Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 07:51 Pią 17 Wrz 2021


Cena brojlera
Idź do strony 1, 2, 3 ... 2662, 2663, 2664  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lysonzi1



Dołączył: 08 Maj 2020
Posty: 262

PostWysłany: 18:28 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1.68
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
s69
Moderator


Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 1306
Skąd: Lubuskie & Wlkp.

PostWysłany: 18:06 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O tym co będzie się działo zorientowani wiedzieli od 1,5 miesiąca. Ale jak sie zaklina rzeczywistość to potem boli ... głowa. Mam pytanie po ile stoi aktualnie propan u Was?

R2 napisał:
medox miałeś rację
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 258

PostWysłany: 16:38 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox miałeś rację
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 258

PostWysłany: 16:07 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/24183-mimo-grypy-ptakow-produkcja-kurczat-rzeznych-znow-na-najwyzszych-poziomach-ceny-zywca-znowu-spadaja

Mimo grypy ptaków produkcja kurcząt rzeźnych znów na najwyższych poziomach. Ceny żywca znowu spadają

KIPDiP przypomina, że przed wybuchem grypy ptaków w Polsce, było w naszym kraju około 22,8 mln kur reprodukcyjnych, które stanowiły bazę wylęgową dla produkcji żywca brojlerów kurzych. Szacunki Izby wskazują, że około 8 proc. kur z tej liczby, głównie z ferm województwa mazowieckiego, została uśmiercona. Tym samym, w następstwie działań służb weterynaryjnych walczących z grypą ptaków czyli poprzez zmniejszenie stad reprodukcyjnych, produkcja żywca kurcząt rzeźnych gwałtownie zmniejszyła się. Na podstawie danych wylęgowych można szacować, że w maju tego roku była ona niższa o 13 proc. niż w maju ubiegłego roku, a w czerwcu aż o 17 procent mniejsza niż rok wcześniej. Tymczasem tegoroczny lipiec nie różnił się już niemal wcale od zeszłorocznego lipca.



- Siła polskiego drobiarstwa okazała się imponująca. Niestety, ten kij ma dwa końce. Na skutek powrotu produkcji do poziomów sprzed grypy ptaków ceny żywca kurcząt z bardzo dobrych poziomów oglądanych w maju i czerwcu spadły w rejony dla wielu producentów nieopłacalne - podsumowuje Katarzyna Gawrońska, dyrektor KIPDiP. Jej zdaniem niewykluczone jest, że w tym roku możemy jeszcze zobaczyć miesiąc, który pobije produkcyjny rekord wszech czasów, co może jeszcze bardziej zaszkodzić opłacalności.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 298

PostWysłany: 14:36 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieje się tak tylko dlatego, że jest tego za dużo. Teraz będzie krew przez pół roku się lała, aż odpuści tylu, by cena znów wzrosła powyżej progu opłacalności.
Tak, że przygotowywujemy popcorn, cole i patrzymy na krwawą jatkę przez kilka miesięcy. Dobrej zabawy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 258

PostWysłany: 13:59 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ważne jest jedno a mianowicie to ze hodowca zostaje w ten sposób sterowany strachem i uzależniony od ubojni i systemu. Godzi się na wszystko i staje się w pełni sterowalnym elementem układanki. Takim samym jak pracownik na zawieszaniu nic do powiedzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ksiaze



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 28

PostWysłany: 12:42 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no nie....
zakłady wylęgarni są sprawdzane przez powiatowego...i powiedzmy jest ok, przyjeżdża pisklak i udowodnij, że salmonella jest z pisklętami...powodzenia.
samo pobieranie prób na salmonelle w kurniku z góry założono, że nie ma mowy o kontr próbie. Przecież każda ferma ma lekarza który się fermą opiekuję i w jakimś stopniu pilnuje porządku, jest zaprzysiężony do pobierania prób, a pobrana próba przy próbie salmonelli się nie liczy? BO?
Idą tym tokiem myślenia dziwie się, że nie przyjeżdża pasza na fermę z jedną próbką, tylko kierowca pobiera z hodowcą drugą....


s69 napisał:
Procedura wylęgarni w sądzie jest bez znaczenia. Ważne są dowody w sprawie. To tak dla wyjaśnienia. A dowodami są często badania w ZHW.

Farmerka456 napisał:
Badam jednodniowki za każdym razem tylko co najlepsze wylęgarnia tez się zabezpiecza. Wg procedur wylęgarni pobierają tylko trzy pałeczki wymazowe i dwa dostaje hodowca a jeden bierze wylęgarnia. Te próby oni biorą pod uwagę a jak ja sama pobieram większa ilość wymazowek to już te wyniki nie są brane do reklamacji




Kuń napisał:
Wiecie kiedy sie skonczy Salmonella w Polsce?- kiedy beda urzedowe badania na zarodowce i w wylegarniach. Tylko tam tego nie zrobia bo oni wywalczyli sobie zwrot za utylizacje chorego stada, na chorobe zwalczana z urzedu. Wiec panstwu nie zalezy na walce z Salmonella tylko na jak najmniejszych kosztach z budżetu. A hodowca niech sam sie martwi i zostaje z problemem. Badać jednodniowki to jedyne lekarstwo na przywiezienie sobie syfu na kurnik. I zapewniam ze jesli dostaniecie piskle z salcia, nawet jak przeleczycie wszystkim czym sie da, to na 99% wyjdzie wam w badaniu w 4 -tym tygodniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
s69
Moderator


Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 1306
Skąd: Lubuskie & Wlkp.

PostWysłany: 10:47 Czw 16 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Procedura wylęgarni w sądzie jest bez znaczenia. Ważne są dowody w sprawie. To tak dla wyjaśnienia. A dowodami są często badania w ZHW.

Farmerka456 napisał:
Badam jednodniowki za każdym razem tylko co najlepsze wylęgarnia tez się zabezpiecza. Wg procedur wylęgarni pobierają tylko trzy pałeczki wymazowe i dwa dostaje hodowca a jeden bierze wylęgarnia. Te próby oni biorą pod uwagę a jak ja sama pobieram większa ilość wymazowek to już te wyniki nie są brane do reklamacji




Kuń napisał:
Wiecie kiedy sie skonczy Salmonella w Polsce?- kiedy beda urzedowe badania na zarodowce i w wylegarniach. Tylko tam tego nie zrobia bo oni wywalczyli sobie zwrot za utylizacje chorego stada, na chorobe zwalczana z urzedu. Wiec panstwu nie zalezy na walce z Salmonella tylko na jak najmniejszych kosztach z budżetu. A hodowca niech sam sie martwi i zostaje z problemem. Badać jednodniowki to jedyne lekarstwo na przywiezienie sobie syfu na kurnik. I zapewniam ze jesli dostaniecie piskle z salcia, nawet jak przeleczycie wszystkim czym sie da, to na 99% wyjdzie wam w badaniu w 4 -tym tygodniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Farmerka456



Dołączył: 08 Lip 2021
Posty: 7

PostWysłany: 21:31 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Badam jednodniowki za każdym razem tylko co najlepsze wylęgarnia tez się zabezpiecza. Wg procedur wylęgarni pobierają tylko trzy pałeczki wymazowe i dwa dostaje hodowca a jeden bierze wylęgarnia. Te próby oni biorą pod uwagę a jak ja sama pobieram większa ilość wymazowek to już te wyniki nie są brane do reklamacji




Kuń napisał:
Wiecie kiedy sie skonczy Salmonella w Polsce?- kiedy beda urzedowe badania na zarodowce i w wylegarniach. Tylko tam tego nie zrobia bo oni wywalczyli sobie zwrot za utylizacje chorego stada, na chorobe zwalczana z urzedu. Wiec panstwu nie zalezy na walce z Salmonella tylko na jak najmniejszych kosztach z budżetu. A hodowca niech sam sie martwi i zostaje z problemem. Badać jednodniowki to jedyne lekarstwo na przywiezienie sobie syfu na kurnik. I zapewniam ze jesli dostaniecie piskle z salcia, nawet jak przeleczycie wszystkim czym sie da, to na 99% wyjdzie wam w badaniu w 4 -tym tygodniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kuń



Dołączył: 21 Lip 2016
Posty: 553
Skąd: `Środek

PostWysłany: 13:39 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie ile placa za kurczaka z Salmonella na wolnym? 1-1,50/kg. I nie mozna znalezc chetnego. A my dalej siedzimi cicho jak mysz pod miotłą zaklinając rzeczywistość jak jest wspaniale byc hodowcą drobiu. Tyle że nie wiemy ze już jestesmy bankrutami jesli nie przestaniemy produkowac bo stracimy wszystko co jeszcze mamy. Pasza w góre, energia, ogrzewanie, itd.. Kurczak w dół, do tego Salmonella i ptasia grypa. Po prostu sielanka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kuń



Dołączył: 21 Lip 2016
Posty: 553
Skąd: `Środek

PostWysłany: 13:32 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie kiedy sie skonczy Salmonella w Polsce?- kiedy beda urzedowe badania na zarodowce i w wylegarniach. Tylko tam tego nie zrobia bo oni wywalczyli sobie zwrot za utylizacje chorego stada, na chorobe zwalczana z urzedu. Wiec panstwu nie zalezy na walce z Salmonella tylko na jak najmniejszych kosztach z budżetu. A hodowca niech sam sie martwi i zostaje z problemem. Badać jednodniowki to jedyne lekarstwo na przywiezienie sobie syfu na kurnik. I zapewniam ze jesli dostaniecie piskle z salcia, nawet jak przeleczycie wszystkim czym sie da, to na 99% wyjdzie wam w badaniu w 4 -tym tygodniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tesciu



Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 575

PostWysłany: 11:28 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

alek1981 napisał:
Komisarz europejski Kyriakides powiedział, że Komisja Europejska rozważa przeprowadzenie jeszcze w tym roku audytu w Polsce w sprawie nienormalnie wysokiej liczby zakażeń salmonellą w mięsie drobiowym z tego kraju.


Czyli możemy się spodziewać że finalnie ktoś przeforsuje urzędowe badanie na salcie w każdym rzucie a wystarczy handlować z paroma ubojniami i okazuje się że co chwilę słychać że komuś wystrzeliła salcia..

Nie podeszwowa, nie w tuszce nawet jak hodowca chciał udowodnić..


Wprowadzone badanie kurzu to strzał prosto w plecy bo jak u Nas w tym roku pobierali urzędowe to pierwsze gdzie wysłano lekarzy to? Wentylatory....

Dzieki Bogu nie wyszło ale synowie mieli pampers przez 4 dni
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
predator&obcy



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 3004
Skąd: z kosmosu

PostWysłany: 11:23 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak zatrzymać ten sposób na interes. GLUPI dla małych jak my
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alek1981



Dołączył: 10 Wrz 2020
Posty: 91

PostWysłany: 11:08 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komisarz europejski Kyriakides powiedział, że Komisja Europejska rozważa przeprowadzenie jeszcze w tym roku audytu w Polsce w sprawie nienormalnie wysokiej liczby zakażeń salmonellą w mięsie drobiowym z tego kraju.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alek1981



Dołączył: 10 Wrz 2020
Posty: 91

PostWysłany: 11:07 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komisja Europejska planuje badania przesiewowe na salmonellę w polskim mięsie drobiowym
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
s69
Moderator


Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 1306
Skąd: Lubuskie & Wlkp.

PostWysłany: 10:02 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak mówiłem. Kiedy kurczak w biedrach jest w promocji po 8 zeta to trzeba myśleć o zatrzymaniu produkcji. I właśnie tak się teraz dzieje u mnie. Już zmniejszyłem co tylko szło poza kontraktem. We FR właśnie pojawiły się pierwsze ogniska ptasiej grypy a do mnie ładują powiatowi urzędnicy do kurnika jakbym miał jakiś dworzec centralny z przesiadkami. Co ciekawe 2 godziny wcześniej umówili się u mojego sąsiada. Także zdrowia życzę swoim kurczakom bo im się przyda.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mlodykurak



Dołączył: 24 Cze 2020
Posty: 22
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 10:00 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Opłacalność 0 , a na umowach wstawiają, o co tu chodzi ? Może ktoś wyjaśnić ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
edmox



Dołączył: 14 Lut 2019
Posty: 136
Skąd: łódzkie

PostWysłany: 09:30 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie tendencja spadkowa kurczaka-minrol spada a pasza w góre=opłacalność=0
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
DrobiaSz



Dołączył: 31 Sty 2021
Posty: 48
Skąd: Południe

PostWysłany: 07:19 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... i jest jest w h@@ 🤦
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DrobiaSz



Dołączył: 31 Sty 2021
Posty: 48
Skąd: Południe

PostWysłany: 07:18 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

3.60 to już od wczoraj małe zakłady kupują, ale co się dziwić jak tuszka po 5...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ksiaze



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 28

PostWysłany: 07:10 Sro 15 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to jeszcze w tym tygodniu 3,50....
MASAKRA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kuń



Dołączył: 21 Lip 2016
Posty: 553
Skąd: `Środek

PostWysłany: 16:24 Pon 13 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

3,70- 3,80
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 258

PostWysłany: 14:08 Pon 13 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/24160-13-09-2021-ceny-skupu-kurczaka-i-sprzedazy-tuszki-stawki-ponizej-progu-oplacalnosci-produkcji
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wojtek63



Dołączył: 25 Lis 2016
Posty: 131
Skąd: opole

PostWysłany: 13:13 Pon 13 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cena w porcie w Gdyni PLN/t CBOT USD/st Średni kurs USD/PLN 10.09.2021 1889 342 3.8402 l 5.08.2021 1778 355.5 3.8485 Zobaczcie jak robia nas w trabe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 258

PostWysłany: 21:19 Nie 12 Wrz 2021    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak ta spirala krystalicznego kretynizmu administracyjno prawnego jest nakręcana w sposób niewiarygodny. To jest już paranoja schizoidalna nie tylko w Polsce ale w Europie. Od skandalicznie nieudolnej i utopijnej „walki” z ASF i ptasia grypa poprzez przepisy jawnie faworyzujące producentów z poza UE aż do ideologi zakazującej uśmiercania zwierząt w celach pozyskania mięsa szerzonej przez tzw obrońców zwierząt.
Ci ostatni niech zajmą się przemysłem motoryzacyjnym bo tyle istnień komarów muszek i motylków co na szybach samochodów giną co dzień przemysł nie uśmiercił w całej swej historii.

Paranoja goni paranoję za co??? Za pieniądze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 2662, 2663, 2664  Następny
Strona 1 z 2664

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach