Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nukito
|
Wysłany: 16:03 Pią 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Brawo. A teraz podaj polskie przepisy wykonawcze do tego rozporządzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 15:28 Pią 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
nukito napisał: | YOYO zacytuj proszę przepis na podstawię którego producent ma posiadać zakład pakowania jaj( który jest w myśl przepisów zakładem przetwórczym) aby mógł sprzedawać swój towar w opakowaniach detalicznych.
[...] |
To może ja zacytuję.
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 589/2008
Artykuł 5
Zakłady pakowania
1. Jedynie zakłady pakowania klasyfikują i pakują jaja oraz etykietują ich opakowania.
Jedynie przedsiębiorstwa spełniające warunki określone w niniejszym artykule są zatwierdzone jako zakłady pakowania [...]
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 14:21 Pią 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
No raczej tajemnica ale skup na pakownie w granicach 0,21 za M-ke . |
|
Powrót do góry |
|
 |
nukito
|
Wysłany: 14:10 Pią 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
YOYO zacytuj proszę przepis na podstawię którego producent ma posiadać zakład pakowania jaj( który jest w myśl przepisów zakładem przetwórczym) aby mógł sprzedawać swój towar w opakowaniach detalicznych.
To że weterynarie i iharstry sobie wymyśliły że nadają tak zwany numer pakowni na infrastrukturę która itak musi być na fermie do codziennego funkcjonowania - to już inna sprawa. Powiedz co chcesz jeszzce więcej budować u siebie żeby mieć pakownię. Jeszce jedną sortownice wstawisz ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
poranny kogut
|
Wysłany: 14:01 Pią 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
pochwalisz się kolego jakie ceny na styczeń ?
czy to tajemnica ?1 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 13:12 Pią 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Myśleliście że hodowca będzie gorszego sortu i sobie nie poradzi
Mam dwie dziewczyny które mówią w 3 językach i eksport już na styczeń klepią . |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 13:07 Pią 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Budowa pakowni odbyła się bez rat  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 08:38 Pią 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
nukito napisał: | Ty Cena to chyba smarkaty jesteś bo za bardzo nie wiesz co z czym i do czego. Dopytaj tatusia że zbudowanie tzw"pakowni" jest po to aby obracać zewnętrznym towarem. A to oznacza że stajesz się handlarzem - więc określ się w poglądach , bo się motasz.
A druga sprawa to że skoro myślisz że postawienie pakowni(cokolwiek to znaczy) gwarantuje sukces sprzedaży to pogratulować. |
.... i tu się mylisz. Widać, to Ty nie bardzo wiesz co do czego. Jeśli chcesz wstawiać swój własny towar bezpośrednio na sklepy, to też musisz mieć pakownie. Bez pakowni nie da rady. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 08:17 Pią 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
jest cenaniemaceny napisał: | Nie byłem atrakcyjnym i nie oddawałem handlarzom za pół darmo , to masz na myśli , teraz to my hodowcy budujemy duże pakownie i handel dla pośredników się kończy. |
Poczekamy jak przyjdzie pierwsza rata za pakownię, co wówczas będziesz pisał.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 22:23 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Poglądy mamy inne , ja pomagam mniejszym fermą a ty z nich zdzierasz dobranoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nukito
|
Wysłany: 20:06 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Ty Cena to chyba smarkaty jesteś bo za bardzo nie wiesz co z czym i do czego. Dopytaj tatusia że zbudowanie tzw"pakowni" jest po to aby obracać zewnętrznym towarem. A to oznacza że stajesz się handlarzem - więc określ się w poglądach , bo się motasz.
A druga sprawa to że skoro myślisz że postawienie pakowni(cokolwiek to znaczy) gwarantuje sukces sprzedaży to pogratulować. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 17:21 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Nie byłem atrakcyjnym i nie oddawałem handlarzom za pół darmo , to masz na myśli , teraz to my hodowcy budujemy duże pakownie i handel dla pośredników się kończy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nukito
|
Wysłany: 16:09 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Ja też znam takiego kozaka co sam wszystko sprzedaje . Ma 5000 na ściółce i czesze hajs jak zły. Z kolei następny ma już 25000 w klatce i już nie jest w stanie sam wszystkiego sprzedać . Ale handlarzyny to raczej nie mają czego szukać u takich rzemieślników , co to nawet paleciaka nie mają. Więc się jeździ na troszeczkę większe fermy a tam też z kolei inne ceny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 16:03 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Najwidoczniej nie byłeś atrakcyjnym producentem. Z natury nikt nie przyjmuje krytyki... |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 14:56 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Już produkowaliśmy i mieliśmy dyktowane warunki , tyle ci mogę zapłacić !
Od kiedy '' sam '' sprzedaje wreszcie zarabiam , bo kiedy bym wszystko oddawał pośrednikowi to już by było po mnie . |
|
Powrót do góry |
|
 |
jajeczny

|
Wysłany: 14:45 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Yoyo napisał: | [...] Jak cena jajka spadnie do 20 groszy, lub jak cena paszy podskoczy do 1100 zł to żaden z Was nie straci, a my ryzykujemy nierzadko całym swoim majątkiem.
Pozdrawiam [...]
|
I tu właśnie nigdy nie będzie zgody między produkującym a sprzedającym. Bo gdyby każdy robił swoje to cena byłaby o wiele stabilniejsza i każdy by zarobił. Ale my Polacy na ogół lubimy robić wszystko za wszystkich i przez to pracujemy po 25 godzin na dobę a kasy na koncie tyle, jakbyśmy zaczęli pracować dopiero od wczoraj. Pracujemy już chyba tylko dla własnej satysfakcji. A widać to przecież po terminach płatności. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hurtjajLMS
|
Wysłany: 11:41 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Cytat: | KrólJaj
PostWysłany: 07:43 Czw 17 Gru 2015 Temat postu:
Nie będzie zmian cena po świętach i po nowym roku. A jeżeli już to kosmetyczna. Mam zamówienia na olbrzymi export. I nie tylko Europa kupuje.
Na teraz L 0.32 M 0.26 S duże braki.
|
to zapraszam po S do mnie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
KrólJaj
|
Wysłany: 07:43 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Nie będzie zmian cena po świętach i po nowym roku. A jeżeli już to kosmetyczna. Mam zamówienia na olbrzymi export. I nie tylko Europa kupuje.
Na teraz L 0.32 M 0.26 S duże braki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
carman
|
Wysłany: 07:29 Czw 17 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Witam !
jak tam cenki u kolegów bo słyszę że jest duże zróżnicowanie.
ci co maja dobry towar i stałych klientów sprzedają wyżej ....
L 0,28-29
M 0,23-24
S 0,19
ale słyszałem też o takich :
L 0,26 gr
póki co do świąt wszystko sprzedane |
|
Powrót do góry |
|
 |
PROMIX
|
Wysłany: 21:34 Sro 16 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
jest cenaniemaceny napisał: | Kol. Yoyo ryzyko zaczyna się już od planowania wstawienia stada , takie mamy czasy to nie to co kiedyś stabilne ceny , teraz to za tydzień człowiek nie wie co będzie  |
No mi się wydaje ze ty akurat wiesz co będzie za tydzień .Cena do góry:)  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 21:19 Sro 16 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Kol. Yoyo ryzyko zaczyna się już od planowania wstawienia stada , takie mamy czasy to nie to co kiedyś stabilne ceny , teraz to za tydzień człowiek nie wie co będzie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jest cenaniemaceny
|
Wysłany: 21:10 Sro 16 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Napisałem to o takich jak obsrywator , i proszę jest odpowiedz . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 21:06 Sro 16 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
PROMIX napisał: | Ale czy ktoś napisał tutaj ze to nie wy ponosicie głównie ryzyko ?
Z tym się chyba każdy zgadza i to chyba nie ma co prowadzić rozmowy na ten temat . |
Sorry, uniosłem się nieco czytając wpis obserwatora..
Ten człowiek nie potrafi chyba żyć bez obrażania innych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PROMIX
|
Wysłany: 20:31 Sro 16 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Ale czy ktoś napisał tutaj ze to nie wy ponosicie głównie ryzyko ?
Z tym się chyba każdy zgadza i to chyba nie ma co prowadzić rozmowy na ten temat . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoyo
|
Wysłany: 19:09 Sro 16 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
obserwatorjaj napisał: | jest cenaniemaceny napisał: | Przestańcie handlarzyki narzekać przychodzicie po gotowe , jak nie potraficie sprzedać to zostawcie jaja, my hodowcy sami zawieziemy .
ceny stabilne L-ka w granicach 0,30 a M-ka 0,24-25 jaja prosto z sortowni na samochody ... |
gorszego ścierwa jak ty producenciku to nie ma . masz szopę z 10 kurami którą jeszcze odziedziczyłeś po Matce której w spadku zostawiła babka. jesteś zerem. Nie potrafisz sprzedać to nie produkuj. Żałosny kretyn. Papraj się w gównie kurzym przez święta bo tylko to potrafisz. ,,Handlarzyk ,, jak i Normalny Producent potrafi sprzedać , odpocząć w święta itd , a ty zjadasz z pod siebie i wciąż ci mało bo jesteś debilem
L 0,27 , 0,28 w zależności od dostawcy |
Uuuu, obserwatorwłasnychjaj nie zawiódł. Jak zwykle merytoryczny i wyważony emocjonalnie wpis.
Jest cenaniemaceny napisał prawdę (chociaż trochę zaczepnie)- my produkujemy (biorąc na siebie całe ryzyko z tym związane) i sprzedajemy, Wy tylko sprzedajecie (nie ponosząc ryzyka produkcji). Jeśli chodzi o sprzedaż, to i ja i handlarz mamy dokładnie takie same koszty (transport, opakowania, ludzie, ZUS, samochody itp, itd). Jeśli chodzi o produkcję- to większość z Was w ogóle nie ma o tym pojęcia (bez urazy). Jak cena jajka spadnie do 20 groszy, lub jak cena paszy podskoczy do 1100 zł to żaden z Was nie straci, a my ryzykujemy nierzadko całym swoim majątkiem.
Pozdrawiam
P.S.
Zejście (słowo zostało usunięte)
P.S. 2
Obesratorjaj- skąd te nerwy ? Dostawca podniósł Ci cenę ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|