Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 13:29 Sro 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
U.w.a.g.a. niedługo przyjdzie do nas chodowców ś.w.i.ę.t.y. m.i.k.ł.j. i pod choinke dostaniemy podwyszke cen gazu i pradu . czyli kopa w dupe za tą naszą prace, dlaczego jesteście tacy zachłanni coniektórzy i pobudowalisie tyle obiektów . słyszałem że w mojej okolicy jedna ubojnia wiosną postawi 12 swoich obiektów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gans
|
Wysłany: 12:53 Sro 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
KURNIKARZE CZEMU JESTESCIE TAK GLUPOWACI RYNEK MA SWOJE PRAWA ----JUZ AZ PTASIA GRYPE WYMYSLILI BO ZA DUZO DROBIU JEST NA SWIECIE WIEC JAK KTOS TROCHE INTELIGENTNY JEST TO NIECH SOBIE POMYSLI A NIE 100. 000 -----200.000 GLUPOLE CHYTRUSY |
|
Powrót do góry |
|
 |
gans
|
Wysłany: 12:51 Sro 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
KURNIKARZE CZEMU JESTESCIE TAK GLUPOWACI RYNEK MA SWOJE PRAWA ----JUZ AZ PTASIA GRYPE WYMYSLILI BO ZA DUZO DROBIU JEST NA SWIECIE WIEC JAK KTOS TROCHE INTELIGENTNY JEST TO NIECH SOBIE POMYSLI A NIE 100. 000 -----200.000 GLUPOLE CHYTRUSY |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 11:46 Sro 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Kaszuby 2,1-2,2 netto . Wylęgaranie nie narzekają na nadmiar jaj do wylęgu więc prosty wniosek , że wstawiają prawie wszyscy . Nie rozumiem polityki zakładów paszowych: doskonale zdają sobie sprawę z tego , że hodowcy nie zarabiają , ale nie ma problemu żeby przysłowiowy Kowalski kupił paszę na termin pomimo , że nie ma żadnego zabezpieczenia , w banku spore kredyty i jest tak naprawdę bankrutem . Co ciekawe wydaje się , że tylko On o tym nie wie Bardzo często są to dzierżawcy więc i obiekty nie mogą stanowić zastawu . Cena paszy w Raiffpolu na dzisiaj średnio grower , na termin okoł 860-870 PLN netto . Gotówka taniej o około 30 PLN. Oczywiście tendencja zwyżkowa. Rozum i logika podpowiadają żeby wstawienia sobie odpuścić i tak też czynię . Życzę wszystkim więcej rozsądnego myślenia i oczywiście lepszej ceny . |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 10:53 Sro 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
KOUDIS 890 netto- grower, DOROL 920 netto (super pasza tylko sypka)
Kurczak Olsztyn 2,20 netto. Pszenica 600 z dowozem. Pozdrówko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Producent1
|
Wysłany: 08:03 Sro 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Drodzy producenci brojlerów. Może nadszedł czas aby przestać narzekać, pisać "durnoty" , tracić czas i pieniądze a przystąpić do pracy od podstaw, a mianowicie ustanowić limity produkcyjne, które nie dopuszczą do nadprodukcji. Kurczaka sprzedawać do ubojni poprzez grupy producenckie - maksymalnie cztery w kraju. Wtedy mogłby być porządek i producent-sprzedawca mógłby ustalać cenę a nie kupujący-ubojnia. Przemyślcie to przez Świeta . Pozdrawiam i mimo wszystko życzę WESOŁYCH ŚWIĄT i SZCZĘŚLIWEGO NOWE ROKU. Trzymajcie się ciepło. SZCZĘŚĆ BOŻE !! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tasin

|
Wysłany: 23:23 Wto 19 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
kol napisał: | R2 to co piszesz nie przekłada się na cenę żywca. AN święta racja z malutkim ale te "ale" jest naprawdę malutkie. Medox już Ci kiedyś pisałem, że pracujesz jak " Anioł śmierci". Nie mam ochoty umierać, lecz z tymi kredytami MR masz rację. Pewnie, gdzie może być lepsza lokata? Skąd można wziąć kredyt na niższej stopie procentowej? Tylko MR. No i mamy to co mamy. Ciekawe co ci MR zrobią, gdy przyjdzie czas spłaty kapitału. Rok prolongaty moment i się skończy. Zawiesili sobie sznur na szyi to niech wiszą i się duszą, tylko za jakiego szwanca inni mają cierpieć. A te kurniki to nie nowi stawiają tylko stare wyrzeracze, bo zawsze im mało. A tam. Pies z nimi tańcował. To nie jest śmieszne. Cześć! | \I dziś znowu rozmawiałam z hodowcą który stwierdził, że opuszcza swoje trzy zakichane budy i spada do pracy w urzędzie, ale na jego miejsce przychodzi nowy dzierżawca!!! Ja pierdziele, facet nawet nie wie, że właśnie doprowadza się do bankructwa. WARIAT!!Na naszym terenie to już norma. Jeden odchodzi z drobiarstwa, to zaraz następny się znajdzie co go zastąpi na tych samych obiektach. I co chwile mi jakiś hodowca przebąkuje o budowie nowej hali Osobiście znam tylko 2 hodowców z Drobimexu którzy staneli z produkcją na zimę jeden 60 000 szt, drugi 100 000 szt.
Jeśli chodzi o Drobimex to średnio pasza kosztuje od 808 zł do 855 zł netto z tendencją ciągle wzrostową, średnio podwyżka co miesiąc o 20-30 zł. Cena kurczaka ani drgnie!! Czyli 2,50zł netto. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomala1
|
Wysłany: 22:52 Wto 19 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
kol napisał: | kurka złotopiórka napisał: | witam jak tak dalej pasza będzie drozec to naprawdę zbankrutują ci co powstawiali tygodniowo o 20 zł ma pasza drożeć . Na przednówku ośiągnie 1200 zł a cena kurczaka 2 40 .MEDOX ma racje zmniejszcie o 20% wstawienia jak ktoś myśi to wstawiac tylko mniej. pozdrawiam |
Po raz kolejny proszę. Przy cenie żywca podajcie cenę paszy. Dowiem się w mojej okolicy i podam. |
Cena paszy łódzkie starter 960, grower 920, finiszer 900.to na ten tydzien. mieszallnie mówia ze to niekoniec |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomala1
|
Wysłany: 22:43 Wto 19 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
kurka złotopiórka napisał: | witam towar znika z magazynów a my dostajemy po dupie. |
potwierdzam ubojnie w łódzkiem i mazowieckim sprzedają towar na bieżaco. Dalej hodowca jest robiony w karolka. I co na to Ci co wstawili w grudniu?? Na dziś 2,25Brutto (strata ok.25gr/kg). Choćby nie wiem jaki wynik. Uświadomcie mnie jak się mylę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 20:52 Wto 19 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
witam towar znika z magazynów a my dostajemy po dupie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 17:27 Wto 19 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
R2 to co piszesz nie przekłada się na cenę żywca. AN święta racja z malutkim ale te "ale" jest naprawdę malutkie. Medox już Ci kiedyś pisałem, że pracujesz jak " Anioł śmierci". Nie mam ochoty umierać, lecz z tymi kredytami MR masz rację. Pewnie, gdzie może być lepsza lokata? Skąd można wziąć kredyt na niższej stopie procentowej? Tylko MR. No i mamy to co mamy. Ciekawe co ci MR zrobią, gdy przyjdzie czas spłaty kapitału. Rok prolongaty moment i się skończy. Zawiesili sobie sznur na szyi to niech wiszą i się duszą, tylko za jakiego szwanca inni mają cierpieć. A te kurniki to nie nowi stawiają tylko stare wyrzeracze, bo zawsze im mało. A tam. Pies z nimi tańcował. To nie jest śmieszne. Cześć! |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 14:50 Wto 19 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Ruch na ubojniach bardzo dobry towar znika z magazynów !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 12:02 Wto 19 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Napewno mniejszym niż celowanie specjalnie na święta i napewno mniejszym niż nieograniczone branie kredytów MR i powiększanie hodowli bez końca.Ani jednego ani drugiego nie czynię i to chciałem powiedzieć |
|
Powrót do góry |
|
 |
An
|
Wysłany: 10:56 Wto 19 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Medox, czy uważasz, że wstawianie "za koleją" nie jest debilizmem w obecnej sytuacji? Jak myślisz, ci "wszyscy" którzy wstawili na święta to czekali na wstawienie od Wielkanocy, czy też wstawiali " za koleją" , no, może z małą korektą? Po prostu mamy krajową nadprodukcję i dopóki ta prawda nie dotrze do większości hodowców, którzy w konsekwencji gremialnie ograniczą skalę produkcji, to będziemy się w tym babrać do u....j śmierci.Zauważcie również, że spadek ceny żywca w ogóle nie przekłada się na cenę w detalu, nie ma więc nadziei , że spowoduje to zwiększone spożycie. Na terenie Trójmiasta w hipermarketach cena drobiu oscyluje w granicach 4,89 do 5,69 zł/kg. Małe sklepy też trzymają cenę ok.4,50 zł i tylko nieliczne w ramach "promocji" schodzą do 3,99 zł/kg. Jedyne rozwiązanie które przychodzi mi do głowy , to przeznaczenie 10 a może i 20 mln. jaj wylęgowych na spożywkę, co spowoduje ustawianie się walniętych brojlerzystów w kolejkach do wylęgarni, tym samym ograniczając podaż żywca. Jeżeli to nie nastąpi, to mamy przechlapane na bardzo, bardzo długo. Swoją drogą zupełnym fenomenem jest fakt, że grupa społeczna skupiająca 100 % produkcji żywca, nie jest zainteresowana posiadaniem związku zawodowego, który mógłby wymusić na ubojniach podpisywanie umów kontraktacyjnych z gwarancją cenową ( tym samym ograniczyć spadek ceny do progu minimalnego, poniżej którego musiałaby dokładać rzeźnia), tylko buja się po rynku z histerią w oczach i usiłuje tak jak Medox wróżyć z fusów. Wkurza mnie to. Bez pozdrowień. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 09:36 Wto 19 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
kurka złotopiórka napisał: | Unas też wszyscy wstawiają i się pocieszają że ileś tam procent niewstawiło a żeczywiscie wszyscy powstawiali ,a styczeń i luty nigdy niebyło ceny tylko kanał. |
No....taka prawda jest, ja też wiedziałem ,że będzie kanał na święta totalny ale zamówiłem pisklęta na początek stycznia bo myślałem ,że wielu wystraszy się ceny 2.00brutto na święta i nie wstawi......tyle że ja idę za koleją a nie jak debil wstawiam wszystkie kurniki bo na święta będzie cena.I mamy 2.10 brutto |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonarad
|
Wysłany: 20:43 Pon 18 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Bez nerw Medox. To nie jest dokładnie tak - przed wsadem wiem, że dostanę minimum 2.35+vat (cena w umowie jest zapisana jako minimalna gwarantowana), ale jak cena pójdzie w górę na rynku to zapłacą więcej niż 2.35. Mogą oczywiście wyciąć numer, jak cena pójdzie w górę, i jakby nigdy nic zapłacić 2.35. Ale taki numer mogą wyciąć raz, bo więcej hodowcy nie zobaczą (przynajmniej mnie).
I cena paszy gwarantowana na wstawienie.
medox napisał: | Mam w głebokim poważaniu ich pisklęta pasze i najbardziej 2.35plus vat.Jeśli taka alternatywa by kiedyś miała mi zostać to po prostu nie będę się tym zajmował bo nie zidiociałem do reszty żeby z własnej nie przymuszonej woli podpisać umowę na której stracę!!!!!!!!!!
Teraz stracilem jeszcze bardziej ale różnica polega na tym że przed wsadem nie wiedziałem że stracę i to mój biznes i moje ryzyko!!Ale gdyby mi ktoś powiedział jak wsadzisz to dostaniesz 2.35 to bym po prostu nie wsadził.
Po co się męczyć to nie prościej iść nad jezioro i wyrzućić do niego parę tysięcy a reszte czasu spędzić w fotelu przed telewizorem?
To skrajny debilizm wiedzieć że się dołoży i robić to pomimo to.Różne rzeczy w życiu dziwne widziałem ale tego po prostu nie pojmę do końca życia.
A ty skąd z działu zakupów?Nie wystarczy wam idiotów którzy zobaczyli 2.10 i podpiszą wszystko co powyżej byleby móć patrzeć na swoje nowe kurczaczki ,że tutaj prowadzisz agitację? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
K6
|
Wysłany: 20:35 Pon 18 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
kurka złotopiórka napisał: | witam lubuskie znowu 2 20 co za D.E.B.I.L.E oddawają za tyle kurczaka przecież koszt minimalny bez zadłużenia jest 2 40 2 50 a pasza co tydzień będzie droższa o 20 zł | Co się tak denerwujesz na Dolnym Śląsku jest 2,10 . |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 20:29 Pon 18 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Unas też wszyscy wstawiają i się pocieszają że ileś tam procent niewstawiło a żeczywiscie wszyscy powstawiali ,a styczeń i luty nigdy niebyło ceny tylko kanał. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bankrut
|
Wysłany: 19:29 Pon 18 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
kurka złotopiórka napisał: | witam lubuskie znowu 2 20 co za D.E.B.I.L.E oddawają za tyle kurczaka przecież koszt minimalny bez zadłużenia jest 2 40 2 50 a pasza co tydzień będzie droższa o 20 zł |
Ja kupuję paszę z Tasomiksu i w tamtym tygodniu zdrożało o 30 zł teraz grower II 885 zł. Co z tą ceną ? Przecież podobno 1/3 kurników nie jest obsadzona ale w moim regionie wszyscy idą pełną parą. Są plotki, że część przestawia się na indyka. Ja nie mam innego wyjścia i będę produkować aż mnie wykończą.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 19:21 Pon 18 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
witam lubuskie znowu 2 20 co za D.E.B.I.L.E oddawają za tyle kurczaka przecież koszt minimalny bez zadłużenia jest 2 40 2 50 a pasza co tydzień będzie droższa o 20 zł |
|
Powrót do góry |
|
 |
bankrut
|
Wysłany: 18:34 Pon 18 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Za tydzień będziesz sprzedawać powiadasz, no cóż, jakby ci to powiedzieć.Oby twój nick nie okazał się proroczy...czego ci oczywiście nie życze. |
Żyje nadzieją. Może byś mi polecił jakąś sensowną ubojnię z centralnej Polski albo z warmińsko- mazurskiego bo ja sprzedaję do Giżycka. Płacą najlepszą cenę ale po 60 dniach. Czy orientujesz się jak na dzień dzisiejszy płacą? |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 18:13 Pon 18 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Za tydzień będziesz sprzedawać powiadasz, no cóż, jakby ci to powiedzieć.Oby twój nick nie okazał się proroczy...czego ci oczywiście nie życze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bankrut
|
Wysłany: 17:55 Pon 18 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Cześć jestem nowa od dawna czytam wasze wypowiedzi. Za tydzień będę sprzedawać powiedzcie co się dzieje na rynku jak i gdzie płacą. Pozdrawiam.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 21:47 Nie 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Podobno w bardzo krótkim czasie cena ma dojść do 1100zł za tonę groweru.
I wtedy hodowcy niestety przestaną płacić bo nie będą mieli wyjścia bo już są wypompowani a najbliższe miesiące wypompują ich do zera[/code] |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulo301
|
Wysłany: 21:03 Nie 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
OD PONIEDZIAŁKU PODWYŻKA CEN, ALE NIE ŻYWCA TYLKO PASZY pozdrawiam |
|
Powrót do góry |