plz
Doczy: 12 Lut 2010 Posty: 3
|
Wysany: 22:41 Pi 12 Lut 2010 Temat postu: VAT oglny |
|
|
Witam,
jestem posiadaczem zarejestrowanego gospodarstwa rolnego o pow. 15 ha - produkcja czarnej porzeczki oraz pracuje tez na etacie. Zamierzam przej na VAT poniewaz chciabym cakowicie odnowi park maszynowy na kwot ok. 500tys. PLN
Teraz moje pytania:
- czy US stosuje/moze zastosowac jakies przeliczniki dotyczce wydajnoci produkcji (np. czy w normalnym roku tj. bez mrozu mog przyczepi sie e sprzeda bya za maa?),
- czy jeeli moje gospodarstwo bdzie mao sprzedawao powiedzmy co roku tylko do kwoty 30 000 PLN, a koszty bd due to czy mog by problemy ze zwrotem VAT (cz produkcji mona sprzeda porednikowi/innemu rolnikowi, a w razie pytania o finansowanie gospodarstwa zawsze mog powiedzie ze robi to z pensji),
- czy US stosuje/moze zastosowa jakies przeliczniki dotyczce limitw zakupionych materiaow do produkcji (ilos ON, nawozw, opryskw),
- czy US moze podway zasadno zakupu danej maszyny twierdzc ze jest ona za duza lub nie potrzebna dla mojego gospodarstwa,
- czy jezeli sprzeda ma u mnie miejsce tylko w lipcu, a koszty generowane s co miesic to kiedy bd zwroty? Co miesic/kwarta czy raz w roku,
- czy musz kupowa kas fiskaln ?
Z gry dzikuje za wszelakie odpowiedzi. |
|