Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 17:14 Pon 19 Sie 2019


co uprawiać na 20 hektarach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MarcinC-360



Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 1619
Skąd: Woj. Świętokrzyskie

PostWysłany: 14:03 Nie 20 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ile gdzieś tak trzeba trzymać opasa,żeby miał dobrą wagę i czym go karmić?Chyba nie tylko sianem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 839
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 12:04 Nie 20 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja słyszałem, że w przyszłości płyty i zbiorniki nie będą w ogóle wymagane, ale osobiście polecam dla własnej wygody.
A koszt założenia stada mlecznego jest rzeczywiscie większy niż opasów, ale myślę, że na mleku można łatowiej to spłacić (jak dotąd produkcja mleka była jedną z najtabilniejszych gałęzi rolnictwa, poza tym dochód jest systematycznie raz na miesiąc). Opasy natomiast przeważają nad krowami mlecznymi mniejszymi nakładami pracy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
lufa13



Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 169
Skąd: Cieszyn

PostWysłany: 10:00 Nie 20 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

leszek04061 napisał:
mam same zboza.myslałem o chodowli ale jeszcze nie wiem czy moge to robic.2 lata temu dostałem premie na młodego rolnika ale pisałem ze mam tylko produkcje zbozowa i teraz nie wiem czy moge sie przestawic na zwierzaki.a jak z płyta obornikowa jest teraz wymagana?mam swoje maszyny i czasami mysle ze lepiej zajac sie zwierzakami a maszyny na usługi.w tamtym roku z koszenia lepiej zarobiłem niz z hektarów.ale wkładam to cały czas w gospodarstwo<studnia bez dna>jezeli mam trzymac np.opasy to ile ich trzeba zeby sie opłaciło??pozdrawiam




Utrzymanie bydła na głębokiej ścółce nie wymaga budowy płyty obornikowej ani zbiornika na gnojówkę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
leszek04061



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 67
Skąd: mazury

PostWysłany: 09:50 Nie 20 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

koszt nastawienia sie na bydło mleczne bedzie chyba sporo wiekszy niz na opasy.mam jeszcze 8 hektarów w dzierzawie na 5 lat więc moze to wystarczy??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 839
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 08:37 Nie 20 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem opasy bardziej opłacają się na dużym areale a na 20ha to lepiej bydło mleczne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
leszek04061



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 67
Skąd: mazury

PostWysłany: 07:27 Nie 20 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam same zboza.myslałem o chodowli ale jeszcze nie wiem czy moge to robic.2 lata temu dostałem premie na młodego rolnika ale pisałem ze mam tylko produkcje zbozowa i teraz nie wiem czy moge sie przestawic na zwierzaki.a jak z płyta obornikowa jest teraz wymagana?mam swoje maszyny i czasami mysle ze lepiej zajac sie zwierzakami a maszyny na usługi.w tamtym roku z koszenia lepiej zarobiłem niz z hektarów.ale wkładam to cały czas w gospodarstwo<studnia bez dna>jezeli mam trzymac np.opasy to ile ich trzeba zeby sie opłaciło??pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin82



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 927
Skąd: warmia

PostWysłany: 22:15 Sob 19 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak w ładnej okolicy to postaw domki letniskowe - żyła złota
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dcnt



Dołączył: 10 Mar 2006
Posty: 290
Skąd: okolice Tarnowa

PostWysłany: 21:58 Sob 19 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam 12ha+12ha dzierzawy (klasy 4 do 6) i bydlo mleczne, pracowite nie powiem, ale spokojnie mozna z tego utrzymac rodzine, i pozwolic sobie na dosc spore inwestycje w gospodarstwie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mody rolnik



Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 192
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 21:37 Sob 19 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a hodowle jakąś prowadzisz? bo mając 20ha i prowadzić hodowle to myslke że dałoby sie jakoś wyżyć a wy co sądzicie??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
leszek04061



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 67
Skąd: mazury

PostWysłany: 21:16 Sob 19 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ziemie mam 3 i 4 klasy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wiesLaw



Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 239

PostWysłany: 20:44 Sob 19 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ty masz te 20 na piaskach czy co? bo jezeli slaba ziemia to najlepiej zalesic tzn. V VI klasa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
leszek04061



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 67
Skąd: mazury

PostWysłany: 16:24 Sob 19 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szczerze powiem ze w naszej okolicy nikt sie warzywami nie zajmuje.moje gospodarstwo jest na mazurach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buchaj



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 839
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 13:26 Sob 19 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A nie lepiej zająć się jakąś uprawą, która nie wymaga dużych areałów a przynosi zyski? Np. Zioła, Warzywa itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
abuk14



Dołączył: 12 Sie 2006
Posty: 295
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 11:45 Sob 19 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

E tam. Od razu sprzedac?? Moim zdaniem najlepiej znaleźdź jakąś pracę ( łatwo powiedziec ) z której mógłby się utrzymac, a gospodarstwo traktowac jako dodatkowe źródło dochodu. Może z czasem dokupisz trochę ziemi??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ukasz52



Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 290
Skąd: Jasło (na dole mapy IIIa/b)

PostWysłany: 21:09 Pią 18 Maj 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepiej sprzedać i zainwestować w jakieś akcje... a pracowac u kogoś ... przy tych cenach ziemi to chyba jedyna rada...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
leszek04061



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 67
Skąd: mazury

PostWysłany: 20:58 Czw 17 Maj 2007    Temat postu: co uprawiać na 20 hektarach Odpowiedz z cytatem

witam.na chwile obecna mam pszenice i bobik.jak policze koszty to zysku zbyt duzo nie zostaje.moze ktos podpowie co robic na takim areale zeby dało sie normalnie zyc.jest to mozliwe z 20 hektarów??
Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Produkcja roślinna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach