Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 06:34 Sob 11 Lip 2020


Wszystko o Siewnikach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1211
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 20:07 Nie 22 Wrz 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja miałem starego poznaniaka 2,7 i trzydziestką siałem, kolega famarolem 3 metrowym też trzydziestką sieje, tyle że talerze trochę ważą i nowy poznaniak jest większy, musisz spróbować
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Case



Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 15

PostWysłany: 18:51 Nie 22 Wrz 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy C-330 da rade siewnikowi 2,70 Poznaniak Talerzowy UNIA ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1809
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 21:10 Wto 23 Kwi 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie mam takioe pytanie mam poloneza z ogumieniem 6.00-16 w książce pisze że obwód koła jest 214cm ale według komputera to mi sie niezgadza wychodzi mi więcej hektarów, miarom zmierzyłem ślad jaki zrobiło koło przy jednym obrocie na ziemi i wyszło 220cm teraz pytanie czy jak komputer ma wklepane 214cm i pokazuje za dużo to jak mu wklepie 220 to będzie pokazywał mniej czy więcej bo ja już zgłupiałem. A może ma ktoś taki siewnik z takimi kołami i wie rzeczywisty obwód koła?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
andrews



Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 261
Skąd: Łódzkie

PostWysłany: 21:39 Sro 3 Kwi 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No też tak uważałem bo mam tabelę wysiewu i tam leci stopniowo tak jak kolego mówisz. a tu w różnych zbożach jest tak samo że nie wzrasta razem z przełożeniem dźwigni 1-6 równolegle. Zobaczę jeszcze te tryby jutro
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1543
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 20:54 Sro 3 Kwi 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Możliwe że ktoś naprawiał skrzynie przekładniową i są zmienione zębatki.Zwróć uwagę czy ich wielkość zmienia liniowo.U mnie na chomiku http://chomikuj.pl/habza.m/Dokumenty/Tabele+wysiewu jest tabela wysiewu i tam wielkość wysiewu zmienia się stopniowo w górę/dół.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
andrews



Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 261
Skąd: Łódzkie

PostWysłany: 19:00 Sro 3 Kwi 2013    Temat postu: wysiew poznanaik Odpowiedz z cytatem

Witam mam taki problem kupiłem siewnik poznaniak 2,7 po drobnym odnowieniu chciałem zrobić próbę kręconą każdym zbożem co będę siał ale wyniki mnie zdziwiły że na c3 jest większy wysiew niż na c4

jęczmień jary
C-2 156kg
C-3 202kg
C-4 186kg
C-5 224kg

Owies
C-3 168kg
C-4 159kg
C-5 195kg
C-6 184kg

kilkukrotnie robiłem i wyniki podobne także o pomyłkę trudno i nie wiem czemu wysiew nie wzrasta razem z przełożeniem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
antoni2008



Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 191
Skąd: wielkopolska

PostWysłany: 22:45 Sro 27 Mar 2013    Temat postu: Części zamienne do maszyn rolniczych siewników i agregatów Odpowiedz z cytatem

Realizujemy zamówienia na części zamienne do maszyn rolniczych;

Oryginały i zamienniki.
Dostawy części zamiennych bezpośrednio z Niemiec !
Szybkie terminy realizacji
Przystępne ceny
Pomoc w wyszukiwaniu części zamiennych


Case
New Holland
McCormick
Mengele
JCB
Strautmann
Fella
Kuhn
Lemken
Deutz-Fahr
Same
Lamborghini
Welger
Amazone
Sampo
Dubex
Trioliet
Kverneland
Vicon
Taarup
Pottinger
Accord
Rau Kleine
Gallignani
Krone

Zadzwoń lub napisz !




EPART Jakub Budzianowski
Plac Górnika 2/20
62-510 Konin
NIP 5992388148
Tel +48 698 145 380
@-mail katalogi_maszyn@interia.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1809
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 17:29 Pią 15 Mar 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dostałem uszczelnienie w oringu. Dzięki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1809
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 18:35 Sro 13 Mar 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do ostrzeszowa mam blisko musze tam podjechać i pogadać, kurde ale swoją drogą to ich pogieło w grene za ten siłowniczek mi powiedział około 300zł na zamówienie Smile dobrze że siłownik osobno idzie kupić a nietrzeba nowego siewnika kupić
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
mf3085



Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 460
Skąd: Wielkopolska, Kalisz

PostWysłany: 17:57 Sro 13 Mar 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapytaj tu, jeśli nie będą mieli to może dorobią http://www.oring.com.pl/lokalizacja
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1809
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 15:20 Sro 13 Mar 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koledzy nieznalazłem tematu o siewnikach nawozowych więc pisze tutaj mam brzeski siewnik i zaczoł mi kapać siłownik spotkał sie ktoś z takim problemem? Niemoge kupić uszczelniaczy do tego tłoczka nawet w producent każe mi kupić nowy siłowniczek co mi sie nieuśmiecha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1487
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 16:27 Wto 5 Mar 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak miałem famarola parę lat to wymieniałem te sprzęgiełka bo przepuszczały przy rzepaku, ale to grosze kosztowało. Kupowałem w sklepie firmowym Famarolu, na telefon i wysyłka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
adas



Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 76

PostWysłany: 21:44 Pon 4 Mar 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Mam taki problem ze skrzynią bezstopniową w siewniku Famarol. kólka wysiewające nie pracują płynnie. Rozebrałem skrzynie i tak na moje oko rozlecone są sprzęgiełka jednokierunkowe. Czy ktos juz robił cos talkiego czy wogóle warto bo koszt sprzęgiełek niecale 400 zł a cała skrzynia niecale 1200?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 20:09 Pią 11 Sty 2013    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich mam amazone D8 Super z nową skrzynią z której cieknie mi olej muszę ją uszczelnić na nowo:
1. Kto podpowie jak po rozbierać to i złożyć po koleji żeby nic nie popsuć ?
2. jakim olejem zalać skrzynię?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
rooolnik



Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 608

PostWysłany: 20:38 Czw 15 Lis 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

polecam amazone d7 wysiejesz ile chcesz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
juras390



Dołączył: 08 Maj 2010
Posty: 70
Skąd: piła\Złotów

PostWysłany: 21:23 Wto 13 Lis 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja w swoim ten sam model minimalny wysiew w próbie kreconej miałem 2,3 kg/ha
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
sławek2209



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 797
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:13 Pią 21 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mialem na mysli poznaniaka so43 -c2 2004 r ktory posiadam.prawdopodobnie nowe poznaniaki maja ta sama przekladie.przynajmniej wizualnie wyglada tak samo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
danek



Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 149
Skąd: wschód

PostWysłany: 20:34 Czw 20 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowy poznaniak czyli ?? sławek2209 podaj mi dokładna nazwe ..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sławek2209



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 797
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 18:22 Czw 20 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

danek napisał:
Witam .
Koledzy interesuje mnie siewnik z jak najmniejsza norma wysiewu(do siania ziół) no i zeby nim tez siac zboże jaki byscie polecili ( niekoniecznie nowy ) Mam poznaniaka ale zeby siac drobne nasiona to trzeba zmieniac rolki .
nowy poznaniak da rade wysiac np. 2 kg rzepaku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1487
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 16:40 Czw 20 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja sieję Kuhn premia 300. wysiałem w tym roku 2,2 kg rzepaku na hektar.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
danek



Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 149
Skąd: wschód

PostWysłany: 10:54 Czw 20 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam .
Koledzy interesuje mnie siewnik z jak najmniejsza norma wysiewu(do siania ziół) no i zeby nim tez siac zboże jaki byscie polecili ( niekoniecznie nowy ) Mam poznaniaka ale zeby siac drobne nasiona to trzeba zmieniac rolki .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 20:30 Nie 16 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, mam amazone D8 i słychać piski od strony jakby łańcuch napędowego. z czym to może być związane ? to koło napinające łańcuch posiada jakieś tulejki ? szczególnie mocno piszczy jak się mocno kurzy... pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
marek mf



Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 224
Skąd: LUB

PostWysłany: 20:09 Wto 4 Wrz 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam mam takie pytanie użytkuje może ktoś siewnik sulky gc tramlines z 89r mam problem z ustawieniem wysiewu (próba kręcona) ile obrotów korbą na 1h .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
*SSaPeRR*



Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 117
Skąd: Lelkowo

PostWysłany: 06:59 Czw 23 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na próbę kręconą jest taki ogólny schemat.
Trzeba zmierzyć obwód koła w siewniku.
Później 100m2(1ar) dzielisz przez szerokość siewnika.
Wynik dzielisz przez obwód koła(fachowo do obwodu koła powinno doliczyć się 5% poślizgu) i to co będzie teraz wynikiem to ilość obrotów koła potrzebna do zasiania 1 ara.
Ustawiasz na jakieś przełożenie siewnik, plandeka pod redlice i kręcisz kołem.
Ważysz zboże z plandeki i mnożysz x100 i już wiesz ile na danym przełożeniu wysieje na 1ha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1543
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 22:03 Sro 22 Sie 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Na tym http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=24819
forum jest podana tabela z danymi ile koło wykonuje obrotów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 34, 35, 36  Następny
Strona 2 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach