Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kissmy...
|
Wysłany: 20:22 Wto 5 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
u mnie w okolicy strasznie dużo nasiali rzepaku pasowo w ścierniska (głównie mzuri) i strasznie na niego narzekali (ze względu na mizerne zachowanie głębokości wysiewy przy suchej glebie), ale śmiem przypuszczać, że dzięki mrozom nie będzie to ich ostatnia przygoda z tą technologią uprawy rzepaku |
|
Powrót do góry |
|
 |
szu
|
Wysłany: 19:53 Wto 5 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
anton napisał: | Grześ napisał: | Ja zauważyłem że kiedyś w takiej fazie i o tym czasie starczyło dać 100 na każdy liść tebu i fajnie działało. Od jakiegoś czasu 0,75l/ha słabo działała a teraz to jeszcze ccc trzeba by dodać. Coś mi się zdaje że walą nas na tych środkach. No mój w tym roku bezorkowo słabo się zapowiadał z jesieni ale teraz powiedziałbym książkowa obsada i pokrój. Zobaczymy ile z tego zostanie po zimie. Jak się sprawdzi to kupuję vaderstada do siewu na przyszły rok. |
jaki model vaderstada? |
nasz przyjaciel to potentat który juz nie jedna maszyne miał szybciej niz niemcy
ale panie Antoni P napisz pan co pan zaobserwował z siewnika np vaderstada ,amazona , a moze i agro masza . w uprawie rzepaku
Sam pan widzi jedni widzą kolosalne róznice inni wogóle
a tak swoja drogą ile rzepak bez okrywy lub z 1 cm wytrzymuje -20?
Ja mogę tylko tyle od siebie napisać ze jak rzepak moj super wygladał jesienia to wiosna miał problem z ruszeniem
taki jak mam sredni na jesieni to wiosna nie ma problemu ale zawsze staram sie tak pedzić bym nie miał przebarwień cyjanowanego koloru
Ja mogę tylko tyle o siewnikach powiedzieć ze mi Amazon sie zawsze podobał prosta mocna konstrukcja
a co do Poznaników na które moj znajomy ma alergie od 30 lat i twiedził ze poniezej 5 kg sie nie wykreci bo nie równo sieje poniżej
To miedzy bajki jego twiedzenie mozna wsadzić  |
|
Powrót do góry |
|
 |
lanz buldog
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 20:35 Sro 9 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
No pod mój rzepak poszła 2x talerzówka i cyklotirer+poznaniak. Uratowały go szczątkowe deszcze. Rósł ciągle na rezerwie. Inne rzepaki w okolicy po pługu znacznie ładniejsze ale mało kto je hamował i mocno wybujały. U mnie był tylko problem z samosiewami zbóż za kombajnem. Przydałby się rozrzutnik plew. Marzy mi się vaderstad rapid z wysiewem nawozu tylko cena kosmos nawet za używkę którą używasz może tydzień w roku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lanz buldog
|
Wysłany: 15:11 Sro 9 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Obok mnie jest ok 200 ha rzepaku zasiane uslugowo markowym sprzętem .
Jest duzo slabszy od mojej plantacji zasianej Poznaniakeim zagregatowanym z Agro-maszem , wartym 1/10 ceny tych super markowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
S-Piotr

|
Wysłany: 11:50 Sro 9 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
To fakt rzepaki siane markowymi agregatami na ten rok wyglądają książkowo,a siane tradycyjnymi siewnikami poszły pod pług,lub obsadę mają szczątkową.
Ale jak to w rolnictwie rok do roku nie równy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
anton
|
Wysłany: 17:27 Wto 8 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Grześ napisał: | Ja zauważyłem że kiedyś w takiej fazie i o tym czasie starczyło dać 100 na każdy liść tebu i fajnie działało. Od jakiegoś czasu 0,75l/ha słabo działała a teraz to jeszcze ccc trzeba by dodać. Coś mi się zdaje że walą nas na tych środkach. No mój w tym roku bezorkowo słabo się zapowiadał z jesieni ale teraz powiedziałbym książkowa obsada i pokrój. Zobaczymy ile z tego zostanie po zimie. Jak się sprawdzi to kupuję vaderstada do siewu na przyszły rok. |
jaki model vaderstada? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 11:30 Wto 8 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Ja zauważyłem że kiedyś w takiej fazie i o tym czasie starczyło dać 100 na każdy liść tebu i fajnie działało. Od jakiegoś czasu 0,75l/ha słabo działała a teraz to jeszcze ccc trzeba by dodać. Coś mi się zdaje że walą nas na tych środkach. No mój w tym roku bezorkowo słabo się zapowiadał z jesieni ale teraz powiedziałbym książkowa obsada i pokrój. Zobaczymy ile z tego zostanie po zimie. Jak się sprawdzi to kupuję vaderstada do siewu na przyszły rok. |
|
Powrót do góry |
|
 |
S-Piotr

|
Wysłany: 20:30 Sob 28 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Dokładnie 6-tego października. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 19:22 Czw 26 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
To jechałeś tak na początku października? |
|
Powrót do góry |
|
 |
S-Piotr

|
Wysłany: 17:30 Nie 22 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
4-ry liście to przeważnie wielkość "łychy". wyczytałem że zabieg skracania w takim stadium rozwoju rzepaku działa najlepiej. No i działa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 12:59 Nie 22 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Jaką miałeś wtedy wielkość liści? Łycha od zupy czy większe? |
|
Powrót do góry |
|
 |
S-Piotr

|
Wysłany: 15:09 Czw 19 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Grześ napisał: | ile dajesz? |
Dałem 1l CCC + 0,5 l tebukonazolu + bor i inne potrzebne "witaminy".
Efekt naprawdę jest widoczny. (oprysk na 4 liście). |
|
Powrót do góry |
|
 |
sanczo110470
|
Wysłany: 12:55 Czw 19 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Panowie --- a pryskając wiosną galerą na dwuliścienne , co mogę zmieszać z galerą na jednoliścienne --bo mam problem z wyczyńcem ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 20:53 Sro 18 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
ile dajesz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ticzal
|
Wysłany: 08:11 Sro 18 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
U mnie sprawdza się tebukonazol razem antywylegacz a z niczym innym nie chcę eksperymentować |
|
Powrót do góry |
|
 |
lanz buldog
|
Wysłany: 22:20 Nie 15 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
center napisał: | Ubezpieczacie rzepaki jakie stawki u was gdzie najlepiej ? Myślicie że warto jeszcze z azotem śmignąć ? |
pzu - pakiet jesienny rzepak 3,5 t cena 1400 zł =101 zł ha
obniżenie franszyzy do 8% i wykupienie udziału własnego 15 zł z ha |
|
Powrót do góry |
|
 |
sławek2209
|
Wysłany: 17:15 Nie 15 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Z azotem to raczej już nie .Jedynie dolistnie npk z mikro ma sens |
|
Powrót do góry |
|
 |
center
|
Wysłany: 16:18 Nie 15 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Ubezpieczacie rzepaki jakie stawki u was gdzie najlepiej ? Myślicie że warto jeszcze z azotem śmignąć ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
dawidlubelskie
|
Wysłany: 20:03 Pią 6 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Ja talerzówkę Pruszcz ę. I zlikwiduje rzepaczek zero chemii wiec orac nie musze...na wiosne cos posieje mysle o jarej pszenicy i wsiewke koniczyne do tego....u nas w tym roku koniczyna rewelacja plony po 600 kg cena bajka....kosztów żadnych.....jest jeden problem wszyscy jak na tą uprawe sie rzucą to cena w dół😳oby nie..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
szu
|
Wysłany: 20:58 Czw 5 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
dawidlubelskie napisał: | U nas likwidują ludziska masowo rzepaki nie rokują nadzieji sam. Likwiduje 2 ha pójdzie pod pług , chemirol po 1600. Płaci towaru szukają....😳 |
zrób zdjecia i wrzuć na forum Lans ,,cwaniakuje'' bo u nas rzepaki dośc ładnie sie rozwinęły w październiku a nawet w połowie września był jakiś deszcz to sie brały |
|
Powrót do góry |
|
 |
lanz buldog
|
Wysłany: 19:41 Czw 5 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Orzesz żeby zaorać na zimę , czy masz zamiar siać jeszcze pszenicę ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
dawidlubelskie
|
Wysłany: 22:28 Sro 4 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
U nas likwidują ludziska masowo rzepaki nie rokują nadzieji sam. Likwiduje 2 ha pójdzie pod pług , chemirol po 1600. Płaci towaru szukają....😳 |
|
Powrót do góry |
|
 |
szu
|
Wysłany: 19:56 Wto 3 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
lanz nie denerwuj sie mnie tez szlag trafia z tym co sie dzieje
miałem fuksa z zbożem ale rzepak mogłem drożnej sprzedać
kobietę młodszą sobie zorganizuj albo ja Ci dam swoja na zime
170 x 5 to 850 a nie 670 ale to szczegół
Pilot 10 EC kosztuje kolo 600 wiec tez sa generetyki
teraz nie bo przymrozki ale jak masz zboże juz w 1 lisciu to oprysaj na chwasty i gelnu dodaj a jak masz uczulenie na glen to daj galepra 0.2 l do 4 lisci rzepaku starczy
i nie rezygnuj z wspołpracy z Ukrainkami maja dobre środki ale wybieraj takiego co jest sprawdzony a nie co sprzedaje podróbki
a kiedy w Polsce bedzie normalnie tego nikt nie wie
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lanz buldog
|
Wysłany: 06:40 Wto 3 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Im bardziej skoncentrowany preparat , tym mniejsze pole manewru i możiwośc podbijania ceny , są też oczywiste oszędnosci np na magazynowaniu ,transporcie ,itd , itp. stąd różnice cenowe sa i być muszą
Stąd http://www.sklep.rudnik.agro.pl/pl_PL/p/Targa-10-EC-1L/2659 , musi być nieco tańsza niż dwa litry targi super , kosztujące ok 170 zł
Czy uważasz że pierścionek wykonany ze zlota proby 333 , byłby trzykrotnie tańszy od tego wykonanego z czystego kruszcu ?
I na koniec , skoro Targa 10 , jest fizycznie tańsza od Targi05 , to na jakiej podstawie mamy tu demonizować jej moc i czemu nie skorzystać z okazji kupując identyczną ilosc substancji aktywnej za dużo mniejsze pieniądze od mniej pazernego sprzedawcy ?
Dlatego zamiast Horizona wybieram Tebu , zamiast Starane -Gallaper , zamiast Granstaru -helm itd itp.
A Ty rob jak chcesz , sprzedalaeś , jak piszesz ,po zniwach zboze w zajebiscie dobrej cenie-masz za co , tylko pamiętaj , w dawce o,35 l/ha owszem idealnie zwalcza samosiewy zboża , ale tam gdzie rzepak siany był po np. grochu . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|