Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 23:08 Sob 18 Wrz 2021


Cena brojlera
Idź do strony 1, 2, 3 ... 2663, 2664, 2665  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s69
Moderator


Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 1307
Skąd: Lubuskie & Wlkp.

PostWysłany: 07:55 Sob 18 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

filuś napisał:
Uważać bo tuszke gbury podniosły na dziś kto odbierał o 40 gr po cichu


Dobrze jesteś poinformowany. Po telef do przyjaciela potwierdzam tą informację
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
filuś



Dołączył: 09 Maj 2010
Posty: 3627
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 07:10 Sob 18 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uważać bo tuszke gbury podniosły na dziś kto odbierał o 40 gr po cichu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tradytor



Dołączył: 17 Gru 2016
Posty: 284

PostWysłany: 20:53 Pią 17 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kogucik05 napisał:
Co do salmonelli to wielka ściema!!!!!!!!!! Zakłady ubojowe nabijają kasę laboratoriom. U mnie mogłem pobrać próbę sam bez obecności pracownika ubojni, obornik z jednego kurnika zrobiłem po staremu..... i szok , z ośmiu prób sześć czystych a dwie zakażone wirtualną salmonellą ,brak słów.

Przecież dla zakładów które mają garmażerkę to złoty interes ... Kupią po 1,5 zł poddadzą obróbce termicznej( np. polędwica drobiowa ) i sprzedają po 40 zł za kg . Druga kwestia, często jest tak, że wychodzi w podeszwówce a tuszka jest czysta..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kogucik05



Dołączył: 09 Gru 2011
Posty: 64

PostWysłany: 20:09 Pią 17 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do salmonelli to wielka ściema!!!!!!!!!! Zakłady ubojowe nabijają kasę laboratoriom. U mnie mogłem pobrać próbę sam bez obecności pracownika ubojni, obornik z jednego kurnika zrobiłem po staremu..... i szok , z ośmiu prób sześć czystych a dwie zakażone wirtualną salmonellą ,brak słów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alek1981



Dołączył: 10 Wrz 2020
Posty: 92

PostWysłany: 14:20 Pią 17 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

minrol 4.03
wolny malopolska 3.50
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Juliusz Cezar



Dołączył: 08 Mar 2012
Posty: 170
Skąd: Podkarpacie

PostWysłany: 12:03 Pią 17 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dex napisał:
Czy komuś proponowal drosed kaczke zamiast kury ? Shocked


Słyszeliście coś o kogucie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dex



Dołączył: 03 Maj 2019
Posty: 197

PostWysłany: 09:38 Pią 17 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy komuś proponowal drosed kaczke zamiast kury ? Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kamyk



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 107
Skąd: śląskie

PostWysłany: 09:25 Pią 17 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do salmonelli w ZWD i na stadach reprodukcyjnych to Kuń jest w wielkim błędzie, niech najpierw się dowie jak to wygląda, a potem coś na ten temat pisze .
Szkoda czasu na tłumaczenie, że nie jestem koniem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 300

PostWysłany: 09:21 Pią 17 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolejne podwyżki paszy w dwóch czy trzech wytwórniach od dziś. W tym u liderów. Pięęękniiie. Kto miał choć cień rozumu, skorzystał z mojej rady , zabrał jakieś zyski z lata i się schował przed strzałem z obrzyna prosto w twarz. Znowu będzie mógł pojechać na wakacje na 2miesiące i jeszcze mu zostanie masę hajsu w porównaniu z tym co by było gdyby miał kury
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 259

PostWysłany: 09:19 Pią 17 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

redukcja o 30 procent byłaby zbawieniem ale każdy wuj na swój strój i to nie chodzi o hodowców tylko o wyścigi zakładów drobiarskich i sidła w które wpadła branża na własne życzenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 300

PostWysłany: 08:47 Pią 17 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ZAGADKA. Proszę przeczytać wklejony przez R2 tekst i odpowiedzieć. Czy lepiej mieć 100tys kur i sprzedać je po 3.50, czy lepiej dostosować produkcję do obecnego zapotrzebowania i mieć 83tys kur ( podpowiedź dla nierozumiejących co czytają- wychodzi że 17% mniej starczy- maks ograniczenie z czerwca) i sprzedać je po 4.50?? Nagroda za prawidłową odpowiedź to talon na ku.rwe i balon.
Liczcie. 100tys po 3.5 czy 83tys po 4.5. Co się bardziej opłaca.
P.S Już kiedyś proponowałem, teraz proponuje drugi raz- kto się założy notarialnie że na Święta będzie bity po 4.5 a żywy po 3-3.1 plus zostanie masę kur 3.5kg na po Swietach?
Chyba , że Władze Szkocji i Irlandii Północnej zwróciły się w czwartek do brytyjskiego ministerstwa obrony o przysłanie żołnierzy, którzy pomogliby służbie zdrowia znajdującej się pod wyjątkowo dużą presją z powodu pandemii koronawirusa
Wtedy nawet 3zł nikt nie zobaczy znowu dłuuugo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysonzi1



Dołączył: 08 Maj 2020
Posty: 262

PostWysłany: 18:28 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1.68
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
s69
Moderator


Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 1307
Skąd: Lubuskie & Wlkp.

PostWysłany: 18:06 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O tym co będzie się działo zorientowani wiedzieli od 1,5 miesiąca. Ale jak sie zaklina rzeczywistość to potem boli ... głowa. Mam pytanie po ile stoi aktualnie propan u Was?

R2 napisał:
medox miałeś rację
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 259

PostWysłany: 16:38 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox miałeś rację
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 259

PostWysłany: 16:07 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/24183-mimo-grypy-ptakow-produkcja-kurczat-rzeznych-znow-na-najwyzszych-poziomach-ceny-zywca-znowu-spadaja

Mimo grypy ptaków produkcja kurcząt rzeźnych znów na najwyższych poziomach. Ceny żywca znowu spadają

KIPDiP przypomina, że przed wybuchem grypy ptaków w Polsce, było w naszym kraju około 22,8 mln kur reprodukcyjnych, które stanowiły bazę wylęgową dla produkcji żywca brojlerów kurzych. Szacunki Izby wskazują, że około 8 proc. kur z tej liczby, głównie z ferm województwa mazowieckiego, została uśmiercona. Tym samym, w następstwie działań służb weterynaryjnych walczących z grypą ptaków czyli poprzez zmniejszenie stad reprodukcyjnych, produkcja żywca kurcząt rzeźnych gwałtownie zmniejszyła się. Na podstawie danych wylęgowych można szacować, że w maju tego roku była ona niższa o 13 proc. niż w maju ubiegłego roku, a w czerwcu aż o 17 procent mniejsza niż rok wcześniej. Tymczasem tegoroczny lipiec nie różnił się już niemal wcale od zeszłorocznego lipca.



- Siła polskiego drobiarstwa okazała się imponująca. Niestety, ten kij ma dwa końce. Na skutek powrotu produkcji do poziomów sprzed grypy ptaków ceny żywca kurcząt z bardzo dobrych poziomów oglądanych w maju i czerwcu spadły w rejony dla wielu producentów nieopłacalne - podsumowuje Katarzyna Gawrońska, dyrektor KIPDiP. Jej zdaniem niewykluczone jest, że w tym roku możemy jeszcze zobaczyć miesiąc, który pobije produkcyjny rekord wszech czasów, co może jeszcze bardziej zaszkodzić opłacalności.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 300

PostWysłany: 14:36 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieje się tak tylko dlatego, że jest tego za dużo. Teraz będzie krew przez pół roku się lała, aż odpuści tylu, by cena znów wzrosła powyżej progu opłacalności.
Tak, że przygotowywujemy popcorn, cole i patrzymy na krwawą jatkę przez kilka miesięcy. Dobrej zabawy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 259

PostWysłany: 13:59 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ważne jest jedno a mianowicie to ze hodowca zostaje w ten sposób sterowany strachem i uzależniony od ubojni i systemu. Godzi się na wszystko i staje się w pełni sterowalnym elementem układanki. Takim samym jak pracownik na zawieszaniu nic do powiedzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ksiaze



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 28

PostWysłany: 12:42 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no nie....
zakłady wylęgarni są sprawdzane przez powiatowego...i powiedzmy jest ok, przyjeżdża pisklak i udowodnij, że salmonella jest z pisklętami...powodzenia.
samo pobieranie prób na salmonelle w kurniku z góry założono, że nie ma mowy o kontr próbie. Przecież każda ferma ma lekarza który się fermą opiekuję i w jakimś stopniu pilnuje porządku, jest zaprzysiężony do pobierania prób, a pobrana próba przy próbie salmonelli się nie liczy? BO?
Idą tym tokiem myślenia dziwie się, że nie przyjeżdża pasza na fermę z jedną próbką, tylko kierowca pobiera z hodowcą drugą....


s69 napisał:
Procedura wylęgarni w sądzie jest bez znaczenia. Ważne są dowody w sprawie. To tak dla wyjaśnienia. A dowodami są często badania w ZHW.

Farmerka456 napisał:
Badam jednodniowki za każdym razem tylko co najlepsze wylęgarnia tez się zabezpiecza. Wg procedur wylęgarni pobierają tylko trzy pałeczki wymazowe i dwa dostaje hodowca a jeden bierze wylęgarnia. Te próby oni biorą pod uwagę a jak ja sama pobieram większa ilość wymazowek to już te wyniki nie są brane do reklamacji




Kuń napisał:
Wiecie kiedy sie skonczy Salmonella w Polsce?- kiedy beda urzedowe badania na zarodowce i w wylegarniach. Tylko tam tego nie zrobia bo oni wywalczyli sobie zwrot za utylizacje chorego stada, na chorobe zwalczana z urzedu. Wiec panstwu nie zalezy na walce z Salmonella tylko na jak najmniejszych kosztach z budżetu. A hodowca niech sam sie martwi i zostaje z problemem. Badać jednodniowki to jedyne lekarstwo na przywiezienie sobie syfu na kurnik. I zapewniam ze jesli dostaniecie piskle z salcia, nawet jak przeleczycie wszystkim czym sie da, to na 99% wyjdzie wam w badaniu w 4 -tym tygodniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
s69
Moderator


Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 1307
Skąd: Lubuskie & Wlkp.

PostWysłany: 10:47 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Procedura wylęgarni w sądzie jest bez znaczenia. Ważne są dowody w sprawie. To tak dla wyjaśnienia. A dowodami są często badania w ZHW.

Farmerka456 napisał:
Badam jednodniowki za każdym razem tylko co najlepsze wylęgarnia tez się zabezpiecza. Wg procedur wylęgarni pobierają tylko trzy pałeczki wymazowe i dwa dostaje hodowca a jeden bierze wylęgarnia. Te próby oni biorą pod uwagę a jak ja sama pobieram większa ilość wymazowek to już te wyniki nie są brane do reklamacji




Kuń napisał:
Wiecie kiedy sie skonczy Salmonella w Polsce?- kiedy beda urzedowe badania na zarodowce i w wylegarniach. Tylko tam tego nie zrobia bo oni wywalczyli sobie zwrot za utylizacje chorego stada, na chorobe zwalczana z urzedu. Wiec panstwu nie zalezy na walce z Salmonella tylko na jak najmniejszych kosztach z budżetu. A hodowca niech sam sie martwi i zostaje z problemem. Badać jednodniowki to jedyne lekarstwo na przywiezienie sobie syfu na kurnik. I zapewniam ze jesli dostaniecie piskle z salcia, nawet jak przeleczycie wszystkim czym sie da, to na 99% wyjdzie wam w badaniu w 4 -tym tygodniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Farmerka456



Dołączył: 08 Lip 2021
Posty: 7

PostWysłany: 21:31 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Badam jednodniowki za każdym razem tylko co najlepsze wylęgarnia tez się zabezpiecza. Wg procedur wylęgarni pobierają tylko trzy pałeczki wymazowe i dwa dostaje hodowca a jeden bierze wylęgarnia. Te próby oni biorą pod uwagę a jak ja sama pobieram większa ilość wymazowek to już te wyniki nie są brane do reklamacji




Kuń napisał:
Wiecie kiedy sie skonczy Salmonella w Polsce?- kiedy beda urzedowe badania na zarodowce i w wylegarniach. Tylko tam tego nie zrobia bo oni wywalczyli sobie zwrot za utylizacje chorego stada, na chorobe zwalczana z urzedu. Wiec panstwu nie zalezy na walce z Salmonella tylko na jak najmniejszych kosztach z budżetu. A hodowca niech sam sie martwi i zostaje z problemem. Badać jednodniowki to jedyne lekarstwo na przywiezienie sobie syfu na kurnik. I zapewniam ze jesli dostaniecie piskle z salcia, nawet jak przeleczycie wszystkim czym sie da, to na 99% wyjdzie wam w badaniu w 4 -tym tygodniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kuń



Dołączył: 21 Lip 2016
Posty: 553
Skąd: `Środek

PostWysłany: 13:39 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie ile placa za kurczaka z Salmonella na wolnym? 1-1,50/kg. I nie mozna znalezc chetnego. A my dalej siedzimi cicho jak mysz pod miotłą zaklinając rzeczywistość jak jest wspaniale byc hodowcą drobiu. Tyle że nie wiemy ze już jestesmy bankrutami jesli nie przestaniemy produkowac bo stracimy wszystko co jeszcze mamy. Pasza w góre, energia, ogrzewanie, itd.. Kurczak w dół, do tego Salmonella i ptasia grypa. Po prostu sielanka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kuń



Dołączył: 21 Lip 2016
Posty: 553
Skąd: `Środek

PostWysłany: 13:32 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie kiedy sie skonczy Salmonella w Polsce?- kiedy beda urzedowe badania na zarodowce i w wylegarniach. Tylko tam tego nie zrobia bo oni wywalczyli sobie zwrot za utylizacje chorego stada, na chorobe zwalczana z urzedu. Wiec panstwu nie zalezy na walce z Salmonella tylko na jak najmniejszych kosztach z budżetu. A hodowca niech sam sie martwi i zostaje z problemem. Badać jednodniowki to jedyne lekarstwo na przywiezienie sobie syfu na kurnik. I zapewniam ze jesli dostaniecie piskle z salcia, nawet jak przeleczycie wszystkim czym sie da, to na 99% wyjdzie wam w badaniu w 4 -tym tygodniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tesciu



Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 575

PostWysłany: 11:28 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

alek1981 napisał:
Komisarz europejski Kyriakides powiedział, że Komisja Europejska rozważa przeprowadzenie jeszcze w tym roku audytu w Polsce w sprawie nienormalnie wysokiej liczby zakażeń salmonellą w mięsie drobiowym z tego kraju.


Czyli możemy się spodziewać że finalnie ktoś przeforsuje urzędowe badanie na salcie w każdym rzucie a wystarczy handlować z paroma ubojniami i okazuje się że co chwilę słychać że komuś wystrzeliła salcia..

Nie podeszwowa, nie w tuszce nawet jak hodowca chciał udowodnić..


Wprowadzone badanie kurzu to strzał prosto w plecy bo jak u Nas w tym roku pobierali urzędowe to pierwsze gdzie wysłano lekarzy to? Wentylatory....

Dzieki Bogu nie wyszło ale synowie mieli pampers przez 4 dni
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
predator&obcy



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 3004
Skąd: z kosmosu

PostWysłany: 11:23 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak zatrzymać ten sposób na interes. GLUPI dla małych jak my
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alek1981



Dołączył: 10 Wrz 2020
Posty: 92

PostWysłany: 11:08 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komisarz europejski Kyriakides powiedział, że Komisja Europejska rozważa przeprowadzenie jeszcze w tym roku audytu w Polsce w sprawie nienormalnie wysokiej liczby zakażeń salmonellą w mięsie drobiowym z tego kraju.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 2663, 2664, 2665  Następny
Strona 1 z 2665

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach