k 98% i chcia?em uzyska? 70-80 ro?lin na metr kw, dodam ?e najlepszy plon rzepaku otrzymamy je?eli obsada ro?lin na wiosne wyniesie mi?dzy 45-70 ro?lin na metrkw. dodam ?e siej? na rostawie 10.8 cm tj zbo?owej , na zmiejszonym wysiewie tzn to duze ko?o na wa?ku musi byc nap?dzane od tego ma?ego co jest razem z tym du?ym przestawianym ko?em, zasuwki prawie na maksa tzn o jeden z?bek mniej jak na maksa. i to wszystko Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tom



Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 360
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 08:26 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy pryskali?cie bezposrednio po siewie rzepak. Gleba jest strasznie wysuszona. Czy mieszanina Brasiherbu z Alatrifem zadzia?a w takich warunkach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
slawekk001



Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 12
Skąd: Izbica

PostWysłany: 22:16 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki wszystkim za pomoc Smile Jutro bior? si? za powtórne sianie. Dzi? kupi?em wag? elektroniczn? z dok?adno?ci? do 2g wi?c powinno si? uda?. Szkoda tylko ?e dopiero teraz. Ale i tak mam zamiar po zasianiu hektara sprawdzi? faktyczny stan ile zosta?o. Trzeci raz ju? nie zamierzam sia? Razz Pozdrowienia dla wszystkich i jeszcze raz dzi?ki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 19:34 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja nawet tabeli wysiewu do swojego siewnika nie posiadam .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 19:24 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grze? m?drze gada Smile ka?da tabela odbiega od rzeczywisto?ci. w?asnie g?ównie przez mase ziaren.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Grze?



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 19:20 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ch?opaki nawet najlepszy siewnich b?dzie odbiega? od tabeli bo nie spotka?em si? osobi?cie z tabel? która bra?aby pod uwag? MTN. Zmiana masa ziaren zmienia ilo?? wysiewu. W moim Poznaniaku ró?nica pomi?dzy tabel? a rzeczywisto?cia dla rzepaku wynosi 2 kg.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 18:47 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja swoja stara amazonke d7 jak ustawie na placu , to tylko w pole i rura , nie trzeba nic zwiekszac ani zmniejszac wyc hodzi idealnie .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 16:37 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja sieje polonezem z 2003roku ale itak mam problem ?eby go dok?adnie wykr?ci? zazwyczajmusze podnie?? dawke wysiewanych nasion o oko?o 25% i to nie na po?lisk ko?a
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Toni



Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 39
Skąd: ?ódzkie

PostWysłany: 16:13 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rezpak jest ro?lin? do ktoej uprawy potrzebny jest precyzyjny siewnik , ja sieje siewnikiem z so?ectwa i jest strasznie porozwalany, gdybym sia? wed?ug taveli wysz?o by chyba z 1 kg siejac 3. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarekG



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 45
Skąd: woj. ?l?skie

PostWysłany: 14:17 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepiej wychodzi (próba kr?cona) na polu, ja zak?adam rynienki pod sekcje wysiewaj?ce j uje?d?am 100 - 200 m siewnikiem i pó?niej wa?e nasiona. Tak najlepiej jest poniewa? ko?o idzie inaczei jak dostaje opór ziemi. I nigdy nie musze pó?niej dosiewa?. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Brukwiaczek



Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 106
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 13:57 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ju? od tego momentu zawsze b?de robi? próbe kr?con? na wszystko. A u nas w Lubelskim termin siewu jest do 24 sierpnia.
Sieje niezbyt nowoczesnym poznaniakiem ale tym ju? ze skrzynk? bezstopniow? i nigdy nie wierze mu w to co tam pisz? w tabeli wysiewu. Zawsze trzeba pokr?ci?. Jedynie do czego si? podporz?dkowuje to ustawienia zastawek na taki z?bek jak pisz? i ustawienie d?wigni zamykaj?cej dno. A skrzynke reguluje bazuj?c na masie ziaren z próby kr?conej.

A u nas w Lubelskim termin siewu jest do 24 sierpnia.
Jeszcze jedno! Podstawa to dok?adna waga elektroniczna. Warto sobie kupi?, nawet na sam rzepak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 13:31 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ustawiajac siewnik pod rzepak zawsze lepiej pare razy kolkiem wiecej pokrecic , bo tylko wtedy mo?na precyzyjnie ustawic siewnik ja wysiewam 2,80 na h.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Grze?



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 13:20 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Toni napisał:
no to witajcie w kubie ja na pocz?tku wysia?em ok 5 kg na 2,5 ha bo siewnik byl ?le ustawiony, potem dopiero po prawidlowym ustawieniu wysialem jeszcze raz i wyszlo cos kolo 12 kg na 2.5 ha .Ju? wschodzi i dobrze bo zmima ma przyjsc w tym roku szybko , bociany odlatuja Sad

To ja w tym roku zaczo?em odwrotnie pomyli?em ilo?? obrotów korby z ko?em przy próbie i wysz?o mi 5,5 kg/ha na pierwszym kawa?ku ale zrobi?em korekt? na 3,5 kg i zobaczymy ile wyjdzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nianio



Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 212
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 12:23 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jakie to b?dzie ustawienie w skrzyni? Bo ja mam jeszcze star? skrzyni? - nie bezstopniow?.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Toni



Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 39
Skąd: ?ódzkie

PostWysłany: 12:09 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to witajcie w kubie ja na pocz?tku wysia?em ok 5 kg na 2,5 ha bo siewnik byl ?le ustawiony, potem dopiero po prawidlowym ustawieniu wysialem jeszcze raz i wyszlo cos kolo 12 kg na 2.5 ha .Ju? wschodzi i dobrze bo zmima ma przyjsc w tym roku szybko , bociany odlatuja Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja ro?linna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 336, 337, 338 ... 381, 382, 383  Następny
Strona 337 z 383

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach