Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 04:44 Sob 11 Lip 2020


Wszystko o Siewnikach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1211
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 21:15 Sro 22 Sie 2012    Temat postu: Re: hassia du 300 Odpowiedz z cytatem

tomek290384 napisał:
próba krecona ile razy krecic korba na jedna próbe

to zależy w jakim siewniku i jakie masz koła i opony
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
tomek290384



Dołączył: 22 Sie 2012
Posty: 1

PostWysłany: 13:14 Sro 22 Sie 2012    Temat postu: hassia du 300 Odpowiedz z cytatem

próba krecona ile razy krecic korba na jedna próbe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grzesiek260885



Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 18

PostWysłany: 10:38 Czw 19 Lip 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie pomocy!!
posiadam siewnik amazone d7 srandard czy morzliwy jest nim wysiew rzepaku jeśli tak to prosze o jakąs instrukcję jak to uruchomic
z góry dziękuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pota78



Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 4

PostWysłany: 13:41 Czw 9 Lut 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Mam pytanie bo nigdzie nie umię odszukać odpowiedzi a mianowicie
Jakie są różnice między Amazone d8 super a special
Z gory dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lukas78



Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 23

PostWysłany: 19:29 Sob 28 Sty 2012    Temat postu: hassia DKL 300 Odpowiedz z cytatem

Potrzebuję danych, tabele wysiewu, instrukcję obsługi siewnika Hassia DKL 300 najlepiej po polsku?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malkolm2



Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 1211
Skąd: leżajsk- biłgoraj

PostWysłany: 17:23 Sro 18 Sty 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam d7 specjal (prawie d8 ) i chyba wolę go niż nowego famarola,
famarolem siałem bo pożyczałem od sąsiada na rzepak, na te kilka ha nie chciało mi się przestawiać
jak byś kupował amazonkę to weź sobie z automatycznym przestawianiem znaczników
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
lukas78



Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 23

PostWysłany: 11:00 Sro 18 Sty 2012    Temat postu: Który siewnik lepszy? Odpowiedz z cytatem

Który siewnik lepszy Amazone D8 czy nowy Famarol?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1543
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 12:14 Pią 6 Sty 2012    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Możesz te materiały sprawdzić http://chomikuj.pl/pilot391/KATALOGI+MASZYN+ROLNICZYCH+TEILE+KATALOG/SIEWNIKI+S*c3*84MASCHINE/HASSIA/HASSIA+dk-dkl-250600,455519702.pdf poszukaj w siewnikach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lukas78



Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 23

PostWysłany: 11:10 Pią 6 Sty 2012    Temat postu: hassia Odpowiedz z cytatem

Czy się różni Hassia DK od DKL?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1543
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 07:48 Sob 1 Paź 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podaję z wymiarami https://picasaweb.google.com/lh/photo/6mIXMKMjRKdmF9Ux4MXaJA?feat=directlink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2696
Skąd: wlkp

PostWysłany: 09:49 Pią 30 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na drugim zębie dotykają a sieje na trzecim. wzornik jest taki jak podał tekmie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1982
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 08:03 Pią 30 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie nie może tak być. Raz że się poprzecierają a dwa to że nie pobiera dobrej ilości ziarna. kółka ma popychać (wygarniać) ziarno z denka!

"Tekmie" możesz go jakoś zwymiarować ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1809
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 07:59 Pią 30 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jak miałem Poznaniaka to terz ustawiałem że koło tarło sie o denko i finał był taki że poprzecierały mi sie wszystkie denka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1543
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 07:20 Pią 30 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Wzornik jaki posiadam wygląda tak https://picasaweb.google.com/lh/photo/tYxgzTNLw71z6EVPbU6rXw?feat=directlink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1982
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 22:11 Czw 29 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok wiem jak regulować nie wiem tylko czy aby na pewno musi dotykać? U mnie jak dotyka to słabo wyciąga mam tak ze 3mm luzu teraz i idzie w miarę równo ale chcę zrobić tak jak ma być. a wiadomo że jak za duża szczelina to nie pobiera Ja właśnie chcę tak ustawić aby mieć dobrą szczelinę na drugim ząbku dźwigni bo teraz mam chyba na 4 a na drugi to ciężko dać bo bardzo ciasno się robi. Zrób mi jak możesz zdjęcie tego przyrządu pomiarowego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2696
Skąd: wlkp

PostWysłany: 22:03 Czw 29 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

denka ustawiasz śrubkami od przodu siewnika. postaram się zrobić zdjęcie możesz ustawić dźwignie den na 2 ząb i regulować aby każde denko dotknęło kółka wysiewającego (najlepiej we dwie osoby )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1982
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 21:44 Czw 29 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi o to że mam wszystko rozregulowane bo siewnik po remoncie i każde sieje inaczej widzę bo podłożyłem rynienki podczas próby i lipa niektóre wcale nie sieją, Możesz zrobić zdjęcie jak to wygląda? 'może wiesz jak to ustawić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
damian9871
Moderator


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2696
Skąd: wlkp

PostWysłany: 20:36 Czw 29 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gdzieś leży który wymiar potrzebujesz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luki21



Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1982
Skąd: pow. złotoryjski

PostWysłany: 20:27 Czw 29 Wrz 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy posiada ktoś fabryczny szczelinomierz do siewnika Poznaniak ten którym się mierzy szczeliną pomiędzy kółkami wysiewającymi a denkiem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1809
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 08:03 Sro 24 Sie 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ile obrotów robi koło na ha w siewniku polonez ?? Z góry dziękuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
SZAKAL



Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 115
Skąd: podlasie

PostWysłany: 09:16 Nie 17 Lip 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie i Panowie
potrzebuje opinii na temat siewnika Pottinger Vitasem 300. Głownie chodzi mi o informacje od użytkowników takich maszyn. Jak się on sprawuje w akcji, jak z jakością siewu oraz dokładnością?? Very Happy Czy jest do czego się przyczepić w nim, na coś się narzeka?? no i czy warto kupić taki siewnik?? Smile

z góry dzięki Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1543
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 07:29 Wto 28 Cze 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też tak uważam.Bo to że komuś wyszło dobrze na danym ustawieniu wcale nie oznacza że u nas wyjdzie tak samo.Wystarczy różnica w ciśnieniu powietrza w kole czy też koło oblepi się ziemią a i od prędkości jazdy(poślizg koła) też mogą powstawać różnice.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2032
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 06:45 Wto 28 Cze 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale nie na takiej wadze do ziemniiaków gdzie jest +-1kg. Kup sobie wage elektroniczą z dokładnościa do 1g, takie wagi już można kupić za 30zł. I jak chcesz mieć pewnośc to nie kręcisz kołem 16,5razy tylko 160 razy i wtedy to co wyjdzie mnożysz razy 10 i masz dokładną próbe. Albo zakładasz korytka w miejsce lejków, jedziesz na pole, przejeżdzasz 33,3m i to co wyjdzie razy 100.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
men2face



Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 831

PostWysłany: 22:13 Pon 27 Cze 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

normalnie.na wadze
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sławek2209



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 797
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 21:25 Pon 27 Cze 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w zbozu jest latwiej wyliczyc na probie kreconej.w rzepaku przy drogich nasionach lepiej sie nie pomylic.jak mam zwazyc tak mala ilosc rzepaku z proby kreconej?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 34, 35, 36  Następny
Strona 3 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach