Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ŁukaszAE
|
Wysłany: 15:01 Pon 13 Lip 2009 Temat postu: termin siewu prosa |
|
|
Pytanie czy warto siać jeszcze proso teraz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ariel
|
Wysłany: 10:25 Nie 18 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
A teraz jeszcze inne pytanie...
Co na trawice w prosie...
Ręce opadają... |
|
Powrót do góry |
|
 |
JDG
|
Wysłany: 19:41 Sob 10 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Bronowanie przedwschodowe nie zniszczy kiełków, tylko musisz jechać po skosie alb w poprzek uprawu i brony nie mogą pracować tak głęboko aby nasiona z kiełkami wyciągały na powierzchnie a, że troche je tam w ziemi podrapią to się nic nie stanie. Najlepsza do togo typu zadań jest brona chwastownik bo się dopasowuje do nierówności terenu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jano
|
Wysłany: 18:57 Sob 10 Maj 2008 Temat postu: co zamiast azoprimu |
|
|
Pytanie dotyczyło czym zastąpić AZOPRIM w uprawie prosa, a nie jak niszczyć proso.
Ci co odpisują kwalifikują proso jako chwast.
Wczytując się w technologie uprawy prosa na Ukrainie jest strona o prosie i piszą tak. W fazie kuszczenia(ukr.) przy silnym zachwaszczeniu stosować
AGRITOX 0,7-1,5l/ha i BAZAGRAN 2-4l/ha , 2M-4X 750 0,5-1,1l/ha. Dane te pochodzą z profesjonalnego opracowania. Jeszcze piszą że po siewie 2-3 dni przed wschodami nasion bronować uprawę lekkimi bronami jadąc wolno ciągnikiem, ale tak na chłopski rozum czy to nie niszczy kiełkującego zasiewu
Ja na twoim miejscu zrobił próbę na małym kawałku i jak nie zniszczy prosa to pociągnąć całość
Do zaprawy nasion zalecają BENLAT, WITAWAX, FENORAMON, FUNDAZOL wszystko w dawkach 2kg/t nasion. Nasiona zaprawić miesiąć wcześniej.
Koniec mojej lekcji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiek24m
|
Wysłany: 21:03 Nie 27 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
z tego co wiem to azoprim nie był zarejestrowany na proso On miał zwalczać proso jako chwast. Tzn. zwalczy tez proso siane .WIEM ze chwasty dwuliscienne można zwalczyć chwastoxem extra 2l/ha Ale proso w prosie
AZOPRIMEM tego nie rozumiem |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ariel
|
Wysłany: 11:11 Nie 27 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Bardziej chodziło mi o porysk wysianego prosa... stosowało się do tej pory azoprim ale jak wycofali to co zastosować...
A w tytule jest napisane... prosa... więc nie chodzi mi o kukurydzę
No offence |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiek24m
|
Wysłany: 07:00 Nie 27 Kwi 2008 Temat postu: Re: Co zamiast Azoprimu w uprawie prosa? |
|
|
Ariel napisał: | Co zamiast Azoprimu w uprawie prosa?
Co można zastosować do oprysku zamiast wycofanego Azoprimu... |
moze inaczej azoprim był do zwalczania prosa jako chwast inaczej chwastnicy jednostronnej w kukurydzy Chodzi ci o uprawe prosa czy kukurydzy gdzie
głównie go stosowano w kukurydzy jako dodatek do tropchy do 3 dni po siewie Określ sie dokładnie o co ci chodzi[/list] |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiek24m
|
Wysłany: 06:31 Nie 27 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
daj sam dual i proso masz z glowy a z dwuliscienne to sobie poradzisz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ariel
|
Wysłany: 08:06 Czw 24 Kwi 2008 Temat postu: Co zamiast Azoprimu w uprawie prosa? |
|
|
Co zamiast Azoprimu w uprawie prosa?
Co można zastosować do oprysku zamiast wycofanego Azoprimu... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|