Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 03:45 Pią 23 Sie 2019


Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1755, 1756, 1757 ... 2192, 2193, 2194  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 811
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 16:49 Pon 29 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam takie skromne pytanie. Dlaczego to forum tak umilkło? Każdy trzęsie tyłkiem przed salcią czy może nie chce się podzielić informacją jak przez to przeskoczyć.To jest nasz wspólny problem i każde info na ten temat jest "być albo nie być". A może kiosk z gazetami otworzyć jak kiedyś radził Medox? Ja robię pewne doświadczenia i postaram się podzielić wynikiem za 5 dni.
Pozdrówko wszystkim co jeszcze dychają. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 811
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 15:25 Pon 29 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

koszek napisał:
Witam,obdzwoniłem dziś kilkanaście zakładów przetwórstwa i nikt nie jest zainteresowany drobiem z salcią. amen

Będą musieli coś zrobić bo połowa drobiarstwa padnie a my jesteśmy tylko ogniwem bardzo istotnym w całym łańcuchu powiązań. I nic rządowi nie przyjdzie z nowelizacji ustawy o podatkach z działów specjalnych. Co tu dużo gadać będzie 50% mniej wpływów z nośników energii, pasz, leków etc., etc., etc. Wróci to wszystko na normalny poziom tylko szkoda tych co już się nie podniosą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
koszek



Dołączył: 08 Kwi 2008
Posty: 7

PostWysłany: 14:40 Pon 29 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,obdzwoniłem dziś kilkanaście zakładów przetwórstwa i nikt nie jest zainteresowany drobiem z salcią. amen
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kura lubskie



Dołączył: 29 Cze 2009
Posty: 1
Skąd: lubskie

PostWysłany: 13:05 Pon 29 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Kul-Drób na dzień dzsiejszy płaci 3,7, mowia tez ze podobno odklada sie tuszka wiec cena może troche spaść.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5187

PostWysłany: 11:25 Pon 29 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Śląsk małopolska ,świętokrzyskie 4.10 netto.Co tak słabo?Kolega 1.5tyg temu sprzedawał po 4.80 brutto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wmad



Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 7
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 10:16 Pon 29 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ksiaze napisał:
koledzy mam problewmy z tym malym zasrancem robakiem...pryskam baycidalem solfacel wg zalecen ale nie dziala Sad( prosze podpowiedzcie jak tego robaka malego brazowawego usuanc z fermy....dzieki i pozdrawiam


Może spróbuj pryskać ściany preparatem Oxyfly a ściółkę Juventox 0 40 SL - w stężeniu 0,1% (środek larwobójczy). Na pleśniakowce działa rewelacyjnie wystarczy pryskać raz w roku po jakimś cyklu letnim, żeby wybić te które przyleciały z pobliskich ferm. Chyba, że jest większy problem to częściej.
Na te małe brązowe też działa ale je trudniej wyeliminować ze względu na trochę inną fizjologię. Pleśniakowce potrzebują ciemności by być bardziej aktywne, chowają się w szparach, dziurach i łatwiej się z nimi walczy.
Ja przy okazji walki z pleśniakowcami ograniczyłam populację tych małych robaczków ale nie do zera. W okresie letnim trochę się ich pojawia.
Preparaty Solfac i Baycidal są u nas stosowane bardzo długo, i moim zdaniem, ich skuteczność obecnie jest bardzo słaba.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ksiaze



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 854

PostWysłany: 09:13 Pon 29 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

koledzy mam problewmy z tym malym zasrancem robakiem...pryskam baycidalem solfacel wg zalecen ale nie dziala Sad( prosze podpowiedzcie jak tego robaka malego brazowawego usuanc z fermy....dzieki i pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 811
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 21:54 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pesan napisał:
Jasne kol... a producenci wody mineralnej żerują na spragnionych. Każdy hodowca, który z nami współpracuje wie, ze jesteśmy ostatnią firmą, która żeruje na hodowcach. Było zapotrzebowanie rynku więc wychodzimy hodowcom naprzeciw - sami jestesmy hodowcami. Tyle. Żadnych zgorzchniałych uwag nie będziemy więcej komentować.
Oczywiście, że chcemy zarobić - tak jak i WY hodowcy.
Ani my ani Wy nie jesteśmy instytucją charytatywną.


kol napisał:
A gdyby nie ZHW to lekarz pobierający ma dużo taniej. Paranoja. Wszyscy chcą na nas zarabiać.

Na zakończenie konwersacji. Wyprodukujesz bucika i nikt nie kupi to możesz w magazyn wrzucić i nie musisz poniżej kosztów sprzedawać. My dochowamy kurę i MUSIMY ją sprzedać bez względu na cenę. To jest jazda bez trzymanki i mnie się np. podoba. Lubię adrenalinę. Lecz tu się różnimy. Produkcja żywego towaru a Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowe a do kontrastu jeszcze z o.o. Panie Prezesie - bez urazy-ale co tu porównywać. Pełen szacunku pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pesan



Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 40

PostWysłany: 21:39 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jasne kol... a producenci wody mineralnej żerują na spragnionych. Każdy hodowca, który z nami współpracuje wie, ze jesteśmy ostatnią firmą, która żeruje na hodowcach. Było zapotrzebowanie rynku więc wychodzimy hodowcom naprzeciw - sami jestesmy hodowcami. Tyle. Żadnych zgorzchniałych uwag nie będziemy więcej komentować.
Oczywiście, że chcemy zarobić - tak jak i WY hodowcy.
Ani my ani Wy nie jesteśmy instytucją charytatywną.


kol napisał:
A gdyby nie ZHW to lekarz pobierający ma dużo taniej. Paranoja. Wszyscy chcą na nas zarabiać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sarius



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 346

PostWysłany: 21:39 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem ile prawdy jest w tym co slyszałem ale podobno kury z salmonella biora w cenie pisklaka za kg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 811
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 21:08 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A gdyby nie ZHW to lekarz pobierający ma dużo taniej. Paranoja. Wszyscy chcą na nas zarabiać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 811
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 21:05 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Re: próby podeszwowe, deptane zestawy Odpowiedz z cytatem

pesan napisał:
kompletne zestawy do pobierania prób podeszwowych, deptanych zgodnie z nowymi przepisami. W kierunku salmonelli.
link do allegro:
http://www.allegro.pl/item674767537_zestaw_proba_podeszwowa_deptana_okladziny.html
lub
P.W. "PESAN" ul. Partyzantów 1a 21-560 Międzyrzec Podlaski
(083) 371-33-98 508-345-426 www.pesan.pl e-mail: biuro@pesan.pl

Pocałuj mnie gdzieś cwaniaczku. Te rzeczy dostaniesz w ZHW za darmochę jak ładnie poprosisz. Hiena już się znalazła. Spadaj z portalu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pesan



Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 40

PostWysłany: 20:37 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: próby podeszwowe, deptane zestawy Odpowiedz z cytatem

kompletne zestawy do pobierania prób podeszwowych, deptanych zgodnie z nowymi przepisami. W kierunku salmonelli.
link do allegro:
http://www.allegro.pl/item674767537_zestaw_proba_podeszwowa_deptana_okladziny.html
lub
P.W. "PESAN" ul. Partyzantów 1a 21-560 Międzyrzec Podlaski
(083) 371-33-98 508-345-426 www.pesan.pl e-mail: biuro@pesan.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Savik!



Dołączył: 19 Kwi 2008
Posty: 261

PostWysłany: 10:40 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rzeczywiście przy programie zwalczania salmonelli może być bliski koniec wolnego rynku, ubojni małych itp. Przy kontraktacji powiedziano nam na szkoleniu z tego zakresu, że żywiec odbiorą za cenę ustaloną z góry, która moim zdaniem będzie trochę poniżej kosztów produkcji. Aby tylko nie za wiele było stad takich w skali miesiąca. Apropo mówiono nam, że jeżeli np wynik jest dodatni, to po uboju często się zdarza, że w mięsie po powtórnym badaniu salci nie ma i mięso idzie tak jak zwykły zdrowy kurczak.
Z drugiej strony uważam że są hodowcy, których interesuje tylko "cena brojlera" a wszelkie aspekty bioasekuracyjne mają gdzieś, bo kurczak i tak i tak urośnie, i na pewno muszą trochę poprawić stan swojej fermy i skoro program jest jaki jest zwrócić uwagę na możliwości zarażenia hali tą bakterią.
Program ten będzie trwał baaardzo długo i za jakiś czas nie będzie drugiej próby urzędowej w celu potwierdzenia wyniku dodatniego.
Oczywiście gotowanie prób itp nie wczodzi w grę=dodatni wynik.
Ospobiście polecam przed pobraniem próby 2-3dniowe porządne słanie hali+kwas.
Salcie miałem 2 lata temu ale bezobjawową, tylko w wyniku i uważam, że rozwinęła się w bardzo mokrej hali a nie w organiźmie ptaka.
Aha można badać pisklęta padłe w transporcie na obecność salci, bo wtedy można wylęgarnię pociągnąć, a pomimo dodatniego wyniku można leczyć bo to są padłe w transporcie a nie padłe u was na hali.
To tyle z ważniejszych rzeczy ze szkolenia o którym obiecałem napisać. Pozdrawiam i głowa do góry idzie się przyzwyczaić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
addam



Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 56
Skąd: Kaszuby/Kujawy

PostWysłany: 10:35 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kaszuby - 4 netto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
addam



Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 56
Skąd: Kaszuby/Kujawy

PostWysłany: 10:33 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eragon napisał:
medox napisał:
Podobno kilka kurników na śląsku stoi z powodu wykrycia salomonelli tzn stoi z kurami.Ktoś coś wie?

Na moim terenie u jednego pierwsze wyszło na plus, powiatowy wziął urzędowe próby i....na razie nic nie wiem. Napiszę jak coś będę wiedział.

Słyszałem, że u jednego hodowcy ze Sławna na dwóch kurnikach wyszła salmonella.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eragon



Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 38

PostWysłany: 10:10 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox napisał:
Podobno kilka kurników na śląsku stoi z powodu wykrycia salomonelli tzn stoi z kurami.Ktoś coś wie?

Na moim terenie u jednego pierwsze wyszło na plus, powiatowy wziął urzędowe próby i....na razie nic nie wiem. Napiszę jak coś będę wiedział.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eragon



Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 38

PostWysłany: 10:08 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

koszek napisał:
Urzędowy + co dalej ?

Jeżeli Ci chodzi o salcię to wtedy szukasz ubojni z orzetwórstwem, która łaskawie Ci odbierze za psie pieniądze i jeżeli masz wolną kasę to dalej produkujesz a jeżeli nie to żegnaj drobiarstwo. Takie będą realia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 5187

PostWysłany: 10:05 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podobno kilka kurników na śląsku stoi z powodu wykrycia salomonelli tzn stoi z kurami.Ktoś coś wie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
koszek



Dołączył: 08 Kwi 2008
Posty: 7

PostWysłany: 08:38 Nie 28 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Urzędowy + co dalej ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eragon



Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 38

PostWysłany: 09:59 Sob 27 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chicken Exam napisał:
puzon brojlerowski napisał:
KOLEDZY POMÓŻCIE - JAKA WYLEGARNIA MA TERAZ DOBRE PISKLETA?


Każda z której weźmiesz pierwszy raz. A każdy następny to różnie bywa. Pozdrawiam.

Bez przesady kolego. Kupuję z Sierpca od 8 lat i była tylko 1 (słownie: jedna) wpadka którą właściciel wziął na siebie. Zaznaczam, że nie kupuję za gotówkę. Upadki mam do 3%. Druga prawda to ciężko się tam wkręcić bo mają takie a nie inne moce wylęgowe a klienci nie odchodzą. Komu się uda to już zostaje Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chicken Exam



Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 75

PostWysłany: 20:36 Pią 26 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I za gotówkę oczywiście zapomniałem dodać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chicken Exam



Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 75

PostWysłany: 20:35 Pią 26 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I za gotówkę oczywiście zapomniałem dodać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chicken Exam



Dołączył: 06 Kwi 2008
Posty: 75

PostWysłany: 20:33 Pią 26 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

puzon brojlerowski napisał:
KOLEDZY POMÓŻCIE - JAKA WYLEGARNIA MA TERAZ DOBRE PISKLETA?


Każda z której weźmiesz pierwszy raz. A każdy następny to różnie bywa. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
2020



Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 77

PostWysłany: 10:58 Pią 26 Cze 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TOM-JOK napisał:
Czy ktoś wie ile płaci Franek,Kindzierski lub Brychcy, z góry dzięki za info.

3,7netto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1755, 1756, 1757 ... 2192, 2193, 2194  Następny
Strona 1756 z 2194

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach