Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
robern
|
Wysłany: 15:12 Nie 12 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Nikt się nie straszy ciupą tylko jeśli już zaczynasz kombinować (czego osobiście nie polecam) to rób to z głową, zebyś był przekunący dla kontrolerów. Wszak rolnictwo jest fabryką pod chmurką i plan nie musi być wykonany w 100%, a naet i więcej.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
soltysjacek
|
Wysłany: 19:22 Sob 11 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ansu napisał: | Mam takie pole 1ha na stoku północnym o pH poniżej 6 i mozaika glina, bielice co by tam można na wiosnę posiać przez ostatnie 10 lat była pszenica ozima |
Trudno coś doradzić to zależy od wielu czynników - ph pon.6(ile poniżej?); profil gospodarstwa (czy masz hodowle?).
Ja przy moim profilu starałbym się dać ziemi odpocząć, zaryzykowałbym mieszankę owsa z wsiewką peluszki. Ale mówię zależy to od twoich warunków - stok północny - jak wielki?
Decyzja należy do ciebie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ansu

|
Wysłany: 19:00 Sob 11 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Mam takie pole 1ha na stoku północnym o pH poniżej 6 i mozaika glina, bielice co by tam można na wiosnę posiać przez ostatnie 10 lat była pszenica ozima |
|
Powrót do góry |
|
 |
soltysjacek
|
Wysłany: 18:42 Sob 11 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
bogumil napisał: | jaka odmiane wybra łes pszenzyta i na jakiej klasie gleby siłes ? |
Witam!
Posiałem pszenżyto jare - WANAD , na glebie klasy IVa i IVb. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogumil

|
Wysłany: 12:33 Sob 11 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
jaka odmiane wybra łes pszenzyta i na jakiej klasie gleby siłes ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Miki z Rawicza
|
Wysłany: 21:40 Pią 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ja sieje tylko zboże zimowe |
|
Powrót do góry |
|
 |
soltysjacek
|
Wysłany: 21:31 Pią 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Posiej pszenżyto jare , a nie pożałujesz. Ja w tym roku tak zrobiłem i w żniwa byłem mile zaskoczony plonem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ansu

|
Wysłany: 19:43 Pią 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Mam zasianą gorczycę po orce 25cm na poplon k01b 20kg 15 września a na wiosnę będzie agregat uprawowy i siew facelja i buraki cukrowe i jeszcze nie wiem co (plan planem) pszenica jara może coś innego macie jakieś propozycje na ziemi 3b ?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogumil

|
Wysłany: 18:59 Pią 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
bez nerw panowie temat rozwazamy teoretycznie, a wy zastanawiacie sie nad wałówką do ciupy he he . ja zglosiłem sie do programu w tym roku to zasieje gorczyce w przyszłym. ,pod ziemnieki i czesciowo pod jeczmien ,ale kombinuje zeby wiosna nie orac i wychodzi mi ze przydałby sie siewnik z redlicami talerzowymi |
|
Powrót do góry |
|
 |
zorak
|
Wysłany: 14:22 Pią 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Ja na poplon sieje żyto i nie kąbinuje z zostawianiem go tylko wiosną przyoruje. Jasne że można kąbinować i zostawić - rok może dwa się uda ale może za 3 się wpadnie i nie dość że udeży to w kieszeń to jeszcze ile wstydu się człowiek naje i nie wiem czy ten wstyd nie będzie gorszą karą. Ja sieje 2 rok i najpierw podorywka - brony - siewnik. Może na przyszły rok kupie kosa z siewnikiem poplonów to troszkę koszta się obniżą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
robern
|
Wysłany: 10:34 Pią 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
To zależy od wielkości sprawy - w sprawie zwrotu ONW - raczej nie słyszałem o sprawach sądowych, ale przeciw tzw. kolekcjonerom (kupujących ziemię, żeby pobierać dopłaty) kilka spraw Agencja wytoczyła!!
Natomiast odnośnie siania razem z saletrą - w sąsiedniej gminie rolnik miał kontrolę, i pochwalił się jak sprytnie wysiał (razem z saletrą) i dostał ostrzeżenie (ale chyba nie dostanie sankcji finansowych).  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stanisław11
|
Wysłany: 22:12 Czw 9 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
robern napisał: | Możesz wysiać razem z nawozami (np. saletrą) tylko musisz ją potem pozbierać  |
Hm...saletra sama się rozłoży i jak wiesz, w pewnych dawkach jest niewykrywalna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stanisław11
|
Wysłany: 22:11 Czw 9 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
robern napisał: | nie pączkach tylko paczkach z nikotyną ...
Jeśli Agencja udowodni Ci, że nie spełniłeś wymagań związanych z realizacją zobowiązań programu (dopłat) które pobrałeś - wystawia wezwanie do ich zwrotu a ponadto zawiadamia prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa związanego z nadużyciem finansów publicznych  |
Rozbawiles mnie tymi ...pączkami-paczkami. Wiadomo głodnemu pączki na myśli
A tak powaznie, Czy ARiMR za kazdym razem, kiedy wzywa do zwrotu pieniedzy wysyła zawiadomienie do prokuratury? Nie mówie o zwrocie ONW.
Ja dopłaty pobiorę, bo jak na razie ich nie widze na swoim kącie, ale żyta vel pszenżyta nie sialem. Mam spokojną glowę, bo ja zawsze zgodnie z prawem postepuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stanisław11
|
Wysłany: 22:05 Czw 9 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
bogumil napisał: | tego nie słyszałem -nie wolno nawozic poplonów w programie rolno srodowiskowym ???  |
No to masz te poplony płatne, czy nie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogumil

|
Wysłany: 19:20 Czw 9 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
sa na to sposoby lasery ,komputery itd. ,ale sprawa jest bardzo kosztowna i robi sie to tylko w hodowli genetycznej dla materiałów bazowych |
|
Powrót do góry |
|
 |
leon
|
Wysłany: 18:20 Czw 9 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
czy mial ktos kontrol zwiazana z poplonami?
czy kontrol ta chodzi tylko po polu i tylko sprawdza czy jest cos zasiane czy pobiera probki z nasion, ziaren, itp?
a co chodzi do tego pszenzyta to zastanawiam sie czy ktos tu z Was obecnych pozna jak mu pokaze 2 probki jedno z ozimym a drugie z jarym?
to tak jak z pszenica w probkach ziarna niewiem czy ktos rozpozna jara od ozimej... Na polu to rzutem oka widac(w zniwa) czy jest to jara czy ozima... a inaczej jak sprawdzic?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogumil

|
Wysłany: 08:57 Czw 9 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
tego nie słyszałem -nie wolno nawozic poplonów w programie rolno srodowiskowym ???  |
|
Powrót do góry |
|
 |
robern
|
Wysłany: 08:24 Czw 9 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Możesz wysiać razem z nawozami (np. saletrą) tylko musisz ją potem pozbierać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
JarekSz
|
Wysłany: 08:17 Czw 9 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Marion
ale co tak wysiewasz? Ja mam zamiar groch, facelie. Ale boję się o to aby mi samosiewy nie zagłuszyły. |
|
Powrót do góry |
|
 |
soltysjacek
|
Wysłany: 21:44 Sro 8 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Witam.
Czasami jest dobrze poczytać posty na forach. Ba jak widzę nie tylko rolnicy tu zaglądają, ale chyba też pracownicy agencji . A każda rada jest dobra.
A tak apropo ktoś pisał że wysiewa poplony mieszając z nawozem, a zgodnie z programem RŚ nie wolno stosować nawoazów mineralnych, organicznych i wapniowych z wyjątkiem obornika - w uzasadnionych przypadkach. :?
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
robern
|
Wysłany: 18:23 Sro 8 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
nie pączkach tylko paczkach z nikotyną ...
Jeśli Agencja udowodni Ci, że nie spełniłeś wymagań związanych z realizacją zobowiązań programu (dopłat) które pobrałeś - wystawia wezwanie do ich zwrotu a ponadto zawiadamia prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa związanego z nadużyciem finansów publicznych  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stanisław11
|
Wysłany: 11:30 Sro 8 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
robern napisał: | to było nawiązanie do słynnego hasła na paczkach...
ale poważnie: nadwyrężenie budżetu UE i RP w postaci wyłudzonych dotacji może podlegać dochodzeniu prokuratora.
Nie piszę tego aby straszyć ale poinformowaćv |
Jakie wyłudzenie? Czy mogłbys myśl swą rozwinąć?
Jakie haslo na pączkach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
robern
|
Wysłany: 08:51 Wto 7 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
to było nawiązanie do słynnego hasła na paczkach...
ale poważnie: nadwyrężenie budżetu UE i RP w postaci wyłudzonych dotacji może podlegać dochodzeniu prokuratora.
Nie piszę tego aby straszyć ale poinformowaćv |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stanisław11
|
Wysłany: 21:30 Pon 6 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
robern napisał: | Order albo ciupa - wybór należy do ARiMR  |
Jaka "ciupa", za co?  |