Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 05:53 Sob 11 Lip 2020


Wszystko o Siewnikach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysiek!



Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 59
Skąd: www.agrofoto.pl

PostWysłany: 21:22 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do biernego agrgatu to sie nie martw mój znajomy przez 8 lat ciagał agregat 4,2 u 1012 i dobrze sobie radził. Póżźniej kupił 1224 i 3m uprawowo siewny z rolmaszu. W Twoim wypatku na 80% wybrał bym własnie takie rozwiazanie.
co do uprawowo siewnego to musisz miec dobrze dociazony przód bo na własne oczy widziałem ze jego 1224 (standarsdowe obciazniki + rama od pługa do śniegu jakies dodakowe 100kg) traci czasem kontakt z ziemia przy pełnym i nie podniesionym siewniku na nawrotach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yacenty



Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 274
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 18:26 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurde teraz jestem glupi Sad wiekszosc ludzi jednak mowi ze moj ciagnik nie da rady z czynnym agregatem 3m, a o innym nie ma mowy bo musze juz miec sciezki to jest wiecej jak pewne, a co do kombi 4,2m i 100km to juz widzialem i szedl spokojnie, a tu kilka osob tez ma podobnie i mowia ze spokojnie idze

wiec to chyba nie bedzie zle rozwiazanie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4023
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 18:18 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym odradzał ten 4,2 m. Do tego to 120 koni musi być bo za jednym przejazdem nie zrobi jak trzeba. Ja jak miałem takiego to 914 jeździła 2x albo najpierw było bronowane, jak założyłem go co ZT 323a to po jednym przejaździe można było siać. Bierne agregaty potrzebują dużej prędkości. Teraz ciagam honekerem 3 m cyklotirera z siewnikiem i na II klasie ziemi sobie radzi bez problemu. Przy czynnych agregatach możesz zawsze dać niższy bieg i wtedy sobie poradzi i w dodatku lepiej zrobi. Kolega męczy podobnym zestawem 914. Moim zdaniem spokojnie możesz kupić cyklotirera + siewnik i za jednym przejazdem na skibę masz zasiane. Równiótko uprawione żadnych kolein. Tylko jak bedziesz kupował z hydropakiem to kup taki co wysoko dźwiga siewnik bo możesz go podnieś bliżej ciągnika a wtedy łatwiej będzie się poruszać takim zestawem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
yacenty



Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 274
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 18:11 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wykluczone ze taki tez bedzie - kombi juz znam robi dosc dobra robote, a 40% wiecej szerokosci to powinno byc akurat, chyba ze sie trafi jakas promocja na cos innego albo jakas ciekawa uzywka, tylko kto sprzedaje "nowy" uzywany agregat?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
DOMINATOR



Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 631
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 16:05 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do Ciebie najlepiej pasuje Kombi 4,2m.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yacenty



Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 274
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 15:25 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przez co polonez wymaga juz 60km a nie 45 jak poznaniak Smile co do wyposazenia to jest dokladnie jak mowisz, ale waga wieksza plus skrzynia duzo wieksza i trza mocniejszy ciagnik bo 3p bedzie cienko pierdzial przy takim siewniku


co do mojego wyboru to 2.5m srednio mi sie usmiecha na 15 metrowe sciezki, mysle ze caly temat skonczy sie tym ze kupie teraz amazona d8, na jesieni zobacze jak bedzie z kasa ale na 90% sprzedam kombi 3m i kupie jakis agregat 4.5m lub cos kolo tego - to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie - szybko uprawione i pod zborze i pod buraki i porzadny siewnik, a ciagniki beda wykorzystane idealnie, bez zbytniego eksploatowania

dzieki za rady i wskazowki Smile
pozdrawiam
YacentY
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 14:59 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moj kuzyn ma poloneza 3m od roku talerzowego, uywa go razem z aresem talerzowym jako agregat uprawowo siewny i nie narzeka Smile

Ciaga ten zestawik 11441

Polonez to jest praktycznie to samo co poznaniak w pelnej opcji i troche droszy, i chyba skrzynie ma wieksza jak dobrze pamietam[/list][/list]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
oli007



Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 449

PostWysłany: 11:41 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yacenty napisał:
ja sie ciagle wacham bo za 6tys wiecej moge miec agregat czynny z hydropackiem, a na moje 25ha zboza i 5burakow moglby byc dobrym rozwiazaniem o ile ciagnik da mu rade Sad
Yacenty u mnie w pobliskim gospodarstwie mają 1014(o ta sama moc co twojego zetora) i oni ciągają takie agregat z broną aktywną Amazona i z Siewnikiem Amazone D7 super tylko że bodajże 2,7 metra. Jak rozmawiałem z Gościem który tym jeździ to według niego jest to zestaw w sam raz dla tej maszyny i powiedział jeszcze że jak jest ostra glina albo cieżka ziemia to ma troche za ciężko na womie i to zmula ciągnik. Ale ogólnie jest okej i dobrze mu sie tym pracuje, powiedział że na 3 metry ten ciągnik jest stanowczo za słaby. Bierny 3m da rade spokojnie jak do dobrze dociążysz!! Pozdrawiam mam nadzieje że ci pomogłem:) Teraz masz przynajmniej pojęcie jak zachowuje sie taki ciągnik z czymś takim:)
[/url]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zonk



Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 103
Skąd: kujawsko-pomorskie

PostWysłany: 11:10 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co myślicie o polonezie z rolmaszu z redlicami talerzowymi bo zamierzam takiego kupic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DOMINATOR



Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 631
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 10:03 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co powiesz na 2,5m aktywny agregat uprawo-siewny do Twojego ciągnika?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yacenty



Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 274
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 09:29 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja sie ciagle wacham bo za 6tys wiecej moge miec agregat czynny z hydropackiem, a na moje 25ha zboza i 5burakow moglby byc dobrym rozwiazaniem o ile ciagnik da mu rade Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
DOMINATOR



Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 631
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 09:15 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie agregat uprawo-siewny raczej nie zdałby egzaminu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yacenty



Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 274
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 06:43 Sob 29 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

boje sie ze moze byc roznie, jest taki koles niedaleko ma zestaw kvernelanda i mowi ze jego 16245 to wcale nie jest za duzo do takiego zestawu - ze potrzeba mu jakies 140km
z tego co widzialem to do 100km ciagnikow polecaja zestawy ale bierne,
nie wiem moze zaryzykuje a najwyzej pozniej sprzedam agregat, musze jeszcze pomyslec
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4023
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 23:16 Pią 28 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z 3 metrowym to sobie poradzi najwyżej bedziesz musiał mu przód dociążyć bo moze niekiedy tracić kontakt z ziemią Very Happy .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
yacenty



Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 274
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 22:11 Pią 28 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak czytam forum i nie widze innego tematu wiec zapytam tu
jaki ciagnik jest potrzebny do zestawu uprawowo siewnego z brona aktywna i siewnikiem amazone d8?
moj zetor 10245 (moc 98-100km) da mu rade czy lepiej jednak szukac czegos biernego?

pozdrawiam
YacentY
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
jozekrej



Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 114
Skąd: łańcuta

PostWysłany: 16:03 Wto 11 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

za 13 tyś to można kupić d8 nowszą wersie do 10tyś 2,5 m kupić można d7 znaczniki chydrauliczne itp i mam pytanie czy ktoś przerobił mf 235 aby można było kożystac jednocześnie z podnośnika i np. przeżuczć znaczniki bo fabryczny rozdzielacz pozwala albo kiprowąc albo używać podnośnik
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 21:22 Sob 1 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wh mnie Amazone jest dużolepszy niż poznaniak ale dużo więcej kosztuje jeśli mówimy o nowym D7 nawet może być ale brak mi hydraulicznych znaczników ale takich jak ma poznaniak pozatym przydał by siepodest załadunkowy - wsumie można zrobić, czasami mają pozdzierane oponki albo takie jakie ze zwykjłym bieżnikiem trzeba by założyć profil rolniczy - można założyć koszt amazone D7 około 13tys + modernizacje = nowy poznaniak - amazone lepsza jakość(ale zależy jaki kupisz) wybór należy do Ciebie, ale fakt że budowa jest prawie identyczna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
jozekrej



Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 114
Skąd: łańcuta

PostWysłany: 18:12 Sob 1 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a w czym poznaniak jest lepszy od Amazone amazone w agromie porównywałem siewnik poznaniak i wychodzi mi ze są bardzo podobne do amazone niewiem możę robią na licencji
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 21:31 Czw 30 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja miałem kupować i porównywałem/ort wg mnie lepszy poznaniak zobacz tylko że poznaniaka nie porównujesz/ort z so25 tylko z tym o klase wyżej pozatym mi bardziej pasi poznaniak wykonanie rozwiązania popatrz sam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
pawelek32



Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 355
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 21:16 Czw 30 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

będę kupował siewnik 3m razem z agregacikiem. we wniosku mam wpisanego famarola.
na dzień dzisiajszy mam poznaniaka 2,7m ze skrzynią Embarassed 150kg.
czy to pradwa, że poznaniaki są lepsze?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
jozekrej



Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 114
Skąd: łańcuta

PostWysłany: 20:35 Czw 30 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

próbę robiłem na jęczmieniu jarym i sprawdzałem rozmiar kół i robiłem wszystko zgodnie z opisem w tabelach dla jęczmienia a może to wina ziarna jest dość grube i może mniej leci niż powinno bo rok temu poznaniakiem też miałem problemy bo zamało wysiał na ha
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
oli007



Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 449

PostWysłany: 21:09 Sro 29 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jozekrej napisał:
mam pytanie czy korzystacie/ort z tabel wysiewu załączonych do siewnika i na ile są one zgodne z próbą kręconą bo mi przy amazone d7 ni cholery nie zgadza sie z tabelą a może mam nie te tabele

No ja korzystam/ort własnie w D7 i wszystko zgadza sie jak w komputerze:) Sprawdź czy twoja waga dobrze waży. A dopasowałeś rozmiar kół siewnika?? Bo tam ich jest kilka radzajów i musisz wybrać swój rozmiar... Inaczej może ci sie nie zgadzać. Pozatym zależy też od grubości ziarna bo jak jest drobniejsze to poleci więcej.. Zresztą nawet w tych tabelkach jest dla poszczególnych zbóż.. Np osobno dla pszenicy i jęczmienia są inne tabelki. W każdym bądź razie mi sie w miare wpasowało tam najwyżej o pare ząbków na skali trzeba przerzucić/ort dopasowując do mieszanki czy czegoś. A próba kręcona z wysiewem jest z dokładnością do 2-5kg:) Ile se wylicysz tyle wysiejesz:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
center



Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1707

PostWysłany: 17:34 Sro 29 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak siewnik to Amazone albo Rolmasz!! dziś przywieźli kombiaka jestem bardzo szczęśliwy maszyna super!! Ta firma jest the best!! ( wiadomo że są lepsze ale na nasze polskie warunki) hehe Amazone też są super ale patrz na hydrauliczne znaczniki przydają się !!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
tdk



Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 331
Skąd: from the 1000 lakes

PostWysłany: 16:30 Sro 29 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Albo prędkość jest niedostosowana Idea
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jozekrej



Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 114
Skąd: łańcuta

PostWysłany: 16:29 Sro 29 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie czy korzystacie/ort z tabel wysiewu załączonych do siewnika i na ile są one zgodne z próbą kręconą bo mi przy amazone d7 ni cholery nie zgadza sie z tabelą a może mam nie te tabele
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 34, 35, 36  Następny
Strona 35 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach