Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jola1
|
Wysłany: 10:33 Sro 4 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
skora540 napisał: | u nas już ściemniają dziś ładowałem po 4,1 ale" niech się pan przygotuje na obniżkę "adros,drop,wyrębski
kontaktują się ze sobą i ustalają ceny czas to zmienić |
zacytuję mój post z "cen jaj wylęgowych" - wymiana postów dotyczyła cen piskląt i sytuacji w wylęgówce i ale w pewnych kwestiach jedziemy wszyscy na "jednym wózku" - warto czasami szerzej spojrzeć na branżę a nie ograniczyć się tylko do "ceny dnia" na żywcu
CHUDY napisał:
wylegarnia twierdzi ze nic nie zarabia wniosek z tego wszyscy pójdziemy na bezplatny
Oby tak nie było bo nie o to chodzi abyśmy wszyscy poszli na "zieloną trawkę" ponieważ rynek nie lubi próżni i w nasze miejsce natychmiast wejdą "wypełniacze- importerzy" szybciej niż się komukolwiek wydaje - sedno w tym aby się nie pozwolić z tego rynku wypchnąć we "frajerski" sposób tzn. godzić się na wszystko co nam proponują tłumacząc , że "rynek" tak płaci - rynek tyle płaci na ile pozwalają mu na to producenci surowca - trzeba zmienić myślenie najpierw hodowców a potem odbiorców - innej drogi nie ma - inna to "ślepa" uliczka. Wkrótce na stronie http://www.wzhipd.cba.pl/ zamieścimy nową zakladkę dotyczącą "wyliczania kosztów produkcji " i dla jaj wylęgowych jak i żywca brojlera ( program do wyliczania jest w realizacji) ze stosownym komentarzem - mam nadzieję, że to pomoże realniej spojrzeć na ekonomię produkcji drobiarskiej i uświadomi każdej stronie jak "różowo" jest w drobiarstwie pod względem kosztów ponoszonych przez hodowców. Tego tematu nie podjął się IERiGŻ do , którego PZZHIPD wystąpił w 2007 r w dobie poprzedniego kryzysu ( zamieścimy odpowiedź IERiGŻ na nasze pismo) a jako związek w ramach działalności statutowej podejmiemy się tego wyzwania , któremu nie była w stanie sprostać taka instytucja jak IERiGŻ.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
skora540
|
Wysłany: 10:26 Sro 4 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
właśnie sezon komunijny się rusza a oni ceny chcą obniżać powinno być odwrotnie tak jak pisałem wcześniej nasze ubojnie się zmawiają i żarty sobie robią z ciężko pracujących hodowców |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 10:11 Sro 4 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
dziwne bo na dzisiaj podniesli cene tuszki kto nie wierzy niech sobie zadzwoni . hyrtownia mówia zeby liczyc sie ze wzrostem cen bo zapotrzebowanie rosnie idzie sezon |
|
Powrót do góry |
|
 |
dawid100
|
Wysłany: 10:10 Sro 4 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
witam system-drób 3.85 zł netto  |
|
Powrót do góry |
|
 |
skora540
|
Wysłany: 10:03 Sro 4 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
u nas już ściemniają dziś ładowałem po 4,1 ale" niech się pan przygotuje na obniżkę "adros,drop,wyrębski
kontaktują się ze sobą i ustalają ceny czas to zmienić |
|
Powrót do góry |
|
 |
puzon brojlerowski
|
Wysłany: 08:37 Sro 4 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Południe 4,2 netto wielkie ssanie i poszukiwanie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufus
|
Wysłany: 08:27 Sro 4 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Savik! napisał: | zeszły czwartek i piątek wielkie rwanie u nas na kontrakcie. Cena jak rzadko kiedy: panie dam więcej ale pan daj na jutro. Cena realizacyjna od 3,90 do 4,1 netto (na kontrakcie w dużej ubojni powiadam). Waga 2,2-2,5 kg średnia |
tak rwanie było i będzie jeszcze długo . Szkoda że tylko 4,2  |
|
Powrót do góry |
|
 |
501
|
Wysłany: 06:13 Sro 4 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Prawda |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 21:40 Wto 3 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
filuś napisał: | ile? tira :lol: a może pustych pojemników bo dzwonili cały ten okres od świat czy by nie było gdzies cos zdjac / ponoc mniejsci odbiorcy nie dostaja od nich zadowalajacej ich ilosci tuszki :cry: |
Może do przetwórstwa przywiezli,a brak im świeżego,tam wejdzie każdy syf, a powoduje,że siada zbyt na naszego i można obniżyć cenę.Kiedy ktoś to zacznie kontrolować, zamiast bez przerwy kontrolować hodowców.Ale trzeba by wykazać odrobinę zaangażowania i rozumu ,a tak wystarczy zza biurka popatrzeć w papierki i jak się nie zgadza jeden papierek z drugim to za dupę ubojnię albo hodowcę.A na statkach po ładowniach zapi.erdalają szczury ,dioksyny z Niemiec jeżdża jak chcą,mrożony syf wchodzi skąd chce, a powstałe wyspecjalizowane w tym firmy ,te lepsze partie rozmrażają i wyglądają ja nasze świeżutkie itp,itd.Towar z rączki do rączki przechodzi i kasa potężna płynie ,ale to nie robota dla siędzących na dupie gryzipiórków bo tu porównanie dwóch papierków nie wystarczy ,tu trzeba mieć zaangażowanie i rozum w miejscu do tego przeznaczonym.Hurtownie i zakłady przetwórcze -to należy objąć wnikliwym nadzorem ,a nie hodowców czy prywatne ubojnie ,gdzie dba się by towar był jak najlepszy i dba się nie ze względu na normy i nakazy ,które często idiotyczne utrudniają działalność,ale ze względu na swój własny interes,bo wyprodukowanie wysokiej jakości surowca jest zwyczajnie ekonomicznym celem i hodowcy i ubojni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Savik!
|
Wysłany: 21:11 Wto 3 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
zeszły czwartek i piątek wielkie rwanie u nas na kontrakcie. Cena jak rzadko kiedy: panie dam więcej ale pan daj na jutro. Cena realizacyjna od 3,90 do 4,1 netto (na kontrakcie w dużej ubojni powiadam). Waga 2,2-2,5 kg średnia |
|
Powrót do góry |
|
 |
s69 Moderator
|
Wysłany: 20:46 Wto 3 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Telefony z zagranicy dzwonią i są ciągle pytania o mięso. Ja nie wiem już jak mam im tłumaczyć ze mam fermę nie ubojnię. Żadnej górki nie ma, Filuś ma racje, cedrób to niby skąd ma wziąć jak wiadomo ze nawet Brazylia poszybowała z cenami do góry. |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 19:36 Wto 3 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
ile? tira a może pustych pojemników bo dzwonili cały ten okres od świat czy by nie było gdzies cos zdjac / ponoc mniejsci odbiorcy nie dostaja od nich zadowalajacej ich ilosci tuszki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jaroslaw1
|
Wysłany: 18:47 Wto 3 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
mazowieckie 4.1 warm-maz 4.1 cedrob znów sprowadził kurczaka |
|
Powrót do góry |
|
 |
predator&obcy
|
Wysłany: 21:52 Pon 2 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
4.2 |
|
Powrót do góry |
|
 |
predator&obcy
|
Wysłany: 21:48 Pon 2 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
cen zboża  |
|
Powrót do góry |
|
 |
predator&obcy
|
Wysłany: 21:43 Pon 2 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
501 napisał: | To spylaj na forum ceny zbóż  | co masz do nich  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufus
|
Wysłany: 19:39 Pon 2 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
u nas zejście piękne , cena w sklepach poszła górę z 16.50 na 17 w 1 dzień (pierś). |
|
Powrót do góry |
|
 |
mateusz1 Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ross1
|
Wysłany: 12:42 Pon 2 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
jaka cena na środę w Świętokrzyskim |
|
Powrót do góry |
|
 |
501
|
Wysłany: 12:34 Pon 2 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
To spylaj na forum ceny zbóż  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dziunia
|
Wysłany: 12:07 Pon 2 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
predator&obcy napisał: | dziunia link dla tych młodych łapiących kurczaki  |
http://youtu.be/2rgJw95f_cY
przechodzę na wegetarianizm |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sebik
|
Wysłany: 10:03 Pon 2 Maj 2011 Temat postu: cena brojlera |
|
|
Witam
Piątek Świetokrzyskie 4.1
Sobota Małopolskie 4.1
Poniedziałek Małopolskie 4.0 |
|
Powrót do góry |
|
 |
501
|
Wysłany: 10:03 Pon 2 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Junior623 napisał: | http://szamotuly.naszemiasto.pl/artykul/873026,ostrorog-komornik-zajal-srodki-na-wyplaty-dla-pracownikow,id,t.html
Koniec ROWEXU  |
Komentarze pod artykułem są ostre ale zgadzam się z nimi w stu procentach.Krzychowi brakowało przysłowiowych jaj.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jola1
|
|
Powrót do góry |
|
 |
predator&obcy
|