Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 04:39 Sob 24 Cze 2017


Rzepak
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 336, 337, 338 ... 381, 382, 383  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maciek



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1046
Skąd: Podkarpackie

PostWysłany: 11:18 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jestem jakimś szczęśliwcem albo mam jakiegoś poznaniaka78rok w wersji eksportowej Laughing bo jak robie próbę kręconą tzn 38 obrotów korbą tj. na 5 arów to otrzymaną wagę nasion mnożę przez 20 i mi wychodzi na hektar a ważę starą pordzewiałą wagą szlakową kuchenną z jednej strony kładę nasiona a z drugiej odważniki tzn proszki do pieczenia i takie tam małe opakowania z kuchennego wyposażenia, w tym roku na próbie wyszło mi 5,4 kg na ha a posiałem 5,5 tak siałem Libomira co miał mtz 5,36g, z.k 90% ponieważ chciałem uzyskać ok 90-100 roślin na metr kwadratowy, Diggera ustawiłem na 3,7 a posiało mi sie 3,5 wiec nie jest wcale źle on miał mtz 4,6 g z.k 98% i chciałem uzyskać 70-80 roślin na metr kw, dodam że najlepszy plon rzepaku otrzymamy jeżeli obsada roślin na wiosne wyniesie między 45-70 roślin na metrkw. dodam że sieję na rostawie 10.8 cm tj zbożowej , na zmiejszonym wysiewie tzn to duze koło na wałku musi byc napędzane od tego małego co jest razem z tym dużym przestawianym kołem, zasuwki prawie na maksa tzn o jeden ząbek mniej jak na maksa. i to wszystko Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tom



Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 360
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 08:26 Pon 27 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy pryskaliście bezposrednio po siewie rzepak. Gleba jest strasznie wysuszona. Czy mieszanina Brasiherbu z Alatrifem zadziała w takich warunkach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
slawekk001



Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 12
Skąd: Izbica

PostWysłany: 22:16 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki wszystkim za pomoc Smile Jutro biorę się za powtórne sianie. Dziś kupiłem wagę elektroniczną z dokładnością do 2g więc powinno się udać. Szkoda tylko że dopiero teraz. Ale i tak mam zamiar po zasianiu hektara sprawdzić faktyczny stan ile zostało. Trzeci raz już nie zamierzam siać Razz Pozdrowienia dla wszystkich i jeszcze raz dzięki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 19:34 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja nawet tabeli wysiewu do swojego siewnika nie posiadam .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 19:24 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grześ mądrze gada Smile każda tabela odbiega od rzeczywistości. własnie głównie przez mase ziaren.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 19:20 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chłopaki nawet najlepszy siewnich będzie odbiegał od tabeli bo nie spotkałem się osobiście z tabelą która brałaby pod uwagę MTN. Zmiana masa ziaren zmienia ilość wysiewu. W moim Poznaniaku różnica pomiędzy tabelą a rzeczywistościa dla rzepaku wynosi 2 kg.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 18:47 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja swoja stara amazonke d7 jak ustawie na placu , to tylko w pole i rura , nie trzeba nic zwiekszac ani zmniejszac wyc hodzi idealnie .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gedii



Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 704
Skąd: z nienacka

PostWysłany: 16:37 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja sieje polonezem z 2003roku ale itak mam problem żeby go dokładnie wykręcić zazwyczajmusze podnieść dawke wysiewanych nasion o około 25% i to nie na poślisk koła
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Toni



Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 39
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 16:13 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rezpak jest rośliną do ktoej uprawy potrzebny jest precyzyjny siewnik , ja sieje siewnikiem z sołectwa i jest strasznie porozwalany, gdybym siał według taveli wyszło by chyba z 1 kg siejac 3. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarekG



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 45
Skąd: woj. śląskie

PostWysłany: 14:17 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepiej wychodzi (próba kręcona) na polu, ja zakładam rynienki pod sekcje wysiewające j ujeżdźam 100 - 200 m siewnikiem i póżniej waże nasiona. Tak najlepiej jest ponieważ koło idzie inaczei jak dostaje opór ziemi. I nigdy nie musze póżniej dosiewać. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Brukwiaczek



Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 106
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 13:57 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja już od tego momentu zawsze będe robił próbe kręconą na wszystko. A u nas w Lubelskim termin siewu jest do 24 sierpnia.
Sieje niezbyt nowoczesnym poznaniakiem ale tym już ze skrzynką bezstopniową i nigdy nie wierze mu w to co tam piszą w tabeli wysiewu. Zawsze trzeba pokręcić. Jedynie do czego się podporządkowuje to ustawienia zastawek na taki ząbek jak piszą i ustawienie dźwigni zamykającej dno. A skrzynke reguluje bazując na masie ziaren z próby kręconej.

A u nas w Lubelskim termin siewu jest do 24 sierpnia.
Jeszcze jedno! Podstawa to dokładna waga elektroniczna. Warto sobie kupić, nawet na sam rzepak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
suchodolak



Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 347

PostWysłany: 13:31 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ustawiajac siewnik pod rzepak zawsze lepiej pare razy kolkiem wiecej pokrecic , bo tylko wtedy można precyzyjnie ustawic siewnik ja wysiewam 2,80 na h.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 13:20 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Toni napisał:
no to witajcie w kubie ja na początku wysiałem ok 5 kg na 2,5 ha bo siewnik byl źle ustawiony, potem dopiero po prawidlowym ustawieniu wysialem jeszcze raz i wyszlo cos kolo 12 kg na 2.5 ha .Już wschodzi i dobrze bo zmima ma przyjsc w tym roku szybko , bociany odlatuja Sad

To ja w tym roku zaczołem odwrotnie pomyliłem ilość obrotów korby z kołem przy próbie i wyszło mi 5,5 kg/ha na pierwszym kawałku ale zrobiłem korektę na 3,5 kg i zobaczymy ile wyjdzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nianio



Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 212
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 12:23 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jakie to będzie ustawienie w skrzyni? Bo ja mam jeszcze starą skrzynię - nie bezstopniową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Toni



Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 39
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 12:09 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to witajcie w kubie ja na początku wysiałem ok 5 kg na 2,5 ha bo siewnik byl źle ustawiony, potem dopiero po prawidlowym ustawieniu wysialem jeszcze raz i wyszlo cos kolo 12 kg na 2.5 ha .Już wschodzi i dobrze bo zmima ma przyjsc w tym roku szybko , bociany odlatuja Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1998
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 11:24 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zakładasz rolki do rzepaku i jazda 3,5kg bedzie ciężko ustawić ale ustawiasz 7kg zamykasz co drugą lejke i jazda
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
nianio



Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 212
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 11:14 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koledzy powiedzcie jak ustawić starego poznaniaka na rzepak, tak żeby wysiał 3.5kg/ha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Toniu3546



Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 1

PostWysłany: 11:05 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jestem z podkarpackigo, ale wydaje mi się że to już trochę za późno, u nas optymalny termin to od 15 do 25
PS, co się dzieje gdy ktoś posiał za dużo rzepaku na ha??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maskin



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1068
Skąd: Płd.-Wsch.

PostWysłany: 07:37 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktos z lubelaskiego siał juz rzeapak? kiedy najlepiej to zrobic na tym terenie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Brukwiaczek



Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 106
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 02:04 Nie 26 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smile Widze że nie tylko mnie błąd taki spotkał z ustawieniem siewnika. Ja poradziłem sobie z tym problemem tak, że posiałem drugi raz tymi samymi ustawieniami. A błąd mój polegał na tym że po wysianiu kwalifikowanych nasion pojechałem na drugie pole gdzie siałem ,,pirackią'' Very Happy Californię i nie zrobiłem próby kręconej tylko przestawiłem na ,,troche więcej''. No a te nasionka wolniej śmigają z siewnika i prułem drugi raz po tym samym. Sąsiad się pytał co ja robie??? to mu powiedziałem że wczoraj siałem żeńskie nasiona a dzisiaj męskie Wink No wiecie nowa Hybryda Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kissmy...



Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 2061
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: 23:01 Sob 25 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w zeszłym sezonie na ok 30 ha również wysialiśmy ok 2kg/ha ale dosiewaliśmy rzepak rozsiewaczem nawozów (nasiona były wymieszane chyba z kemirą) i efekt był bardzo dobry przy niewielkim koszcie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janek



Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 61
Skąd: Opolskie

PostWysłany: 22:18 Sob 25 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli pryskałeś to czym, jaka jest wilgoć ziemi ? Ale myślę aby uzbroić się w cierpliwość.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
slawekk001



Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 12
Skąd: Izbica

PostWysłany: 22:13 Sob 25 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

odmian Casoar. Więc już nie wiem czy dosiewać czy tak zostawić. jeśli chodzi o nawożenie to wporządku można na wiosnę dać więcej ale problem wschodów, niewiadomo ile z tego co posiałem wzejdzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 22:06 Sob 25 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dosiej drugie tyle na tych samych ustawieniach tylko jak najszybciej najlepiej nastepnego dnia lub tego samego ale to raczej odpada już.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
janek



Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 61
Skąd: Opolskie

PostWysłany: 22:05 Sob 25 Sie 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze jaka to odmiana, 1,85kg daje około 37 roślin na m2, jeśli wschody będą dobre nie masz się czym przejmować, gdy na wiosnę będzie oki wystarczy mu przykoksować a sam zdziwisz się. Jeśli chcesz zobaczyć jaki rzepak dał mi plon 2t/ha to mogę wysłać zdjęcie, nasiona tego rzepaku reklamowałem (podobno przesuszyli go i stracił siłę kiełkowania). Wszystkie koszty uprawy mi zwrócili dlatego warto było go zostawić, na żniwa nie żałowałem tej decyzji (obsada 5-10 roślin na m2 czyli około 0,25-0,5kg/ha).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 336, 337, 338 ... 381, 382, 383  Następny
Strona 337 z 383

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach