Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krulik
|
Wysłany: 22:00 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
i co kurczaka brakuje wiec trzymac sie ostro w góre. ubojnie zaczynaja dzwonic wiec niema. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hybro3
|
Wysłany: 20:14 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
3.5-3.6brutto. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Barbara
|
Wysłany: 19:37 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
ale mie wlasnie o to chodzilo . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agrrik
|
Wysłany: 18:03 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Kaszuby 3,5; jedyny Gosz próbował dziś 3,4 - z tego co wiem nikt mu nie sprzedał i dał 3,5 bez większego problemu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak mały
Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 29 Skąd: Polska północna i centralna
|
Wysłany: 17:20 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Barbara napisał: | bym dala powod do polemiki intelektualnej . |
barbara z Tobą nie da sie prowadzić jak to nazwałaś "polemiki intelektualnej" - Bo znasz tylko dwa wyjścia : potrafisz albo 1. obrażac albo 2. sie obrazić. Merytorycznie to słabiutko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Barbara
|
Wysłany: 17:07 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Kod: | Wysłany: Pią Lut 15 14:46 GMT 2008 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
dzwonia ubojnie do mnie o kurczaka , takie co od roku nie dzwonily ,placa od 3.80 do 4.oo netto bo tak chca hodowcy , ja kur nie mam , ale ciagcie cene. |
to dlatego nie podaje cen,bo kur narazie do sprzedazy nie mam ,latwo jest kogos oceniac nie czytajac wczesniejszych postow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hybro3
|
Wysłany: 15:01 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Baśka czemu Ty cen z rynku nie podajesz?Może Ty cen nie znasz albo cię one nie obchodza.Obstawiam,że Ty jestes pani Basia z branży.Pani Basia interesuje sie tylko czy ma pełen portfel niewolników bo za to jej płacą.Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Barbara
|
Wysłany: 14:32 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
drugiego przyslowia juz nie zacytowalam , bo znowu kurczakowi malemu bym dala powod do polemiki intelektualnej i ciesze sie ze moj post dostarczyl ci tyle radosci . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Barbara
|
Wysłany: 14:26 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
kurczk maly cas na twoje polemiki na tym forum sie skonczyl , dwa polskie przyslowia ty masz racje , a ja spokoj i wszyscy uczesnicy forum tez. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Viktoria
|
Wysłany: 13:32 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
ROZEJM !!! wiosna idzie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kurczak mały
Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 29 Skąd: Polska północna i centralna
|
Wysłany: 11:39 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Na myszy, polecam Pastę do zwalczania gryzoni, produkt Vigonez- nie tani lecz skuteczny środek. I tak wiadomo, że przy kurniku musi być kocia rodzina . Z góry kolegów przepraszam za dłuższą wypowiedź ale skoro na forum ktoś pije w sposób nieładny do mnie to w tej samej formie odpowiem.
Basiu jak czytam to co piszesz, to myślę, że prozak, który Ci Hybro3 wcześniej proponował może okazać się za słabym środkiem. Zgadzam się z Tobą, że Kol w swoich ocenach na temat innych pisał prawdę – a szczególnie gdy pisał o Tobie. Jeżeli jest tak jak zauważył, że Twoje wypowiedzi odzwierciedlają tok Twojego myślenia – to współczuje wszystkim ludziom z Twojego otoczenia. Nazwałaś mnie kiedyś konfidentem, potem pisałaś że Medox „ma układ z kimś kto daje dokładne namiary kiedy ma wstawiać i czerpie z tego zyski”, teraz nazywasz mnie konfubulatorem. Ślepy by zauważył, że masz ciągotki do taniej sensacji. Może powinnaś pracować w IPN i tam szukać agentów i układów? Nie chciałbym Twojej rady w co inwestować, bo po tym, co tu wypisujesz widzę że nie masz najmniejszego pojęcia o gospodarowaniu i zarządzaniu kapitałem. Powołujesz się na analizy, a gdy Cię zapytać jakie – to nie potrafisz konkretnie odpowiedzieć. Dziwią Cię moje inne sprawy? – czy to zabronione, ze człowiek chce żyć z czegoś innego jak same kurniki? Sama spróbuj zająć się czymś innym niż tylko krytykowanie wszystkich na forum, którzy maja inne zdanie niż Ty - może wtedy przestaniesz (tu cytat) „skomleć” jaka to bieda. Twierdzisz, że na wykładach miałaś ELEMENTY psychologii..... musisz być geniuszem , skoro innym zajmuje to parę lat studiów i lata praktyki, żeby zostać psychologiem, a Ty na podstawie zasłyszanych ELEMENTÓW psychologii jesteś wstanie określić profil psychologiczny człowieka w oparciu o kilka postów. Z takim umysłem i zdolnościami marnujesz się na kurniku. A robiłaś psychoanalizę swojej osoby? Przeczytałaś wszystkie moje posty?!?!? – nie wiem czy się bać czy śmiać ale szanuje to. Teraz pewnie napiszesz coś jak do W11, że na moje posty nie odpowiadasz, to i dobrze ale gdybyś jednak chciała coś w przyszłości do mnie lub o mnie pisać, to proszę, żebyś robiła to (o ile potrafisz) na nieco wyższym poziomie niż ten co ostatnio prezentujesz – wtedy nasza dyskusja będzie ciekawsza. Jeśli czytanie moich postów sprawia Ci taką przyjemność to zapraszam na priv, tyle tylko, że jutro znowu wyjazd (wiesz Baśka jak jest...spotkania z agentami, szefami ubojni i rezydentami mafii...,wspólne urlopy i przekazywanie tajnych informacji z tego forum ) i wrócę za parę dni, więc szybko nie odpowiem. Dziękuję za radość którą mi „dałaś” swoją wypowiedzią  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Daro6
|
Wysłany: 10:40 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Ilczak na dziś 3,5 netto - tak podaje ubojnia |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 10:27 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Tak mam do sprzedania 20tyś.
do mnie jeszcze zadna ubojnia nie dzwoniła. a wiesz cos jak płaca |
|
Powrót do góry |
|
 |
donciu
|
Wysłany: 10:01 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | donciu a masz na sprzedanie? |
Tak mam do sprzedania 20tyś. |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 09:46 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
donciu a masz na sprzedanie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
donciu
|
Wysłany: 08:32 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Witam hodowców.Bardzo proszę o podanie po ile płacą dzisiaj za brojlera na dolnym śląsku:Langner, Frankoski itp.Za odpowiedz z góry bardzo dziękuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 00:09 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
krulik napisał: | jaka cena w kuj-pom. na poniedziałek nie sprzedaje niżej jak 3.8 netto. ceny idą wgure. jak mówiłem wystarczy sie nie dać. pwiadomic wystarczy kolegów żeby krzyczeli nie mniej niż 3,8 i będzie ok. oni kupować muszą!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krulik
|
Wysłany: 00:03 Pon 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
jaka cena w kuj-pom. na poniedziałek nie sprzedaje niżej jak 3.8 netto. ceny idą wgure. jak mówiłem wystarczy sie nie dać. pwiadomic wystarczy kolegów żeby krzyczeli nie mniej niż 3,8 i będzie ok. oni kupować muszą!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jizin z bazin
|
Wysłany: 22:23 Nie 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
kol napisał: | Oczywiście Ci wierzę. Ja też kupiłem gdy poważnie się wystraszyłem a agregaty 10 letnie, dobrej firmy co przepracowały z 40 godzin to nie złom. Po prostu nie są automatyczne. |
Szukając nowego agregatu ( brak polskich konstrukcji na rynku oferowane są tylko składaki) rozmawiałem ze "starym fachowcem" który pracował dla jednej z firm polskich montujących z silników i prądnic nowe "agregaty" .
Powiedział że żywotność techniczna ( niezawodnośc)agregatów to max 15 -20 lat póżniej wszystko moze zawieść ( mimo oczywiście wykonywanych w trybie wojskowym przegladów) , oczywiście mogą pracować niezawodnie 100 lat i dawać super stabilny prąd , ale granica bezpieczeństwa to max 20 lat dla konstrukcji z lat 70 -80 XX wieku . mówił że większość z nich będzie niezawodnie pracować i odpalać ale wystarczy drobny błąd obsługi czy niewykonanie czynnosci przegladowych i maszynka staje sie złomem, stare agregaty polskie czy "ruskie "to super sprzet ale trzeba o nie dbać i miec mechanika który wie wszystko o nich .
Sterowanie automatyczne do nowego agregatu to ok 2,5tyś do 6,0 tyś zł i działa super tak jak wasza plazma !!!
ale jeśli ktoś woi na sznurki............. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jizin z bazin
|
Wysłany: 22:06 Nie 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
OJ zaśpiewać mozna nie jedną balladkę o braku prądu!!
Elektrony swobodne potrzebne są bardzo i przeważnie dowiadujemy się o tym w chwilach gdy ich z elektrowni braknie i nagle dostaniemy olsnienia że wszystko "chodzi" na elektrony.
Hodowcy z miasta co jeździli tramwajami myślą że jakoś sie sieć przełączy a ci co pamiętaja jak "ojce " opowiadali jak to po wojnie "elektryki prund zakładały" wiedza że może elektrona swobodnego braknąć!!!
...Znam producentów 50000szt. , 100000szt. ,......... gdzie nie ma kompletnie zabezpieczenia w prąd..
A ja sam pewnego razu ,...ok 10 lat temu(ten years ago) posiadajac agregat
8 kW, 20 kW i 50 kW wszystkie produkcji ( w kolejności) NRD/PRL, PRL(na korbę 2xS silnik) , ZSSR( z armii) doznałem wrażeń nastepujących: brak prądu ...... 17 minut nerwowego odpalania 20-stki.. odpaliła z akumulatorów,.. uf! ...burza trwa.... , minęło jakieś 3-4.. coś sie dzieje!!!!! cos śmierdzi!!!! paski od wentylatora!!!! ...(mówiłem zmienić bo naderwane!,... ale przecież agregat chodzi raz na ruski rok, po co zakładać nowe paski!!!? )
No dobra odpalać 50 -siątkę!!!! ..... a gdzie sa te wielkie akumulatory , czy ktoś je ładował w ostatnim miesiacu???? a może z ciagnika wziaść?!! jak z ciągnika , z ciągnika nie pasują!!! to z ciężarówki!!! O!!!!Ku..a!!Tomek dzis wziął ciężarówkę na 2 godziny i złapał gumę , stoi jakieś 15 km stąd...
i sprawę uratował 8kW odpalany z akumulatora samochodowego........
..... po trzech godzinach pracy zapchał się filtr paliwa i podczas dramatycznej próby zastapienia ...... włączyli prąd .....
Następny brak prądu nastapił za jakieś 6 miesięcy.
Brak prądu jest gorszy od braku gotówki!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 16:47 Nie 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Pewnie,że muszą dostać amku w postaci Toxanu bo załatwiły by wszystkie kable. Raz wlazły mi w puszkę silnika, cacy gniazdeczko zrobiły a przy okazji kabelki poprzegryzały. Ścierwa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sifsoon
|
Wysłany: 15:32 Nie 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Brojler kurzy napisał: | Sifsoon napisał: | Brojler kurzy napisał: | kol napisał: |
Siedzę i piszę sobie bo znów mi prąd szlag trafił z sieci i pilnuję generatora.
| To trzeba sobie kupić ze sterowaniem ! Sam się włączy , sam wyłączy . Luksus panie , luksus  |
i co? zaryzykujesz fermę bez opieki w ogóle, bez przynajmniej minimum troski?
ostatnio słyszałem, jeden założył w kurnikach kamery na podczerwień, bo się nie chciało chodzić i pilnować i co? fajnie było. do czasu. eska od alarmu zaszwankowała w niedzielę i poszło 1500 msztu bo kamery pokazywały czy kury są , a nie czy są żywe..... (wentylacja siadła). | A kto powiedizał , że bez dozoru? Po pierwsze to mieszkam "na miejscu" , po drugie to mam dwa systemy alarmowe , a po trzecie to nie drżę o to czy klamot zapali czy nie! Czy szczotki się zawieszą , czy nie! Czy w automacie 12/24 zaśniedzieją styki czy nie! Poprzedniej nocy przez kilka godzin nie było prądu . Nie musiałem pilnować czy agregat zapali czy nie . Nawet nie wiem kiedy "przyszedł" orąd i agregat się wyłączył . Gdyby było coś nie tak to jak napisałem wczesniej są jeszcze dwa systemy i mają bardzo głośne syreny . Może zamiast w te mercedesy czy jakieś inne leksusy trezba było za=inwestować w porządny agregat? Wiem , że to boli jak trezba wydać na takie urządzenie kilkadziesiąt tysięcy PLN , ale czyż nie warto? Oczywiście wszystko może się zepsuć , ale z takim podejściem to nawet nie ma co z domu wychodzić bo przecież na chodniku można sie przewrócić  |
tak tak ! automatyka rozleniwia.....- o to mi chodziło
a tak na marginesie czy dajecie jeść myszom w pomieszczeniu agregatu? - polecam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 14:49 Nie 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Oczywiście Ci wierzę. Ja też kupiłem gdy poważnie się wystraszyłem a agregaty 10 letnie, dobrej firmy co przepracowały z 40 godzin to nie złom. Po prostu nie są automatyczne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Radas
|
Wysłany: 13:26 Nie 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
kol napisał: | Wszystko prawda ale jeden jeździ wypasionym, nowym mercem a inny kilku letnim oplem. Ważne żeby bez stresu bezpieczne dojechać na miejsce. Mam zdublowane alarmy, 10 letnie agregaty Honda i mi wystarcza. Ja nie wyrzucę kilkadziesiąt tysięcy na sprzęt potrzebny raz na 2 lata i to na 2-3 godziny. Nic mi się nie stanie jeżeli troszkę popilnuję i przy okazji browarka wypiję i w necie pobuszuję. Jakoś nie bardzo wierzę pełnej automatyce. To jest tylko sprzęt i nie zastąpi dozoru człowieka. A wygoda? No cóż. |
Masz rację..... i masz szczęście że tylko tak rzadko nie miewasz prądu. Im bardziej się ktoś przestraszy sytuacji kiedy nawala sprzęt i widzi widmo strat tym łatwiej podejmuje decyzję. Ja przeliczyłem, że nowy agregat 100 KW kosztuje ok. 5% wartości żywca w wieku 40 dni jaki wtedy miałem. Jak stałem w nerwach nad dwoma starymi agregatami i nie miałem pojęcia jak ratować duszące sie ptak,i to decyzja zapadła natychmiast po włączeniu prądu.....wiedziałem, że drugi raz opatrzność nie da mi takiej szansy wyjścia z tragedii, którą tego feralnego dnia widziałem oczami wyobraźni.
Wole już o tym nie pisać bo mi ciarki przez grzbiet przebiegają.
Niech każdy oceni ryzyko awarii wg własnego uznania i potrzeb. Ja oceniłem tak i teraz zrobiłbym to samo bez zastanowienia. Za bardzo byłem posrany żeby ryzykować raz jeszcze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kol
|
Wysłany: 12:37 Nie 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Wszystko prawda ale jeden jeździ wypasionym, nowym mercem a inny kilku letnim oplem. Ważne żeby bez stresu bezpieczne dojechać na miejsce. Mam zdublowane alarmy, 10 letnie agregaty Honda i mi wystarcza. Ja nie wyrzucę kilkadziesiąt tysięcy na sprzęt potrzebny raz na 2 lata i to na 2-3 godziny. Nic mi się nie stanie jeżeli troszkę popilnuję i przy okazji browarka wypiję i w necie pobuszuję. Jakoś nie bardzo wierzę pełnej automatyce. To jest tylko sprzęt i nie zastąpi dozoru człowieka. A wygoda? No cóż.
Miłej niedzieli. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|