Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kurczak581
|
Wysłany: 17:46 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Dziś rozmawialem z kolegą z okolic Sławna, ładuje dziś w nocy po 3,8 plus vat i płatne gotówką.A na kaszubach dalej zmowa cenowa ubojowiczów ,do mojego sąsiada dzwonił nawet lekarz powiatowy i naklaniał go zeby nie przeciagał zadania i nie szukał innej ubojni gdzieś w polsce tylko oddał do naszych ubojni ,tylko nie powiedział do ktorej.Grupa trzymająca wladzę(K,M,G) wpadli na dobry pomysł i nie dzwonią do fermiarzy tylko namowili lekarza.Teraz wiadomo ze powiatowy ma uklad z nimi nie tylko na przewał tego mrozonego z zagranicy i tego z ptasiej grypy.Przed godzinką rozmawialem z kuzynką ze Sławna (pracuje w sklepie pss-lux na dziale mięsno drobiarskim ) mówiła ze dostawę kurczaka od pana Małoszyc muszą na drugi dzień rano myć bo już na drugi dzień zaczyna capić.i wygląda bardzo dziwnie w dniu dostawy taki siny pomarszczony,a kości ma takie jakieś czarnawe |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 17:36 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Taaa a świstak siedzi i zawija......stary na przyszły tydzień mi zaliczki chcą dawać |
|
Powrót do góry |
|
 |
hybro3
|
Wysłany: 17:31 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
3.8 BRUTTO |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 15:24 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Tytan napisał: | Rozmawiałem z czterema kolegami którzy mają umowy z Holendrami z Kotowa odmówili im odstawy kury po 3,05nt wcześniej byli u prawnika z umową niema tam wpisanej ceny a ubojnia nie może zmusić do odstawy żywca po niżej kosztów produkcji |
pisałem o takiej sytuacji chyba z rok temu
dwóch kolegów wygrało procesy/z inna ubojnią/ wyciągneli jeszcze odszkodowania za wcześniejszy okres/za przeciągane terminy uboju i płatności/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Barbara
|
Wysłany: 12:31 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
brawo hodowcy , nie oddajac do ubojni po cenach zanizonych , a jednak umiemy sie dogadac dobry poczatek i oby to byl dobry poczatek walki z wyzyskiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hodowca123
|
Wysłany: 11:31 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj kurczak świerzy w sieci LEWIATAN po 7.99 zł/kg.. Jednak ktoś potrafi zarabiać na kurczkach
medox napisał: | Ja tam nie wiem, wiem że zaliczyłem rekord tylko 2tys sztuk co prawda ale zawsze - 4.50brutto ! .A chcą mniej brać bo środa , zawsze mniejsze uboje w środy a przypakowani od niedzieli więc robią sztuczny tłok a wy jak dzieci......
A po niedzieli pojedziemy na nowe poziome cenowe....są tacy co zaliczkują kurczaka na przyszły tydzień po 4plus vat.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tytan
|
Wysłany: 11:30 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Rozmawiałem z czterema kolegami którzy mają umowy z Holendrami z Kotowa odmówili im odstawy kury po 3,05nt wcześniej byli u prawnika z umową niema tam wpisanej ceny a ubojnia nie może zmusić do odstawy żywca po niżej kosztów produkcji |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 11:18 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Ja tam nie wiem, wiem że zaliczyłem rekord tylko 2tys sztuk co prawda ale zawsze - 4.50brutto 8)! .A chcą mniej brać bo środa , zawsze mniejsze uboje w środy a przypakowani od niedzieli więc robią sztuczny tłok a wy jak dzieci......
A po niedzieli pojedziemy na nowe poziome cenowe....są tacy co zaliczkują kurczaka na przyszły tydzień po 4plus vat.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio
|
Wysłany: 11:07 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
medox masz we wszystkim racje ale ceny co podajesz to byly ma wczoraj i to u nielicznych na dzis juz ceny 3,8 brutto albo nie chca i to bez sciemy a na jutro to nikt nie wie ile bedzie chyba ze masz kontraktacje |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 10:58 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
śląsk małopolska świętokrzyskie.Jak was się nauczyli robić w wała to już po prostu da nich jest tak normalne jak oddychanie |
|
Powrót do góry |
|
 |
CZerwony krzyz
|
Wysłany: 10:26 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
medox a skad ty jestes |
|
Powrót do góry |
|
 |
medox
|
Wysłany: 09:45 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak wy to robicie ,że w takich cenach sprzedajecie bo ja sprzedaje dziś 4zł netto i jedno auto UWAGA - i to nie jest żart po 4.20netto! Kurczaka jest zero i w najbliższym czasie tak będzie a wy sprzedajecie po cenie jaką wam zaproponuje ubojnia.Zidiocieliście do reszty?Oni walą tuszkę po 6zł do hurtu i przy tych cenach jakie wam płacą zarabiają krocie.Zrób jeden z drugim doświadczenie i nie zgadzaj się na cenę jaką proponują tylko dołóż 30gr i czekaj-gwarantuje że za godzinę najdalej będziesz miał telefon , że no cóż bardzo to drogo ale weżmie bo mu akurat dziś brakło.A oni wam wodę z mózgu robią i wciskają kit dawaj bo zaraz więcej kurczaka i cena spadnie.Ludzie robią was naprawdę jak debili! |
|
Powrót do góry |
|
 |
mycy
|
Wysłany: 09:44 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
- jak ubojnie na mazowszu płacą ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak581
|
Wysłany: 09:37 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
CZERWONY KRZYŻ---moze więcej konkretów,komu sprzedajeszw takiej cenie?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
vox11
|
Wysłany: 09:32 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Ostrów Wlkp 3,6 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brojler kurzy
|
Wysłany: 09:28 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Nie liczą!!! Są chyba już tak umoczeni , że albo wstawią i dostaną ochłap na życie / kumulując oczywiście straty / , albo żadanie natychmiastowej spłaty zadłużenia .
Pisklaki 20tys. po 1,3 brutto = 26tys. PLN
Pasza przy zuzyciu 1,85 i wadze ptaka 2,40 - 89ton x 1250=ok.111tys. PLN
Opał =5tys
Doktor - 4tys.
Prąd - 2tys. na obiekt
Inne stałe bez amortyzacji , obsługi bankowej - minimum 12tys.PLN
Razem koszty około160tys.pln
Mięska po odliczeniu upadków / około 4-5% / jest jakieś 46ton.
Nie licząc strat transportowych i tego co odliczą w ubojniach na tasmie koszt zerowy wynosi:\
160tys./46ton = 3,478PLN
Terza weźmy pod uwagę słabszy wynik np. 1,95 paszy to koszt robi się już 3,61 Wyższe koszty weterynaryjne , droższa pasza to jeszcze większy koszt zerowy .
Jeżeli ktoś sprzedaje po 2,90 to wnioskuję , że nie ma innego wyjścia .
Cena 3,60 , którą na dzisiaj płacą kaszubskie ubojnie jest ceną na pograniczu opłacalności . Szału nie ma  |
|
Powrót do góry |
|
 |
klark
|
Wysłany: 09:10 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
wielkopolska nieco ztyłu z ceną.Holenderska ubojnia Hamrol podobno ma wystarczającą liczbe stałych dostawców po 2,9netto.Jak ci hodowcy liczą to
ich słodka tajemnica |
|
Powrót do góry |
|
 |
CZerwony krzyz
|
Wysłany: 09:07 Wto 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
dzisiaj jestem umowiony na sprzedaz po 3.8 +vat polowa zaplaty gotowka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 23:31 Pon 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
kurczak581 napisał: | kurka złotopiorka---3,50zl to dla ciebie dobra cena????(a ty frajerze umiesz liczyc???) sory ale 1 raz jestem na tym forum chamski, policz dobrze ,remonty, amortyzację i zobaczysz ile ci zostalo |
Kurce Chodziło o cenę 4.5 netto i Chciała Napisać że to zwyczajna cena.
Przeproś kurkę, Panie kurczak
Poz.-tadek |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak581
|
Wysłany: 23:05 Pon 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
kurka złotopiorka---3,50zl to dla ciebie dobra cena????(a ty frajerze umiesz liczyc???) sory ale 1 raz jestem na tym forum chamski, policz dobrze ,remonty, amortyzację i zobaczysz ile ci zostalo |
|
Powrót do góry |
|
 |
METAN
|
Wysłany: 22:52 Pon 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
kurka złotopiórka napisał: | Rzeczywiscie to chodowca powinien dyktowac cene a nie ubojnia tak powinno byc choc nie jest. BAMBER piszesz że kul drób płaci 3 80 netto no może płacic ale ja mu niedam nawet za tyle, co piszesz wole oddac chlebowskiemu troche dłuższy termin płatności , ale za to waga zawsze się zgadzała. pozdrawiam |
a czy kwota wynikająca z różnicy wag przewyższa kwotę z różnicy ceny na całości
bo jeśli jest mniejsza i krótszy termin płatności , to nad czym się zastanawiać-
oddawać gdzie wychodzi więcej |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 21:07 Pon 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiscie to chodowca powinien dyktowac cene a nie ubojnia tak powinno byc choc nie jest. BAMBER piszesz że kul drób płaci 3 80 netto no może płacic ale ja mu niedam nawet za tyle, co piszesz wole oddac chlebowskiemu troche dłuższy termin płatności , ale za to waga zawsze się zgadzała. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktor
|
Wysłany: 20:56 Pon 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Panowie,kolega sprzedawal dzisiaj po 4zl ,nie oddawajcie za darmo.Jak dlugo jeszcze to ubojnie będą dyktować cenę a nie odwrotnie!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tadek
|
Wysłany: 20:17 Pon 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
METAN napisał: | Viktoria napisał: | A co mamy sprzedawać, jak kurcząt nie mamy  |
nie szalejmy ze wstawieniami , ograniczmy ilość na metr , a wtedy ta cena będzie dla wszystkich |
Tym bardziej że nie ma co liczyć na świński dołek ponieważ wieżdzają i będą wieżdzać półtusze z Dani, Holandii .....Naszej wieprzowiny masarnie nie potrzebują ze względu na jakość i cenę (a rząd ma to gdzieś). |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurka złotopiórka
|
Wysłany: 19:28 Pon 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Drodzy koledzy przecierz3 50 netto to dobra cena .Jak pójdzie cena za wysoko to znowu dędą za siedlane kurniki pod sufit. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|