Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 12:36 Wto 17 Lip 2018


Agrolok
wszystko o oborach dla bydła
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcinrudy



Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 18

PostWysłany: 21:28 Czw 31 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spoko...a jakie hale bys polecil do takeij ilosci szt...jaka konstrukcja do tej ilosci...hala na ile stanowisk...a czy plytka sciołke boksowa sciaga sie zgarniaczem...ile trzeba do takeij slomy ...bo nie wime czy mi wystrczyłoby...a co do tych jałowek..nie wiesz jak i gdzie kupic ladne dobre za rozsadna cene...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LewY



Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 222
Skąd: Irządze

PostWysłany: 18:09 Czw 31 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KamilZ napisał:
Lewy a ty stawisz obare czy dopiero masz zamiar??? bo ja to jestem w kropce narazie obecnie mam krowy mleczne ,a mysle przezucic sie na chodowle miesna. troche towaru juz mam na obore (cegle,drzewo) ale wszystko jedno bez kredytu ani rusz.


Jeszcze nie buduje obecnie zbieram informacje, licze, jezdze po oborach. licze i podpatruje ciekawe rozwiazania tak aby moja obora spelniala moje oczekiwanie i byla dostosowana w jak najlepszym stopniu to moich warunkow.
W tym roku nie dam rady ruszyc z budową wiec od przyszlego roku planuje juz sie zabrac za to konkretnie zanim cena materialow budowlanych osiagnie kosmiczną cene ( chociaz teraz tez sa nie male i tak jak pisza inni coraz ciezej dostac co niektore materialy Twisted Evil )

@marcinrudy sporo pytan zadales ale na wiekszosc z nich musisz sam sobie udzielic na nie odpowiedz.
Otóż jaki typ obory, moim zdaniem tylko wolnostanowiskowa, chociaz znam ludzi co mają uwieziowe na 40 i 60 sztuk i chwala sobie ten typ obory, jak masz duzo sciolki to wolnostanowiskowa na glebokiej sciolce, jak masz mniej slomy to plytka sciolka boksowa, jesli nie posiadasz prawie wcale slomy to na rusztach (przy tym ostatnim koszt budowy rosnie w groe dosc sporo) , chociaz mi osobiscie nie wydająsie byc dobrym rozwiazaniem obory cale na rusztach...
co do firmy to moje zdanie jest takie jesli masz duzo ludzi do dyspozycji masz czas to sporo rzeczy mozesz wykonac samemu ewentualnie wynajsc jakiś majstrow do budowy i innych prac, jesli natomiast nie masz czasu a masz za to pieniadze i stac Cie to mozesz wynajasc firme a oni wszystko za Ciebie zrobią, chociaz tez bedziesz musial sporo rzeczy dopilnowac zeby zrobili tak jak sie nalezy. Co do kosztow zalezy jaka konstrukcja jaki system utrzymania, jakie wyposazenie obory, z tego co sie ja orientowaelm to taka obora wmiare przyzwoita to minimum 350 tys no chyba ze kupisz hale udojowa uzywaną lub wiekszosc prac wykonasz sam to cena spda w dol troszke
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marcinrudy



Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 18

PostWysłany: 13:59 Czw 31 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam...
jestem zainteresowany budową obory na opkolo 50 szt...mam kilka pytan..
Jaka polecacie..wolnostanowiskowa czy wiazana i jaki rodzaj ewentulani wolnostanowiskowej...czy lepiej budowac samemu ewentualnie wyposarzenie tylko firma czy moze kompleksowo firma..jesli tak to jaka polecacie..jakiej firmy wuposarzenie polecacie i jakie rodzaje...jaki przypuszczalny koszt takiej nieduzej obnory..i jakie i gdzie najlepiej zakupic jalowice..(firma)...najlepsze a zarazem rozsadna cena...

z gory dzieki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
farmer na 102



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 141

PostWysłany: 10:30 Czw 31 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

życze powodzenia KamilZ przy budowie teraz materiały budowkane są ponad 2 razy droższe a ci naj gorsze to tych materiałów nie ma sąsiad dobudowuje chlewnie i na cegły czeka juz ponad miesiać wszystko jest juz przygotowane fundamenty zalane krokwie i blacha na dach jest wiec teraz zostaje czekać Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
KamilZ



Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 138
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 09:51 Czw 31 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lewy a ty stawisz obare czy dopiero masz zamiar??? bo ja to jestem w kropce narazie obecnie mam krowy mleczne ,a mysle przezucic sie na chodowle miesna. troche towaru juz mam na obore (cegle,drzewo) ale wszystko jedno bez kredytu ani rusz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
LewY



Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 222
Skąd: Irządze

PostWysłany: 20:04 Sro 30 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zalezy jakiej jakosci jest sloma, jak jest dobra i sucha to oczywiscie potrzeba jej mniej a jak lezy na dworze to troszek wiecej trzeba rzucic pod krowki Wink
Średnio jednak przyjmuje sie ze na 1 sztuke dziennie potrzeba 8 - 12 kg suchej dobrj jakosci slomy, jak masz nadmiar to oczywiscie mozesz wiecej jej rzucic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
KamilZ



Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 138
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 09:26 Sro 30 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej ile trzeba bel slomy na rok dla 50 krow w oborze wolnej na glebokiej sciolce??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
LewY



Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 222
Skąd: Irządze

PostWysłany: 15:42 Nie 27 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przedzial od 600 tys do 1 mln tez wydaje mi sie troche duzy ja planuje wydac okolo 400 tys, dodoam ze interesuje mnie obora wolnostanowiskowa na glebokiej sciolce na ok 50 DJP a nie na 99 i w dodatku bezciolowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 21:40 Sob 26 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To nie są dane wyssane z palca tylko na podstawie konkretnych kosztorysów. Przy czym uściślam są to obory bezściółkowe na 99 SD.
Sirmnemonic jaka to jest obora, z czego wykonana?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sirmnemonic



Dołączył: 05 Lut 2006
Posty: 141

PostWysłany: 12:42 Pią 25 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ile?? Od 600 000 do 1 mln? Mój kuzyn postawił oborę za 350 000 zł, wszystko kompletne, na 100 krów+ młodzież, Auto-tandem chyba ma. To są bajki obora za 600 000 zł. To już takie full wypasione chyba. Oczywiście teraz materiały drożeją ale mimo wszystko nie 600 000 za oborę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 22:10 Wto 22 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przybliżony koszt obory to 600 tys. do 1 mln PLN. W zależności od wyposażenia (m.in. hali).
Jeśli już się decydujesz to polecam autotandem poniważ wtedy każda krowa wchodzi osobno, a nie jak w rybiej ości partiami. Przy 50 szt. dojnych daje to spore oszczędności w czasie dojenia.
Polecam korytarz na rusztach, a to szczególnie ze względu na racice u krów. Jak sam zauważyłeś mają je mocniejsze i lepiej ukształtowane.
Jeśli startujesz z pozycji 1/3 zasiedlenia nowej obory to jednak polecam użeranie się z ARiMR, łatwej Ci będzie sfinansować przedsięwzięcie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
LewY



Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 222
Skąd: Irządze

PostWysłany: 17:30 Czw 17 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Zastanawiam sie nad budową obory wolnostanowiskowej na głebokiej sciółce docelowo na ok 50 DJP, i wlasnie mam kilka pytan do uzytkownikow takich obor lub podobnych, a minowicie czy lepszy jest korytarz gnojowo-przepędowy na rusztach czy na gladkim betonie?? u mnie w okolicy są i takie i takie i kazdy chwali swoje, np gosc ma ten gorytarz na gladkim betonie i mowi ze pozatym ze musi codziennie ciagnikiem gnoj wywozic z niego to ma same plusy, raz ze zaoszczedzil na narusztach, dwa ze nie musi wywozic tego co jest podrusztami no i nie smierdzi mu tak w oborze, ale za to musial zrobic dodatkową plyte obrnikową na zewnątrz. a drugi gosci twierdzi ze ruszta sąl epsze bo nie musi codziennie wywozic gnoju, nie musial budowac dodtakowej plyty no i krowy mają dobre racice bo troszke je sobie scierają na rusztach, ale jak bylem u niego w oborze to smierdzi jak cholera... Druga sprawa jaka hala udojowa?? u mnie okolicy są same typu "jodelka" (rybia osc) i nikt na nie nie nazeka, osobiscie myslalem nad Autotnedemem ale jak bylem ostatnio w kielcach na targach Agro-tech to kazdy z dealerow odraddzal mi ten typ hali udojowej, wszyscy polecali jodelke.
Sparaw nastepna to jaki moze byc przyblizony koszt takiej inwestycji palnuje zrobic tą obore na kostrukcji stalowej??
Czy opalaca sie czekac i meczyc z papierkową robotązeby dostac zwrot polowy poniesionych kosztow kwalifikowanych?? czy moze olac to wszystko brac kredyt i budowac na wlasną reke??
Obecnie mam 15 krowek dojnych do tego troche jalowek i mlodziezy i juz nie ma gdzie tego trzymac budowa obory to koniecznośc, chetnie pogadam z kims na gg kto budowal podobną obore w oststnim czasie moj numer to: 6412286 piszcie nawet jak nie jestem dotepny, czesto jestem nie widoczny.

Zgory dzieki za wszelkie odpowiedzi

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 08:11 Pią 2 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z sąsiadem wyleczyliśmy się ze sprzedawania opasów handlarzom. Ładne oczy zrobią, pochwalą że ładnie upasiony, ukręcą na wadze, a niech dadzą mniej po 50 gr/kg to na sztuce wyjdzie 300 zł w plecy. Morliny odbierają min. 2 szt. z jednego miejsca, płacą za miesność i nie narzekam, nawet jeśli muszę sprzedać niezbyt dotuczoną krowę Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Pablooo



Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 66
Skąd: łowickie

PostWysłany: 00:11 Pią 2 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobre sztuki chętnie kupią zakłady mięsne z podwórka ale chociaż 10 szt na raz
i waga bita ciepła.Wychodzi to lepiej jakieś 200-300 zł na sztuce.
Handlarze kupują od nas i jak mają więcej sztuk to sprzedają też na wbc.[/url]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
lufa13



Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 169
Skąd: Cieszyn

PostWysłany: 08:24 Czw 22 Lut 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

joti napisał:
do LUFY!!!!!!!!!!!

jeżeli jesteś z okolic cieszyna to masz tu namiary na dobrych kupców:: szukają nowych terenów i nieżle płacą!!

PPHU KWARTET
33-340 Stary Sącz
Łazy Biegonieckie 38 e-mail: janslaby@wp.pl
tel. 0-18 4429383 kom. 507147604

Przekaż dalej!!! Powodzenia




dzięki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
joti



Dołączył: 09 Lis 2006
Posty: 49
Skąd: małopolskie

PostWysłany: 22:16 Pon 19 Lut 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do LUFY!!!!!!!!!!!

jeżeli jesteś z okolic cieszyna to masz tu namiary na dobrych kupców:: szukają nowych terenów i nieżle płacą!!

PPHU KWARTET
33-340 Stary Sącz
Łazy Biegonieckie 38 e-mail: janslaby@wp.pl
tel. 0-18 4429383 kom. 507147604

Przekaż dalej!!! Powodzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lufa13



Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 169
Skąd: Cieszyn

PostWysłany: 14:14 Sob 23 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Laughing spoko wilki są odemnie jeszcze 30 km więc narazie niezamykam drzwi Razz

dzięki za info narazie się rozbudowuję ale tylko w oparciu o istniejące stare budynki i niezabardzo idzie z obsadą poszaleć ale narazie mam zacielone 22 sztuki (krowy i jałówki) ale miejsce robię do 50 mamek pod warunkiem że znajdę jakiegoś chętnego do eksportu za zachodnią granicę bo jak narazie to niemam żadnego miejsca zbytu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Bodzio55



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 549
Skąd: Sochaczew

PostWysłany: 15:47 Pią 22 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie narzekaj ,teraz to macie dobrze . Jak byś musiał przekopać kilka kilogramów książek żeby znależdż odpowiedź to by ci się odechciało . Ja miałem podobne problemy . U nas w centrum też nie ma tradycji bydła mięsnego, ale jakoś dałem sobie radę , choć do dziś mówią że trzymam Wynalazki.Więc pytaj , a zawsze ktoś ci coś podpowie .
Ps. Nie martw się o cielaki , jak sobie pospaceruje i zgłodnieje to sam wróci , tylko zamykaj drzwi żeby za daleko nie spacerowały Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 23:10 Czw 21 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to rzeczywiście spore utrudnienie - na drugim skraju Polski byś miał zdecydowanie łatwiej - więcej materiałów poglądowych w postaci gotowych rozwiązań.
Czasami może się zdarzyć, że małe cielęta przeciskają się miedzy szczelinami - ale jest na to prosty sposób - wystarczy zawiązać ogon na supeł Laughing . A poważnie - małe cielęta - nawet jak przejdą na stół paszowy to zazwyczaj nie robią dużej szkody i starają się samodzielnie wrócić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lufa13



Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 169
Skąd: Cieszyn

PostWysłany: 19:46 Czw 21 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bodzio55 napisał:
To mają luz . Niemcy jako naród dokładny ,obliczyli że najmniejsze straty pasz są przy drabinach skośnych . U mnie się sprawdziły. Morze być jeszcze jeden powód że się przepychają - nieustalona hierarchija stadzie. Czy one długo są razem Question



to jest stado podstawowe i w tym składzie są od lipca. A mam pytanie jeszcze czy przez te skośne drabiny nie przechodzą na stół paszowy cielaki? Mam wiele pytań bo w moim regionie jestem sam który się zakochał w tej produkcji i niemam gdzie tego pooglądać i wszystko co w mojej oborze zrobie jest na zasadzie prób i błędów
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Bodzio55



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 549
Skąd: Sochaczew

PostWysłany: 17:51 Czw 21 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To mają luz . Niemcy jako naród dokładny ,obliczyli że najmniejsze straty pasz są przy drabinach skośnych . U mnie się sprawdziły. Morze być jeszcze jeden powód że się przepychają - nieustalona hierarchija stadzie. Czy one długo są razem Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lufa13



Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 169
Skąd: Cieszyn

PostWysłany: 19:39 Sro 20 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bodzio55 napisał:
Ile długości dałeś na jedną sztukę Question





wychodzi mi 90 cm miejsca jest dość ale one poprostu się przepychają bo chca miec wszystko dla siebie a przez to niszczą pasze
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Bodzio55



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 549
Skąd: Sochaczew

PostWysłany: 16:54 Sro 20 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ile długości dałeś na jedną sztukę Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lufa13



Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 169
Skąd: Cieszyn

PostWysłany: 14:12 Sro 20 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakie drabiny paszowe stosujecie przy mamakach z cielakami? chodzi mi ozastosowanie drabiny skośnej jak się to u was sprawdza mam rury poprzeczne i krowy sie strasznie przepychają
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
robern



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 1732
Skąd: Mazury

PostWysłany: 20:48 Nie 17 Gru 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wolnostanowiskowe mają dotyczyć tylko nowobudowanych. Na razie nie ma założeń żeby stare również modernizować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja Zwierzęca Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16  Następny
Strona 14 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach