Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agriculteur
|
Wysłany: 13:12 Pią 17 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie czym najtaniej zwalczyć owies głuchy w jęczmieniu jarym oraz czy są takie środki, które działają też przy okazji na inne chwasty i czy w ogóle jest możliwe zwalczanie owsa głuchego i innych chwastów jednocześnie(jakaś mieszanina środków czy coś w tym stylu) bo chodzi mi o ograniczenie kosztów i chciałbym to zrobić w jednym zabiegu. Kolejne pytanie jest takie kiedy taki zbieg przeprowadzić aby był skuteczny oraz jak najłatwiej odróżnić owies głuchy od jęczmienia jak jest mały bo chciałbym ocenić czy taki oprysk jest w ogóle uzasadniony (wiadomo koszty) bo jakby go było mało to może bym nie pryskał?Z góry dzięki za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek1969
|
Wysłany: 19:35 Pon 6 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
ziemia pszenno buraczana 3 klasa przedplon pszenica |
|
Powrót do góry |
|
 |
erdem

|
Wysłany: 18:56 Pon 6 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Nikt nie wie jakie masz pole ,jakie ziemie jaki przedplon, ph zasobnosc w skałdniki itp. Moge ci doradzić abyś dał np 60N ale zebys mnie później nie przeklinał
Masz tutaj kalkulator i sobie mniej wiecej sam mozesz wyliczyć
http://iung.pulawy.pl/OSCHR/Nawozenie.php |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek1969
|
Wysłany: 11:13 Pon 6 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Panowie ile dac mocznika pod korzeń pod jęczmień na 1 ha |
|
Powrót do góry |
|
 |
pietrek
|
Wysłany: 21:54 Czw 2 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
tylko betoniarka i po sprawie |
|
Powrót do góry |
|
 |
men2face
|
Wysłany: 21:16 Czw 2 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
może bukownik by pomógł? tylko kto teraz ma takie urządzenie _moja rada kup kwalifikowany  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jarki
|
Wysłany: 21:05 Czw 2 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
zależy od odmiany kiedyś siałem maresi i ciężko się obijał ostatnio siałem justine i też trudna do obicia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen72
|
Wysłany: 17:56 Czw 2 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Trzeba było trochę bardziej skręcić młocarnie w kombajnie
Teraz pozostaje tylko żmijka i powolne przesypywanie a potem czyszczenie czyli robota bez sensu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
damian9871 Moderator

|
Wysłany: 19:29 Sro 1 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
mam jęczmień jary bardzo ościsty nie do wysiania (zatyka poznaniaka) macie jakiś pomysł czym te ości połamać? |
|
Powrót do góry |
|
 |
MMDD
|
Wysłany: 02:24 Sro 1 Kwi 2009 Temat postu: Jęczmień |
|
|
pupek napisał: | Witam.
Koledzy jaki środek zastosować w jęczmieniu jarym na owies głuchy oraz z czy można by pomieszać od razu na chwasty dwuliścienne?
Za odpowiedź dzięki. |
Zależy jakie masz dwuliścienne ale dobrze wychodzi Axial + Mustang. |
|
Powrót do góry |
|
 |
malkolm2
|
Wysłany: 18:38 Wto 31 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
wy tu gadu gadu o owsie głuchym a może zaproponujecie coś na chwastnicę w jęczmieniu?? do tej pory stosowałem pumę ale cene ma ciekawą, może jest coś innego?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
bartolinip
|
Wysłany: 21:21 Pon 30 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Producent: Monsanto Europe SA - Belgia.
Nazwa handlowa: ROUNDUP ENERGY 450 SL
Rodzaj środka: Herbicyd * Sterylant, dezynfektant
Substancja aktywna: glifosat = 450
Zagrożenie: * środek szkodliwy dla organizmów wodnych
Data wygaśnięcia rejestracji: 2012.07.17
Sposób działania: Środek chwastobójczy w formie koncentratu do sporządzania roztworu wodnego, stosowany nalistnie
Działanie na chwasty: chwastnica jednostronna, gwiazdnica pospolita, mak polny, miotła zbożowa, owies głuchy, przetaczniki, przytulia czepna, samosiewy zbóż, szarłat szorstki, wiechlina roczna, wyczyniec polny, włośnice, żółtlica drobnokwiatowa, życice, bodziszek drobny, fiołek polny, gorczyca polna, jasnota purpurowa, jasnota różowa, komosa biała, kostrzewa owcza, kupkówka pospolita, mietlica rozłogowa, mlecz zwyczajny, paluszniki, perz właściwy, przymiotno kanadyjskie, psianka czarna, rdest powojowy, rdest plamisty, rumian polny, rzodkiew świrzepa, starzec zwyczajny, stokłosy, tasznik pospolity, wyka wąskolistna, barszcz zwyczajny, babka lancetowata, bylica pospolita, łopian mniejszy, jaskier rozłogowy, kostrzewa czerwona, marchew zwyczajna, mlecz polny, mniszek pospolity, ostrożeń polny, podbiał pospolity, pokrzywa zwyczajna, pokrzywa żegawka, powój polny, rdest ptasi, rdest ziemnowodny, szczaw polny, żywokost lekarski
pszenica jara, jęczmień ozimy, jęczmień jary, pszenżyto ozime, pszenżyto jare, żyto * desykacja, perz właściwy, chwasty jednoliścienne, chwasty dwuliścienne, ułatwianie zbioru : 1,5-2,5 l/ha
Producent: Monsanto Europe SA - Belgia.
Nazwa handlowa: AVADEX BW 480 EC
Rodzaj środka: Herbicyd
Substancja aktywna: trialat = 480
Zagrożenie: * środek bardzo toksyczny dla organizmów wodnych
UWAGA REMANENT DO: 2010.08.10
Zmiany w ostatnim kwartale: Początek remanentu
Sposób działania: Środek chwastobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, stosowany doglebowo
Działanie na chwasty: owies głuchy
pszenica jara, jęczmień jary * : 3 l/ha
Producent: Bayer CropScience S.A.
Nazwa handlowa: FANTOM 069 EW
Substancja aktywna: fenoksaprop-P-etylu = 69
Zagrożenie: * środek niebezpieczny dla środowiska * środek toksyczny dla organizmów wodnych
Data wygaśnięcia rejestracji: 2012.12.31
Zmiany w ostatnim kwartale: Zmiana okresu ważności środka
Sposób działania: Środek chwastobójczy w formie emulsji (olej w wodzie) do sporządzania emulsji wodnej, stosowany nalistnie
Działanie na chwasty: chwastnica jednostronna, miotła zbożowa, owies głuchy, wyczyniec polny
jęczmień jary * : 0,8-1 l/ha Fantom 069 EW 1 l/ha + Sekator 125 OD 0,1 l/ha Fantom 069 EW 1 l/ha + Granstar 75 WG 20 g/ha
Nazwa handlowa: FANTOM 069 EW
Substancja aktywna: fenoksaprop-P-etylu = 69
Zagrożenie: * środek niebezpieczny dla środowiska * środek toksyczny dla organizmów wodnych
Data wygaśnięcia rejestracji: 2012.12.31
Zmiany w ostatnim kwartale: Zmiana okresu ważności środka
Sposób działania: Środek chwastobójczy w formie emulsji (olej w wodzie) do sporządzania emulsji wodnej, stosowany nalistnie
Działanie na chwasty: chwastnica jednostronna, miotła zbożowa, owies głuchy, wyczyniec polny
jęczmień jary * : 0,8-1 l/ha Fantom 069 EW 1 l/ha + Sekator 125 OD 0,1 l/ha Fantom 069 EW 1 l/ha + Granstar 75 WG 20 g/ha
Nazwa handlowa: ILLOXAN 36 EC
Substancja aktywna: dichlofop-metylowy = 36%
Zagrożenie: * środek niebezpieczny dla środowiska * środek bardzo toksyczny dla organizmów wodnych * środek łatwopalny
UWAGA REMANENT DO: 2009.12.18
Sposób działania: Środek chwastobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, stosowany nalistnie
Działanie na chwasty: chwastnica jednostronna, owies głuchy, włośnica zielona, wiechlina zwyczajna, życica trwała , życica wielokwiatowa
jęczmień ozimy, jęczmień jary * : 2-2,5 l/ha
Nazwa handlowa: PUMA UNIWERSAL 069 EW
Substancja aktywna: fenoksaprop-P-etylowy = 69
Zagrożenie: * środek niebezpieczny dla środowiska * środek szkodliwy dla organizmów wodnych
Data wygaśnięcia rejestracji: 2017.07.24
Sposób działania: Środek chwastobójczy w formie płynu (emulsja olejowa w wodzie) do sporządzania emulsji wodnej, stosowany nalistnie
jęczmień jary * : 0,8-1 l/ha Puma Uniwersal 069 EW 1 l/ha + Sekator 125 OD 0,1 l/ha Puma Uniwersal 069 EW 1 l/ha + Chwastox Turbo 340 SL 2 l/ha |
|
Powrót do góry |
|
 |
pupek
|
Wysłany: 20:37 Pon 30 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Witam.
Koledzy jaki środek zastosować w jęczmieniu jarym na owies głuchy oraz z czy można by pomieszać od razu na chwasty dwuliścienne?
Za odpowiedź dzięki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
osa21

|
Wysłany: 18:11 Sob 28 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
paweł0128 napisał: | jakaś chora strona pisze na niej że można stosować agil a on kasuje jednoliścienne ja go stosuje na somosiewy w rzepaku hehe |
a faktycznie jest napisane ze można go stosować w jęczmieniu ale już w zakładce dawki jęczmienia nie ma podanego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paweł0128
|
Wysłany: 17:33 Sob 28 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
jakaś chora strona pisze na niej że można stosować agil a on kasuje jednoliścienne ja go stosuje na somosiewy w rzepaku hehe |
|
Powrót do góry |
|
 |
osa21

|
|
Powrót do góry |
|
 |
marian892
|
Wysłany: 12:50 Sob 28 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Koledzy czy jest jakiś herbicyd żeby zwalczyć perz w jęczmieniu jarym?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen72
|
Wysłany: 21:03 Pon 23 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
W jęczmieniu tylko Axial, Apyros w innych ozimych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arturonas
|
Wysłany: 20:54 Pon 23 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ok...apyros jest dobrym środkiem sam go stosowałem wiele razy ...ale ja teraz ostatnio "jestem zakochany" w Axialu ... nie mam perzu, to on rozwala miotłe i owies głuchy...no i w jeczmieniu tez pozbywam sie owsa za pomocą Axiala... |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen72
|
Wysłany: 07:18 Pon 23 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Ja dodaję do apyrosy Granstar i zwalcza wszystko nawet tak późno. W zeszłym roku bardzo opóźniłem oprysk i efekt był piorunujący. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arturonas
|
Wysłany: 16:22 Nie 22 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Szopen masz racje ...ale jak zwalczasz owies głuchy to Apyros na nie wiele sie zda...a i tak nie bierze rumianów o ile pamietam mowa o Apyrosie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen72
|
Wysłany: 22:51 Sob 21 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
W oziminie taniej wyjdzie Apyros i załatwi jeszcze parę innych chwastów.
Axial stosowałem w ubiegłym roku na jęczmieniu bardzo późno na duży owies głuchy i efekt był super. Dawka minimalna ale z mocznikiem i magnezem w dużych ilościach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gregor 80
|
Wysłany: 20:13 Pią 20 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
W pszenzycie ozimym kiedys stosowalem Atlantis w dawce jak na opisie i owsa gluchego tez nie mialem a teraz niemoge spotkac tego srodka u mnie w okolicy ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arturonas
|
Wysłany: 18:12 Pią 20 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Jezeli chodzi o stosowanie w jarych ...jak wiecie owies wychodzi puzino czyli trzeba poczekać jak bedzie miał dwa trzy liście mowa o owsie głuchym aby go dobrze wzieło...a jeczmieni ma wtedy 4-5 liści...a w oziminach podobnie czekamy na owies i ja daje 0,4 l na ha.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
skoczek
|
Wysłany: 18:49 Czw 19 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
A stosowałes go w innych zbozach jarych?W kuluarach mówi sie ze bedzie miał rejestracje w jarych, ale szczerze powiedziawszy bałem sie go stosowac,a praktycznie nie ma innego srodka na owies głuchy, Puma ma słabe działanie.1l na 3ha , a ile sie go stosuje w oziminach?, chodzi mi o to czy dajesz jednakową dawke na ozime i jare. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|