Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kserkses

|
Wysłany: 11:24 Pią 8 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
U mie już widać działanie commandu dałem 0,15 l na ha plus 4,5 l lasso . po oprysku poszedł spory deszcz . ziemia lekka . |
|
Powrót do góry |
|
 |
piootr
|
Wysłany: 07:48 Pią 8 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
wszystko się okaże w trakcie rośnięcia rzepaku ale dzisiaj pada deszczyk także nie jest źle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 20:52 Czw 7 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Ja dawałem więcej bo jak pryskać to na raz a po co wiosną poprawiać Galerą która też kosztuje. Na twoim miejscu pojechałbym mniejszą powierzchnię ale mocniejszą dawką. |
|
Powrót do góry |
|
 |
piootr
|
Wysłany: 20:34 Czw 7 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
dzisiaj siałem rzepak i miałem pryskać alatrifem ale 20 litry byłoby mało na 5 ha i pryskałem alatrif 4l + brasiherb 0,2 l a w sumie na 5 ha kosztowało mnie 570 zł |
|
Powrót do góry |
|
 |
czars
|
Wysłany: 20:49 Sro 6 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Koszty stałe:: podatek, czynsz dzierżawny, ubezpieczenia, płace i inne (media).
Amortyzacja- spadek wartości ruchomości w wyniku użytkowania (zazwyczaj przyjmuje sie 10% rocznie dla maszyn i pojazdów). Uzyskana wartość dzielisz przez liczbę ha i masz amortyzacje sprzetu na 1ha.
W moim przypadku koszty te wynosza około 250zł na ha.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 20:13 Sro 6 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Amortyzacji nie liczyłem a co do kosztów stałych to moze wymień jakieś to ci odpowiem. Ja liczyłem to wszystko za co płaciłem(nawóz, oprysk, nasiona) + koszt usługi( orki, siew, opryskiwanie, koszenie). |
|
Powrót do góry |
|
 |
czars
|
Wysłany: 21:08 Wto 5 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Z uwzględnieniem kosztów stałych i amortyzacji ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 20:53 Wto 5 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Ja dziś posiałem resztę rzepaku. Może nie będzie za póżno .
Jak przestanie wiać to jutro go popryskam. W ezszłym tygodniu posiałem w poniedziałek i nie zdążyłem opryskać. Zajezdzam w sobotę jak przestało padać a tu po 5 dniach rzepak wychodzi na wierzch. No i odwrót.
Wie ktoś czy treflanem można polecieć po wschodach instrukcja nic na ten temat nie wspomina to chyba nie można?.
Mi w tym roku jak policzyłem tak chyba wszystko co powinienem a ceny za prace, które wykonywałem sam, przyjąłem jakie obowiązują u mnie to wyszło mi 1900 zł zysku z 1 ha. o 300 zł mniej niż rok temu przez tą suszę plon niższy a nakłady ciut wieksze.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kemot
|
Wysłany: 17:49 Wto 5 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
A ile w tym roku zarobiliscie na czysto na 1t rzepaku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
wiesLaw
|
Wysłany: 12:49 Nie 3 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Dzieki za dobra rade. Troche to moj problem bo jak sialem i zapomnialem go spytac o Atribut. Mysle ze najblizsze tygodnie pokaza co sie z nim bedzie dzialo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek
|
Wysłany: 11:06 Nie 3 Wrz 2006 Temat postu: attribut |
|
|
to ma problem twoj znajomy bo jak sie nie czyta ulotek to tak jest moj sąsiad w tamtym roku musiał 8 ha rzepaku zaorac na jesieni bo takze stosował atrribut w pszenicy i klika lat tak robił i nic sie nie dzialo a jak przychodza susze to środka nie wypłucze dobrze w głąb gleby i zonk, attribut to piekna rzecz w pszenicy chamuje perz a moze i nawet zwalcza nie wiem,ale zadne trawy sie mu nie opieraja. Takze decyzja nalezy do ciebie o zoaoraniu a raczej do niego |
|
Powrót do góry |
|
 |
wiesLaw
|
Wysłany: 07:50 Nie 3 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Witam.Zasialem zajomemu rzepak i cos jest nie tak ze wschodami zapytalem go czym na wiosne pryskal pszenice okazalo sie ze Atributem. Mam pytanko czy ktos mial taki problem bo nie wiem jak go rozwiozac . |
|
Powrót do góry |
|
 |
wiesLaw
|
Wysłany: 07:48 Nie 3 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Witam.Zasialem zajomemu rzepak i cos jest nie tak ze wschodami zapytalem go czym na wiosne pryskal pszenice okazalo sie ze Atributem. Mam pytanko czy ktos mial taki problem bo nie wiem jak go rozwiozac . |
|
Powrót do góry |
|
 |
timi99
|
Wysłany: 11:31 Sob 2 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Jeżeli rzepak był przechowywany w suchym miejscu to wedlug mnie nie powinno byc problemu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tom17
|
Wysłany: 21:10 Pią 1 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Z zaprawionym rzepakiem 3 lata może być problem. Miałem podobną sytuacje ale z Jęczmieniem jarym opchneli mi roczny i na polu połowa nie wzeszła potem nie mogłem dać rady z chwastami, kolesie sie potem kłucili że wzieli próbę i podobno siła kiełkowania 93% była a na polu nie było połowy Z rzepakiem może być podobnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
damian9871 Moderator

|
Wysłany: 20:47 Pią 1 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
rzepak skiełkuje pomimo że nasiona mają parę lat |
|
Powrót do góry |
|
 |
czarek
|
Wysłany: 20:25 Pią 1 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
mam małe pytanko czym poleciec rzepak od chwastów już po jego wschodach. czesc rzepaku poleciałem przed siewem triflurem + lasso a czesc zostawiłem na wiosne ale mysle teraz co by jeszcze opryskac na jesieni |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 19:19 Pią 1 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Z tego co się orietuję to tylko Agrolok przez telefon coś ci sprzeda a kurier dowiezie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
timi99
|
Wysłany: 17:34 Pią 1 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
U nie rzepak juz powschodzil chyba w 100% jak nigdy
na zime musze go troche dokarmic reszta na wiosne
a czy nie wiecie gdzie sie mozna w internecie zaopatrzec w nasiona rzepaku i opryski bo ja zawsze kupuje od jednego kolesia a on co roku proponuje slabe odmiany a opryski ciezko dostac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 12:58 Pią 1 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Mam pytanko jakie moga być wyniki posiania rzepaku zaprawianego w 2003r(odmiana Kana). Mam znajomemu zasiać takie nasiona, załatwił gościu dla którego mają go sprzedać. Jakoś nie widzi mi sie to może i wyrośnie ale czy ma to sens. Mówiłem to znajomemu i miał iść to tego człowieka pytać co jest grane. |
|
Powrót do góry |
|
 |
czars
|
Wysłany: 19:44 Czw 31 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
@Grześ
Miło że pamiętasz o mnie. Ja w tym roku dalej bede go stosował ccc i karbendazyn na połowie zasiewów, drugą polecę jakimś tanim tebukonazolem. A co do wizyty to wpadajcie śmiało. Zapraszam i pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 19:30 Czw 31 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Ludzie sieją bo liczą na zyski niektórym się uda ale są tacy co sieją bo inni sieją a dlaczegoby i oni nie mogli zasiać. Ja mam jeszcze do posiania 6 ha w tym 4 mojego. Może w sobotę cos się posieje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
luki21

|
Wysłany: 18:26 Czw 31 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Powiedzcie mi dlaczego ludzie sieja rzepak nie majac zielonego pojecia o jego uprawie chyba tylko poto zeby sieć zamet nie do wytrzymania
A jak tam wasze tegoroczne zasiewy sie prezentują  |
|
Powrót do góry |
|
 |
tom
|
Wysłany: 14:24 Czw 31 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Z doświadczeń innych - Foliarel (bor) zapobiega pękaniu łodyg jesienią i wiosną przy silnym wzroście co zminiejsza wnikanie patogenów do rośliny, natomiast przy tebukonazolu 0,5 dawka wyjściowa przy 4 lisciach, na kazdy następny po 0,1 co przy 7-8 daje właśnie 0,7 l preparatu na ha. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 13:12 Czw 31 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
0,5l tubekonazolu w koncentracji 250ml może być maławo wszedzie zalecają od 0,7 z wyjątkiem horizonu, a Rizy to nawet 1l. Jak chcesz nim lecieć to rzeoak musi być już dużawy(4-8)lisci. Lepiej poczekaj do 5-6 liści(bez liścieni) i wtedy oprysk. Co do mikroelementów może tylko Mg a reszte zosyaw sobie na wiosnę są lepsze efekty i mniej stracisz jak nie przezimuje. Taka jest moja opinia.
Ja w tym roku na jednym kawałku pojadę CCC tak jak "czars" wypraktykował zobaczymy. Jak nie wypali to złożę mu towarzyską wizytę z kolegami czarmym BMW z wschodnim akcentem . Żartowałem bez obaw przecierz robie to na własną odpowiedzialność. Kolega też coś mi o tym mówił ale nie chciał podać dawki bo sie cykał żeby nie było na niego że spaliłem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|