pawela56 0 Napisano 4 Stycznia 2006 Witam, jestem zainteresowany rasą krów mięsno-mlecznych rasy Montbeliarde, może ma ktoś już takie sztuki i użytkuje, jakie są z nimi problemy, jaką wydajność posiadają i wogule czy ta rasa jest opłacalna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Stycznia 2006 Witam, jestem zainteresowany rasą krów mięsno-mlecznych rasy Montbeliarde, może ma ktoś już takie sztuki i użytkuje, jakie są z nimi problemy, jaką wydajność posiadają i wogule czy ta rasa jest opłacalna.Skontaktuj sie z Krajowym Centrum Hodowli Zwierzat we Wrocławiu - mają na swym terenie takie stadatel. 071 3444495 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawela56 0 Napisano 4 Stycznia 2006 Witam, jestem zainteresowany rasą krów mięsno-mlecznych rasy Montbeliarde, może ma ktoś już takie sztuki i użytkuje, jakie są z nimi problemy, jaką wydajność posiadają i wogule czy ta rasa jest opłacalna.Skontaktuj sie z Krajowym Centrum Hodowli Zwierzat we Wrocławiu - mają na swym terenie takie stadatel. 071 3444495 Ja poto zamieściłem tu ten post by wypowiedzieli się Ci którzy mają styczność z tym bydłem. Teorie to ja poczytalem na necie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Stycznia 2006 Witam, jestem zainteresowany rasą krów mięsno-mlecznych rasy Montbeliarde, może ma ktoś już takie sztuki i użytkuje, jakie są z nimi problemy, jaką wydajność posiadają i wogule czy ta rasa jest opłacalna.Skontaktuj sie z Krajowym Centrum Hodowli Zwierzat we Wrocławiu - mają na swym terenie takie stadatel. 071 3444495 Ja poto zamieściłem tu ten post by wypowiedzieli się Ci którzy mają styczność z tym bydłem. Teorie to ja poczytalem na necie. To ja Ci kurde daje kontakt na firmę która Ci da namiary na największe hodowle w Polsce a Ty kurde jeszcze masz pretensjeTrochę się powysilaj i zadzwoń głąbie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawela56 0 Napisano 5 Stycznia 2006 ja do nikogo nie mam prestensji, tylko chcem by użytkonicy forum sei wypowiedzieli i tylko tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blattin 0 Napisano 19 Lutego 2006 nie lepsze byłyby simy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Lutego 2006 nie lepsze byłyby simyNalepsze są SIM locki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 11 Kwietnia 2008 Komu i po co bydło tej rasy ? Jaki cel ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JDG 0 Napisano 11 Kwietnia 2008 Janusz jakby wszyscy hodowali jedną rase bydła np. twoją ulubioną Limusine to by się za chwile stało to co w świńskiej branży.Trzeba szukać odpowiedniej rasy, niekoniecznie najlepszej i najpopularniejszej ale dostosowanej do warunków jakie mu zapewnimy i orginalność też mile widziana. Pierwsi hodowcy Limusiene też byli uważani za wywrotowców.Mięso Limusiena od Angusa odróżnisz bez problemu tak jak świni w jakieś tam krzyżówce z Pietrenem od Złotnickiej Pstrej i taka właśnie bioróżnorodność powinna być a nie wszystko to samo byle dużo mięsa miało i mało kości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 12 Kwietnia 2008 A jakby Pana Panie Plewa sklonowali i zostawili jako jedyny egzemplarz z milionami superbraci w 100% takich jak Pan, to uważa Pan że świat byłby lepszy? Proszę sobie teraz odpowiedzieć: komu, po co i jaki cel? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 12 Kwietnia 2008 po co komu janusz plewa nazwisko samo za siebie mowi trzeba oddzielic ziarno od plew,tym ze napisal po co komu ta ras w w jakim celu ma umnie czerwona kartke bo to swiadczy o jego pojeciu!Panie plewa a moze pytanie do pana O CO KOMU WOGOLE KROWY? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 12 Kwietnia 2008 chcialem sie tu rozpisac wytlumaczyc kolesiowi ale wymazalem po co tlumaczyc komus kto takie glupie pyt zadaje i tak nie zrozumie bo juz ma wlasna teorie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 12 Kwietnia 2008 a i z tego co wiem montbeliardow jest wiecej we francji jak limousine Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 13 Kwietnia 2008 po co komu janusz plewa nazwisko samo za siebie mowi trzeba oddzielic ziarno od plew,tym ze napisal po co komu ta ras w w jakim celu ma umnie czerwona kartke bo to swiadczy o jego pojeciu!Panie plewa a moze pytanie do pana O CO KOMU WOGOLE KROWY?No cóż. Pierwsze pokolenie co sie nauczyło pisac tak właśnie reaguje. I to jeszcze za pieniądze podatników. Typowe zachowanie dla besserwisser-ów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 13 Kwietnia 2008 A jakby Pana Panie Plewa sklonowali i zostawili jako jedyny egzemplarz z milionami superbraci w 100% takich jak Pan, to uważa Pan że świat byłby lepszy? Proszę sobie teraz odpowiedzieć: komu, po co i jaki cel? Ależ zgoda. W 100 %. Ale to nie przeczy temu co ja mówie. To jest Francuska rasa, niech Francuzi ją chronią jako rezerwe genetyczną. My mamy swojego lepszego simentalera. Polska niech chroni a właściwie odtworzy, podobną rase czerwono -białą. Naszą. Buhaje rzeźne tej rasy szły na export (zachodni) jak bułeczki u piekarza. W miejsce tej rasy chronimy za to jako rezerwe genetyczną rase pc. PC w której jest plus minus 90 % krwi bydła duńskiego. Ale do tematu wracając. To było pytanie rolnika, który nie ma obowiązku tworzyć rezerwy genetyczne. On chce robić interes. I Pani, Pani Nataszo , pracując w tej instytucji, winna mu w duchu jego interesu odpowiedzieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 14 Kwietnia 2008 A na podstawie czego Pan twierdzi, że mont nie jest dla kogoś interesem? Produkcję powinno dostosowywać się do warunków w jakich się gospodaruje. I jeżeli kogoś urządza to zwierzę z jego parametrami, to po co w to wnikać, i tak zawsze znajdzie się parcie na różne mody i poglądy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 15 Kwietnia 2008 A na podstawie czego Pan twierdzi, że mont nie jest dla kogoś interesem? Produkcję powinno dostosowywać się do warunków w jakich się gospodaruje. I jeżeli kogoś urządza to zwierzę z jego parametrami, to po co w to wnikać, i tak zawsze znajdzie się parcie na różne mody i poglądy?Coś mi sie zdaje ,że sie generalnie zgadzamy w poglądach. Rozmawiamy jednak obok siebie. Ale potwierdza to opinie o Polakach, że coraz mniej sie nawzajem rozumieją. Ad rem. Założenia stada można dokonać m.innymi poprzez zakup bydła. Można zakupić monty , bez względu na miejsce ich stania, w wyższej cenie niż simentalery.Są to jak Pani doskonale wie, rasy o podobnym typie użytkowania,Z tych 2 ras, ja osobiście wybieram simentalery, rase lepszą, miejscową i tańszą w zakupie. . Cene świadomie umieszczam na ostatnim miejscu. Czy to razem ma wpływ na "interes" ? Pozdrowienia, JP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 15 Kwietnia 2008 Wie Pan, dla mnie to kwestia taka sama jak dla fanatyka sztuki. Nie będziemy się przecież kłócić o przewagę Rembrandta nad Renoirem i Witkacym. Rolnictwo to nie biznes. Bo biznes w niekorzystnych warunkach można zwinąć, a przeciętnego hodowcę mimo wszystko nie stać na to, żeby zawiesić produkcję i nie ponosić strat w okresie dekoniunktury na jego produkt. (Można tu się oczywiście spierać, fakt, ale nie można porównywać kapitałochłonności w produkcji trzody chlewnej i bydła mlecznego). I w wielu wypadkach człowiek na ten okres musi znaleźć w tej sytuacji coś co mimo wszystko będzie go cieszyć. Czyli mamy produkcję subiektywną. Jako wtórny efekt oczywiście. Trzeba wziąść pod uwagę pracochłonność, areał jakim dysponujemy, wielkość i stosunek tuz i go, infrastrukturę, potencjał kapitału, wiedzę i umiejętność jej praktycznego wykorzystania, itp, itd ... Wtedy w przypadku bydła produkującego mleko na jednym końcu osi są monty i simy a na drugim hfy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 15 Kwietnia 2008 Wie Pan, dla mnie to kwestia taka sama jak dla fanatyka sztuki. Nie będziemy się przecież kłócić o przewagę Rembrandta nad Renoirem i Witkacym. Rolnictwo to nie biznes............. ........ sytuacji coś co mimo wszystko będzie go cieszyć. Czyl.................... Jasne że sie nie będziemy kłócić. Ustępuje jednak nie pod wpływem siły argumentów, lecz kobiecie i to jak domniemam pięknej, mimo że mądrej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 16 Kwietnia 2008 Ustępuje jednak nie pod wpływem siły argumentów, lecz kobiecie Mam się obrazić? Bo nie wiem szczerze mówiąc jak na to zareagować. Jest to mój pogląd, a nie mam poczucia misji zbawiania świata, żeby na siłę kogoś do czegoś przekonywać. Poza tym nie sponsoruje mnie żadna firma związana z jakąkolwiek rasą, więc proszę nie doszukiwać się tutaj niczego poza treścią przedstawioną w postach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 16 Kwietnia 2008 Ustępuje jednak nie pod wpływem siły argumentów, lecz kobiecie Mam się obrazić? Bo nie wiem szczerze mówiąc jak na to zareagować. Jest to mój pogląd, a nie mam poczucia misji zbawiania świata, żeby na siłę kogoś do czegoś przekonywać. Poza tym nie sponsoruje mnie żadna firma związana z jakąkolwiek rasą, więc proszę nie doszukiwać się tutaj niczego poza treścią przedstawioną w postach. Naści bakałarzu za twoją naukę. Znowu obok tematu. Ani mi w głowie Pani obrażać, ani mi w głowie kogoś namawiaś do budowy barykad. A , że w imie swej wiedzy, poglądu przedstawiam co myśle , to źle ? Może sie myle. Ale pistoletu w ręce nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 kazda rasa ma swoje wady i zalety,tak jak pan jp czasem gada glupoty a czasem nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 po co komu janusz plewa nazwisko samo za siebie mowi trzeba oddzielic ziarno od plew,tym ze napisal po co komu ta ras w w jakim celu ma umnie czerwona kartke bo to swiadczy o jego pojeciu!Panie plewa a moze pytanie do pana O CO KOMU WOGOLE KROWY?No cóż. Pierwsze pokolenie co sie nauczyło pisac tak właśnie reaguje. I to jeszcze za pieniądze podatników. Typowe zachowanie dla besserwisser-ów.[/quoteto nie pierwsze pokolenie lecz kolejne ktore lepiej wie od poprzedniego,tak bylo jest i będzie- Z powazaniem wasz besser wisser Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 18 Kwietnia 2008 Komu i po co bydło tej rasy ? Jaki cel ?Rasa ta została wyhodowana w zasadzie do krzyżowania z rasą HF w celu naprawy ciężko upośledzonych cech tej rasy (kończyny , racice , długowieczność , płodność i kilka innych . Cielęta tej rasy są małe i to jest atut tej rasy . Simentaler ma same zalety i jedną wadę , jest duży (trudno go wpasować na stanowisko dla HF-a ) i ma duże cielęta . Nie wiem czy hodowca wysoko wydajnych HF- ów zaryzykuje krycie swoich najlepszych mlecznic Simentalem . Na bazie Simentalera powstało kilka ciekawych ras i myślę że się sprawdzą .Życzę owocnej dysputy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 19 Kwietnia 2008 Do czego ta rasa została wyhodowana ? Ależ w 100% nieprawdziwa teza. Nie sądze też , aby jakiś producent mleka , posiadacz krów HF, swoje najlepsze mlecznice rasy HF krył salersem , mimo że jest on we Francji użytkowany też częściowo w kierunku mlecznym (doskonałe sery). Natomiast przy jego użytkowaniu mięsnym we Francji , szeroko stosowane jest krzyżowanie towarowe z Szarolezem (tak , to nie pomyłka, można takiej nazwy w Polsce używać). Efekt jest doskonały. Szarolez poprawia umięśnienie, a matka Salers, dając stosunkowo dużo mleka o wysokiej zawartości suchej masy powoduje szybkie tempo wzrostu potomka. W naszych warunkach, jeszcze lepsze efekty daje krzyżówka simentaler (duża rama, lepsze od Salersa umięśnienie, dobra mleczność) pokryty Charolaisem. I to miałem na myśli zadając pytanie po co z Francji kupować zwierzęta rasy Salers. Apropo's, taka mniej więcej kombinacja była podstawą tworzenia na terenie Brandenburgii rasy uckermarker. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach