Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 11:36 Wto 19 Cze 2018


Agrolok
Internet na wsi
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 08:55 Nie 21 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To zmień osła na coś innego czego nie blokują.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jacko



Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 101

PostWysłany: 08:28 Nie 21 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeśli blokują porty - to nie dasz rady. no chyba, że masz zdolności do hakowania Very Happy .

A może wystarczy po prostu z nimi pogadać.

A blokują po to byś Ty lub inny fan "osiołka" nie blokował netu innym co uzywają go np do pracy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 20:09 Sob 20 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chlopaki moi dostawcy neta włączają emula dopiero od23 do 7 rano, czy idzie jakoś sobie zamieszać żebym mógł ściągać przez 24h na dobe??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
jacko



Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 101

PostWysłany: 13:34 Sob 20 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

mam wrazenie, że ten czeski "licznik" zaniża, a na pewno zaniża "upload"
poniżej wyniki z:

http://www.dsl.cz
Rychlost připojení k internetu: 950,79 kbit/s
Rychlost stahování dat: 118,8 kByte/s

a numion podaje
http://www.numion.com
Download speed: 969.97
Upload speed: 236.98

a łącze to 1024/256

/edit
źle sobie odczytałem Very Happy

czesi podają dwie dane - szybkość w kbit - 950
i max tranfer do kompa - 118

więc 118,8 x 8 = 950

jednak przydaje się znajomość języków obcych Very Happy

tak więc ta stronka mierzy tylko prędkość do kompa.

Numion - ma większe możliwości testowania łącza.
Ale jest wybór - każdy może sobie wybrać co lubi Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DOMINATOR



Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 632
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 10:01 Sob 20 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Klikasz na ten zegar po prawej stronie (pod zegarem jest napis: Otestujte rychlost). Potem musisz chwilę zaczekać i na tym zegarze pod spodem wyskoczy Ci szybkość aktualna.

Jak sprawdzasz to powyłączaj wszystkie okna przeglądarek poza tą i programy typu eMule, eDonkey.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 09:15 Sob 20 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dominator napisz jak to zrobić bo tam jest wszystko po czesku chyba.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
DOMINATOR



Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 632
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: 13:29 Pią 19 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

www.dsl.cz

Tu można też srawdzić szybkość neta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 07:52 Czw 18 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Aplegatt



Dołączył: 07 Gru 2005
Posty: 23
Skąd: Będzin

PostWysłany: 05:15 Czw 18 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wejdź sobie na IRC na eMule i tam popytaj. Tam jest Bardzo pomocna koleżanka Youlka która powie Ci krok po kroku co i jak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 22:33 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moge jeszcze jedną lekcje dostaś z informatyki?? Jak ustawić emule żeby szybko ściągał?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
jacko



Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 101

PostWysłany: 20:38 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
mam! dzięki bracie jesteś wielki!!! mój net śmiga z prędkością 13,37kgs!!!!!!!!!!! masakra


polecam się Very Happy

/edit
zresztą polecam tę stronkę wszystkim zainteresowanym

Jest OK i czysta !! (przynajmniej nic mi nie wlazło Very Happy )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 20:37 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam! dzięki bracie jesteś wielki!!! mój net śmiga z prędkością 13,37kgs!!!!!!!!!!! masakra
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
jacko



Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 101

PostWysłany: 20:35 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak nie ma - dużymi literami po lewej stronie jest napisane

/edit
Kliknij na ten link - od razu mierzy

http://www.numion.com/YourSpeed3/Run.php?QuickStart=SelectDefaults

daj znać jak poszło
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 20:33 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na następnej stronie niema żadnego Quickstart
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
jacko



Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 101

PostWysłany: 20:30 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

korsarz napisał:
tak jeszcze musiałbym sie nauczyć angola.!!

proste
1. klikasz na link
2. później na obrazek pod "Measure your speed"
3. na następnej stronie Quickstart
daj znać jak poszło
po raz pierwszy daję "korepetycje" poprzez forum

/edit
wyniki to
Download speed - do Ciebie
Upload speed: - od Ciebie
Surfspeed inside Poland: - przegladanie stron w Polsce
Surfspeed average (worldwide): - j.w. jeno cały świat
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 20:26 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jeszcze musiałbym sie nauczyć angola.!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
jacko



Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 101

PostWysłany: 20:22 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kliknij na link i sobie sprawdź

http://www.numion.com/

daj znać jak funkcjonuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 2101
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 20:20 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chlopaki jak można sprawdzić prędkość internetu?? Podpisując umowe z dostawcą neta [radiowego} zapewniał mnie że 128kb/s jest gwarantowane a teraz net chodzi jak żółw.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
jacko



Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 101

PostWysłany: 20:04 Sro 17 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wjacek napisał:
Kupiłem sobie laptopa , mam internet radiowy kabel od anteny do karty sieciowej w PC jak podłączyć laptopa zamiast PC.


Witaj wjacku
nie wiem czy rozwiązałeś swój problem ale podałeś troszkę mało danych, więc odpowiem troszke ogólnie.

Pytanie - jak masz podłączone "radio" - czy kablem anntenowym, czy wtyczką RJ45.

Jak RJ45 to sprawa jest prosta - podłącz i zobacz co będzie. Ale raczej masz
kabel antenowy to nie ma mozliwości podłączenia laptopa (ok poprzez kartę PMCIA - ale nie wszystkie mają możliwość podłączenia anteny)

Ale co możesz zrobić to wstawić do Twego kompa drugą kartę sieciową i poprzez nią łączyć się z laptopem poprzez zwykły kabel - warunek komputer jest włączony.

Inny lepsze ale i droższe rozwiązanie to zakup jakiegoś rutera lub access pointa i podzielenie łącza. Dobrze by ten ruter miał możliwośc klonowania MAC adresów.

Jak masz więcej pytań - pytaj, postaram się pomóc
Jeśli masz "radio" podłączone bezpośrednio do komputera poprzez kabel antenowy, to masz "radiową
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 23:01 Pon 8 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak się nie mylę musisz mieć płytkę od radiówki w laptopie. Sama sieciówka w laptopie chyba nie zadziała, ale specem w tych sprawach nie jestem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 619
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 20:04 Pon 8 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupiłem sobie laptopa , mam internet radiowy kabel od anteny do karty sieciowej w PC jak podłączyć laptopa zamiast PC.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
chrisvertex



Dołączył: 08 Maj 2006
Posty: 1
Skąd: Oleśnica k/Wrocławia

PostWysłany: 18:59 Pon 8 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym wypadku, to tylko wi-fi, wimax, bądź GPRS, 3G (czyli iPlus itp.).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen WP Kontakt
tdk



Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 331
Skąd: from the 1000 lakes

PostWysłany: 15:20 Czw 13 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy przypadkiem nie można dzielić się neostradą bo przyjadą monterzy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Alek



Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 73
Skąd: stare lubelskie

PostWysłany: 20:39 Sro 12 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jak bedzie działało takie podłączenie i jaki byłby koszt takiego podłączenia: mam neostradę 512 i sąsiad oddalony o 400 m w wolnej przestrzeni chciałby się do mnie podłączyć za pomocą anteny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ponury_farmer



Dołączył: 09 Gru 2005
Posty: 26
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: 14:49 Sro 12 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My mamy internet radiowy, z tym że jeżeli odległość abonenta od punktu dostepowego przekracza mniej więcej 4km to z jakością linku różnie bywa. Za 128kb i 256 kb w nocy (od 22.00 - 6.00) płacę 50zł. Każdy abonent może mieć zewnętrzne ip za niewielką dopłatą ( 5zł), poza tym kazdy ma dwa wydzielone porty w cenie abonamentu oraz dostęp do huba Dc wewnątrz sieci...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach