Gość Napisano 26 Lipca 2005 WitamW XXI wieku człowiek produkując żywność "uzałeżnił "się od środków chemicznych.posunoł się jeszcze dalej ,aby zwiększyc wydajność modyfikuje genetycznie rośliny i zwierzeta.Społeczeństwo jest coraz bardziej sceptycznie nastawione do tego typu działalnosci.Na zachodzie ludzie przekonuja sie do produktów ekologicznych pozyskiwanych w gospodarstwach z "naturalną "żywnością.W Polsce nadal jest to niezagospodarowana nisza w rynku.Czy nie jest rozsądną alternatywą dla wielkotowarowego rolnictwa ktore jest tak zchemizowane uprawa ekologiczna tym bardziej że w budżecie UE sa na to odpowiednie srodki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ewa 0 Napisano 24 Sierpnia 2005 Widzisz to jest tak, czym więcej chemii tym mniej odcisków na rękach.Ale masz rację co do wielkiego zapotrzebowania na zdrową żywność, ja wspólnie ze znajomymi prowadzimy gospodarstwo nie tyle ekologiczne, co zintegrowane, mało tego robimy z tego co wychodujemy przetwory w warunkach domowych i je sprzedajemy.Ludzie mając pewność, że to jest zdrowe są gotowi płacić nawet dwa razy tyle co za taki sam przetwór w sklepie! jesteśmy na etapie rejestracji naszych produktów, więc o dotacjach coś wiemy, lecz jeszcze nie tak do końca.Ale i bez tego nie jest źle. Dąże do tego, że parę odcisków nigdy nie zaszkodziło i nie zaszkodzi, a być może społeczeństwo będzie zdrowsze, a dzieci już nie będą rodzić się z alergiami innymi chorobami związanymi z chemią!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 14 Listopada 2005 Jestem tego samego zdania co wy. ja natomiast produkuje wyroby pochodzenia wieprzowego , wszystko zgodnie z tradycyjną recepturą , żadnych ulepszaczy ani srodków zwiększających wydajność tylko naturalne przyprawy. (szynka, kiełbasa, kaszanka, boczki , balerony, polędwice i salceson)Powiem wam ze zbyt mamy coraz to większy tylko szkoda ze nie da się tego tak zarejestrować by można to było sprzedawać na rachunek tylko za każdym razem trzeba się z tym chować . Ale ludzie którzy jak już przyjdą raz coś kupić to odrazu stają się stałymi klijętami a do sklepu zaczynają chodzić tylko po chleb i masło bo mówią ze w życiu już nie kupią kiełbasy czy innych wyrobów w sklepie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
manej 0 Napisano 18 Maja 2006 Poszukuję informacji na temat możliwości (zgodnie z przepisami) produkcji własnych wyrobów spożywczych według tradycyjnych receptur i technologii (wędliny, sery). Planowana produkcja będzie niewielka i ograniczać się będzie do własnych klientów. Niemniej poszukuje możliwości legalnej sprzedaży produktów również w sklepach czy restauracjach. Czy istnieje możliwość legalnego zbytu tego typu produktów i jakie wymogi należy spełnić? Gdzie mógłbym znaleźć warunki prowadzenia takiej działalności. Czy może lepiej dać sobie na luz i działać "po cichu" Proszę o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trapez 0 Napisano 2 Lipca 2006 Zapraszam do umieszczania darmowych ogłoszeń OGŁOSZENIA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wituś 0 Napisano 4 Lipca 2006 Mam jedno pytanie ile dostaje się dopłaty do rolnictwa ekologicznego, czy przy tym możne mieć program o poplonach, czy trudno się przestawić na rolnictwo ekologiczne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marat 0 Napisano 21 Lipca 2006 Jeśli ktoś myśli nad wykorzystaniem dopłat z Unii Europejskiej - zapraszam na http://www.basen-pol.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gollum 0 Napisano 21 Lipca 2006 Czy istnieje możliwość legalnego zbytu tego typu produktów i jakie wymogi należy spełnić?Tu www.produktyregionalne.pl poradzą. Możliwości są, a przynajmniej do niedawna były. Bo coś się miało zmienić, i to ponoć na niekorzyść. Ale szczegóły w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego (to ich strona). Są tam kompetentni ludzie, którzy prostym językiem wytłumaczą co i jak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
avest 0 Napisano 2 Października 2009 Dopłaty ekologiczne do 2500 zł/ha!!! Proponujemy Państwu doradztwo unijne w zakresie dopłat ekologicznych. Kwota, którą można otrzymać sięga do 2500 zł/ha.Dodatkowo w naszej ofercie:- wykonywanie planów rolnośrodowiskowych dla gruntów rolnych na okres 5 lat- pomoc przy wypełnianiu wniosków- pomiar gruntu metodą GPS- wybór odpowiednich sadzonek dla danego terenu po korzystnej cenie (sady owocowe) Dariusz Grenda tel. 506-057-759, biuro@avest.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach