Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 04:46 Pon 19 Sie 2019


Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1751, 1752, 1753 ... 2190, 2191, 2192  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5183

PostWysłany: 19:05 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niech buduje,jak napisałem kolejny który zobaczył ,że pół roku , raptem 3 rzuty jest dobra cena i będzie kurnik zakładał.Niech zakłada.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lilia



Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 21

PostWysłany: 18:43 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MACIE - nie wiem kto Ci to prognozował, ja wiem jedno w mojej okolicy jest zagłębie drobiarskie, i przez tyle lat co produkuję to mogę powiedzieć jedno, kilku hodowców się powiesiło paru poszło z torbami i jeden wylądował w wariatkowie, taką masz prognozę. Nie wyobrażam sobie teraz produkcji bez doświadczenia, Ja z drobiem mam do czynienia od dziecka i zawsze się jakiś błąd popełni. A w dobie salmonelli to już samobójstwo wchodzić w drób, no może kaczki od tego powinieneś zacząć jak już.
Pozdro
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Stachu



Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 260
Skąd: Polska

PostWysłany: 18:05 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chłopie rób co chcesz w drobiarstwie nic nie przewidzisz ceny czy dobrych kur, wszyscy dookoła mówią mi buduj kurnik ok. zbuduje jak będe widział, że z tego są zyski a nie robi się na pośredników i obsługe wielka fabryka kosztów nie wspomne o pracy wstawanie w nocy i doglądanie, stresy czy ci niepadnie z duże przy upałach albo czy jakiegoś choróbska niedostaną, prace fizyczną można zredukować ok, ale obowiązki i wielka odpowiedzialność kredyty w tym roku niektórzy zarobią kupią nowe auta niech kupują, stare kurniki trochę podremontują a potem przez kolejne 5 lat albo więcej będą dostawać do głowym, że nie mają na pasze, jedno wielkie kółko każdy ciągnie kogoś za sobą ubojnia wylęgarnia paszarnia jesteś mały to giniesz same kurniki to już nie dochodowy interes dobry to był w latach 70 i 80siątych, nic nietrwa wiecznie i a najgorsze jest to, że w drobiarstwie trzeba długoterminowch inwestycji a prognozować to może nam jakaś wróżka. Długi wywód każdy niech myśli co chce ale polski hodowca nie lubi prawdy, i stwierdza "ja zawsze hodowałem kury to co ja teraz zrobie" Panowie i Panie proszę o zrozumienie trzeba skończyć z długimi terminami płatności obracają naszymi pieniędzmi i inwestyją.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MACIE



Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 12
Skąd: wielkopolska (koło)

PostWysłany: 17:37 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A poza tym śledzę jakiś czas rynek drobiu czytam artykuły i wiem, że dobrze się rozwija.Z różnych informacji wynika że cena nie spadnie poniżej 3zł więc wchodzę w ten temat.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MACIE



Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 12
Skąd: wielkopolska (koło)

PostWysłany: 17:30 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam ładny kurnik za dobre pieniądze i chce zainwestować coś w tym złego?podpowiecie???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5183

PostWysłany: 16:31 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Następny co myśli że jak jest jeden dobry rok to już zawsze będzie dobrze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MACIE



Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 12
Skąd: wielkopolska (koło)

PostWysłany: 15:32 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Wiitam wszystkich Odpowiedz z cytatem

mam pytanko,czy ktoś podpowie gdzie można kupić używane wyposażenie kurnika paszociągi, linie pojenia itp. z góry dziękuję za informacje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lilia



Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 21

PostWysłany: 13:31 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eragon jak Ci powiatowy tak powiedział to masz farta i się tego trzymaj.
W IW jest jak w skarbówce każdy PIW interpretuje po swojemu przepisy i stąd te rozbieżności, a jest ich sporo odnośnie samej salci tylko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lilia



Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 21

PostWysłany: 13:27 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Savik!
Dokładnie to samo mówili mi w IW
Ciekawe jest to, że hodowców to nie interesuje, każdy rzepkę sobie skrobie.
3 razy temat zakładałem na forum o salci i mi kasowali.
Ja teraz prześliznąłem się o włos, już wisiałem jedną nogą powieszony za salcię, ale dzięki bodu wynik pobrany przez PIW był ujemny. Zobaczymy jak w następnym cyklu będzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eragon



Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 38

PostWysłany: 13:25 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No mnie powiatowy powiedział, że od daty zakończenia. Lekarz wystawiający świadectwo też liczył o dnia zakończenia. Gdzie tkwi prawda?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Savik!



Dołączył: 19 Kwi 2008
Posty: 261

PostWysłany: 13:15 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eragon napisał:
paktofonikas napisał:
Jeszcze o salmonell? 3 tygodnie oddnia pobrania próbek do dnia uboju czy od dnia zakonczenia badania?

Od dnia zakończenia badania.

A mi p. aleksandra porada mówiła ,że od daty pobrania
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lilia



Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 21

PostWysłany: 13:10 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wynik na salcię obowiązuje od dnia pobrania na badanie, więc niech nikt się nie przeliczy, że od dnia wyniku, bo będzie 2 raz robił.

Może ktoś by napisał pismo do ministerstwa i zamieścił na stronie to każdy by wdrukował sobie i wysłał poleconym, jak by dostawali kilkaset listów dziennie w tej sprawie to może by coś zrobili
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Viktoria



Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 49

PostWysłany: 13:02 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety są to kolejne uijne absurdy, jedne po latach się próbuje załagodziić, by inne wprowadzać. Czy bada się jakie drobnoustroje bytują sobie na posadzce w supermarketach, a może się i trafi salmonella? A to nie rzutuje na zdrowie konsumenta? Może trzeba by hodować blojlery w jakimś sterylnym labolatorium i wyjaławiać posadzki, bo innej możliwości całkowitego uniknięcia tej bakterii w środowisku, tym bardziej w kurniku nie widzę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eragon



Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 38

PostWysłany: 12:57 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Numer tel. do Pani Aleksandry Porady, Która się tym zajmuje w Głównym Inspektoracie Weterynarii to (022)623 13 56
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eragon



Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 38

PostWysłany: 12:52 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak Adam. Akurat teraz po ile najmniej mnie interesuje mimo iż to jest temat cena drobiu.
Dzwoniłem do ministerstwa rolnictwa, do głównego inspektoratu weterynarii i co się dowiedziałem. Obowiązuje takie prawo o salci i koniec lecz ciekawa odpowiedź na moje pytanie. "Czy macie więcej telefonów od producentów w tej sprawie?" Odpowiedź-"wcale nie tak dużo, moglibyśmy bez zapisywania policzyć" Potrzebny komentarz? Kończę się udzielać w tym temacie na forum. Każdy tylko ogon pod siebie i uważa, że go to nie dotyczy. Oj będzie dotyczyło. Wierzcie mi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
addam



Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 56
Skąd: Kaszuby/Kujawy

PostWysłany: 12:28 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Słyszałem, że na Kaszubach cena spadła na 3,80. Może ktoś potwierdzić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eragon



Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 38

PostWysłany: 12:18 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drodzy drobiarze. Czy to nie są kpiny, że na salmonelle jest badanie obornika a nie ptaków. We wszystkich sektorach jest badane zwierze a nie obornik tylko w drobiu tak jest. Mam pytanie. Komu i czemu ma to służyć? Konsumentowi raczej nie. Należy zaskarżać ustawę lub punkty związane z techniką pobierania prób.
Jeszcze jedno moje spostrzeżenie. Dopóki nie było tej bryndzy to na forum była masa mądrali co interesowały ich tylko cyferki ile przed a ile po przecinku i tylko cena, cena. Gdzie oni teraz są?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Viktoria



Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 49

PostWysłany: 11:40 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytaliście z ppr odnośnik z gazety gospodarka odnośnie krzywizn ogórka i innych absurdalnych norm owoców i warzyw? Po latach unia likwiduje niektóre absurdy, a np. jabłka nie spełniające norm mogą mają być z etykietką ,,przeznaczone do przetworzenia".
Wniosek, jaki mi się nasunął - na mięsie z kurczaka , który nie spełnił norm jakościowych (salcia)- etykietka ,,przeznaczone do przetworzenia).
Jest napisane w rozporządzeniu, kto ma przetwarzać, jakaś ubojnia, czy konsument gotując lub piekąc w piekarniku? Na surowo go nie zje, no nie?
Wszystko zależy od interpretacji przepisów, więc cena tego towaru nie powinna się znacząco lub wcale różnić. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eragon



Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 38

PostWysłany: 09:52 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

paktofonikas napisał:
Jeszcze o salmonell? 3 tygodnie oddnia pobrania próbek do dnia uboju czy od dnia zakonczenia badania?

Od dnia zakończenia badania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5183

PostWysłany: 09:42 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz wszyscy o salomonelli.Jak ustawa wchodziła to wszyscy głeboko mieli bo kurki drogie i tylko cena interesowała nic poza tym.Ale teraz to, a co, a jak, a gdzie,a czemu,a poco.Fajna ustawa , przyda się.Może kogoś pobudzi do myślenia ,że trzy cyfry z przecinkiem po pierwszej to nie jest cały świat
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paktofonikas



Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 445

PostWysłany: 09:10 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze o salmonell? 3 tygodnie oddnia pobrania próbek do dnia uboju czy od dnia zakonczenia badania?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5183

PostWysłany: 09:02 Sro 1 Lip 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing To śmiech przez łzy , ale to co cytujesz poniżej jest dobre.Naprawdę dobre.Patrzcie jak się ludzi robi w wała.W tym wypadku jak Państwo robi swoich obywateli ,obywateli którzy nie leżą pod budką z piwem tylko ciężko pracują wiele ryzykując.Zapewniają zbyt na masę towarów i masę miejsc pracy bezpośrednio i głównie pośrednio.Za nami idzie cały łańcuszek-od rolnika na polu po panią z ZHW.
Nie przewiduje się decyzji nakazujących ubój to i nie ma odszkodowań Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Zaraz się z.e.sram ze śmiechu.Jakie to proste przecież.No proste jak budowa cepa-nie przewiduję się decyzji nakazującej ubój to i nie może być odszkodowania.Niezłe.Czyj interes realizujemy tym razem , jak myślicie?
Cenka spadła bo gorąco - 4netto.Jedni mi nawet 3.95 powiedzieli.Ale to jedni.Pewnie też ludzie troszkę odpoczywają od mięska.Od piątku chłodniej to wszystko wróci do normy,a kto nie musi niech raczej teraz nie sprzedaje bo na pewno będą chcieć go przewieżść
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eragon



Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 38

PostWysłany: 20:13 Wto 30 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kol napisał:
Zaraz zaraz. Czegoś nie rozumiem. Powiatowy mówił, że salcia nie jest chorobą zwalczaną z urzędu tylko monitorowaną.Dlaczego więc w stadach niosek należy się odszkodowanie a w towarowym nie. Tu tkwią nieścisłości. To wszystko się rozstrzygnie lecz do tego czasu ilu z nas padnie?

Cytuję "Odszkodowania nie są natomiast przewidziane w ˝Krajowym programie zwalczania niektórych serotypów salmonelli w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus)˝, który zostanie wdrożony od 2009 r.

Powyższy program nie przewiduje wydawania przez powiatowego lekarza weterynarii decyzji administracyjnej nakazującej zabicie lub ubicie ptaków w przypadku stwierdzenia w próbkach pobranych urzędowo w stadzie brojlerów obecności pałeczek salmonella objętych programem. Ptaki pozostają więc w kurnikach do końca okresu tuczu, zostają dostarczone do ubojni i nie można w tym wypadku mówić o likwidacji zakażonego drobiu.

W związku z tym nie ma podstaw do przyznania odszkodowania za zakażone brojlery. "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 806
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 20:05 Wto 30 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaraz zaraz. Czegoś nie rozumiem. Powiatowy mówił, że salcia nie jest chorobą zwalczaną z urzędu tylko monitorowaną.Dlaczego więc w stadach niosek należy się odszkodowanie a w towarowym nie. Tu tkwią nieścisłości. To wszystko się rozstrzygnie lecz do tego czasu ilu z nas padnie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
to_i_ovo



Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 76
Skąd: Dolnośląskie

PostWysłany: 19:00 Wto 30 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox napisał:
... Trzeba było ją zaskarżać wcześniej !...


Można obecnie zaskarżyć!!!
W/g ustawy o zwalczaniu chorób z urzędu, każdemu kto poniósł straty lub dodatkowe koszta związane ze zwalczaniem choroby z urzędu, przysługuje odszkodowanie od skarbu państwa /niestety z brojlerem tak nie jest/.
W rozporządzeniu nie ma na ten temat nic, a powinno być, tak jak w niosce.

Przypomnijcie sobie w projekcie było ".. odszkodowanie dla hodowcy - nie dotyczy...", w obecnie obowiązującym rozporządzeniu na temat odszkodowania za brojlera nie ma ani słowa, tak właśnie przemycono niezgodność z wyższym aktem prawnym /po prostu w/g ustawy hodowcy należy się odszkodowanie, ale w stosunku do brojlera nie ma, w rozporządzeniu przepisów wykonawczych (kto kiedy i jak określa odszkodowanie) a powinny być.

Co zrobić?
1. Nagłośnić sprawę.
2. Pisać pisma do Premiera o zmianę rozporządzenia.
3. Pisać do Rzecznika Praw Obywatelskich o zaskarżenie rozporządzenia do TK.
4. Znaleźć adwokata, który zaskarży do TK rozporządzenie.
5. Zbierać dokumenty /oferty kupna kurczaka z zaznaczeniem bez salci na piśmie z podaną ceną, podpisami i pieczątkami, faktury za kurczaka z salcią.

Niestety, obawiam się, że bez sądu obecnie się nie obejdzie, a i tak niektóre sądy oddalą powództwa za salcię.

Kupą ludzie kupa, "kupy" nikt nie ruszy!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1751, 1752, 1753 ... 2190, 2191, 2192  Następny
Strona 1752 z 2192

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach