Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
offca2000
|
Wysłany: 14:59 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Ktoś wie czyj kurnik spalił się dzisiaj w Jankowie Przygodzkim? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bruszetta
|
Wysłany: 14:07 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
kolego KOL chyba faktury z maja ostatnio przeglądałeś finiszer 1151,00+VAT |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bruszetta
|
Wysłany: 14:06 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
kolego KOL chyba faktury z maja ostatnio przeglądałeś finiszer 1151,00+VAT |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 13:35 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
[quote="s69"]A finiszer poszybował sobie w gorę o kolejne 30 PLN - jak miło. Ciekawe że na półce kurczak kosztuje zawsze tyle samo? W tej branży jest za dużo pośredników
W takim razie po ile masz finiszer i z której wytwórni? Puki co kupuję grower i nie zauważyłem w ostatnim czasie wzrostu ceny. Za grower płacę 1085 netto. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bruszetta
|
Wysłany: 13:26 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
ROOS 308 ma niesamowite przyrosty w 5 i6 tygodniu pod warunkiem ze jest zdrowy |
|
Powrót do góry |
|
 |
s69 Moderator
|
Wysłany: 10:43 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
A finiszer poszybował sobie w gorę o kolejne 30 PLN - jak miło. Ciekawe że na półce kurczak kosztuje zawsze tyle samo? W tej branży jest za dużo pośredników.
Cena byłaby stabilna gdyby ubojnie były w rekach hodowców jak w innych cywilizowanych krajach UE. Inaczej nie ma szans na umowy z cenami.
Co do Cytat: | Mianowicie problem z ptakami Ross308, duża śmiertelność ok. 10%
wagowo tragedia 180g na 2 tygodnie 370g na trzy tygodnie.
Podejrzenie REO. |
Przyczyn może być ze dwie setki Nie sądzisz że ktoś ci pomoże przez forum skoro lekarz nie może zrobić tego w realu - no chyba że nie masz lekarza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
DJCHIKEN
|
Wysłany: 09:37 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
GENERALNIE SPRZEDAZ FINISZERA MAŁA .
KURY DUZEJ NIE MA ZA WIELE .
NA UBOJNIACH SĄ DWIE CENY INACZEJ PŁACĄ A INACZEJ PODAJĄ
JAK DOSTANĄ TANIEJ TO NIZSZA CENA TUSZKI AUTONATYCZNIE .
NIE DAJCIE SIE NACIĄGAC!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Seep
|
Wysłany: 09:27 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Witam, Panowie z góry przepraszam za to że napisze w tym dziale ale jest tu nawjwięcej odwiedzających i ktoś może będzie mi mógł pomóc.
Mianowicie problem z ptakami Ross308, duża śmiertelność ok. 10%
wagowo tragedia 180g na 2 tygodnie 370g na trzy tygodnie.
Podejżenie REO.
Pomocy!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
chickenfree
|
Wysłany: 09:18 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: Cena brojlera |
|
|
W mazowieckim na poniedziałek oferują 3,35zł i to już jest poniżej zera. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leśiu
|
Wysłany: 07:22 Pią 24 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Lubuskie żywic 3,4 zł jest mały opur tuszka 4,9 zł. |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 18:42 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Właśnie między innymi duże firmy typu sadrob zaczęły zaniżać cenę dając 5,30 na tuszkę i niżej. Mają zakonraktowany żywiec w niskiej cenie i mogą teraz robić z rynkiem co chcą, dyktują cenę i wolny rynek musi nadążyć schodząc z ceną niżej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kobik
|
Wysłany: 17:45 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Koledzy ja 2 lata współpracowałam z SADROBEM, jednym słowem masakra. Dadzą pasze, pisklaka ale Hodowca dla nich to parobek nic nie ma do powiedzenia .Robią co chcą!Więc gdybym miała tam wrócić to zamykam produkcje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
R2
|
Wysłany: 16:42 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: Re: nur |
|
|
Janek R. napisał: | Wie ktoś z mądrych kolegów, czemu cena tak nagle zanurkowała  |
Pewnie szuka dna, trochę jej tam zejdzie część ubojni do Świąt BN ma już zeszyty pełne, miektóre hurtownie dziwią się obniżkom bo przeciez kakoś schodzi a cwańsze hurtownie czekają na wieksze promocje choć zejście jest na koniec tygodnia ok. Sępy poczuły padlinę i rozpoczęła się gra nerwów. A mieszalnie na to: Niemożliweeee......  |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 16:22 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Nie moge Janek ,nie moge  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Janek R.
|
Wysłany: 16:00 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: nur |
|
|
Wie ktoś z mądrych kolegów, czemu cena tak nagle zanurkowała  |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 15:48 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Te, businessmany a powiedztwa wy mnie
1.Ile wsadziliście ostatnio do budy?
2.Jaką macie wagę teraz na sprzedaży lub jaką wagą kończyliście sprzedaż 2-3-4 czy 5 czy 6 dni temu?
A teraz cofnijta się w czasie i porównajta to z danymi sprzed dwoch miesiecy a roznice pomnozcie przez ilosc ferm w Polsce
I w zasadzie mozemy skonczyc to pie.r.dzielenie rzeczywiscie i podawajmy trzy cyferki (po pierwszej przecinek)
A teraz (glownie ta masa ktora wsadzila tak 20-30sierpnia i pierwsze kilka dni wrzesnia )wyobrazta sobie wasze pewnie 3najblizsze rzuty  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufus
|
Wysłany: 14:48 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: Re: cena broilera |
|
|
yulya napisał: | swiętokrzyskie cena 3,4 netto zainteresowanie slabe a raczej żadne do konca wrzesnia napewno jazda cenowa w dół . pozdrawiam wszyskich na forum |
u nas cena osiągnęła dno 3,4 netto!Chyba już teraz tylko w górę ,trzeba się jakoś trzymać i nie załamywać się . Proponuję jakieś zioła popijać z rana.Przynajmniej pogoda nie dobiła mnie dzisiaj.pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 14:06 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: Re: Broljer kurzy |
|
|
alojz napisał: | Dlaczego "Brojler kurzy" przed wstawieniem nie zakontraktowałeś( lub inne słowo, bo tego nie lubicie - nie zapewniłeś sobie)gwarancji ceny odbioru kury i dostaw paszy na cały rzut? Jęśli Twoi kontrahenci takich gwarancji Ci nie dają to nie wstawiaj.Jeśli tak samo postąpią Twoi koledzy to okoliczne ubojnie nie będą miały surowca i przystaną na WASZE warunki. Więc teraz nie miej pretensji do wszystkich dookoła , że Cię je..ą i wykorzystują jak jakiegoś ćwoka bo po prostu nim jesteś.Nie obrażaj się na tego ćwoka tylko nim po prostu nie bądź.Współczuję i pozdrawiam. |
Za ćwoka się nie obrażam bo po prostu nim nie jestem . Ty natomiast spójrz trochę szerzej niż "swoje podwórko" . Co do kontraktacji to i owszem jest i gwarantuje zdjęcie ptaka w ustalonych z rocznym wyprzedzeniem terminach . Nie gwarantuje natomiast ceny . Umowa o niej nawet nie wspomina więc tak na prawdę w świetle prawa taką umową można sobie podetrzeć ... Ty jak mniemam masz umowę , która gwarantuje Ci także cenę . No to pochwal się ile wynegocjowałeś? Pochwal się za ile sprzedaż ptaka np.w październiku lub listopadzie . Myslę , że nie napiszesz o tym bo cena pewnie oscyluje na poziomie 3,30 z opcją +/- , ale raczej minus . A jak nie to oczywiście zaraz klasyfikacje i kanty na wadze. No więc przy takich kosztach kto tu jest ćwokiem???
Piszesz , że wolnorynkowcy psują cenę , a ja uważam , ze to Wy mający kontrakty z Drobexami czy innymi Indykpolami na śmieszne ceny , psujecie cały rynek . W okresach kiedy żywca mniej i cena na wolnym szaleje Wy dalej dostajecie gów.no pozwalając firmom na krociowe zyski . Później nie ma co się dziwić , że stać ich na wywalenie tuszki po 4PLN i całkowite rozwalenie rynku .
Poza tym Panie ćwoku ja nie jestem niewolnikiem ubojni . Paszę i pisklaka kupuję sam i nie jestem zdany na czyjąś łaskę . No i nie muszę kombinować jak tu sprzedać na lewo ze 3-4 tysiące żeby mieć na chlebek .
Co do stękania to gdybyś czytał uważnie moje posty te i sprzed wielu miesięcy to byś wiedział jakie mam zdanie na temat branzy i co wg mnie można zrobić żeby produkcję usystematyzować .
Też Cię lubię  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alojz
|
Wysłany: 11:13 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: Broljer kurzy |
|
|
Dlaczego "Brojler kurzy" przed wstawieniem nie zakontraktowałeś( lub inne słowo, bo tego nie lubicie - nie zapewniłeś sobie)gwarancji ceny odbioru kury i dostaw paszy na cały rzut? Jęśli Twoi kontrahenci takich gwarancji Ci nie dają to nie wstawiaj.Jeśli tak samo postąpią Twoi koledzy to okoliczne ubojnie nie będą miały surowca i przystaną na WASZE warunki. Więc teraz nie miej pretensji do wszystkich dookoła , że Cię je..ą i wykorzystują jak jakiegoś ćwoka bo po prostu nim jesteś.Nie obrażaj się na tego ćwoka tylko nim po prostu nie bądź.Współczuję i pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hybro3
|
Wysłany: 11:00 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Witam.Medox powiedz "marmelada" od razu zrobi się słodko i nie będziesz musiał zamieszczać uśmieszków.Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 10:23 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Noi co by tu powiedzieć ,żeby znowu nie musieć powiedzieć - A NIE MÓWIŁEM??  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 08:14 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
baca60 napisał: | Zaczynamy wegetacje na dziś proponują 3,45 netto a pasza w okolicy 1250 |
To nie jest wegetacja tylko już DOKŁADECZKA!!!
Policzmy:
przy zuzyciu 1,9 i śr. wadze 2,60 koszt paszy to ok. 2,40 i składowa pisklaka 54 grosze = ok. 2,90 .
Opał , prąd , wet + wieeeeeeeeeeeeeeeeeeele innych składowych = ???? Zależy kto jak ma , ale różnice mogą być małe . Pamiętajcie , że nasze koszty to też telefony , paliwo , ubezpieczenia obiektów i sprzętu , koszt wody , ścieków , słomy , łapania , wywalania obornika etc.etc. Myślę , żę średnio na dzisiaj koszt zerowy to 3,40 -3,50 .
A jeszcze może jakieś kredyciki i alimenty
A gdzie wynagrodzenie za moją pracę??????
To jest po prostu chore żeby jakieś hurtownie , cwaniaki , którzy nie inwestują żadnej kasy , ba dostają z ubojni towar na długie terminy płatności decydowały o cenie żywca . Oczywiście w sposób pośredni , ale chyba najważnieszy . |
|
Powrót do góry |
|
 |
yulya
|
Wysłany: 07:52 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: cena broilera |
|
|
swiętokrzyskie cena 3,4 netto zainteresowanie slabe a raczej żadne do konca wrzesnia napewno jazda cenowa w dół . pozdrawiam wszyskich na forum |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jizin z bazin
|
Wysłany: 07:34 Czw 23 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Zaraz będą wpisy od tych którzy przy 3,30 nawet wyjdą na swoje  |
|
Powrót do góry |