Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować,
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 18:56 Wto 6 Gru 2016


Agrolok
Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1407, 1408, 1409 ... 1896, 1897, 1898  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1051

PostWysłany: 15:19 Pią 27 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2009-11-27
Eksport gęsi na minusie?


Po raz pierwszy od kilku lat polscy eksporterzy gęsi mogą zakończyć rok na minusie. Powód? Ceny mięsa u naszego odbiorcy znacznie spadły. A ponieważ Niemcy to nasz jedyny rynek zbytu, producenci gęsi nie mają innego wyjścia, jak tylko zaakceptować wyjątkowo niskie stawki i handlować dalej.
Naturalne pasze i przestrzenne wybiegi. To sprawia, że mięso polskich gęsi jest wysokiej jakości. Od dawna doceniają ją zachodni konsumenci.

Marek Semberecki, hodowca gęsi z Wielkopolski: gęsi są utrzymywane na wolnym powietrzu, nieskażonym. Dużym środowisku. To nie są zamknięte kurniki, tuczu przemysłowego. \

Rocznie w Polsce produkuje się 23 tysiące ton mięsa gęsiego. Niemal całość produkcji trafia na rynek niemiecki. Śladowe ilości sprzedajemy do Anglii, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Szwajcarii i Tajlandii.

W Polsce sprzedaż mięsa praktycznie nie istnieje. Przeciętny Polak zjada go zaledwie 17 gramów rocznie. Hodowcy chcą to zmienić.

dr inż. Halina Bielińska, Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka: najlepsza gęś jest ta jesienna, bo ona ma jeszcze dużo takich cech dzikiej gęsi, odkłada tłuszczyk na zimę, no i ten tłuszczyk stanowi tylko dobro.

Ale to, co do tej pory zapewniało opłacalność hodowli – czyli eksport coraz mniej opłacalne. Jedyny liczący się odbiorca gęsiny Niemcy – płaci coraz mniej.

Na szczęście niskie ceny obowiązują też naszych konkurentów. A to może sprawić, że polskie firmy mimo strat umocnią się na zagranicznych rynkach.

prof. Andrzej Kowalski, IERiGŻ: najważniejsza dobra jakość, jedna z najniższych kosztów produkcji w Europie, no i oczywiście kurs, który podobnie jak w każdej innej sytuacji sprzyja eksporterom.

Hodowcy liczą, że niskie ceny w pobudzą tam spożycie mięsa gęsiego. A większy popyt podniesie znowu ceny i pozwoli na opróżnienie polskich magazynów, w których jeszcze zalega 3 tysiące ton ubiegłorocznej gęsiny.


Źródło: Agrobiznes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kikal



Dołączył: 04 Lut 2008
Posty: 64

PostWysłany: 13:29 Pią 27 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

buba76 napisał:
2.5 BRUTTO!



Brak mi słów ..... cena na dziś to 2.8- 2.9 netto Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hybro3



Dołączył: 12 Lut 2007
Posty: 366
Skąd: Świętokrzyskie

PostWysłany: 12:59 Pią 27 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Co się stało buba?Skrzywdzili cię,nie dali zarobić?Przerysowali cię ceną po twarzy?To tera niech spada najlepiej do zera .Za kanalię to na tym forum robi medox ale zawsze możesz dołączyć.W duecie rażniej.Świętokrzyskie 2.9brutto.Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ksiaze



Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 754

PostWysłany: 12:43 Pią 27 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powinni zrobic po 2 zl... te pany z rzadu i z hurtowni do roboty by sie wzieli i niech kury chowaja zeby mieli czym handlowac!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
buba76



Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 67
Skąd: podkarpacie

PostWysłany: 10:40 Pią 27 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2.5 BRUTTO!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 4225

PostWysłany: 10:37 Pią 27 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie mówili ,że 2.50 jest możliwe już na najbliższy tydzień.Tuszka podobno już 3-8-3.9.Tym tłumaczą ,że muszą jeszcze obniżyć ceny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buba76



Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 67
Skąd: podkarpacie

PostWysłany: 10:10 Pią 27 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

UWAGA! A TERAZ TRZEBA BEDZIE ZAPLACIC PODATE......OD CHCIWOSCI BO NIESTETY KURKI ZJADĄ W NAJBLIŻSZYM CZASIE [OK. NAJBIZSZY TYDZIEN PRZEDŚWIĄTECZNY] NA CO NAJMNIE NA2.5!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pióro



Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 430

PostWysłany: 08:41 Pią 27 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z postów wynika że hodowcy wcale nie robią sobie koło dupy tylko inni wpieprzyli się na nie swój teren.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1051

PostWysłany: 00:25 Pią 27 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2009-11-26
Rekordowa produkcja mięsa drobiu w Niemczech


Niemiecki Federalny Urząd Statystyczny (Destatis) informuje, że w trzecim kwartale 2009 r. przemysłowa produkcja mięsa drobiowego w Niemczech wzrosła wobec analogicznego okresu 2008 r. o 5 proc. (15,7 tys. ton) do 330,2 tys. ton, osiągając swój historyczny rekord - informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja mięsa białego stanowi obecnie 17,3 proc. niemieckiej produkcji przemysłowej wszystkich gatunków mięsa.


Źródło: FAMMU/FAPA
A mieli ograniczać ... i brać od nas Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rybka543



Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 63

PostWysłany: 23:30 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Cena brojlera Odpowiedz z cytatem

Potwierdzam ceny "bacy" i fakt że kurczaka zbyt dużo nie ma ale ubojnie ponoć "nie mają zejścia". Nie mam obecnie sprzedaży,dopiero 1 kurnik za 2 tygodnie ,/reszta stoi pusta/ i nie zamawiam piskląt na przyszły rok jak zwykle a zawsze o tej porze już był harmonogram i umowa podpisana. Wiem również że eksport kurczaka z zakładów ubojowych spokojnie idzie w dobrych cenach a dostawców żywego brojlera pojawiło się trochę nowych /tak ,tak jak mówił "Medox"/ gęsiarze,indyczarze itp sezonowi hodowcy którzy narobili nam trochę "zadymy" na rynku ale nie wiadomo do kiedy? Może w lutym lub w marcu wezmą się znowu za gęsi,indyki,kaczki i kurki ogólnoużytkowe na sprzedaż m.innymi targowiskową i będzie trochę mniej brojlera jeśli nie utrzyma się zakaz importu z USA,bo z Brazylii właśnie mieliśmy i mamy dużo pięknego fileta/pewnie też na mączkach,czyż nie?/. A w sklepach sieciowych i tak kurczak po 6.99/kg,nóżki ok.10,00/kg,skrzydełka nawet 8.99,więc jak by nigdy nic... Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
baca60



Dołączył: 07 Lip 2009
Posty: 532

PostWysłany: 22:36 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MAŁ0POLSKA cena niestety 2,70 a niektóre h-je 2,65 a zadupcają zestaw za zestawem na A 4 JEST nadzieja bo ludzie wreszcie nie zamawają piskląt
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 1051

PostWysłany: 22:10 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agro napisał:
Podobno od przyszłego tygodnia cena ma się odbić od dna. Filet brazylijski który spowodował ten spadekk ceny już się kończy. Ubojnie już wypytują gdzie są kury do uboju. Myślę że zaczyna się powolny wzrost ceny. Oczywiście ubojnie nadal przez tydzien będą jechały na tym koniu i mówiły że nic nie idzie i wogóle zastój w handlu, ale to tylko ich stara gadka. Przyblokujmy ich troszkę dzień dwa i zobaczymy jak cena ruszy w górę. Przecież to już zaczyna sie handel przedświąteczny - nawet w mediach przygotowują konsumenta do gwałtownego wzrostu cen żywności przed świetami.
Małopolska 2,7 - 2,8 netto


To że sprzedaż detaliczna w tym tygodniu jest bardzo zła to fakt niepodważalny ! tylko wytwórnie pasz i wylęgarnie twierdzą że nic się nie dzieje. I sklepy i hurtownie spożywcze i markety wyglądają klienta jak kania dżżu!!! ale trzeba się liczyć z nagłym wzrostem zapotrzebowania i zdecydowanie wiekszym ruchem , wszystkie zakłady robią zapasy wieprzowiny już na święta zobaczymy jak będzie z kurczakiem , jak widać po forum jest go troszkę za dużo. Cool Cool Cool a ubojnie patrzą na frustratów i się cieszą Cool Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Agro



Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 115
Skąd: południe

PostWysłany: 21:35 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety ubojjnie kreują psychozę strachu. Dobrze wiedzą że jak jest dołek to będzie górka. Im dłużej utrzymają niską cenę tym łatwiej zarobią wielką kasę.
Jak zejdą z ceną max nisko to potem jak będzie rosła cena to podniosą 20 -30 gr i wszystkim się będzie wydawało że takie dobre są. Wiadomo że jak spadmie nisko to w momencie wzrostu nawet 20 gr będzie dla nas satysfekcjonujące. Jak tylko trochę spadnie to każdy z nas każe im spadać na drzewo za jakieś 20 gr. Tak więc bez paniki lada dzień pójdzie w górę cena.
Pozdrawiam sprzedających obecnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mmx



Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 128
Skąd: małopolska

PostWysłany: 21:14 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam brojlera od przyszłego tygodnia a dziś zadzwoniła do mnie ubojnia czy bym nie przyśpieszył ale jak usłyszałem cenę 2,7 netto to się zaśmiałem i powiedziałem do usłyszenia w przyszłym tygodniu. Zainteresowanie jest, tylko cena z kosmosu. Proponuję jak radził już poniżej kolega Kikal -kto może niech się wstrzyma ze sprzedażą. Małopolska ponoć 2,7 netto ("ponoć" bo ja jeszcze nie sprzedaję).Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kikal



Dołączył: 04 Lut 2008
Posty: 64

PostWysłany: 20:55 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agro napisał:
Podobno od przyszłego tygodnia cena ma się odbić od dna. Filet brazylijski który spowodował ten spadekk ceny już się kończy. Ubojnie już wypytują gdzie są kury do uboju. Myślę że zaczyna się powolny wzrost ceny. Oczywiście ubojnie nadal przez tydzien będą jechały na tym koniu i mówiły że nic nie idzie i wogóle zastój w handlu, ale to tylko ich stara gadka. Przyblokujmy ich troszkę dzień dwa i zobaczymy jak cena ruszy w górę. Przecież to już zaczyna sie handel przedświąteczny - nawet w mediach przygotowują konsumenta do gwałtownego wzrostu cen żywności przed świetami.
Małopolska 2,7 - 2,8 netto

No jeden normalny na forum ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Agro



Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 115
Skąd: południe

PostWysłany: 20:32 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podobno od przyszłego tygodnia cena ma się odbić od dna. Filet brazylijski który spowodował ten spadekk ceny już się kończy. Ubojnie już wypytują gdzie są kury do uboju. Myślę że zaczyna się powolny wzrost ceny. Oczywiście ubojnie nadal przez tydzien będą jechały na tym koniu i mówiły że nic nie idzie i wogóle zastój w handlu, ale to tylko ich stara gadka. Przyblokujmy ich troszkę dzień dwa i zobaczymy jak cena ruszy w górę. Przecież to już zaczyna sie handel przedświąteczny - nawet w mediach przygotowują konsumenta do gwałtownego wzrostu cen żywności przed świetami.
Małopolska 2,7 - 2,8 netto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mojekurczaki.pl



Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 114
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 20:04 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

starter napisał:
Jeżeli są to ceny wywoławcze to nie ma sensu ich weryfikować(na pewno wszystko się zgadza)!


Sami dobrze wiecie, czemu pojawiła się notatka - żeby wyjść na przeciw Waszym obawom odnośnie powoływania się ubojni na tabelkę. Nie zmienia to faktu, że wiele z tych cen jest transakcyjnych. Chyba wszyscy by chcieli wiedzieć, które? Czy się mylę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Hektor88



Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 52

PostWysłany: 18:13 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Górny płaci 2,80 netto
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ross100



Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 91
Skąd: kaszuby

PostWysłany: 16:45 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

największy ubaw z tych postów mają ubojnie,jak się 2 hodowcó wyzywa to oni 20gr do dołu i są święcie przekonani że tak skłócone towarzystwo nie jest w stanie się dogadać i dyktować swoje ceny ubojni a ubojnie musiały by się nauczyć HANDLOWAĆ naszym kurczakiem, bo jak na razie to oni ROZDAJĄ nasz towar darmo przy okazji na nim zarabiając zpomonięciem nas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rybka543



Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 63

PostWysłany: 16:42 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Cena brojlera Odpowiedz z cytatem

"Glebek"przesadził,ale wiele zdań zwłaszcza dotyczących braku"jednomyślności" w branży drobiarskiej, niemożności zorganizowania się aby oddziaływać na ten wolny rynek,/ który nie powinien być aż tak"wolny"/ bo rzeczywiście wybijemy się sami oraz wielkie zadufanie wielu drobiarzy, chyba wszystkich trzeżwo myślących już skutecznie zniechęciło do wspólnego działania i porozumienia.Pozdrawiam ludzi którzy jeszcze próbują coś zdziałać/w tym także panią Beatkę/!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
starter



Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 133
Skąd: Mazowsze

PostWysłany: 14:36 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mojekurczaki.pl napisał:
Czemu nikt nie pisze cen? Ja bym naprawdę bardzo chętnie zweryfikowała zawartość tabelki (i pewnie nie tylko ja), ale z czym???

Pozdrawiam

Beata
Jeżeli są to ceny wywoławcze to nie ma sensu ich weryfikować(na pewno wszystko się zgadza)!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kol



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 714
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: 14:10 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzeba było gdy cena była wysoka odłożyć a nie przebawić, przechlać, czy w inny sposób wydać całą zarobioną kasę a nie teraz "płacz i zgrzytanie zębów", i atak na innych co jadą na tym samym wózku.
Ceny nie piszę bo jeszcze mam 2 tyg.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Brojler kurzy



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 1026
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: 12:21 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mmx napisał:
zachowujecie się jak idioci zamiast ,wyładowywać się na sprawcach zamieszania (ubojnie , wylęgarnie,mieszalnie pasz) sami robicie sobie koło dupy.


Cóż tu więcej komentowac??? Wszyscy są winni tylko nie hodowcy! Rzygać mi się chce!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mojekurczaki.pl



Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 114
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 12:06 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czemu nikt nie pisze cen? Ja bym naprawdę bardzo chętnie zweryfikowała zawartość tabelki (i pewnie nie tylko ja), ale z czym???

Pozdrawiam

Beata

www.mojekurczaki.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
pióro



Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 430

PostWysłany: 11:02 Czw 26 Lis 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie dość że upośledzeni to jeszcze nie rozumieją co czytają.sytuacja wywołuje agresje ale żeby zaćmienie umysłu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 1407, 1408, 1409 ... 1896, 1897, 1898  Następny
Strona 1408 z 1898

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach