Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
velistius Go
|
|
Powrt do gry |
|
 |
marta9055
Doczy: 08 Sty 2015 Posty: 2
|
Wysany: 09:42 Pi 9 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Budowa ujedalni to zawsze powana inwestycja, ktrej bez odpowiedniej iloci gotwki lepiej nie realizowa, bo mona si przejecha. najpierw pienidze, potem solidny plan, a dopiero potem budowa. I wtedy dopiero mona si cieszy z ujedalni. |
|
Powrt do gry |
|
 |
agrokaszuby
Doczy: 25 Cze 2009 Posty: 50 Skd: Kaszuby
|
Wysany: 22:57 Wto 29 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
My mamy jazde konna razem z wynajmem kwater, link. |
|
Powrt do gry |
|
 |
Marr
Doczy: 02 Kwi 2014 Posty: 8
|
Wysany: 14:34 Sro 2 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Moe jest na forum kto z dowiadczeniem w prowadzeniu hipoterapii i mgby si podzieli dowiadczeniem? Czy nadal jest popyt na tak dziaalno? |
|
Powrt do gry |
|
 |
kubek_345
Doczy: 19 Mar 2014 Posty: 1
|
Wysany: 14:27 Sro 19 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
A prbowae si stara o jak dotacj unijn ? Na pewno s jakie programy pomagajce w zaoeniu wasnej dziaalnoci gospodarczej, masz ziemie ? jak masz jej duo a powiniene bo konie musz po czym biega to te powiniene dosta dopat. Poszukaj na internecie tam s takie informacje. |
|
Powrt do gry |
|
 |
agrokaszuby
Doczy: 25 Cze 2009 Posty: 50 Skd: Kaszuby
|
Wysany: 10:07 Pon 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Ciezko jazde konna podciagnac pod agroturystyke jesli jest to osobny biznes dzialajacy jakby niezaleznie od wynajmu kwater. |
|
Powrt do gry |
|
 |
kissmy...
Doczy: 01 Sty 2007 Posty: 2091 Skd: kuj-pom
|
Wysany: 17:07 Wto 3 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
proponuj poszuka RPO dla odpowiedniego wojewdztwa, tam o ile sobie przypominam jest co najmniej jedno dziaanie zorientowane na rozwj turystyki, a najlepszym rozwizaniem jest zasignicie informacji w UG, UW bd przedsibiorstwie doradczym, wyspecjalizowane jednostki s bardziej biege w funduszach europejskich ni rolnicy |
|
Powrt do gry |
|
 |
sylwka555
Doczy: 28 Lut 2008 Posty: 14
|
Wysany: 14:04 Wto 3 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
sylwka555 napisa: | kissmy... napisa: | przepraszam za niedopatrzenie, to dziaanie jest przeznaczone dla rolnikw jak sama nazwa wskazuje - konieczne byoby rozwizanie umowy o prac i ubezpieczenie w KRUS, w tym przypadku korzystniejszym rozwizaniem byoby skorzystanie z funduszy pozarolniczych:
http://www.parp.gov.pl/index/index/1064 |
Nie znalazam w tych programach adnego, ktry mgby by mi przydatny. Moe kto mi pomc? |
Znajc moj sytuacj czy jest moliwo wskazania mi jakiego programu, bo to co przejrzaam ni jak nie pasuje do dziaalnoci, ktr chc otworzy. |
|
Powrt do gry |
|
 |
sylwka555
|
Wysany: 13:44 Wto 3 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
kissmy... napisa: | przepraszam za niedopatrzenie, to dziaanie jest przeznaczone dla rolnikw jak sama nazwa wskazuje - konieczne byoby rozwizanie umowy o prac i ubezpieczenie w KRUS, w tym przypadku korzystniejszym rozwizaniem byoby skorzystanie z funduszy pozarolniczych:
Nie znalazam w tych programach adnego, ktry mgby by mi przydatny. Moe kto mi pomc? |
|
Powrt do gry |
|
 |
kissmy...
|
Wysany: 13:27 Wto 3 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
przepraszam za niedopatrzenie, to dziaanie jest przeznaczone dla rolnikw jak sama nazwa wskazuje - konieczne byoby rozwizanie umowy o prac i ubezpieczenie w KRUS, w tym przypadku korzystniejszym rozwizaniem byoby skorzystanie z funduszy pozarolniczych:
|
Powrt do gry |
|
 |
sylwka555
|
Wysany: 08:23 Wto 3 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
kissmy... napisa: | w takim wypadku najlepszym rozwizaniem jest skorzystanie z dziaania "Rnicowanie w kierunku dziaalnoci nierolniczej" (warto ju w tym roku zaklepa sobie pul skadajc wniosek do koca grudnia, ale tylko w 10 wojewdztwach) szczegy znajduj si tutaj:
http://www.arimr.gov.pl/index.php?id=84&id1=0&id2=0
za 200 kz mona zbudowa niewielk stajni oraz domek na lekkiej drewnianej konstrukcji, moe jeszcze wystarczy rodkw na niewielk kryt ujedalni, kwestie podatku dochodowego take mona rozwiza bardzo korzystnie o ile prowadzi si dziaalno rolnicz |
Przeczytaam przed chwil:
O przyznanie pomocy finansowej w ramach dziaania „Rnicowanie w kierunku dziaalnoci nierolniczej” moe ubiega si rolnik, maonek rolnika lub domownik, ktry mieszka w gminie wiejskiej, albo liczcej do 5 tys. mieszkacw gminie wiejsko-miejskiej, lub miejskiej. Osoba taka musi by ubezpieczona w penym zakresie, przez co najmniej 12 miesicy poprzedzajcych zoenie wniosku o przyznanie pomocy finansowej.
A ja nie jestem ROLNIKIEM czy rwnie mog ubiega si o takie dofinansowanie? Bagam ju nic z tego nie rozumiem!!! |
|
Powrt do gry |
|
 |
kissmy...
|
Wysany: 15:41 Pon 2 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
w takim wypadku najlepszym rozwizaniem jest skorzystanie z dziaania "Rnicowanie w kierunku dziaalnoci nierolniczej" (warto ju w tym roku zaklepa sobie pul skadajc wniosek do koca grudnia, ale tylko w 10 wojewdztwach) szczegy znajduj si tutaj:
http://www.arimr.gov.pl/index.php?id=84&id1=0&id2=0
za 200 kz mona zbudowa niewielk stajni oraz domek na lekkiej drewnianej konstrukcji, moe jeszcze wystarczy rodkw na niewielk kryt ujedalni, kwestie podatku dochodowego take mona rozwiza bardzo korzystnie o ile prowadzi si dziaalno rolnicz |
|
Powrt do gry |
|
 |
sylwka555
|
Wysany: 15:08 Pon 2 Lis 2009 Temat postu: odpowied |
|
|
kissmy... napisa: | ubezpieczenie w KRUS nie jest ani warunkiem koniecznym ani wystarczajcym dla ubiegania si o wskazane przeze mnie formy wsparcia, ponadto podleganie ubezpieczeniu w ZUS naraa na mniejsz "presj spoeczn", tak czy inaczej mona korzysta ze wszystkich form wsparcia nie podlegajc ubezpieczeniu w KRUS, gdy rolnikiem stajemy si prowadzc dziaalno rolnicz a KRUS jest tylko dobrodziejstwem w pewnym ograniczonym zakresie, prosz o sprecyzowanie swojej sytuacji: jaka inwestycja? dziaalno? przychody? koszty? |
Chc wybudowa stajnie, wyremontowa pomieszczenia gospodarcze i przeznaczy je na dom- pokoje do wynajcia. Prowadzi nauk jazdy konnej.Nie prowadz w tej chwili adnej dziaalnoci gospodarczej, poniewa pracuj zawodowo.Przychody mam niewielkie dlatego zaley mi na dofinansowaniu z UE. Oczywicie musiaabym wzi kredyt z banku w razie koniecznoci. |
|
Powrt do gry |
|
 |
kissmy...
|
Wysany: 13:57 Pon 2 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
ubezpieczenie w KRUS nie jest ani warunkiem koniecznym ani wystarczajcym dla ubiegania si o wskazane przeze mnie formy wsparcia, ponadto podleganie ubezpieczeniu w ZUS naraa na mniejsz "presj spoeczn", tak czy inaczej mona korzysta ze wszystkich form wsparcia nie podlegajc ubezpieczeniu w KRUS, gdy rolnikiem stajemy si prowadzc dziaalno rolnicz a KRUS jest tylko dobrodziejstwem w pewnym ograniczonym zakresie, prosz o sprecyzowanie swojej sytuacji: jaka inwestycja? dziaalno? przychody? koszty? |
|
Powrt do gry |
|
 |
sylwka555
|
Wysany: 11:35 Pon 2 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
[quote="sylwka555"][quote="sylwka555"]W jakich okolicznociach mog zosta patnikiem Krus
. Pracuj zawodowo- jestem bibliotekarzem[/quote][/quote]
(Przepraszam za bd)  |
|
Powrt do gry |
|
 |
sylwka555
|
Wysany: 11:23 Pon 2 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
sylwka555 napisa: | W jakich okolicznociach mog zosta patnikiem Krus
. Pracuj zawodowo- jestem bibliotekarzem |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
sylwka555
|
Wysany: 11:22 Pon 2 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
W jakich okolicznociach mog zosta patnikiem Kruz. Pracuj zawodowo- jestem bibliotekarzem |
|
Powrt do gry |
|
 |
kissmy...
|
Wysany: 11:03 Pon 2 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
wkad wasny oczywicie jest konieczny (od 20 do 60% kosztw inwestycji w zalenoci od rodzaju wsparcia oraz wieku beneficjenta), w opisanym przypadku mona podcign prowadzon dziaalno pod typowo rolnicz (konieczne jest waciwe ogarnicie tematu) i skorzysta z kredytw preferencyjnych (20% wkadu wasnego i bardzo niskie oprocentowanie) bd wykorzysta wsparcie w ramach dziaania Modernizacja gospodarstw rolnych (refundacja od 40 do 60% wartoci inwestycji netto max 300kz, tylko w tym przypadku kocz si rodki ze wzgldu na due zainteresowanie i w niektrych wojewdztwach skoczya si ju dostpna pula rodkw, tak czy inaczej w tym roku ju naboru nie bdzie) ostatni najbardziej odpowiedni opcj dla planowanych inwestycji bdzie skorzystanie z dziaania Rnicowanie w kierunku dziaalnoci nierolniczej (50% wsparcia max 100kz, nabr trwa do koca roku o ile w danym wojewdztwie nie wykorzystano ju puli) przy spenieniu pewnych okolicznoci mona pozosta patnikiem KRUS przy prowadzeniu dziaalnoci niezwizanej bezporednio z rolnictwem |
|
Powrt do gry |
|
 |
sylwka555
|
Wysany: 09:54 Pon 2 Lis 2009 Temat postu: Jak organizowa gospodarstwo agroturystyczne i jazd konn? |
|
|
Dwa lata temu przeprowadziam si na wie z zamiarem zaoenie gospodarstwa agroturystycznego czy czego podobnego. ( nauka jazdy konnej) Mam trzy konie i 5 hektarw ziemi, kilka pomieszcze gospodarczych, ktre mona zamieni na adne hoteliki.Chciaabym te wybudowa stajni z prawdziwego zdarzenia i dokupi kilka koni. Zupenie pogubiam si w tym od czego powinnam zacz. Oczywicie nie mam pienidzy na pokrycie kosztw remontu, czy kto mgby mi pomc si w tym wszystkim rozezna? Bardzo prosz o pomo. Dzikuj odpowiedz |
|
Powrt do gry |
|
 |
|