Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piotru$

|
Wysłany: 15:38 Czw 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Brukwiaczek napisał: | Witam wszystkich. Jak tam oceniacie przetrwanie rzepaku tej zimy? W prawdzie mrozów siarczystych niebyło bez okrywy śnieżnej, ale mimo to troche się obawiałem. No i jeśli pogoda taka jak teraz by się utrzymała to powinno być dobrze? Jak sądzicie? |
bede sie wypowiadal na ten temat jak bede mial pieniadze w kieszeni za niego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kserkses

|
Wysłany: 20:53 Sob 10 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
to jest kiła kapusty tak znalazłem w książce. zmianowanie się kłania, pomaga wapnowanie bezpośrednio przed uprawą rośliny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
xsc924
|
|
Powrót do góry |
|
 |
damian9871 Moderator

|
Wysłany: 18:08 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
za wcześnie coś prorokować może być jeszcze różnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brukwiaczek

|
Wysłany: 05:40 Czw 8 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich. Jak tam oceniacie przetrwanie rzepaku tej zimy? W prawdzie mrozów siarczystych niebyło bez okrywy śnieżnej, ale mimo to troche się obawiałem. No i jeśli pogoda taka jak teraz by się utrzymała to powinno być dobrze? Jak sądzicie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogdan890
|
Wysłany: 10:08 Wto 6 Lut 2007 Temat postu: Dolomit palony z magnezem |
|
|
Czy probowaliscie stosowac dolomit palony z magnezem w ilosci kilkuset kg przed siewem rzepaku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogdan890
|
Wysłany: 13:42 Wto 30 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
A "mojego" Elastiq'u tam nie ma ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
czarek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
luki21

|
Wysłany: 14:35 Sro 24 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Ja w pierwszej dawce 250kg/h siarczanu amonu potem patrze po liściach ale tak średnio ok 14 dni po tym 200kg/h saletry! do tego kilka razy jade dolistnie Plonwit R + mocznik!W tym roku tak dawalem i przy tej suszy jaka byla u nas mimo drobnego ziarna miałem 3.5t /h |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtasss
|
Wysłany: 19:44 Pią 19 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Ja stosuje pod rzepak tylko Canwil z siarka i magnezem 450 kg w pierwszej dawce i 400 w drugiej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
piootr
|
Wysłany: 13:07 Pią 19 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
u mnie wczoraj skiby suche były jak wiosną ale w nocy troche popadało i lipa
ciekawe co to będzie z rzepakami 1 dziłke co posiałem na 1 klasie california , skracana i ma z 0,5 m a jęczmiej w nim kłosi się  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 12:58 Pią 19 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Ja bedę siał za jednym razem po zbożach, rzepaku i pod buraczki jak zamarznie bo teraz to tylko samolotem albo w opony helu musiałbym papompować . |
|
Powrót do góry |
|
 |
piootr
|
Wysłany: 12:31 Pią 19 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
jeszcze nie jade siać ale mam zamówiony cały samochód saletry i nie wiem czy brać 24 t bo mogę mniej a reszta pojedzie do progreshemu a rzepak mam 1 rok i chciałem policzyć ile mi trzeba na niego saletry na pszenice wiem ile mi potrzeba
jeśli chodzi o sianie to zastanawiałem się nad rozsianiem na buraki soli i fosforanu a potem zabronowaniu ale pogode się zepsuła  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 10:13 Pią 19 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Ja daję po 200kg saletry na 3 razy + mocznik dolistnie przy każdym zabiegu w +-1,5 % stężeniu.
Piootr już jedziesz siać? |
|
Powrót do góry |
|
 |
tom
|
Wysłany: 09:33 Pią 19 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Ja Piootr w I dawce daję 200 saletry + 150 siarczanu amonu + 100 kizerytu lub 150 wap-magu (chodzi mi przede wszystkim o magnez) zaś w drugiej 200 saletry- w sumie wychodzi 170 kg n + 10 dolistnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogdan890
|
Wysłany: 22:02 Czw 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
czars napisał: | Jezeli masz oszacowane straty z tytułu zastosowania tego środka i zamówienie na spodnam oraz faktury nabycia od dystrybutora "środka zastępczego" i kilku postronnych świadków to są twardę dowody na drogę sądową. Polubownie nie chcieli może z "innej strony". Podatkowo powinieneś skontaktować się z PIORiN-u (jak sugeruje Grześ) i poinformować ich o zajściu. Ich opinia może być dowodem w sprawie.
Nieodpuszcaj to Twoje ciężko zarobine pieniądze.
Pozdrawiam. |
Dzieki za wsparcie drogi krajanie.
Pozdrawiam,(Warmia) |
|
Powrót do góry |
|
 |
czars
|
Wysłany: 21:30 Czw 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Jezeli masz oszacowane straty z tytułu zastosowania tego środka i zamówienie na spodnam oraz faktury nabycia od dystrybutora "środka zastępczego" i kilku postronnych świadków to są twardę dowody na drogę sądową. Polubownie nie chcieli może z "innej strony". Podatkowo powinieneś skontaktować się z PIORiN-u (jak sugeruje Grześ) i poinformować ich o zajściu. Ich opinia może być dowodem w sprawie.
Nieodpuszcaj to Twoje ciężko zarobine pieniądze.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogdan890
|
Wysłany: 21:10 Czw 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Grześ napisał: | No jak nie jest zarejestrowany jako sklejacz tylko jako jakaś tam substancja to robiłeś to na własne ryzyko. Możesz odpowiednio ustosunkować się do osoby która ci to wcisneła. Mi raz sprzedali przeterminowany Pyramin, miałem fakturę, opakowania jak im powiedziałem to przez długi czas miałe niezłe rabaty żebym nie poszedł z tym do PIORiN. Ale generalnie podziałał. |
Nie jest zarejestrowany jako sklejacz ale taki jest zakres stosowania podawany przez dystrybutora. Raczej trudno sprawdzać - bo niby jak- czy dany środek bedzie działał zgodnie z opisem. A mi dostarczono ten środek mimo że zamówiłem Spodnam. Generalnie dystrybutor wypiera się JAKIEJKOLWIEK odpowiedzialności.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
piootr
|
Wysłany: 20:46 Czw 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ile stosujecie w sumie saletry na rzepak przez całą wegetacje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 19:09 Czw 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
No jak nie jest zarejestrowany jako sklejacz tylko jako jakaś tam substancja to robiłeś to na własne ryzyko. Możesz odpowiednio ustosunkować się do osoby która ci to wcisneła. Mi raz sprzedali przeterminowany Pyramin, miałem fakturę, opakowania jak im powiedziałem to przez długi czas miałe niezłe rabaty żebym nie poszedł z tym do PIORiN. Ale generalnie podziałał. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogdan890
|
Wysłany: 18:02 Sro 17 Sty 2007 Temat postu: Re: Elatiq!!!!! |
|
|
pollux napisał: | bogdan890 napisał: | Elatiq!!!!!
Czy ktos uzyl lub zna kogos kto uzyl tego g......
Przestrzegam przed tym srodkiem.
Zalatwilem sobie w tym roku kilkadzisiat ha rzepaku jarego.
Szukam osob o podobnych doswiadczeniach.
Pozdrawiam |
witam
ten środek to chyba "elastiq"
nie wiem na czym polegało załatwienie twojego rzepaku. Sam w tym roku zastosowałem ww środek i jestem zadowolony ,nawet bardzo. Pozwolil mi obniżyc straty do min mimo iz kosilem bizonem ,a jak wiadomo stól do rzepaku w tych kombajnach nie nalezy do najbardziej udanych.
pozdro |
Zgadza sie. Ten srodek to ELASTIQ. Oryginalna nazwa handlowa na swiecie - BOND. Srodek ma tylko jedna wade - W OGOLE nie dziala jako zlepiacz (czyli odpowiednik Spodnamu). Nie zabezpiecza luszczyn przed rozsychaniem w wyniku nasiakniecia deszczem i ponownego wyschniecia. A w tym roku mozna to bylo sprawdzic. Wszystkim ciekawskim proponuje zeby sprobowali.
Jednoczesnie uprzejmie informuje, ze srodek NIE MA DOPUSZCZENIA do uzycia w Polsce, wiec dodatkowo mozna oberwac niezla kare za jego stosowanie. Srodek sprzedawany od wielu lat na swiecie pod oryginalna nazwa BOND jest po prostu adiuwantem (wspomaga w zakresie leszego zwilzania roslin i zabezpiecza przed odbijaniem kropelek oprysku od powierzchni roslin) i nigdzie na swiecie nie byl stosowany w takim zakresie w jakim to zaproponowano w Polsce. Po prostu panowie zrobili sobie bezplatne badania polowe na polskich rolnikach. U mnie straty wyniosly ok. 100 ton rzepaku! Spodnam ktorym byl prysniety lan obok zadzaialal jak zwykle a Elastiq w ogole. Pierwszy raz widzialem cos takiego. Jesli ktos nie wierzy niech sprawdzi na wlasnej skorze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
pollux
|
Wysłany: 21:47 Wto 16 Sty 2007 Temat postu: Re: Elatiq!!!!! |
|
|
bogdan890 napisał: | Elatiq!!!!!
Czy ktos uzyl lub zna kogos kto uzyl tego g......
Przestrzegam przed tym srodkiem.
Zalatwilem sobie w tym roku kilkadzisiat ha rzepaku jarego.
Szukam osob o podobnych doswiadczeniach.
Pozdrawiam |
witam
ten środek to chyba "elastiq"
nie wiem na czym polegało załatwienie twojego rzepaku. Sam w tym roku zastosowałem ww środek i jestem zadowolony ,nawet bardzo. Pozwolil mi obniżyc straty do min mimo iz kosilem bizonem ,a jak wiadomo stól do rzepaku w tych kombajnach nie nalezy do najbardziej udanych.
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 14:24 Wto 16 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
kserkses napisał: | A co to za środek, bo w wyszukiwarce nic się nie znalazło po Polsku  |
To slejecz łuszczyn dajesz razem z desykantem i nie wysypie się tyle nasion. Bardzo mnie ciekawi co się koledze stało. |
|
Powrót do góry |
|
 |
czarek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kserkses

|