Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 21:20 Pon 18 Mar 2019


Agrolok
Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1737, 1738, 1739 ... 2160, 2161, 2162  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sarius



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 346

PostWysłany: 09:09 Wto 12 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jak tam w kieleckim sytuacja Question handluje ktos kurczaka, ile płaca bo moje juz dorosły Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
barvin



Dołączył: 22 Kwi 2008
Posty: 79

PostWysłany: 06:57 Wto 12 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robi się ssanie na kurczaka. Wczoraj w centrum płacili od 3,3 -3,4 netto a dzisiaj miałem pierwsze dwa tel. z ceną 3,45. (Gomak).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 799
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 12:36 Pon 11 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kol napisał:
Tak sobie myślę. Nie ma dyskusji o kontraktacjach gdy cena jest na optymalnym poziomie a gdy trochę niżej to wielkie dysputy na temat...kura czy jajko było pierwsze lub lepsza kontraktacja czy wolny. Sorki ale ja wolę wolny. Niech 2 cykle w roku zrobię na granicy opłacalności, jeden ze średnią i jeden naprawdę dobry i kicham na kontraktację. Mam dwie hale, zero kredytów, te dwie hale sam obsłużę, brak opłat pracowniczych. Wolę wolny i nie dyskutuję co lepsze.

Wiadomo. Na zakładanie ściółki, rozładunek piskląt i łapanka muszę wziąć ludzi. Gdybym tego nie dopisał to byłoby huzia na mnie, że sam trzy tygodnie łapię kurczaki Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 799
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 12:28 Pon 11 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Urban-3,25
Olsztyn-3,2 netto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 799
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 12:22 Pon 11 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak sobie myślę. Nie ma dyskusji o kontraktacjach gdy cena jest na optymalnym poziomie a gdy trochę niżej to wielkie dysputy na temat...kura czy jajko było pierwsze lub lepsza kontraktacja czy wolny. Sorki ale ja wolę wolny. Niech 2 cykle w roku zrobię na granicy opłacalności, jeden ze średnią i jeden naprawdę dobry i kicham na kontraktację. Mam dwie hale, zero kredytów, te dwie hale sam obsłużę, brak opłat pracowniczych. Wolę wolny i nie dyskutuję co lepsze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin siedlce



Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 69
Skąd: Siedlce

PostWysłany: 12:20 Pon 11 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi proponują 3,35+vat - mazowsze
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janek777



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 21

PostWysłany: 11:51 Pon 11 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moze ktos zna cene na mazurach ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
jeep



Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 167
Skąd: świetokrzyskie

PostWysłany: 10:47 Pon 11 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jak znasz dużą ubojnię ,która wywiązuje się z umowy tak jak w niej napisane
( terminy , płatności , itd... ), to podaj ares chętnie skorzystam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
jeep



Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 167
Skąd: świetokrzyskie

PostWysłany: 10:42 Pon 11 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łysy napisał:
Medox gdzie widziałeś tego drogiego indyka i to kosmicznie, bo u nas w sklepach ceny indyka są porównywalne z kurczakiem. Zapewne się to zmieni przez ceny indyka w skupie i braki towaru ale na razie ceny są przystępne w porównaniu do reszty mięs.
I kolejny wątek - kontraktacja. Nie zgadzam się absolutnie z tym co pisaliście o kontraktacji. Jest ona z natury dobra i wskazana w obecnej sytuacji w polskim drobiarstwie. Oczywiście nie na każdych warunkach pod dyktatem ubojni, o czym pisaliście poniżej. Nie wiem czy jest jakiś łoś, który dymałby dla ubojni za 1-2 tys. zł z obiektu. Może się znajdzie jeśli nie ma wyjścia bo utracił kompletnie płynność finansową a musi spłacać długi ale w normalnej sytuacji to serio chyba tylko oddział dla psychicznie chorych. Zniechęcacie do kontraktacji takimi wypowiedziami i promujecie wolną amerykankę, na którą przy nadprodukcji zawsze czekają ubojnie. Skoro jak Wy to nazywacie "wolny rynek" jest taki cacy to proszę mi powiedzieć dlaczego od kilku tygodni cena jest na niskim poziomie a przesłanek ku temu nie ma ani trochę. Problem w tym, że z kontrahentami trzeba się dogadywać kompleksowo a nie w pojedynkę. Grupy producentów rolnych mogłyby to z powodzeniem zrobić ale nie takie po 5-10 osób dla wyciągnięcia kasy z Unii tylko w szerszym zrzeszeniu.
Moim zdaniem aby myśleć o logicznej kontraktacji umowa powinna zawierać gwarancje i zyskowność dla wszystkich stron procesu produkcyjnego. To znaczy dla hodowcy gwarantowaną cenę minimalną opartą o realia kosztowe ,dla ubojni pewność otrzymania towaru w ściśle określonym obustronnie terminie. A co do ceny płaconej to również powinna być ona uzależniona od realiów handlowych, tzn. np. w oparciu o ceny zbytu mięsa. Wówczas hodowca i ubojnia zawsze są zarobieni. Oczywiście skala zysków zależy od szczegółowego kształtu umowy ale to już kwestia zdolności i potencjału negocjacyjnego.
I jeszcze na koniec piszecie o zakazie administracyjnym budowy obiektów bo jest nadprodukcja, a jesteście gloryfikatorami wolnego rynku, na którym się tak świetnie czujecie. Gdzie tu konsekwencja i znajomość podstaw ekonomii? Najlepiej wziąć z jednego i drugiego głównego nurtu ekonomii to co dla nas korzystne a to co korzystne dla drugiej strony z obu usunąć. Panie i Panowie tak to tylko w Erze Smile


drogi kolego to wszystko już bylo, była grupa producencka 30-paru hodowców i umowy były i miało być miło i miło, ale to oczym piszesz to teoria nie mająca nic z reliami, umowa z dużymi ubojniami jest taka jak nie chcą towaru ,bo mają za dużo ;lub zbijają cene to stosują aneks do umowy lub połowa towaru idzie w drugiej klasie wszyskie chwyty dozwolone na zasadzie duży może więcej , ty i tak musisz kury sprzedac, a jak ci się nie podoba to podaj ich do sądu i sądz sie kilka lat....może wygrasz,,,,,,,.a jak idziesz na kontraktacje to wypadasz z wolnego rynku i ciężko ci bedzie wrócić
jednym słowem wszysko już było przerabianei pieknie jest ale w teorii, bo rynek drobiarski rządzi sie swoistą specyfiką nie do poęcia nawet dla prof. osiem razy habiltowanego doktora ekonomii Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
BUCEK



Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 33
Skąd: WIELKOPOLSKIE

PostWysłany: 08:42 Pon 11 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w Wielkopolsce też brakuje bo dzwonią i szukają
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5098

PostWysłany: 08:20 Pon 11 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sarius napisał:
ale pierd..icie nawet tych głupich postów czytac sie nie chce!!handluje ktos w świetokrzyskim jaka cene daja??

Masz rację stary.Jak było 3.90netto to nikt się nie zastanawiał nad kontraktacją,sposobami stabilizacji cen itd , tylko każdy myślał gdzie tu jeszcze by mógł trochę kur pomieścić, może magazyn by się wyścielało,może w tamten kąt by jeszcze z 1000 upchnął Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
A medox mówił- jest 3.9netto nikt nic nie mówi, potem nawkładacie , cena j.e.b.nie i będą wszyscy snuć długie dysputy czemu j.e.b.ła.Wroci temat kontraktacji,stabilizacji cen itd itp jak zwykle Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Sarius nie wiem dokładnie jaka cena bo nie sprzedaje , ale kumpel mi rano przysłał smsa ,że drożeje.Ponoć na dziś umawia po 3.55 netto właśnie w świętokrzyskie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sarius



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 346

PostWysłany: 23:34 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox proponuje załozyc jakis off-topic tam wszystkie swoje zlote mysli wypiszesz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sarius



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 346

PostWysłany: 23:30 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale pierd..icie nawet tych głupich postów czytac sie nie chce!!handluje ktos w świetokrzyskim jaka cene daja??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hodowca broilerow



Dołączył: 18 Kwi 2005
Posty: 207

PostWysłany: 21:55 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: kontraktacja Odpowiedz z cytatem

otoz to lysy..jak najbardziej masz racje...dobrze ze ktos jeszcze mysli podobnie..
jeszcze raz powtarzam..bo moze wszyscy nie zrozumieli...mowiac o kontratacji mialem na mysli uporzadkowanie rynku drobiarskiego....NIE MOGA WSZYSCY WSZEDZIE WSTAWIAC KIEDY CHCA I GDZIE CHCA to prowadzi do anarchii i rozbicia hodowcow..NIE WSPOMIALEM NIC O CENACH...bo to jest zupelnie inny temat...
NAJPERW TRZEBA UPORZADKOWAC RYNEK A POTEM ROZMAWIAC O CENACH
a jaki wy wolnorynkowcy macie wplyw na ceny..???to ja wam odpowiem...
ZADNY
bo w pojedynke nie macie zadnych szans na negocjacje...
ja wiem jak to sie teraz u was odbywa..jeden hodowca przed drugim lata po ubojniach blaga o zdjecie stada....bo mu juz przerastaja...i zaraz bedzie spraedawac broilery ..jako kury..
i jeden hodowca drugiemu w ten sposob psuje(zaniza) ceny..
ot i cala prawda...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5098

PostWysłany: 21:50 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie widzę kontraktacji i zarobku hodowcy.Tak mogłoby być tylko wtedy , gdyby towaru było na tyle mało,że ubojnie chciałyby go kontraktować po to by go sobie zapewnić.A kurników jest tyle póki co , że kontraktują hodowcy którzy nie mieli innego pomysłu na życie oprócz nabudowania 10hal i teraz chcą kontraktacji ,żeby ktoś to odbierał od nich i zapewnił płynność.A w takim układzie to ubojnia dyktuje warunki i hodowca guzik zarabia.
ALe twój zarzut co do niekonsekwencji (z jednej strony zakazać budowy, z drugiej zezwolić na wolny rynek)jest słuszny,ale chodziło o to,żeby najpierw zakazać budowy a za jakiś czas kiedy towaru nie będzie tak dużo zacząć kontraktować na partnerskich zasadach Smile Chociaż to w praktyce chyba nie byłoby do zrobienia.Więc osobiście chyba wybrałbym wolny rynek i niech się dzieje co chce.Myślę , że najlepiej przeżyłyby średnie dobrze dopilnowane i zarządzane fermy bez gigantycznych kredytów z dobrymi wynikami.10 tys to za mało ,200za dużo.Ideałem byłoby gdyby właściciel takiej średniej fermy miał tzw drugą nogę, jakiś inny niezwiązany biznes zamiast budowy kolejnych hal i podążania w kierunku 200tys i uzależniania wszystkiego od kur.
Od jutra wam cena urośnie zdaje się Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Łysy



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 165
Skąd: Gmina Ostróda

PostWysłany: 20:26 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Medox gdzie widziałeś tego drogiego indyka i to kosmicznie, bo u nas w sklepach ceny indyka są porównywalne z kurczakiem. Zapewne się to zmieni przez ceny indyka w skupie i braki towaru ale na razie ceny są przystępne w porównaniu do reszty mięs.
I kolejny wątek - kontraktacja. Nie zgadzam się absolutnie z tym co pisaliście o kontraktacji. Jest ona z natury dobra i wskazana w obecnej sytuacji w polskim drobiarstwie. Oczywiście nie na każdych warunkach pod dyktatem ubojni, o czym pisaliście poniżej. Nie wiem czy jest jakiś łoś, który dymałby dla ubojni za 1-2 tys. zł z obiektu. Może się znajdzie jeśli nie ma wyjścia bo utracił kompletnie płynność finansową a musi spłacać długi ale w normalnej sytuacji to serio chyba tylko oddział dla psychicznie chorych. Zniechęcacie do kontraktacji takimi wypowiedziami i promujecie wolną amerykankę, na którą przy nadprodukcji zawsze czekają ubojnie. Skoro jak Wy to nazywacie "wolny rynek" jest taki cacy to proszę mi powiedzieć dlaczego od kilku tygodni cena jest na niskim poziomie a przesłanek ku temu nie ma ani trochę. Problem w tym, że z kontrahentami trzeba się dogadywać kompleksowo a nie w pojedynkę. Grupy producentów rolnych mogłyby to z powodzeniem zrobić ale nie takie po 5-10 osób dla wyciągnięcia kasy z Unii tylko w szerszym zrzeszeniu.
Moim zdaniem aby myśleć o logicznej kontraktacji umowa powinna zawierać gwarancje i zyskowność dla wszystkich stron procesu produkcyjnego. To znaczy dla hodowcy gwarantowaną cenę minimalną opartą o realia kosztowe ,dla ubojni pewność otrzymania towaru w ściśle określonym obustronnie terminie. A co do ceny płaconej to również powinna być ona uzależniona od realiów handlowych, tzn. np. w oparciu o ceny zbytu mięsa. Wówczas hodowca i ubojnia zawsze są zarobieni. Oczywiście skala zysków zależy od szczegółowego kształtu umowy ale to już kwestia zdolności i potencjału negocjacyjnego.
I jeszcze na koniec piszecie o zakazie administracyjnym budowy obiektów bo jest nadprodukcja, a jesteście gloryfikatorami wolnego rynku, na którym się tak świetnie czujecie. Gdzie tu konsekwencja i znajomość podstaw ekonomii? Najlepiej wziąć z jednego i drugiego głównego nurtu ekonomii to co dla nas korzystne a to co korzystne dla drugiej strony z obu usunąć. Panie i Panowie tak to tylko w Erze Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5098

PostWysłany: 18:47 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

donciu napisał:
Czy zdaje ktoś kurczaka na Dolnym Śląsku - jaka jest cena na pondziałek np.u Frankowskiego, Kędzierskiego i w okolicach Prochowic ,podobno ceny idą do góry!!!

Podobno idą.W sobote w wielu sklepach brakło kurczaka , kolejki były jak za towarem deficytowym.Może być przez drogą i niepewną dla b.wielu ludzi wieprzowinę i kosmicznie drogiego indyka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pióro



Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 430

PostWysłany: 11:48 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

macie rację tylko skączony kretyn budował by kurnik a potem pracował dla ubojni wogóle nie mogę zalapać jak ktoś może otym myśleć i zgadzam się żeby byl zakaz budowania nowych obiektów skoro przeważnie jest nadprodukcja , jak by się zajeli tym co maja na kurniku a nie budową to by może mieli lepsze osiągi i wdedy jest więcej kasy z jednego dobrego rzutu niz z kilku gównianych
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
donciu



Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 111

PostWysłany: 11:29 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy zdaje ktoś kurczaka na Dolnym Śląsku - jaka jest cena na pondziałek np.u Frankowskiego, Kędzierskiego i w okolicach Prochowic ,podobno ceny idą do góry!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5098

PostWysłany: 10:55 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest tak jak mowi iwonarad.Także bierz tysiąc z kurnika i podpisuj.Ale potem zapytaj kogokolwiek,nawet pacjenta oddziału psychiatrii czy zainwestował by 500tys-600tys (jak policzyć wszystko,łącznie z ziemią, to nie wiem czy się w tylu zmieści) po to, żeby mieć tysiąc czy półtora na miesiąc.
Będziesz zwyklym fizolem,pracownikiem ubojni.Idż lepiej na taśmę do nich,też dostaniesz 1500zł a nie będziesz musiał wydać ponad 0.5mln Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Viktoria



Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 51

PostWysłany: 07:10 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tym co marzy się idealna, sprawiedliwa kontraktacja, która rozwiązałaby wszystkie problemy - nie ma takiego systemu. Nie da się też zdefiniować pojęcia sprawiedliwego handlu w warunkach rynkowych.
Ale drogi hodowco, to nie tylko problem Polski. Słyszeliście coś o modnym ostatnio Fair trade (chodzi właśnie w nim o sprawiedliwe handel w świecie). Podobno jeśli założymy,że banan kosztuje złotówkę, to pracownik plantacji dostaje z tego pół grosza, właściciel plantacji-10.5 grosza. Podobnie jest z kawą. W tym cywilizowanym świecie, pośród wielkich korporacji, Polska nie przedstawia się najgorzej.Jeśli popatrzeć wstecz historii, to kolonializm i niewolnictwo wymyślali ci najbardziej cywilizowani Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
iwonarad



Dołączył: 30 Mar 2006
Posty: 133

PostWysłany: 00:04 Nie 10 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja ci tylko tłumacze "hodowco broilerow", ze na kontraktacji będziesz miał z 1-2 tys z kurnika i tyle. ok, zawsze przez cały rok. ale tylko przykladowy tysiac i koniec.
a na dzisiaj, jak spojrzysz na hodowcow wolnorynkowych i kontraktacyjnych to widac kto lepiej stoi. oczywiście i tu i tu paru sie przekreciło jak to w biznesie.
podsumowując dla mnie zmierza to do tego że:
1/ rynek podziela między siebie duże ubojnie - zobacz teraz co się dzieje z małymi, typu wspomniana ub. z Giżycka - gdzie on sprzedaje ??? tylko na hurt. za chwilę nie będzie miał gdzie, bo na jego rynek wchodzą duże ubojnie (które tłuką po prostu coraz więcej)
2/ hodowca będzie zarabiał stałą pensję (np. te 1,5 tys z kurnika /miesiąc - jak oczywiście wyrobi się w ustalonych przez ubojnię parametrach - konwersja, upadki, weterynarz, ogrzewanie etc.
3/ wtedy żeby rzeczywiście z tego życ, trzeba będzie mieć z 6 obiektów (ale o dyszcze i więcej z kurnika zapomnij ! - nawet jak ceny w sklepach na mięso będą odjechane)
Rozumiem, że ty masz z 10 kurników i chcesz dostać te swoje 1,5tys z kurnika na łapę, jako, defacto, pracownik ubojni.
I jak tak, to mówię ci, że nie ma problemu !!! nie musisz się tu z nikim dogadywać bo taka kontraktacja już działa w Polsce ! zgłoś się do jakiejś dużej ubojni a przyjmą cię z pocałowaniem w d..., w rękę znaczy.

hodowca broilerow napisał:
polak zawsze był, jest i bedzie w d.u.p.e bity z tych powodow ktore wymienilem ponizej...!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sasza307



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 300
Skąd: wielkopolska

PostWysłany: 21:02 Sob 9 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam jest jedno wyjście z nadprodukcji koniec pozwoleń na budowe kurników, to rozwięże wszystkie probleby , ale teraz problem jak to załatwic jak wy ciągle budujecie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
musti 10



Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 6
Skąd: północ.mazowsze

PostWysłany: 20:59 Sob 9 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tym Górnym to uważajcie bo w poniedziałek otrzyma mój sądowy nakaz zapłaty za 2008 rok. A wraz z odsetkami znając jego moc ubojową będzie musiał przełożyć płatności innym o kolejny tydzień bo u mnie klamka już zapadła.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen WP Kontakt
hodowca broilerow



Dołączył: 18 Kwi 2005
Posty: 207

PostWysłany: 18:54 Sob 9 Maj 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

polak zawsze był, jest i bedzie w d.u.p.e bity z tych powodow ktore wymienilem ponizej...!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1737, 1738, 1739 ... 2160, 2161, 2162  Następny
Strona 1738 z 2162

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach