Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mrok
|
Wysłany: 12:11 Pią 13 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
ale czy i tak do tego nie dojdzie . Coraz więcej jajka ze wschodu a u nas koszty rosną |
|
Powrót do góry |
|
 |
przeor
|
Wysłany: 11:45 Pią 13 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
Przy dzisiejszym nastawieniu DOBREJ ZMIANY.i narzucie biurokracji, wiem jedno. Nie miałbym szansy na start i myślę że większości z nas by tu nie było. Pracowalibyśmy za miskę ryżu u zachodniego inwestora. |
|
Powrót do góry |
|
 |
poranny kogut
|
Wysłany: 10:39 Pią 13 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
co tam z cenami jaj ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 09:08 Pią 13 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
jajeczny napisał: | Demiurg napisał: |
Formułując w taki sposób argumentacje idziesz drogą sofistów - przeciwników Sokratesa który był nauczycielem Platona który to znowu z Arystotelesem wspólnie....... |
O matko i córko... Nie uruchamiaj się. Świat jest naprawdę o wiele prostszy, więc po co go tak komplikować. Albo coś potrafimy robić albo nie. Ci twoi starożytni koledzy nie mieli pojęcia o tym co dzisiaj robimy, więc daj se spokój. Widzę, że bardzo uważałeś na lekcjach. Zapoznaj się bardziej z takimi sylwetkami ludzi nowożytnych jak: Soichiro Honda, Henry Ford, Harland Sanders czy Steven Spielberg. To są przykładowe postacie, na których się wzoruję w drodze do sukcesu. Mówiąc inaczej ludzie sukcesu, którzy niekoniecznie uważali na lekcjach  |
No i o to chodzi.
Ciekawe, czy Ci kapitaliści, ktorych wymieniłeś, mieliby szanse rozwoju swoich firm w modelu gospodarki socjalistycznej, do której wlaśnie dążymy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 08:29 Pią 13 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
Demiurg napisał: |
Formułując w taki sposób argumentacje idziesz drogą sofistów - przeciwników Sokratesa który był nauczycielem Platona który to znowu z Arystotelesem wspólnie....... |
O matko i córko... Nie uruchamiaj się. Świat jest naprawdę o wiele prostszy, więc po co go tak komplikować. Albo coś potrafimy robić albo nie. Ci twoi starożytni koledzy nie mieli pojęcia o tym co dzisiaj robimy, więc daj se spokój. Widzę, że bardzo uważałeś na lekcjach. Zapoznaj się bardziej z takimi sylwetkami ludzi nowożytnych jak: Soichiro Honda, Henry Ford, Harland Sanders czy Steven Spielberg. To są przykładowe postacie, na których się wzoruję w drodze do sukcesu. Mówiąc inaczej ludzie sukcesu, którzy niekoniecznie uważali na lekcjach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 15:27 Czw 12 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
jajeczny napisał: | Demiurg napisał: | przeor napisał: | https://www.youtube.com/watch?v=xEhyjX6x5XA |
No właśnie. I powiedziałto człowiek który nawet godziny nie przepracował w jakiejkolwiek firmie, nie mówiąc o prowadzeniu własnej działalności. To jest smutne. To tak, jakby diagnozę stanu zdrowia pacjenta wystawiał artysta malarz (niekoniecznie akwarelista). |
A niby w jakiej kwestii nie ma racji? Chcesz tu publicznie teraz powiedzieć, że wszyscy się nadają do prowadzenia działalności? Sam sobie zaprzeczasz twierdząc, że artysta malarz nie może diagnozy wystawiać? Ale dlaczego... ? Owszem może, tylko niekoniecznie musi być ona właściwa. Tak samo prowadzenie działalności nie dla każdego sprawia trudność. |
Formułując w taki sposób argumentacje idziesz drogą sofistów - przeciwników Sokratesa który był nauczycielem Platona który to znowu z Arystotelesem wspólnie stworzyli podwaliny myśli filozoficznej która to stworzyła cywilizację białego człowieka zwaną cywilizacją europejską lub jak kto woli cywilizacją zachodnioeuropejską. Idealnie więc chcąc lub nie chcąc wpisujesz się w dyskusję natemat rozumienia prawdy, etyki, estetyki, moralności, etc. (tak ekonomi pośrednio też)
A mówiąc prościej, to stosujesz przewrotną retorykę, która pomimo zachowania znamion logiki nie ma w sobie grama prawdy. Tą swoją krótką wypowiedzią obnażasz swój obłudny stosunek do prawdy. Mam pisać dalej i odnieśc się rzeczowowo i skrupulatnie to każdego z tych "argumentów" które podałeś czy damy sobie spokój ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 13:48 Czw 12 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
Demiurg napisał: | przeor napisał: | https://www.youtube.com/watch?v=xEhyjX6x5XA |
No właśnie. I powiedziałto człowiek który nawet godziny nie przepracował w jakiejkolwiek firmie, nie mówiąc o prowadzeniu własnej działalności. To jest smutne. To tak, jakby diagnozę stanu zdrowia pacjenta wystawiał artysta malarz (niekoniecznie akwarelista). |
A niby w jakiej kwestii nie ma racji? Chcesz tu publicznie teraz powiedzieć, że wszyscy się nadają do prowadzenia działalności? Sam sobie zaprzeczasz twierdząc, że artysta malarz nie może diagnozy wystawiać? Ale dlaczego... ? Owszem może, tylko niekoniecznie musi być ona właściwa. Tak samo prowadzenie działalności nie dla każdego sprawia trudność. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 13:25 Czw 12 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
Demiurg napisał: | przeor napisał: | https://www.youtube.com/watch?v=xEhyjX6x5XA |
On nawet w sklepie nie był |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 13:24 Czw 12 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
jajeczny napisał: | Demiurg napisał: | jest cenanienaceny napisał: | kartkowo napisał: | niestety, niedługo oberwiemy inflacją i będzie kolorowo. |
Racja, w takiej sytuacji politycznej to nie uniknione |
Fanem Zbigniewa S. nie jestem, jednak prawdę powiedział: "Platforma Was tak nie wyruchała jak wyrucha Was PIS"
Czemu naszym krajem od 74 lat rządzą, zdrajcy, dyletanci, karierowicze i tchórze, a ostatnie 25 lat jak nie idioci to cwaniaczki.
Jajkuje nie chce mi się Ci cisnąć weź pod uwagę, że w ciągu 20 lat podaż towaru wzrosła o kilkaset %. W skutek czego nie da się utrzymać takiej samej stosunkowej marżowości jaka była kiedyś. |
Oho... Politycznym lewactwem powiało. Zaraz odezwą się eksperci od polityki (fachowcy od je.. bania owcy) |
Jak to jest ze ci co się za takich porządnych podają muszą obrażać innych, jak byś nie dodał tych obraźliwych słów to źle byś się czuł czy co ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 11:01 Czw 12 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
przeor napisał: | https://www.youtube.com/watch?v=xEhyjX6x5XA |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 10:55 Czw 12 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
jajeczny napisał: |
Oho... Politycznym lewactwem powiało. Zaraz odezwą się eksperci od polityki (fachowcy od je.. bania owcy) |
Jakim lewactwem ? PiS to partia socjalistyczna = lewicowa, konserwatywni to oni są w rozdawnictwie, podnoszeniu danin i wprowadzaniu nowych podatków. Taka jest smutna rzeczywistość faktów. POKO jest pod tym względem takie same z tą różnicą, że wspierają kochających inaczej spod znaku tęczy.
No, ale co ja tam wiem...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
przeor
|
|
Powrót do góry |
|
 |
przeor
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 07:11 Czw 12 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
Demiurg napisał: | Jajkuje nie chce mi się Ci cisnąć weź pod uwagę, że w ciągu 20 lat podaż towaru wzrosła o kilkaset %. W skutek czego nie da się utrzymać takiej samej stosunkowej marżowości jaka była kiedyś. |
100% racji |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 06:47 Czw 12 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
Demiurg napisał: | jest cenanienaceny napisał: | kartkowo napisał: | niestety, niedługo oberwiemy inflacją i będzie kolorowo. |
Fanem Zbigniewa S. nie jestem, jednak prawdę powiedział: "Platforma Was tak nie wyruchała jak wyrucha Was PIS"
Czemu naszym krajem od 74 lat rządzą, zdrajcy, dyletanci, karierowicze i tchórze, a ostatnie 25 lat jak nie idioci to cwaniaczki.
Jajkuje nie chce mi się Ci cisnąć weź pod uwagę, że w ciągu 20 lat podaż towaru wzrosła o kilkaset %. W skutek czego nie da się utrzymać takiej samej stosunkowej marżowości jaka była kiedyś. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 21:32 Sro 11 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
jest cenanienaceny napisał: | kartkowo napisał: | niestety, niedługo oberwiemy inflacją i będzie kolorowo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 19:19 Sro 11 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
kartkowo napisał: | niestety, niedługo oberwiemy inflacją i będzie kolorowo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 15:30 Sro 11 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
No właśnie o to chodzi. Koszty cały czas do góry a cena jajka taka sama jak kilkanaście lat temu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JajkujeOd87
|
Wysłany: 13:30 Sro 11 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
kartkowo napisał: | niestety, niedługo oberwiemy inflacją i będzie kolorowo. | Jakby inflacja miała wpływ na cenę jajek to by już dawno były po złotówce. A od kilkunastu lat cena w większości waha się w tych samych normach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kartkowo
|
Wysłany: 13:20 Sro 11 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
niestety, niedługo oberwiemy inflacją i będzie kolorowo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 22:12 Wto 10 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
Yoyo napisał: | A nie zastanawia Was to, że przemysł od pewnego (dłuuuuższego) czasu w ogóle nie zmienia cen ? A jak przemysł nie podnosi, to i ogólna sytuacja na rynku jest, jaka jest. |
To jest efekt, a nie jak piszesz skutek.
Takie jaja są w całej Europie - takie mam wrażenie.
U nich cena wolniej zaczeła iść w górę... dlatego u nich teraz nie spada a rośnie choć powoli. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 21:46 Wto 10 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
A nie zastanawia Was to, że przemysł od pewnego (dłuuuuższego) czasu w ogóle nie zmienia cen ? A jak przemysł nie podnosi, to i ogólna sytuacja na rynku jest, jaka jest. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Demiurg
|
Wysłany: 21:35 Wto 10 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
Nic się nie ustabilizowało... aktualnie trwa sztuczne pompowanie ceny w dół.
Jak się ma w miarę odbiorców to jeszcze jakoś idzie, ale z tego co rozmawiam z kolegami z branży to niektórzy kupujący biorą udział w zawodach pt. kto zostanie hieną roku. Na samej L różnice na kraju są kosmiczne... nawet nie będę pisał bo niezdrowo paru tutaj podniecę. Moim zdaniem to się musi przewalić, jeszcze z tydzień pewnie, może 1,5 tygodnia. Moja konkluzja jest taka, że wszyscy co mieli puste obiekty założyli sobie wraz z wrześniem ruszy zejście z kopyta... tymczasem zejście rozkręca się jak zwykle (powoli ale stabilnie) a produkcja poszła z grubej rury... i mamy to co mamy. Na kraju od groma jest erm z małym jajem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Białko
|
Wysłany: 21:02 Wto 10 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
misio8 napisał: | Białko napisał: | Jajczorek napisał: | No co ty misio poczekaj ze dwa dni i kol.Białko po 0,10 odda  |
Takie osoby jak Ty psują atmosferę na tym forum, po co prowokujesz? Kolega misio8 na dole już napisał, ze niedługo za 10 będzie ciężko sprzedać, a Ty w bezsensowny sposób dolewasz oliwy do ognia pisząc to samo tylko w taki cwaniakowaty sposób, nie szanuje takiego poziomu dyskusji
Jak tak ukształtuje się rynek, to nawet za 8 będę musiał oddać, już nie takie rzeczy pamietam w tej produkcji.
Pozdrawiam i nie skaczmy sobie do gardeł, każdy czy z produkcji czy z handlu chce wyżyć z tego na jakimś poziomie, a ja uważam, ze da się to tak robić, żeby i jedna i druga strona były usatysfakcjonowane, wystarczy chcieć. |
Dokładnie. Dzisiaj sprawdziłem dla Ciebie i gdybym ja potrzebował takie jajko to mógłbym zapłacić w tym tyg 0,15, bo taka jest średnia cena u moich kolegów. Jest szansa ze ktoś powiedział tobie 0,12 bo raczej nie potrzebuje tego towaru i liczy się z tym ze będzie musiał oddać na przetwórnie. Ja niestety tak nie działam. Albo potrzebuje albo nie. Co do zasady do S ściągam tylko od stałych dostawców jak im leci i robię wtedy promo na sieci żeby pomoc im zejść z tego groszku w jakiejkolwiek uczciwej cenie |
Dzięki wielkie za informacje. Moi stali klienci nie są w stanie niestety wywieźć mi nawet 1/3 tego grochu. Ale nie ma co narzekać, za 3 tygodnie waga jajka powinna znacząco wzrosnąć, a do tego czasu trzeba przeboleć.
A poza małym jajkiem to zaszły jakieś zmiany w cenach większych jajek? Bo ceny chyba się całkiem nieźle ustabilizowały... |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenanienaceny
|
Wysłany: 14:09 Wto 10 Wrz 2019 Temat postu: |
|
|
Białko napisał: | Jajczorek napisał: | No co ty misio poczekaj ze dwa dni i kol.Białko po 0,10 odda  |
Takie osoby jak Ty psują atmosferę na tym forum, po co prowokujesz? Kolega misio8 na dole już napisał, ze niedługo za 10 będzie ciężko sprzedać, a Ty w bezsensowny sposób dolewasz oliwy do ognia pisząc to samo tylko w taki cwaniakowaty sposób, nie szanuje takiego poziomu dyskusji
Jak tak ukształtuje się rynek, to nawet za 8 będę musiał oddać, już nie takie rzeczy pamietam w tej produkcji.
Pozdrawiam i nie skaczmy sobie do gardeł, każdy czy z produkcji czy z handlu chce wyżyć z tego na jakimś poziomie, a ja uważam, ze da się to tak robić, żeby i jedna i druga strona były usatysfakcjonowane, wystarczy chcieć. |
Narescie madry głos popieram w 100 % |
|
Powrót do góry |
|
 |
|