Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 17:29 Wto 20 Sie 2019


AgroPomiar GPS - program do pomiaru pól
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 16:30 Pią 7 Lis 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwaga użytkownicy programu !!!
Czy wiecie, że po zmianie ROM-u w urządzeniu PDA przy ponownej instalacji system generujący kod aktywacyjny stwierdzi, że zmieniliście urządzenie?
Co na to Firma AgroPower?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 22:54 Pon 27 Paź 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie.
Mam do sprzedania palmtopa Eten X600 + AgroPomiar GPS (legalna wersja).
Zainteresowanych proszę o kontakt.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
MacAgro



Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 2

PostWysłany: 17:56 Czw 10 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do d-max: możesz wykorzystać Tracklaba do tego celu - u mnie na windows mobile 6 działa bez zarzutu, a producent zapewniał mnie że pójdzie na każdym windowsie startując od 2003 (jesli tylko dziala na procesorze arm).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
d-max



Dołączył: 09 Gru 2006
Posty: 4
Skąd: Pomorze

PostWysłany: 21:42 Czw 3 Kwi 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jest jakiś program na system Wndows mobile 5 for smartphone? Mam taki system na telefonie toshiba g500 i posiadam także moduł GPS. Chciałbym go wykorzystać do pomiarów kilku działek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 19:32 Sob 31 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Che che z Mierniczym to nie do pomyślenia raz dziennie to mi się zdarza że zgubi sygnał ale po 5 s. już jest ok.
Postaram się sprawdzić jak jest z AgroPower w najbliższych dniach choć mam sporo pracy jeszcze.
Testujcie Panowie dalej pozdrawiam wjacek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
salmon



Dołączył: 20 Kwi 2005
Posty: 23
Skąd: Ełk

PostWysłany: 21:44 Pią 30 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem po pierwszych testach, jak dla mnie niewiele sie poprawiło, czekam na Wasze opinie (testowałem na Asusie 636N, w szczerym polu, w słoneczny dzień, przy 12 widocznych satelitach i fixie z 5 gubiło mi sygnał co kilka kroków...)

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen WP Kontakt
salmon



Dołączył: 20 Kwi 2005
Posty: 23
Skąd: Ełk

PostWysłany: 12:49 Pią 30 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No - i mamy nową wersję, wywiązali się z tych ostatnich obietnic. Zobaczymy tylko, czy będzie toto poprawnie działać Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen WP Kontakt
salmon



Dołączył: 20 Kwi 2005
Posty: 23
Skąd: Ełk

PostWysłany: 18:18 Czw 29 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też pisałem do nich i też otrzymałem taki termin... Dajmy jeszcze 2 dni...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen WP Kontakt
pablo79



Dołączył: 06 Lut 2007
Posty: 12

PostWysłany: 09:10 Sro 28 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisali mi wczoraj, że niby udostępnią aktualizację do końca tygodnia?? Ale tych terminów podawali mi już kilka i jak do tej pory z żadnego się nie wywiązali!! Bardzo nieprofesjonalne podejście do klienta :-/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 20:17 Wto 27 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No Panowie z AgroPower mamy koniec marca a aktualizacji jak nie było tak niema a już robimy pomiary.
Pewnie bedziemy żądać zwrotu pieniążków za program kiepska reklama dla firmy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
pablo79



Dołączył: 06 Lut 2007
Posty: 12

PostWysłany: 10:38 Czw 15 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak tylko, że ta instrukcja jest tylko do szybkiego pomiaru a co z resztą funkcji programu?
No i chciałbym jakoś wykonać wydruk w określonej skali (takiej jaka jest na załączniku graficznym) z pomiaru działek rolnych, żeby można było dokładnie te działki odwzorować na załączniku, a na dzisiaj jest to niemożliwe, liczę na to, że producent szybko udostępni aplikację do tego typu wydruków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 15:24 Sro 14 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pablp79
Napisz jaki masz problem może ja ci pompgę jak AgroPower nie chce też kożystam z tego programu i obecnie już nie mam z nim problemów.
Instrukcje masz na CD instalacyjnym w pdf-ie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
pablo79



Dołączył: 06 Lut 2007
Posty: 12

PostWysłany: 09:14 Wto 13 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, też mam ten program no i cały czas się męczę, żeby go rozgryść! Dlaczego? Bo do dzisiaj nie ma nawet instrukcji obsług no i brak jest dawno zapowiadanej aktualizacji! Ten brak profesjonalizmu u producentan oprogramowania jest irytujący, bo AgroPomiarGPS był reklamowany już w połowie zeszłego roku. Przypominam firmie AgroPower, że wnioski obszarowe składa się w terminie 15 marca - 15 maja po tym terminie aktualizacja i instrukcja nie będzie nikomu potrzebna a AgroPower będzie kolejną firmą która naciągneła ludzi na pięniądze sprzedając zwykły bubel!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 18:25 Pon 12 Mar 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tej obiecanej aktualizacji chyba się nie doczekamy miała być w lutym teraz mówią że w marcu a jak znam życie to będzie w maju.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
raqu46



Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 5

PostWysłany: 08:20 Czw 8 Lut 2007    Temat postu: mda III Odpowiedz z cytatem

czy GPS ma wbudowany i vzy ma miejsce na karte pamieci, chyba bedzie chodził, dzieki za odpowiedź. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 15:05 Pon 5 Lut 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NIe znam MDA III to coś jak się nie mylę sprzedaje Era jeśli ma windows 2003 lub 2005 to tak no i MDA III chyba nie ma wbudowanej anteny GPS trzena zewnętrzną ba Bluetooth jak się nie mylę jak ci zależy to mogę to sprawdzić dokładnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
raqu46



Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 5

PostWysłany: 13:24 Pon 5 Lut 2007    Temat postu: mam pytanie Odpowiedz z cytatem

czy ten program będzie chodził na MDA III compact?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 16:34 Nie 28 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marcin to jest program na urządzenie przenośne PDA Palmtop z systemem Windows Mobile.
To już i tak dużo, że jest firma która nadąrza za techniką i pisze coś dla rolnictwa to daje możliwość konkurowania PDA z Garminem, który po pomiarze wiosną tylko łapie kurz w szufladzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
marcin_ciel



Dołączył: 09 Gru 2006
Posty: 13
Skąd: Dolnośląskie

PostWysłany: 15:18 Nie 28 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

agropower.pl napisał:
zasady licencjonowania programu AgroPomiarGPS

Nie prościej byłoby zastosować licencję GNU/GPL? Smile
Udostępnijcie źródła programu.
Chętnie zainstaluje go sobie na linuksie- zwróćcie uwagę, że nawet M$ podpisał umowę z Novell'em
Czy macie jakieś opragowanie na linuksa?
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 00:08 Czw 25 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No super jak im podpowiedziałem to ci przysłali instrukcję BRAWO !!!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
david_n



Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 14
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 20:47 Sro 24 Sty 2007    Temat postu: Jeden problem rozwiązany Odpowiedz z cytatem

Rewolucyjna wiadomość dla użytkowników PDA Mitac Mio P350 oraz programu AgroPomiarGPS!

Dzisiaj dostałem instrukcje od pomocy technicznej Agropower.
Należy dokonać następujących ustawień:

1. W menu Start / Ustawienia / System / GPS:
- na zakładce Programy port GPS: COM4
- na zakładce Sprzęt port GPS: COM2, szybkość 4800
- na zakładce Dostęp zaznaczone automatyczne zarządzanie GPS

2. W programie "AgroPomiarGPS":
- w menu Ustawienia / GPS port COM4, prędkość 4800, niezaznaczone autowykrywanie

Jeżeli macie Mio P350 to program powinien działać – u mnie działa i dokonuje pomiaru nawet przy zachmurzeniu i opadach śniegu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agropower.pl



Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 1

PostWysłany: 11:16 Sro 24 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szanowni Państwo!

W imieniu Producenta programu AgroPomiarGPS informuję, że po kilku odnotowanych sygnałach dotyczących problemów w synchronizacji sygnału GPS na niektórych urządzeniach Pocket PC zadecydowaliśmy o zmianie modułu GPS w programie. Aktualnie trwają testy nowego rozwiązania. Ich zakończenie planowane jest w połowie lutego.

Jednocześnie chciałbym przeprosić tych nabywców programu, którzy napotkali na trudności w jego użytkowaniu. Program jest nowym produktem w naszej ofercie, a w trakcie jego tworzenia i testowania nie mieliśmy dostępu do wszystkich modeli Pocket PC dostępnych w sprzedaży. Nasze dalsze prace nad rozwojem programu AgroPomiarGPS będą zmierzały do jego większej automatyzacji.

Przypominam także, że w okresie 12 miesięcy od pierwszej aktywacji każdy użytkownik ma bezpłatny dostęp do aktualizacji programu. Jestem przekonany, że w ciągu najbliższych kilku miesięcy program doprowadzimy - przy Państwa pomocy - do wersji, z używania której będziecie Państwo bardzo zadowoleni.

Korzystając z okazji chciałbym także wyjaśnić zasady licencjonowania programu AgroPomiarGPS:
    1. Program "AgroPomiarGPS" może być instalowany dwolną ilość razy na urządzeniu Pocket PC.

    2. Nie ma ograniczeń ilościowych dotyczących aktywacji programu.

    3. Licencja pozwala wykorzystywać program tylko na jednym urządzeniu Pocket PC.

    4. Producent dopuszcza możliwość przeniesienia licencji na inne urządzenie Pocket PC tylko w specjalnych sytuacjach (np. utrata urządzenia lub jego trwałe uszkodzenie). Można tego dokonać tylko 2 razy - nawet jeżeli drugą zmianą powraca się do pierwotnego urządzenia.

    5. Aktywacja na nowym urządzeniu wymaga osobistego telefonicznego kontaktu użytkownika licencji z Producentem.

Zapraszam do odwiedzania serwisu internetowego www.agropower.pl w którym znajdują się najświeższe informacje dotyczące naszych produktów. Niebawem umieścimy tam opisy jak konfigurować poszczególne modele urządzeń Pocket PC - na podstawie testów własnych oraz informacji uzyskanych od Państwa - użytkowników programu AgroPomiarGPS.

Serdecznie pozdrawiam w imieniu zespołu AgroPower.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 535
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 23:27 Wto 23 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprubuj tak:
start-ustawienia-system-GPS-(powinieneś mieć Com 4 - sprzęt-ustaw Com 5 i szybkość transmisji na 4800
Sprubuj z tymi ustawieniami nic się nie stanie jak nie będzie działać powrócisz do poprzednich ustawień.
Ja też miałem problem i szczerze mówiąc sam nie wiem jak się stało że działa teraz nawet już dokupiłem anteną zewnętrzną ale niepotrzebnie.
POWODZENIA.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
david_n



Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 14
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 22:56 Wto 23 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawie bym zapomniał.
Jeżeli posiadacie podobny problem to piszcie do Agropower o pomoc. Są uprzejmi choć jeszcze nie rozwiązali tego problemu. W odpowiedzi od nich dowiedziałem się, że nikt jeszcze (poza mną) nie zgłaszał podobnych problemów z programem AgroPomiarGPS, chociaż wielu użytkowników ma Mio p350.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
david_n



Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 14
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 22:51 Wto 23 Sty 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Panie Jacku!

Posiadam Pocket PC Mitac Mio P350 oraz Windows Mobile. Miałem już na nim zainstalowanie następujące programy:

VisualGPSce Version 1.00.3
BeeLineGPS v1.78 Build 105 – wersja 30 dniowa
AutoMapa PocketPC Wersja 3.9.5.1 – wersja demonstracyjna
GPS Tuner 5 Revision L – wersja 14 dniowa
GeoZasiewy Demo v.1.5

Moduł GPS w moim PDA jest sprawny i poprawnie odbiera sygnał GPS. Program VisualGPSce wymaga ręcznego ustawienia portu oraz prędkości. Natomiast pozostałe (nie pisze o GeoZasiewach – chyba Pan zna ten program najlepiej, w końcu z Pana post’ów i strony się o nim dowiedziałem) posiadają funkcję autowykrywania modułu GPS. Wszystkie programy działają poprawnie na następujących ustawieniach:

port komunikacyjny: COM2
prędkość transmisji: 4800

Pomimo takiego samego skonfigurowania ustawień, program AgroPomiarGPS nie jest w stanie odebrać sygnału z satelity. Kiedy program ma ustawiony port COM2 i prędkość transmisji na 4800, bardzo krótko poszukuje i czeka na sygnał GPS, po czym wyświetla informacje, że sygnał GPS jest nieaktywny. Komunikat ten (ikona przekreślona) jest wyświetlany w miejscu, w którym programy, VisualGPSce i BeeLineGPS czy GPS Tuner pokazują 12 satelit w polu widzenia a korzystają z 9 spośród nich. Dlatego stwierdzam, iż formacja, że sygnał GPS jest nieaktywny jest nieprawdziwa.

Nie pomaga również ustawienie autowykrywania GPS w programie AgroPomiarGPS. Program ten jest „ślepy” na satelity.

Sugerowane prze pomoc techniczną producenta wykonanie reset’u i uruchomienie tylko i wyłącznie programu AgroPomiarGPS (zresztą zawsze mam włączony tylko ten program) w niczym nie pomogło. Objawy są identyczne (program bardzo krótko poszukuje i czeka na sygnał GPS, po czym wyświetla informacje, że sygnał GPS jest nieaktywny – ikona przekreślona).

Otrzymałem od Agropower’u również informację, że faza nawiązania kontaktu z satelitą może potrwać kilkanaście minut. Cytuję: „aktualnie faza synchronizacji, kiedy program widzi ilość satelit, natomiast nie umożliwia jeszcze pomiaru, może twać - w zależności od panujących warunków - nawet do kilkunastu minut.”

I co? I nic. Czekam i czekam – nawet pół godziny a program jak był ślepy tak i jest nadal.

Ostatnio dodatkowo w programie przy zmianie ustawień lub otwieraniu pliku gospodarstwa następuje błąd, a jego szczegóły to:

AgroPomiarGps.exe
NullReferenceException

Application::Run+0xf
frmPowitalna::Main+0xa


Mam wątpliwości żeby przyczyna problemu tkwiła po mojej stronie – np. złe ustawienie portu czy prędkości. Chciałbym dodać, iż na polskiej stronie internetowej Mio (http://www.mio.com.pl) w dziale FAQ dla urządzenia p350 sugerowane jest ustawienie portu COM2 oraz prędkości na poziomie 4800 dla różnych programów nawigacyjnych. Również na forum internetowym spotkałem się z informacjami, że moduł GPS w p350 działa ma porcie COM2 i prędkości 4800. Dlaczego więc program AgroPomiarGPS nie działa na tych ustawieniach?


Pozdrawiam,
Dawid.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach