Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 23:10 Pon 1 Mar 2021


Cena brojlera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 2059, 2060, 2061 ... 2573, 2574, 2575  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
starter



Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 117
Skąd: Mazowsze

PostWysłany: 11:32 Pią 5 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest sens:fundusze rosną!
Widzę że coś tu zrobiło się ustawowo?
Szkoda tylko że anonimowo!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dfarmer



Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 18

PostWysłany: 11:03 Pią 5 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaki sens ma promowanie mięsa drobiowego jeżeli równolegle promuje się mięso wołowe i wieprzowe? W rezultacie mamy sytuację jak przed promocją ponieważ działania promocyjne nawzajem się niwelują. Mając ograniczoną ilość środków do wydania konsument nie jest w stanie zwiększyć spożycia jednocześnie wszystkich promowanych produktów, musi wybierać i kiedy jest bombardowany informacjami na temat dobrodziejstw i wyższości każdego produktu z osobna zgłupieje i pozostanie przy swoich starych nawykach w kupowaniu produktów spożywczych. Będzie to wyrzucanie naszych pieniedzy w błoto.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mmx



Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 128
Skąd: małopolska

PostWysłany: 10:08 Pią 5 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hodowca1 napisał:
mmx nie pomyliłem się, ja tego nie wyliczałem. dane przepisane z pliku umieszonego w internecie z Funduszu Promocji Mięsa bo nie każdy może by je odnalazł a informacja jest cenna. Pozdrawiam
[/quote]
Raczej to jest nie możliwe bo z tego co napisałeś wynikało by ,że produkujemy 159.234 t. kurczaka a to o milion ton za mało niż podają oficjalne źródła.
Dzwonią telefony nie bójcie się podbijać cenę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
501



Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 531
Skąd: lubuskie

PostWysłany: 09:00 Pią 5 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja coś czuję że cena podejdzie i będzie całkiem do zniesienia aż do sierpnia jak prawie co rok.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Hodowca1



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 48

PostWysłany: 08:17 Pią 5 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mmx nie pomyliłem się, ja tego nie wyliczałem. dane przepisane z pliku umieszonego w internecie z Funduszu Promocji Mięsa bo nie każdy może by je odnalazł a informacja jest cenna. Pozdrawiam[/quote]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
barvin



Dołączył: 22 Kwi 2008
Posty: 79

PostWysłany: 07:50 Pią 5 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrobiło się ssanie na kurczaki. W zeszłym tyg. zero telefonów a od wczoraj się rozdzwoniło. Szkoda że połowę stada sprzedałem po 2,8 bo teraz można ciągnąć cenę powyżej 3,0 netto.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jizin z bazin



Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 288
Skąd: Z bagien

PostWysłany: 20:46 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja dziś odebrałe dwa telefony czy aby na pewno mam kurczaka na przyszły tydzień, mówię mam zaczynam sprzedawać od 3,5 bo musiałem cały teren odśnieżyć żeby samochody po zywiec wjechały Laughing Laughing Laughing Laughing
ale jak to jest wytłumaczcie mi ; jakubojnie nie mogły dojechać po zywiec to musiało i kurczaka braknąć na sklepach i w hurtwniach czyli cena powinna wzrosnąć , ale ubojnie potrafiły z tego zrobić kryzys i zwalić cenę, to trochę tak jakbym powiedział w sklepie że muszą mi obnizyć cenę na twarożek bo jutro to im nie dowiozą z hurtowni a tego dzisiejszego to jutro nie kupię poje..eee Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
adam kurak



Dołączył: 04 Lip 2008
Posty: 83

PostWysłany: 20:32 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam. to co teraz się stało to żaden noblista by nie przewidział [koszmar] cena dziś 2,80 2,90 netto w małpolsce. małe kurniki już puste a kurczak w jednym z marketów w krakowie 4,60 [albo kradziony albo z ameryki południowej] piniążki hodowcom się kończą i budy zaczynają odpoczywać a za pasze trzeba zapłacić tylko z czego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
123



Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 102
Skąd: Pomorskie

PostWysłany: 20:18 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

medox napisał:
Ciekawe czy w Brazylii i tym podobnych spełniają te normy??????????Kto i kiedy odpowie na to pytanie??????????????????????????????????????????????
Dzwonią za żywcem nawet teraz,ciekawe , ciekawe.Ceny oczywiście proponują słabe , bo oni tak tylko dzwonią żeby wiedzieć jak się poustawiać Laughing Laughing
Jeszcze 3 dni temu taka wiedza była im zbędna.Wszyscy koledzy mówią dziś to samo i u wszystkich podobna śpiewka-niska cena , ale "mówiłeś ,że tam masz kury to dzwonię bo nie wiem czy odmawiać u innych i ci wziąść , no bo wiesz coś muszę wiedzieć" itp Laughing Laughing .Cwaniaczki

Brazylia norm nie ma Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 61

PostWysłany: 20:03 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawe czy w Brazylii i tym podobnych spełniają te normy??????????Kto i kiedy odpowie na to pytanie??????????????????????????????????????????????
Dzwonią za żywcem nawet teraz,ciekawe , ciekawe.Ceny oczywiście proponują słabe , bo oni tak tylko dzwonią żeby wiedzieć jak się poustawiać Laughing Laughing
Jeszcze 3 dni temu taka wiedza była im zbędna.Wszyscy koledzy mówią dziś to samo i u wszystkich podobna śpiewka-niska cena , ale "mówiłeś ,że tam masz kury to dzwonię bo nie wiem czy odmawiać u innych i ci wziąść , no bo wiesz coś muszę wiedzieć" itp Laughing Laughing .Cwaniaczki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eddie



Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 25

PostWysłany: 19:21 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale jaja z tym dobrostanem. Na 15 dni przed wstawieniem piskląt trzeba podać ile ich będzie. U mnie waha się nawet o 10% w górę.
Ilość urządzeń każdy ma prawidłową, a znam przypadki że wet. wyliczył po swojemu taką ilość poideł lub karmideł że po zamontowaniu nie byłoby już miejsca na kurczaki /dosłownie/.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 43

PostWysłany: 18:40 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

6 tygodni temu rozpoczęły się Święta BN , było bardzo mało wstawień w tym okresie aż do 4 stycznia co oznacza brak żywca .Czas wrócić do cen 3,5 netto!!! Cool Cool Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rybka543



Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 63

PostWysłany: 17:12 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Cena idzie w górę!!! Odpowiedz z cytatem

Potwierdzam że rośnie zainteresowanie brojlerem i te ubojnie które przesuwały odbiór już biorą a nawet potrzebują więcej niż zamówiły.No ale cena wzrośnie jutro,pojutrze do 3.00zł,a dziś jeszcze było 2.80-2.85N. Informacja o braku kurczaka po 14.II.10 rzeczywiście może być prawdą,ale jak wiemy z doświadczenia: rynek to jest jakaś czarna magia /według mnie mafia drobiarska nim rządzi / bo często cena spada niezależnie od podaży kurczaka=nadmiernej produkcji drobiu. Przyznaję p. MEDOXOWI rację i podpisuję się pod postami z ostatnich dni. Pozdrawiam też z Małopolski
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mmx



Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 128
Skąd: małopolska

PostWysłany: 14:27 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cena w Małopolsce 2.8-2.9 dzisiaj zaczęły dzwonić telefony na przyszły tydzień.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 43

PostWysłany: 14:08 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

R2 napisał:
http://www.kipdip.org.pl/article/id/469


sposób na zlikwidowanie nadprodukcji dość dobry tylko kto będzie tego przestrzegał , kontrolował i jakie są przewidziane kary?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R2



Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 43

PostWysłany: 13:50 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.kipdip.org.pl/article/id/469
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mmx



Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 128
Skąd: małopolska

PostWysłany: 11:32 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hodowca1 raczej sie pomylił na cyfrach bo według moich obliczeń wychodzi to tak:
produkcja brojlera 1 mln. ton x 3,5 tyś.zł/t.=3,5 mld.zł x1%=35mln. zł.
Czyli budżet tej instytucji wynosi ok. 35 milionów złotych rocznie , zakładając że w polsce wytwarza się milion ton żywca drobiowego i śr. cena to 3,5.
Według danych Hodowcy1 wychodzi ,że produkujemy 159.234 t. żywca rocznie?????
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 61

PostWysłany: 10:17 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszę zwrócic uwagę ,że podpunkty od 1 do 7 mówią na co może byc wydane a potem od punktu 4 na co będzie wydawane konkretnie i dopiero tam poniżej stoi ,że na promocję mięsa 10.000 ,a szczegółowy plan w załączniku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 61

PostWysłany: 10:13 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mam czasu, na szybko rzuciłem okiem i nie rozumiem
Na początku punkt 1 plus punkt 2 daje sumę 6.966.768
Na końcu punkt 7 -NA REZERWĘ (co to za rezerwa na prawie całośc środków?) przeznaczają 6.713.681
Po środku punkt 4 - na reazlizację celów wskazanych w art 2 ustawy z 22 maja przeznacza się .....10.000 i potem podpunkt 1 - na dzialania mające na celu promocję mięsa drobiowego przeznacza się 10.000.
Co można wypromowac za 10tys? Co to za rezerwa na całośc środków
Może czegoś nie skumałem,niech ktoś oświeci
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Hodowca1



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 48

PostWysłany: 09:52 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kontak 22 623-17-16 Katarzyna Siekierska

Pieniądze z 2009 nie zostały jeszcze rozplanowane, dopiero przy gotowywują plan zagospodarowania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Hodowca1



Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 48

PostWysłany: 09:49 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Plan Finansowy Funduszu Promocji Mięsa
Drobiowego na rok 2010
1. Na dzień 30 listopada 2009 r. stan rachunku bankowego Funduszu Promocji Mięsa
Drobiowego wynosił 1 393 561,89 zł.
2. Planowane przychody Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego w roku 2010 wyniosą
5 573 207,72 zł.
3. Zgodnie z ustawą z dnia 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolnospożywczych
środki Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego mogą zostać przeznaczone
na:
1) Działania mające na celu informowanie o jakości i cechach, w tym zaletach, mięsa
drobiowego, oraz jego przetworów,
2) Działania mające na celu promocję spożycia mięsa drobiowego i jego przetworów,
3) Udział w wystawach i targach związanych z chowem lub hodowlą drobiu, produkcją
lub przetwórstwem mięsa drobiowego,
4) Badania rynkowe dotyczące spożycia mięsa drobiowego oraz jego przetworów,
5) Badania naukowe i prace rozwojowe mające na celu poprawę jakości mięsa
drobiowego oraz jego przetworów, a także prowadzące do wzrostu ich spożycia,
6) Szkolenia producentów i przetwórców mięsa drobiowego,
7) Działalność krajowych organizacji branżowych, w tym ich przedstawicieli, biorących
udział
w pracach specjalistycznych stałych i roboczych komitetów organizacji
międzynarodowych lub będących członkami statutowych organów tych organizacji,
zajmujących się problemami rynku mięsa drobiowego,
4. Na realizację poszczególnych celów wskazanych w art. 2 ustawy z dnia 22 maja 2009 r.
o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych w roku 2010 r. przeznacza się
łącznie kwotę 10 000,00 zł, ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Podział środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego na poszczególne cele jest
następujący:
Lp. Cel Kwota
[zł] %
1. Działania mające na celu informowanie o jakości i cechach, w tym
zaletach, mięsa drobiowego oraz jego przetworów,

2. Działania mające na celu promocję spożycia mięsa drobiowego i
jego przetworów,
10 000,00 100
3. Udział w wystawach i targach związanych z chowem lub hodowlą
drobiu, produkcją lub przetwórstwem mięsa drobiowego,
4. Badania rynkowe dotyczące spożycia mięsa drobiowego oraz jego
przetworów,
5.
Badania naukowe i prace rozwojowe mające na celu poprawę
jakości mięsa drobiowego oraz jego przetworów, a także
prowadzące do wzrostu ich spożycia,
6. Szkolenia producentów i przetwórców mięsa drobiowego,
7.
Działalność krajowych organizacji branżowych, w tym ich
przedstawicieli, biorących udział w pracach specjalistycznych
stałych i roboczych komitetów organizacji międzynarodowych lub
będących członkami statutowych organów tych organizacji,
zajmujących się problemami rynku mięsa drobiowego,
Razem 10 000,00 100
Szczegółowe zestawienie zadań finansowanych lub współfinansowanych ze środków
Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego zawarte jest w załączniku.
5. Kwota przeznaczona na pokrycie kosztów związanych z realizacją przez Agencję Rynku
Rolnego zadań wynikających z ustawy z dnia 22 maja 2009 r. o funduszach promocji
produktów rolno-spożywczych tj. zapewnienia obsługi prawnej oraz techniczno-biurowej
funduszy promocji oraz komisji zarządzających wynosi do 195 062,77 zł.
6. Wysokość limitu o którym mowa w art. 9 ust. 4 ustawy dnia 22 maja 2009 r. o funduszach
promocji produktów rolno-spożywczych wynosi 1500,00 zł z czego wykorzystano 0,00 zł.
7. Na rezerwę przeznacza się kwotę 6 713 681,31 zł. Wykorzystanie rezerwy wymaga
odrębnej uchwały Komisji Zarządzającej, która wskaże cele przeznaczenia środków
FPMD.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aks_sc



Dołączył: 15 Lis 2006
Posty: 42
Skąd: Opolskie

PostWysłany: 09:43 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Skład Odpowiedz z cytatem

VIII. Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty
prowadzące chów lub hodowlę drobiu rzeźnego:

1. Pan Stanisław Nydziński

2. Pani Krystyna Stanisława Jędrzejka

3. Pan Andrzej Danielak

4. Pani Krystyna Ziejewska

Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady
przetwórcze lub prowadzące działalność w zakresie uboju drobiu:
1. Pan Mirosław Jan Szałkowski
2. Pan Leszek Kawski
3. Pan Andrzej Pawelczak
4. Pan Janusz Rodziewicz
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
1. Pan Władysław Piasecki
Proszę pytać wspomnianych wyżej GDZIE PIENIĄDZE Z PROMOCJI
A tak na marginesie w porównaniu do ub. roku opodatkowano nas wyżej o 2 grosze 1-promocja + 1 wzrost podatku z działów spe.
A wy dalej wylewajcie pomyje na swoje głowy .[/img]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eddie



Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 25

PostWysłany: 02:02 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: cena brojlera Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy zauważyliście że od czasu "promocji" cena wyraźnie spadła i cały czas jest niestabilna w dolnej części opłacalności.Jak poczytacie ustawę o promocji to zauważycie że to są zmarnowane pieniądze na urzędników którzy na niczym jak zwykle się nie znają.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mmx



Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 128
Skąd: małopolska

PostWysłany: 00:06 Czw 4 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Medox ja już o tym pisałem GDZIE SĄ MOJE PIENIĄDZE KTÓRE IDĄ NA PROMOCJĘ PRODUKTU ...Jest godzina 24:00 a ja dopiero wracam z pracy i to ze świadomością ,że właśnie załadowałem samochody do których dołożyłem 8.000,- zł. a jutro następne i następne w przyszłym tygodniu. CHCECIE TAK SAMO to dalej nic nie róbmy. Chyba ,że wkońcu zaczniemy robić chałas wokół tej sprawy, bo zachwilę pójdziemy z torbami a jak my splajtujemy to nie będzie kurczaczka w sklepie po 6.5,-zł tylko Brazylijskie po 16.5,-zł.
P.S. Ktoś tu kiedyś podawał linka do strony gdzie są namiary na osoby odpowiedzialne za tą "PROMOCJĘ PRODUKTU" prosiłbym o powtórkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
medox



Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 61

PostWysłany: 22:45 Sro 3 Lut 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zadzwonie do Ministerstwa Rolnictwa z pytaniem co ,gdzie i za ile do tej pory wypromowali za moje pieniadze.Oraz zapytam skad do mam im wziasc pieniadze na ich promocyjne dzialania ,ktorych efektem jest cena PONIZEJ KOSZTU WYTWORZENIA.?No skad?Bo ja nie mam ,stracilem na rzucie.Bananowa wioska,nawet nie republika.Paradoks goni paradoks.Ale jakie cwaniaki ,gdzie nie trzeba.Odbijaja ubojnie,gdyby to hodowcy mieli placic ,guzik by zaplacili.Dymaja nas naprawde wszyscy z kazdej strony we wszystkich pozycjach i w kazda dziure
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Drobiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 2059, 2060, 2061 ... 2573, 2574, 2575  Następny
Strona 2060 z 2575

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach