Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
michcio123
|
Wysłany: 13:13 Pią 2 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Panowie czy mieszanka 1 L Golda + 150g Atlantisa + 1 L Stabilanu na hektar opryskane 20 kwietnia mogło cos zaszkodzic pszenicy ozimej? Bo po tym zabiegu lekko pożółkła i przychamowała wrost przyznam ze troche mnie to niepokoi a co do chwastów to wszystkie poległy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Klemens

|
Wysłany: 12:37 Pią 2 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Na Mazowszu leje, pszenica rośnie jak szalona,a antywylegacz czeka na pogodę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
amadevsh
|
Wysłany: 10:14 Pią 2 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
ale mi chodzi o jarke bo planuje ja jeszcze 3razy mocznik pokropic a nie chce by mi sie wylegala:/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek
|
Wysłany: 10:09 Pią 2 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się że na na ccc w pszenżycie jest już o wiele za póżno / |
|
Powrót do góry |
|
 |
amadevsh
|
Wysłany: 09:46 Pią 2 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Witam
nie moglem dostac nigdzie antywylegacza do pszenżyta i dostalem tylko Stabilam
na ktorym jest napisane ze jest tylko do pszenicy, nie ma tam nic o pszenzycie sadzicie ze mozna go dac do pszenzyta? jak tak to w jakiej dawce? |
|
Powrót do góry |
|
 |
rybka2485
|
Wysłany: 09:26 Pią 2 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
center napisał: | Gdzies zauwazylem na jednym polu z ozimka miejscami na rogach itp taki kolor zółty pseniczki takie plamki zoltego mysle ze to raczej wskazuje na niedobór ale czego ? |
brakuje jej miedzi, dawka dolistna 250-300gr/ha lub manganu |
|
Powrót do góry |
|
 |
mycy
|
Wysłany: 07:28 Pią 2 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
- masz mustanga więc dokup Apyros i daj w dawce na 4ha razem z nim - powinno zalatwic ci sprawe |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirosław
|
Wysłany: 00:02 Pią 2 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Mam pole pszenicy ozimej , której nie zdążyłem opryskać na jesieni , a na wiosnę jak na złość ciągle padało i dopiero teraz mogę wjechać.Nie mam za bardzo pomysłu czym to popryskać.Myślałem o Mustangu.Kupiłem już w marcu Sekator+Atlantis ale czy pryskanie tym teraz nie jest zbyt ryzykowne?
Mam mnóstwo fiołka , trochę rumianowatych ,przytulii , miotły.Może coś doradzicie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
center
|
Wysłany: 20:21 Czw 1 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Gdzies zauwazylem na jednym polu z ozimka miejscami na rogach itp taki kolor zółty pseniczki takie plamki zoltego mysle ze to raczej wskazuje na niedobór ale czego ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
tom
|
Wysłany: 20:13 Czw 1 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Klemens miałeś jakieś złe doświadczenia z taką mieszanką? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Klemens

|
Wysłany: 18:14 Czw 1 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
tom- nie łącz Alertu z mocznikiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
michał75
|
Wysłany: 18:08 Czw 1 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Alert oprócz zabezpieczenia, ze względu na triazol działa też po infekcji choroby, ale mówimy tu raczej o septoriozie. Niestety nie ma nic wspólnego ze zwalczaniem łamliwości.
Jeżeli jesteś pewny że to łamliwość to zwróci Ci się z nawiązką Unix. (Choroby na podstawie źdźbła to nie tylko łamliwość, możesz mieć jeszcze fuzaryjną zgorzel i inne)
W odwodzie masz jeszcze połowiczne rozwiązania na łamliwość oparte na prochlorazie w Proroku lub w czymś tam jeszcze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maciej1109
|
Wysłany: 17:26 Czw 1 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
A ja wczoraj opryskalem antywylegaczem+odzywka Zboze Total Extra z firmy adob.Zobaczymy jakie bedzie dzialanie po tym zabiegu bo specjalnie nie opryskalem kawalka pszenicy dla porownania
Ale mam jeszcze jedno pytanko. Czy mozna teraz jeszcze opryskac pszenice Alertem.bo widze ze w mojej pszenicy sa objawy łamliwości źdźbla.Da to cos wogole bo Alert jest srodkiem zapobiegawczym a nie wyniszczajacym.Co o tym sadzicie???Szkoda ze troche wczesniej nie opryskalem
Pozdrawiam!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen72
|
Wysłany: 21:53 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Michał ma rację w zeszłym tygodniu dałem Modus z Tiltem i do tego mocznik i magnez i mikro i żadnych przebarwień. Dla porównania mam w środku pola 4 ha pryskane CCC zamiast Modusa i też jest ok. Zobaczymy czy będzie róznica w plonach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
michał75
|
Wysłany: 21:35 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Moddus nie bardzo wychodzi z szybkimi triazolami. Zdarzają się przebarwienia w niekorzystnych warunkach. Ci z Syngenty przestrzegają przed mieszaniem z cyprokonazolem, epoksykonazolem, tebuconazolem . Można spokojnie mieszać go z Tiltem czy innymi, które mają powolny triazol np. propiconazol |
|
Powrót do góry |
|
 |
erdem

|
Wysłany: 21:15 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Robiłem Modus+ Tilt+ Mopsin i jest wszystko ok.ale nie dodawałem mocznika , siarczanu czy innych odrzywek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wiesLaw
|
Wysłany: 21:01 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
tom napisał: | Podaję szybką odpowiedź. Tydzień temu pomieszałem Alert z Moddusem, CCC, mocznikiem i siarczanem i tam gdzie się nałożyły lance jest rudo.
Generalnie pszenice przystopowało i nie jest tak intensywnie zielona jak wcześniej.
Na pozostałym areale rozdzieliłem zabiegi i jest OK. | Moim zdaniem nie nalezy mieszac Modusa z grzybobujczymi.Tez mialem podobnie rok temu.Jeden niuansik Modusem nalezy pryskac w naslonecznione dni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tom
|
Wysłany: 20:47 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Moddus + CCC a trzy dni później Alert + siarczan+ mocznik |
|
Powrót do góry |
|
 |
michcio123
|
Wysłany: 20:36 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
tom napisał: | Podaję szybką odpowiedź. Tydzień temu pomieszałem Alert z Moddusem, CCC, mocznikiem i siarczanem i tam gdzie się nałożyły lance jest rudo.
Generalnie pszenice przystopowało i nie jest tak intensywnie zielona jak wcześniej.
Na pozostałym areale rozdzieliłem zabiegi i jest OK. |
Tzn. jak rozdzieliles zabiegi? Fungicyd osobno a reszta razem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
center
|
Wysłany: 20:16 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
center napisał: | no włąsnie dzieki:-D tak zrobie:-D Ale dobry to środek wg was ? u mnie w tamtym roku była próba i nawet niexle. |
hmm to uwazasz ze falcon kiepski? To co lepszeg jest? hehe hmm |
|
Powrót do góry |
|
 |
tom
|
Wysłany: 20:08 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Podaję szybką odpowiedź. Tydzień temu pomieszałem Alert z Moddusem, CCC, mocznikiem i siarczanem i tam gdzie się nałożyły lance jest rudo.
Na pozostałym areale rozdzieliłem zabiegi i jest OK. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek
|
Wysłany: 18:41 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
mam pytanie do znawców tematu ,można pomieszać fungicydy opera+corbel z moddusem ? proszę o szybką odpowiedź |
|
Powrót do góry |
|
 |
angelika
|
Wysłany: 15:24 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
trzy tygodnie temu pryskałam pszenice sekatorem ale popadał deszcz i nie wzieło przytuli musze teraz powtórzyć zabieg i mam pytanie czy moge do sekatora dołączyć alert?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maskin
|
Wysłany: 14:47 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
ROKITA napisał: | Widzę iż nie tylko u mnie mokro,a jak zboża nie żółkną od nadmiaru wilgoci. |
co to moze byc u mnie? pszenica jara zółknie po pagórkach (gorne liscie) stanowisko po pszenicy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek
|
Wysłany: 09:16 Sro 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
oczywiście attribut ,ale jak będziesz chciał posiać rzepak po tej pszenicy? |
|
Powrót do góry |