Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 21:59 Czw 18 Kwi 2019


Agrolok
Internet na wsi
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
horacy



Dołączył: 30 Cze 2017
Posty: 2

PostWysłany: 10:57 Pią 30 Cze 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moze radiowka?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
vaiybora



Dołączył: 04 Maj 2017
Posty: 4

PostWysłany: 06:50 Pią 30 Cze 2017    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

This topic is very nice,thank for your sharing.

''gclub online''

''gclub casino''
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
AkukuBernard



Dołączył: 15 Lip 2016
Posty: 4

PostWysłany: 09:41 Pią 15 Lip 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz nawet i na wsi jest zasięg telefonii komórkowej, więc analogicznie i internet mobilny na wsi da radę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bartlomiej_24



Dołączył: 10 Lip 2016
Posty: 3
Skąd: Kraków

PostWysłany: 16:58 Nie 10 Lip 2016    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

turystyk34 napisał:
Ładny zasięg coraz lepszy ma mobilny LTE od plusa, u mnie łapie bez problemu

A cenowo się opłaca?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kroguw



Dołączył: 13 Lis 2015
Posty: 2

PostWysłany: 15:07 Pią 13 Lis 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie w domu ze względu na to, że mieszkamy blisko lasu i daleko jest wieża nadająca sygnał mamy internet z modemem sieci Plus, tylko od nich mieliśmy sygnał
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
turystyk34



Dołączył: 13 Sty 2015
Posty: 2
Skąd: Jaktorów

PostWysłany: 22:12 Wto 13 Sty 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ładny zasięg coraz lepszy ma mobilny LTE od plusa, u mnie łapie bez problemu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1631
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 09:00 Pon 5 Sty 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Błąd w moim opisie zamiast GPS powinno być GSM(tryb pracy sieci).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
tekmie



Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1631
Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.

PostWysłany: 22:08 Nie 4 Sty 2015    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio miałem możliwość trochę się "pobawić" z testem Internetu.I jak na obecną chwilę zostaję z Neostradą (chyba najdroższa 49+ ok.35 utrzymanie numeru).Otrzymałem takie wyniki jakie zamieszczam niżej .Testowałem sieć GSM T-Mobile i Neostradę Plus (po kablu) i tak z modemem MF 195 bez anteny zewnętrznej nie ma co marzyć o Internecie.Z telefonem jako modem już coś tam trochę można sprawdzić , ale szału nie ma. Najstabilniejsza na obecną chwilę jest Neostrada .
Telefon był połączony przez port USB 2.0 jako Modem
Test w Koszalinie - odległość do nadajnika nie znana.Telefonu nie miałem przestawionego
na UMTS. Test wykonany - Acer z Windows 7 (ocena 3,2 )
Telefon S5610 po GPS PING 546 ms , pobieranie 0,12Mbps , wysyłanie 0,03 Mbps
PING 491 ms , pobieranie 0,24 Mbps , wysyłanie 0,03 Mbps
Modem MF195 PING 117 ms , pobieranie 0,34 Mbps , wysyłanie 0,42Mbps
Modem MF 195 PING 152 pobieranie 3,37 Mbps wysyłanie 0,29 Mbps

Komputer stacjonarny z Windows 8,1 (na Acer wyniki były zbliżone)
Odległość do nadajnika ok. 6 km. Modem MF195 niby nawiązywał połączenie , ale
połączenie nie było stabilna a nawet nie można było otworzyć strony
Telefon S5610 po GPS PING 525ms , pobieranie 0,12 Mbps , wysyłanie 0,02 Mbps
Telefon S5610 po przełączeniu na UMTS już można było przeglądać str.
PING 134 ms pobieranie 0,37 Mbps wysyłanie 0.14 Mbks
PING 225 ms pobieranie 0,63 Mbps wysyłanie 0,01 Mbps

Neostrada PLUS Przez Router TP-Link oraz WiFi
ping 44 ms pobieranie 9556 kbps(9,33 Mbps)
wysyłanie 880 kbps (0,86 Mbps)
Strony testowe Speed Test (Komputer Świat ) i (T-Mobile USA)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
farmer.piotr



Dołączył: 07 Sty 2014
Posty: 27

PostWysłany: 13:01 Czw 4 Gru 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ODRzyk napisał:
WJACEK - ty ambitny jesteś. Na mojej wiosce to jest 5 (słownie: pięć) komputerów. Ja mam momputra klasy Celeron 400, sasiad kupił bo mu córka życ nie dawała maszyne "ful wypas" za 4.000,- złociszy. No ale cóz, sztuka jest sztuka. I z czym do ludu, skoro tak naprawde centarlke na wiosce załozono 5-6 lat temu. I jest to Wielkopolska. Ale gdziekolwiek bym nie mieszkał - TPSA - górą Sad Evil or Very Mad


Niesamowicie się czyta takie stare tematy... Smile
Mój pierwszy komputer też kosztował jakieś 4 tys. zł. Teraz za tyle kasy można kupić sobie całkiem niezłego laptopa.
Jak z waszym internetem na wsi? U mnie niestety rządzi nerwostrada.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
mergil



Dołączył: 25 Lut 2014
Posty: 9
Skąd: Lubań

PostWysłany: 13:43 Wto 25 Lut 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Światłowody to chyba najlepsze połączenie. Szybkie, bezawaryjne, a jak gmina dostanie jeszcze dofinansowanie na to, to jeszcze tanie. Jeśli masz możliwość skorzystania z takiej oferty, to bierz, nie wahaj się.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pens



Dołączył: 18 Lip 2013
Posty: 20

PostWysłany: 12:12 Wto 18 Lut 2014    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamontowanie anteny kierunkowej typu ATK-10 / 15 / 20 rozwiązuje problem zasięgu na wsi i można przebierać w wyborze operatorów. Mam zarówno aero2 jak i plusa na drugim modemie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
predator&obcy



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 2618
Skąd: z kosmosu

PostWysłany: 22:48 Nie 6 Mar 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam na swiatłowodzie neostradę 20 MB za 69pln na miesiąc pierwsze 2 miesiące gratis umowa na 2 lata chodzi jak szalona Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2024
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 12:09 Nie 6 Mar 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawe czy polsat zrobi konkuręcje tepsie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
fireseba



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 4
Skąd: Podlasie

PostWysłany: 10:15 Pią 4 Mar 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie, a ja mieszkam w podlaskiej gminie która wygrała konkurs na budowę sieci światłowodowej (połowa kasy z unii, a połowa gminy) zaczęła w ubiegłym roku budowę światłowodów (2,4Gb/s pobieranie 1,2gb/s wysyłanie). Pracę na chwilę obecną są wstrzymane z powody zimy lecz do końca 2011 nett ma być w całej gminie. Od razu biorę 120mb z UPC:D Na chwilę obecna mam radiówkę 1mb/s najgorsze że są limity i duży ping.

Mam do Was pytanie czy ktoś ma takie cuś?:p
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rooolnik



Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 627

PostWysłany: 20:15 Sro 13 Paź 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na temat gsm jest fajne forum tam jest wszystko niezle opisane te forum ma nazwe bez kabli
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Agrotechnic



Dołączył: 08 Paź 2010
Posty: 20
Skąd: mazowieckie

PostWysłany: 09:34 Pią 8 Paź 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z internetem "komórkowym na kartę" to niestety z naszego punktu widzenia (mieszkanie poza miastem) niezła lipa. Miałem różne doświadczenia z kilkoma modemami i sieciami dostępnymi u nas w kraju i powiem, że dobrze to wszystko chodziło tylko w mieście. Oczywiście czasem również i na wsi wszystko działało... problem polega na tym, że nie sposób przewidzieć, gdzie zasięg jest, a gdzie go nie ma. Dość sensowną mapkę zasięgu ma na swojej stronie Play. Niestety można się z niej dowiedzieć, że rewelacji nie ma :/.

Trzeba czekać czasów, aż internet satelitarny będzie tańszy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
ClassAxion



Dołączył: 01 Sie 2010
Posty: 2

PostWysłany: 14:38 Nie 1 Sie 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam netie i z 2-3 KM odemnie jest wieża z tym internetem i nie narzekam chciałem z innego ale wszędzie na około drzewa i tylko tam był przesmyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mechman



Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 2
Skąd: Z Mazowsza

PostWysłany: 10:42 Pią 11 Cze 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja testowałem PLAY i mogę powiedzieć, że na wsi z zasięgiem jest kiepsko. Mieszkam 40 km od warszawy i sygnał łapię tylko na piętrze domu. Na parterze nie ma szans. A szkoda bo to całkiem wygodne rozwiązanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ODRzyk



Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 344
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 08:14 Pon 7 Cze 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Orange na "głębokiej wsi" to porażka, tak samo Iplus i BluKonekt - miałem każda opcję. EDGE ledwo, ledwo. Połączenia się zrywają, trzeba poszukać dobrego miejsca w domu, by sygnał był stabilny. Jeśli modem w formie pendrivu - to z dobrym przedłużaczem USB. Jeśli modem zewnętrzny - to już lepiej, lepiej, ale wszystko zależy od jakości kabelka USB.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
osa21



Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 2114
Skąd: zach-pom

PostWysłany: 11:50 Nie 2 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

też na początku miałem neo ale teraz od 2 lat mam netię i nie mam problemów nawet jak w marcu ukradli kable i netii nie było jeden dzień to w następnym miesiacu rachunek był niższy, czyli zamiast 59 to było 57zł.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2024
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 09:39 Nie 2 Maj 2010    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma ktoś z was internet z neti ja teraz mam 1 mega z neostrady ale zastanawiam sie nad przejściem do neti piszą że dużo szybszy i troche tańszy tylko ciekawi mnie czy tam są jakies skutki uboczne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
darek1972



Dołączył: 21 Paź 2007
Posty: 186
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 10:24 Czw 20 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bez ściągania filmów trudno przekroczyć 5 GB. na filmach z youtbe , my video i oglądaniu stron dobijam do 3.5-4 GB. internetu używają wszyscy domownicy bo ten modem pozwala podłączyć kilka komputerów praez WIFI
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kserkses



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1616

PostWysłany: 09:53 Czw 20 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

darek1972 napisał:
mam blueconnect i taki modem http://www1.era.pl/phones/phone_details.php?type=0&subtype=6&id_phone=1361 do tego jeszcze antenke zewnętrzną płace 120 zł za 5 GB. standard EDGE transfer najwięcej 35 najczęściej 25
Jak obcinają trasfer gdy przekroczysz limit Question z tego co wiem jest rozmaicie ale czasem tną strasznie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Izydor



Dołączył: 26 Mar 2006
Posty: 368
Skąd: wielkopolska, Wysoka

PostWysłany: 23:06 Sro 19 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki wielkie wszystkim.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
darek1972



Dołączył: 21 Paź 2007
Posty: 186
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 22:07 Sro 19 Gru 2007    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam blueconnect i taki modem http://www1.era.pl/phones/phone_details.php?type=0&subtype=6&id_phone=1361 do tego jeszcze antenke zewnętrzną płace 120 zł za 5 GB. standard EDGE transfer najwięcej 35 najczęściej 25
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach