Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 03:13 Nie 7 Mar 2021
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ksiaze
|
Wysłany: 13:13 Nie 16 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
filuś napisał: | Bo inne kraje nie dysponują tyloma glabiami co mając 3 kurnika budują kolejne 8 drugie tyle większe tylko hoduja normalne ilości a nie takie wyścigi jak w Polsce sąsiad stawia to ja też tylko razy 3 oj będziecie padać musicie nawet to przy waszym myśleniu tempym jest nawet wskazane |
najgorsze że na dzieciaki budują, gdzie włąściciele nie kiedy są już grubo po 60 ludzie nie łatwiej to odsprzedać dzieciom za połowę wartości?? jak w cywilizowanych krajach? same korzyści dla każdej ze stron...tam nikt nie zostawia po sobie majątków tylko odsprzedaje następcy a resztę życia zwiedza świat ma czas dla znajomych..nie tylko kura w życiu jest ważna, o ile kiedykolwiek była  |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 12:12 Nie 16 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Dopóki nie zmienicie myślenia w kwesti zachlannosci i obsad jak to niektórzy latem 30tys a jesień zima 40tyś i ucieczki od podatków ze państwu nie oddam tylko postawie następny to będzie tylko gorzej i to się zaczęło już rok temu a teraz jest tylko gorzej produkcja niby mniejsza jak rok wcześniej a ceny drugie tyle mniejsze spadek do 2014 |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 11:31 Nie 16 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Bo inne kraje nie dysponują tyloma glabiami co mając 3 kurnika budują kolejne 8 drugie tyle większe tylko hoduja normalne ilości a nie takie wyścigi jak w Polsce sąsiad stawia to ja też tylko razy 3 oj będziecie padać musicie nawet to przy waszym myśleniu tempym jest nawet wskazane |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 11:27 Nie 16 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
wczoraj w auchan lapki po prawie 5 PLN , a filecik po około 16 PLN.
Cuda panie , cuda - zywy ptak z wybojowością pewnie pod 80% w cenie 3 , a odpad z niego po 5 great  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sarius
|
Wysłany: 10:21 Nie 16 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
[quote="medox"]JEDNA UWAGA - jeszcze nie w najbliższym tygodniu , ale już w następnym zacznie się mega góra kurczaka, która potrwa ze 3 tygodnie.Jeśli teraz cena jest 3zł , to jaka będzie za 2-3tygodnie? Doradzam sprzedawać w małych wagach i dobrze rozplanować sprzedaż przed weekendem 1 listopada, bo nikt nie będzie chciał zostać z towarem na parę dni ,a potem go sprzedawać śmierdzącego, więc sprzedajcie odpowiednio wcześniej , żeby przed weekendem nie tratować się wzajemnie i nie oddawać tego po 2.50netto.
Chyba , że stanie się cud, nie będzie nic z importu , będzie duży ruch, to może 3zł się utrzyma w tym wysypie, ale szczerze wątpie
A tutaj przykład, że zbyt duże zwiększanie produkcji towaru szybko psującego się , może prowadzić do sytuacji , że trzeba będzie utylizować jego nadwyżkę.Uważam, że jesteśmy albo już w tym momencie, albo dosłownie o krok przed
http://www.ppr.pl/wiadomosci/nadprodukcja-mleka-w-usa-rolnicy-wylewaja-nadwyzki
Ale umowy o wolnym handlu pozwolą upchnąć podobne nadwyżki w b.dobrej cenie, szczególnie biednym jak Polska krajom UE[/quote
tylko oni na tym co sprzedali zarobili na godne zycie!mógłbym 50% sztuk utylizowac byle tylko zarobic!wczoraj w lidlu w DE 1.5kg ziemniaków 1.8euro a u nas za 100kg nie ma kto tyle dac |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 19:19 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
W takiej sytuacji proponuję powołać Bank Drobiowy. Obligacjami będziemy płacić za wszystko . Za zu zi za zu zaj......... |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 17:58 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
JEDNA UWAGA - jeszcze nie w najbliższym tygodniu , ale już w następnym zacznie się mega góra kurczaka, która potrwa ze 3 tygodnie.Jeśli teraz cena jest 3zł , to jaka będzie za 2-3tygodnie? Doradzam sprzedawać w małych wagach i dobrze rozplanować sprzedaż przed weekendem 1 listopada, bo nikt nie będzie chciał zostać z towarem na parę dni ,a potem go sprzedawać śmierdzącego, więc sprzedajcie odpowiednio wcześniej , żeby przed weekendem nie tratować się wzajemnie i nie oddawać tego po 2.50netto.
Chyba , że stanie się cud, nie będzie nic z importu , będzie duży ruch, to może 3zł się utrzyma w tym wysypie, ale szczerze wątpie
A tutaj przykład, że zbyt duże zwiększanie produkcji towaru szybko psującego się , może prowadzić do sytuacji , że trzeba będzie utylizować jego nadwyżkę.Uważam, że jesteśmy albo już w tym momencie, albo dosłownie o krok przed
http://www.ppr.pl/wiadomosci/nadprodukcja-mleka-w-usa-rolnicy-wylewaja-nadwyzki
Ale umowy o wolnym handlu pozwolą upchnąć podobne nadwyżki w b.dobrej cenie, szczególnie biednym jak Polska krajom UE |
|
Powrót do góry |
|
 |
szu
|
Wysłany: 17:33 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
medox napisał: | Dziki " coś o tym wiesz " ? A co wiesz?????? Piszesz mi bzdury o jakiejś jednej cukrowni , do której pewnie woziłeś buraki , a ja Ci piszę o mechanizmie który doprowadził do likwidacji polskich cukrowni , dociera to do Ciebie ??????
Wiesz chłopie, jak zajmowało się kolejkę przed ministerstwem gospodarki w trakcie rozdzielania kontyngentu (zasada kto pierwszy ten lepszy) ??? Pytam Cię , wiesz??? Na 2tygodnie przed dniem przyjmowania wniosków pojawiali się pracownicy "grubych", "grubych",czyli tych, którzy chcieli sprowadzić cukier.Kryterium doboru tej kadry pracowniczej było min 1.90m wzrostu, 47 w bicepsie i bejsbol w bagażniku.Ci goście 2 tygodnie spali w samochodach pod ministerstwem!!! W centrum Warszawy.I "trzymali" kolejkę .Coś o tym wiem, a wiesz skąd??? Bo tam byłem , bo próbowałem w to wejść, ale byłem za cienki.Kumasz??Jak kogoś z grubych znałeś, jakiś ochłap mogłeś ew załatwić.Ale jak nie znałeś, to mogłeś sobie popatrzeć , jak to wygląda.
Choć to nie na temat, to chce na tym przykładzie powiedzieć co mogą zrobić z drobiarstwem, bo w czasie kiedy pociągami do Polski jechał cukier z dopłatą z UE po 1zł , to ministrowie mówili , że w obecnej sytuacji makroekonomicznej nie opłaca się cukru produkować i niestety cukrownie muszą upaść, a wraz z nimi tysiące plantatorów , bo po prostu taka jest sytuacja na świecie i nie mamy na to wpływu, na co dowód masz w linku , który wkleiłem
A tamci goście dokładnie w tym czasie zarabiali miliony, kupując w ramach
owego kontyngentu dotowany cukier z UE po 1zł i sprzedając po 1.50, w ilościach pociągowych, jednocześnie zalewając rynek tym surowcem i powodując, że cukru polskiego nie dało się sprzedać, lub trzeba było sprzedawać poniżej kosztów wytworzenia.Ale nie dało się wygrać z cukrem do eksportu którego Unia dopłacała złotówkę do kilograma
Więc pytam, czy ja coś (słowo zostało usunięte) jeszcze mówić jak to wszystko wygląda, czy wysilicie szare komórki i doczytacie sobie między wierszami |
mnie nie raz interesowało czy ten gosc jest za drobiarzami czy przeciwny de....liem nie jest
bajki ładne pisze
jaki ministerstwo jakie kwoty
jaki cukier po 1 zł
cukier po 1 zł był tylko w 1999 r i to był krajowy - banki czekały na kasiorę od cukrowniki które sprzedawały cukier po 1,89 ale nie miały na spłatę kredytu
to banki same wystawiły cukier w mies sierpniu i wrześniu po 1 zł na szczecie wiele nie sprzedały bo faktycznie mogły dobić tym ruchem cukrownie
problem polskich cukrowni dziś jest taki ze największe dotacje otrzymują polskie cukrownie to pierwsze 4 mniejsca z PROW polski cukier 100mln euro reszta kolo 250 mln tyle ze reszta to niemiecki rolnik
u was była nie równowaga jak cedrob miał bezcłowy kontyngent jak go nie ma to nie cwaniakuje
nie wiem dlaczego nie chcecie sami przejać zakałdów ubojowych i sami zarabiać na miesie z kurczaków jak niemiecki rolnik w polskich cukrowniach
a limity w cukrowniach były od 1996 r a pierwsze przymiarki od 1994 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nukito
|
Wysłany: 13:51 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Tylko jak będziecie robić te pospolite ruszenie to zostawcie te swoje samochody po 1,5 miliona za sztukę w garażach , bo wam nikt nie uwierzy że głodem przymieracie |
|
Powrót do góry |
|
 |
imondo
|
Wysłany: 12:09 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
predator&obcy napisał: | intieligenty po ile brojler bo kolega sprzedaje  |
Sam napisz po ile "kolega" sprzedaje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
imondo
|
Wysłany: 12:07 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Olsztyn 3.00 |
|
Powrót do góry |
|
 |
predator&obcy
|
Wysłany: 12:06 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
intieligenty po ile brojler bo kolega sprzedaje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
imondo
|
Wysłany: 12:06 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Wywody na całe strony. I co to da. Musimy jakoś przeżyć. Też nie byłem i nie jestem za budowaniem bez umiaru lecz co to zmieni w sytuacji gdy wejdzie dyskutowana umowa? Jednak zmieni - mniejszym będzie łatwiej przełknąć stratę i komornik im nic nie zrobi ale tym kredytowcom....
Taak będzie się działo. Totalny gospodarczy amagedon.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
zbysiu
|
Wysłany: 11:43 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
filuś napisał: | Medoks po co im to tłumaczy przecież większość z hodujacych to ciemnotę bez szkolytylko znają najbliższy i najtańszy slklad z materiałami budowlanymi i bank . Ci biznesmeni z takim mysleniem muszą zniknąć przy tych cenach a bedzie dla nich jeszcze taniej bo kontrakt w nastepnym roku szykuja sie na 2,8-2,9 powoli beda przejmowac obiekty i barrrrdzo dobrze dla gigantów po pół mln w cyklu i dla nowo budujących ☺☺☺☺😂😂😂😂😄😄 | Panie FIUCIE nie porównuj wszystkich do swojego wykształcenia (słowo zostało usunięte) |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 10:19 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Medoks po co im to tłumaczy przecież większość z hodujacych to ciemnotę bez szkolytylko znają najbliższy i najtańszy slklad z materiałami budowlanymi i bank . Ci biznesmeni z takim mysleniem muszą zniknąć przy tych cenach a bedzie dla nich jeszcze taniej bo kontrakt w nastepnym roku szykuja sie na 2,8-2,9 powoli beda przejmowac obiekty i barrrrdzo dobrze dla gigantów po pół mln w cyklu i dla nowo budujących ☺☺☺☺😂😂😂😂😄😄 |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 09:07 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Myślisz Dziki , że ktoś się przejmie jakimiś Cześkami z Koziej Wólki , którzy łażą w gnoju i pilnują kur? Myślisz, że to jest biznes? To jest chłopie mniej niż piaskownica , kumasz? Prawdziwy biznes jest zupełnie inny i jest zupełnie gdzie indziej.
Więc dobrze radzę pilnujcie własnych 4 liter , bo może dojść i to w najbliższych miesiącach do sytuacji, w której tylko widły w dłoń i pospolite ruszenie z mega szumem , ale nie szumem na wiosce przed sołtysem, tylko z mega szumem na CAŁY ŚWIAT!!!! będzie ew mogło coś zmienić , bo inaczej zjedzą nas na śniadanie i nawet im się nie beknie!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 09:00 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Dziki " coś o tym wiesz " ? A co wiesz?????? Piszesz mi bzdury o jakiejś jednej cukrowni , do której pewnie woziłeś buraki , a ja Ci piszę o mechanizmie który doprowadził do likwidacji polskich cukrowni , dociera to do Ciebie ??????
Wiesz chłopie, jak zajmowało się kolejkę przed ministerstwem gospodarki w trakcie rozdzielania kontyngentu (zasada kto pierwszy ten lepszy) ??? Pytam Cię , wiesz??? Na 2tygodnie przed dniem przyjmowania wniosków pojawiali się pracownicy "grubych", "grubych",czyli tych, którzy chcieli sprowadzić cukier.Kryterium doboru tej kadry pracowniczej było min 1.90m wzrostu, 47 w bicepsie i bejsbol w bagażniku.Ci goście 2 tygodnie spali w samochodach pod ministerstwem!!! W centrum Warszawy.I "trzymali" kolejkę .Coś o tym wiem, a wiesz skąd??? Bo tam byłem , bo próbowałem w to wejść, ale byłem za cienki.Kumasz??Jak kogoś z grubych znałeś, jakiś ochłap mogłeś ew załatwić.Ale jak nie znałeś, to mogłeś sobie popatrzeć , jak to wygląda.
Choć to nie na temat, to chce na tym przykładzie powiedzieć co mogą zrobić z drobiarstwem, bo w czasie kiedy pociągami do Polski jechał cukier z dopłatą z UE po 1zł , to ministrowie mówili , że w obecnej sytuacji makroekonomicznej nie opłaca się cukru produkować i niestety cukrownie muszą upaść, a wraz z nimi tysiące plantatorów , bo po prostu taka jest sytuacja na świecie i nie mamy na to wpływu, na co dowód masz w linku , który wkleiłem
A tamci goście dokładnie w tym czasie zarabiali miliony, kupując w ramach owego kontyngentu dotowany cukier z UE po 1zł i sprzedając po 1.50, w ilościach pociągowych, jednocześnie zalewając rynek tym surowcem i powodując, że cukru polskiego nie dało się sprzedać, lub trzeba było sprzedawać poniżej kosztów wytworzenia.Ale nie dało się wygrać z cukrem do eksportu którego Unia dopłacała złotówkę do kilograma
Więc pytam, czy ja coś (słowo zostało usunięte) jeszcze mówić jak to wszystko wygląda, czy wysilicie szare komórki i doczytacie sobie między wierszami |
|
Powrót do góry |
|
 |
zbysiu
|
Wysłany: 08:15 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
zbysiu napisał: | medox napisał: | Durnie, bo inaczej nie potrafię powiedzieć, wiecie ile kosztowało w roku 1999-2003 miejsce w kolejce po kontyngent na import cukru pod Ministerstwem Gospodarki ?????????????Wiecie ??????????
Limit był 100ton na jeden podmiot gospodarczy.Byli ludzie , którzy w tym celu zakładali 100 podmiotów.Z jakiej k.u.rwa wioski wy jesteście i na jakim świecie żyjecie, co wy macie po 5 lat i kręcone włosy?
Ten import dotowanego surowca z wtedy Unii Europejskiej do której nie należeliśmy , powodował , że produkcja naszego cukru była nieopłacalna i rosła góra polskiego cukru , której nikt nie chciał kupować, bo był zbyt drogi
Wiecie co wtedy mówił ówczesny wiceminister skarbu? Że nie ma wyjścia, cukrownie trzeba zamknąć , bo jest nadprodukcja, bo koszt produkcji wynosi 1.90zł, a sprzedawać trzeba po 1.60zł bo tak go jest dużo (A TRZEBA BYŁO PO TYLE SPRZEDAWAĆ BO DUZI CWANIACY IMPORTOWALI DOTOWANY CUKIER Z UE POCIĄGAMI !!!!)
Nie wierzycie?To tu macie link do artykułu z 2003 roku i tego co mówił wspomniany wcześniej wiceminister skarbu Medox na ministra rolnictwa
Potem upadające cukrownie kupił kapitał zagraniczny i ........produkcja nagle zaczęła się opłacać
Czy nie rozumiecie ,że to samo powiedzą wam??????? Przeczytajcie powyżej jak wiceminster skarbu argumentował konieczność likwidacji cukrowni i tysięcy miejsc pracy i tysięcy gospodarstw , a tym samym czasie stały kolejki gości pod ministerstwem gospodarki po kontyngent na dotowany cukier z UE.Wiecie ile wychodził kilogram kur,wa? - 1zł jak dobrze pamiętam, lub 1.10zł.A sprzedawali po 1.50-1.60 zł KUR.WA POCIĄGAMI !!!! Więc zanim coś napiszecie zastanówcie się co piszecie i czy coś o tym wiecie !!
Bez odbioru |
| Medox na ministra rolnictwa powinni cię wybrać |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zygi
|
Wysłany: 07:55 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Filuś zgadzam się . |
|
Powrót do góry |
|
 |
filuś
|
Wysłany: 07:32 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Te żele do Daniela ka musicie paść co najmniej z połową ferm potem z resztabcymbaly wycofujcie się z zimowych wstawien bo 2,2 zobaczycie już tej zimy |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 06:57 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
DzikiJoe napisał: | Niemcy palcem mu pokazali, które zakłady by chcieli kupić, a które są dla nich największym zagrożeniem i których ma nie być. Uwierz mi, wiem coś o tym.
 |
To teraz Bruksela z Kanadą i USA pokażą gdzie jest miejsce polskiego rolnictwa. Tylko de.b.ile z rzadu nie zdają sobie sprawy z konsekwencji zaglady polksiego rolnictwa. Zapominają chyba , że jestesmy krajem Rolniczo-przemysłowym i jak rynek zap...lą tanim mięsem to hodowcy wszystkich "mięs" kaput , ubojnie kaput , wylegarnie kaput, wytwórnie pasz kaput no i .............. PRODUCENCI ZBÓŻ kaput Oj będzie się działo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
DzikiJoe
|
Wysłany: 06:32 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Bredzisz Medziu, jak potłuczony. Cukrownia w Łapach była rentowna zawsze, nie było kampanii, żeby nie przynosiła zysków. Została zamknięta ze względu na zobowiązanie Polski w ramach negocjacji przedakcesyjnych dotyczących ilości produkowanego przez nas cukru. Zwyczajnie minister skarbu musiał wybrać zakłady wchodzące w skład spółki Polski Cukier i je zlikwidować, żeby tony wyprodukowane się zgadzały. Ale tak naprawdę to nie miał nic do gadania. Niemcy palcem mu pokazali, które zakłady by chcieli kupić, a które są dla nich największym zagrożeniem i których ma nie być. Uwierz mi, wiem coś o tym.
PS Bez odbioru znaczy, że już się nic nie będzie mówić, bo wszystko powiedziane.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
s69 Moderator
|
Wysłany: 06:22 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
3,2 n ale z wielką laską 3,25n na mniejszym ptaku Już w tym tygodniu duzi ceny nie dźwigną.
Pocieszające że ziemia rolna tanieje - czyżby powiew CETA? |
|
Powrót do góry |
|
 |
żeldrob
|
Wysłany: 04:30 Pią 14 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Sposób niszczenia rynku konkurencji jest stary jak świat - dopłacamy , dotujemy i stosujemy price dumping , a jak już frajerów dojedziemy wtedy wracamy do normalnej ekonomii . Ale co Ty Medox tłumaczysz skoro polski hodowca nie potrafi nawet swoich kosztów produkcji policzyć  |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 22:23 Czw 13 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Jeszcze raz podkreślam - ludziom mówiono ,że nie da się produkować, trzeba zamykać , bo cukier można sprzedać po 1.60 zl ,a koszt produkcji w polskiej cukrowni wynosi 1.90 zł , pisano , że to straty , coraz większe straty , doradzano plantatorom, tysiącom plantatorów, przebranżowienie , szukanie innych gałęzi , pisano o konieczności sprzedaży majątku po cukrowniach ,żeby nie niszczał , a w tym samym momencie pociągami wjeżdżał dotowany cukier z UE !!!!!! I dlatego naszego nie dało się sprzedać po normalnej cenie, tylko po takiej , która generowała straty
Każda importowana tona cukru dawała dla importującego 40-50% zysku.A schodziła każda ilość jaką przywieziono , tylko polski cukier się nie sprzedawał i rosła jego góra , bo był zbyt drogi
Analogiczna sytuacja będzie z drobiem cymabały |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|