Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 05:21 Czw 24 Paź 2019


Internet na wsi
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przemek B



Dołączył: 23 Mar 2006
Posty: 136
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: 14:31 Nie 9 Kwi 2006    Temat postu: Re: Internet na wsi Odpowiedz z cytatem

ankatell napisał:
Jak się podłączyć do internetu na wsi? Tam gdzie nawet nie ma sieci telefonicznej.
Jakieś propozycje?
internet radiowy!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
tdk



Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 331
Skąd: from the 1000 lakes

PostWysłany: 09:57 Nie 9 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przez providera idą wszystkie pakiety, zna cały ruch sieciowy. Może sobie nawet za pomocą odpowiedniego oprogramowania odczytywać to co piszemy i to co do nas dociera.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dcnt



Dołączył: 10 Mar 2006
Posty: 284
Skąd: okolice Tarnowa

PostWysłany: 09:34 Nie 9 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kolego, majac stosowne oprogramowanie, wiedza pod jakie adresy IP zagladasz - a potem wystarczy sprawdzic co sie pod takim adresem znajduje Wink

Ale to juz zalezy od np admina, czy sie mu chce sprawdzac, kto gdzie zaglada.

NIKT w sieci nie jest anonimowy, poprzez rozne oprogramowanie, serwery proxy mozna tylko utrudnic odnalezienie uzytkownika koncowego, zawsze jest to jednak mozliwe do wykonania tylko wtedy zabierze znacznie wiecej czasu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 519
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 09:03 Nie 9 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie jestem pewien ale raczej nie może tylko kontrolować stan twojego kompa (czy generuje virusy do sieci) raczej nic pozatym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
korsarz



Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 1815
Skąd: Wielkopolska sam dół

PostWysłany: 23:19 Sob 8 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie powiedzcie czy jak mam radiówke to firma ktora dostarcza mi neta może wiedzieć po jakich stronach chodze??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
pawela56



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 76
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: 20:16 Wto 21 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anonymous napisał:
A propo internetu,
podobno na wsi będzie szerokopasmowy internet, UE ma dać pieniądze
http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=730194
to już drugi tak durny artykuł dzisiaj.
KTO TO PISZE Question Exclamation Question Exclamation Question Exclamation Question Exclamation Question Exclamation Question Exclamation

rzeczywiście lekko bez sensu;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
tdk



Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 331
Skąd: from the 1000 lakes

PostWysłany: 14:41 Wto 21 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wjacek napisał:
Co na do rzeczy odległość w neostradzie od centrali to jakieś bzdury jeśli chodzi o DSL (radiówka to tak) czym dalej to słabszy sygnał a neostrada jest przesyłana kablem przecież.
Ja mam radiówkę 10 km od anteny przekaźnikowej i8 jest ok. siła sygnału bardzo dobra szybkość 5,5 Mb/s.

poczytaj kolego o standardach ADSL (czyli neo). Na kablu następuje tlumienie sygnału i wzrost zakłóceń. Wtedy są problemy z synchronizacją i licznymi blędami w przesyłanych pakietach. Radiówke jak u Ciebie przy pomocy antenty kierunkowej może sięgać do kilku kilometrów jeżeli antena ma "kontakt wzrokowy" z nadajnikiem. Kolega chcial założyć radiowkę w odleglości 1.8 km co zakończyło się niepowodzeniem. Poprostu zasłanialy budynki i drzewa antene nadawczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 20:38 Pon 20 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tą odległością macie racje.
Rok temu w wakacje gdy była promocja wakacyjna skusiłem się i po pierwszym dniu już żałowałem.
Całkowita kicha mimo tego że prędkość 512kb/s
Kilka razy dziennie musiałem instalować oprogramowanie lub po 10min traciłem sygnał z centrali.
Po dwóch próbnych miesiącach oddałem pakiet instalacyjny a pracownik biura obsługi poinformował mnie że faktycznie mogły wystąpić takie problemy ze względu na odległość.
Najbardziej wnerwiło mnie to że jeśli wiedzą o takich sprawach to dlaczego dzwonią do domu z ofertą jak wiedzą że i tak będzie się piepszyć Twisted Evil
Teraz mam radiówke 128kb i chodzi SUPER Razz
Zero problemów z sygnałem lub przeciążeniem siieci
P.S.
Ale to zależy od operatora Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: 20:00 Pon 20 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jednak mają rację, ja mam neo i zanim mi ją sprzedali to szczegółowo wypytali się mnie czy nie za daleko od centralki mieszkam. Więc coś w tym musi być.

Ale i tak najlepsze jest to w neostradzie, że im większa prędkość tym łącze powinno być stabilniejsze, bo w przeciwnym wypadku będą ciągłe problemy z synchronizacją urządzenia. no ale to przecież TP SA Laughing
Powrót do góry
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 519
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 19:22 Pon 20 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tdk napisał:
Do 3 km spokojnie można brać neo.

Co na do rzeczy odległość w neostradzie od centrali to jakieś bzdury jeśli chodzi o DSL (radiówka to tak) czym dalej to słabszy sygnał a neostrada jest przesyłana kablem przecież.
Ja mam radiówkę 10 km od anteny przekaźnikowej i8 jest ok. siła sygnału bardzo dobra szybkość 5,5 Mb/s.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
tdk



Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 331
Skąd: from the 1000 lakes

PostWysłany: 17:16 Pon 20 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeżeli za duża odległośc wówczas następują wieksze zakłócenia i są problemy z łaczem. Im wieksza prędkośc łącza dsl tym odległość skuteczna jest mniejsza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pejton



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 20:20 Nie 19 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

3 do 5 km od centrali
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 519
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 19:22 Nie 19 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co z tymi 3 km ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
tdk



Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 331
Skąd: from the 1000 lakes

PostWysłany: 18:44 Nie 19 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do 3 km spokojnie można brać neo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dcnt



Dołączył: 10 Mar 2006
Posty: 284
Skąd: okolice Tarnowa

PostWysłany: 21:06 Sob 18 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

neostrada jest to lacze ADSL (asynchroniczne) udostepniane przez TePse kabelkami, tam gdzie centrala telefoniczna obsluguje ten typ uslugi, czyli musisz miec telefon u naszego "ukochanego" monopilisty (ups wydalo sie Wink ) i miec to szczescie ze jestes podpiety do wlasnie takiej centrali.

cena netu to 59 PLN + VAT czyli cosik kolo 72 PLN-y

do tego oczywiscie abonament i w sumie mamy juz bez rozmow do zaplacenia przeszlo 100 PLNow co miesiac - zyc nie umierac Rolling Eyes

Co do laczy z sieci komorkowych nie wiem, nikt ze znajomych nie korzysta .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Duch



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 282
Skąd: www.bizon.xt.pl

PostWysłany: 19:48 Sob 18 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie mi czy na tym radiowym czy na Internecie z ery, plusa, czy orange da
sie coś ściągać. Jakie są prędkości. Mój problem polega na tym ze gospodarstwo które ma się stać moją własnością za dwa lata miesci się ok. jednego kilometra od mniejszej wioski i półtora od większej. W tej większej chyba mają Neostrade, ale nie wiem tego na 100% czy na taką odległość neostrada będzie chodzić??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
rolnik z kuj-pom
Gość





PostWysłany: 09:41 Pon 13 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jest moi paniowie jesli chodzi o internet to w kazdym gospodarstwie powinien byc komputer jak i internet w tych czasach to juz podstawa

/edit
aha jeszcze jedno ja tez mieszkam we wiosce jest umnie ponad 400 mieszkancow a od nowego roku przełączono mnie na cyfrowa centrale wiec kiedys mialem radiowke i niebylem z niej zadowolony a odkąt mam Neostrade 512 to mam spokój do teras praktycznie Zero problemów
Powrót do góry
pawela56



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 76
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: 21:45 Pią 23 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wjacek napisał:
Pawela56
Ale ty zdolny jesteś.
Mam pytanko mam DSL 130 kbps czy dało by się to rozprowadziś po wiosce w małej odległości 100-200m od mojego domu.
Ewentualnie co bym potrzebował i za ile.
Czy prędkość by się wtedy dzieliła na ilość przyłączy?
Pozdrawiam

Tego DSL, można dzielić bez problemu, ja polecam postawić serwer na linuxie (większe możliwości administracji) a pozatym można postawić serwer DC++ i możliwa jest szybka wymiana plików między użytkownikami. Po drugie to trzeba rozpatrzeć ile użytkowników ma być pod to podpięte, trzeba to rozważyć i orientacyjnie ocenić kto kiedy i ile używa internetu, my nie mamy możliwości podłącznia DSL ani NEO Sad bo gdyby byla taka możliwość to byśmy se dawno to zapodali Smile ale takie są realia i trzeba sobie radzić. co do tego pytnia, to jeśli są małe odległości to najpeniej jest połączyć kablowo, ale to trzeba rozważyć. U nas gdy pada deszcz nie ma problemów z połączniem, tylko u kolesia u którego proominnik anteny nie jest osłączniety to są problemy. Jeśli jest zrobiony stabilny link na dobrych w miare AP i kartach radiowych to nie ma żadnych problemów przynajmniej jak dotąd Smile już pół roku eheh przy podziale łącza jeśli np dwóch użytkonikó używa intenetu to dzielony jest ten transfer na dwóch i analogcznie przy większej ilości użytkowników. Z tymi routerami to radził bym uważać bo wiem że są np jakieś D-linki które często sie zawieszają;/ wogule ta firma jakoś mi nie przystoi przynajmniej w dziedzinie AP ;/ za to z AP chwale sobie Ovislink 1120, jest z nim zero problemów i ma w miare moc chciał bym jeszcze takich kupić ale nie ma gdzie a jak są to są drogie;/

/edit
waldek napisał:
1. router:
- sprzętowy, chyba wyjdzie najtaniej 200 zł?
- lub, jakiś stary grat, zainstalować linuksa (są nawet jednodyskietkowce do takich zadań - nie potrzeba dysku) 100 + switch 100/200
2. karty sieciowe; na taką odległość przydałoby się coś lepszego - < 100, trochę kabla i już.

jeśli chodzi o ceny to kabel skrętka kosztuje chyba 80 gr za metr tylko ze to jest do montażu wewnętrznego ale może nie pownieen sie szybko rozzsypać na zewnątrz, karty sieciowe są bardzo tanie ok 10 zl za sztukę, zamiast switchów, proponował bym zastosować HUBy, można je kupić za grosze, móie o używnych Smile poco komu switch na wiosce? chodzi o to by albo przedłużyć kabel albo rozdzilić do tego wystarczy HUB, a switch jest bardziej zaanwansowanym użądzeniem, można z niego również zarządzać siecią. Moim zdaniem to bez sensu w to inwestować. Można również poświęcić swój komputer jako serwer (musiał by chodzić cały czas) tak ja na początku miałem, tylko pod Win to net bedzie chodził cieniej niż pod linuxem. Co do linuxa to można komuś zapłacić by go zaprogramował lub poprosić kolegęSmile na szczęście jest taki kolega w pobliżu hehe:) trzeba pamiętać że odcinek kabal nie może mieć więcej niż 150 m, dłuższe odcinki należy łączyć switchem lub HUBem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 17:58 Pią 16 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pawela56 napisał:
Ja z kolegą, stworzyłem sieć radiową na wiosce używając SDI, bo tylko to jest dostępne i to ciężko się tego doprosiłem;/ wiadomo 11kb/sek jest juz rozdzielone na 8 osób, i jak nic nikt nie ściąga to sie normalnie stronki przegląda, postwiliśmy serwer na linuxie Smile tylko trzeba było w sprzet radiowy zainwestować;/ nie małą kase ale ustanoiliśmy abonament 45 zl i mamy nadzie ze sie zwruci. Niedługo mamy podłączyć radiowo łącze od kumpla NEO 6Mbit <lol>, jest problem ze to ok 6 km w lini prostej, ale tyle już zrobiliśmy to i to myśle ze się nam uda Smile nawet już anteny sektorowe produkujemy hehe yagi to kupiliśmy tylko jedną a resta jest własnej produkcji, na tym można zaoszczędzić Smile Pozdro

A jak leje deszcz to też ciężko u was z połączeniem przez radiówkę. Bo u mnie szwankuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
odrzyk-gościnnie
Gość





PostWysłany: 11:43 Pią 16 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wiem kto dostarczy mi net, rdiówka z dwóch mijsc jest. Na razie wystarcz mi to , co mam w pracy.
ALe dzięki za zainteresowanie
Powrót do góry
waldek



Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 100
Skąd: Hrubieszów

PostWysłany: 11:32 Pią 16 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wjacek napisał:
Pawela56
Ale ty zdolny jesteś.
Mam pytanko mam DSL 130 kbps czy dało by się to rozprowadziś po wiosce w małej odległości 100-200m od mojego domu.
Ewentualnie co bym potrzebował i za ile.
Czy prędkość by się wtedy dzieliła na ilość przyłączy?
Pozdrawiam

1. router:
- sprzętowy, chyba wyjdzie najtaniej 200 zł?
- lub, jakiś stary grat, zainstalować linuksa (są nawet jednodyskietkowce do takich zadań - nie potrzeba dysku) 100 + switch 100/200
2. karty sieciowe; na taką odległość przydałoby się coś lepszego - < 100, trochę kabla i już.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ODRzyk



Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 342
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 08:02 Pią 16 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz zmienili mi centrale na taka, co to neo "przepuszcza". No i poszedłem do TelePunkta i poprosiłem o przedstawienie warunków umowy na te promocyjna oferte. Młoda, ładna (oj ładna była bestia) dziewczyna z uśmiechem zaczeła mi tlumaczyć co i za ile. A jak zapytałem jak z tego zrezygnować, to juz miej usmiechu było, a na wezwaniu kierownika si,e skończyło, gdy poprosiłem o ksero umowy. Ale awantura była !!

Spytajcie sie, ile bedzie was kosztowało zerwanie umowy promocyjnej, lub zwykłe zrezygnowanie z promocyjnej oferty.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wjacek



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 519
Skąd: byłe kaliskie

PostWysłany: 21:15 Czw 15 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pawela56
Ale ty zdolny jesteś.
Mam pytanko mam DSL 130 kbps czy dało by się to rozprowadziś po wiosce w małej odległości 100-200m od mojego domu.
Ewentualnie co bym potrzebował i za ile.
Czy prędkość by się wtedy dzieliła na ilość przyłączy?
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
pawela56



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 76
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: 19:56 Czw 15 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja z kolegą, stworzyłem sieć radiową na wiosce używając SDI, bo tylko to jest dostępne i to ciężko się tego doprosiłem;/ wiadomo 11kb/sek jest juz rozdzielone na 8 osób, i jak nic nikt nie ściąga to sie normalnie stronki przegląda, postwiliśmy serwer na linuxie Smile tylko trzeba było w sprzet radiowy zainwestować;/ nie małą kase ale ustanoiliśmy abonament 45 zl i mamy nadzie ze sie zwruci. Niedługo mamy podłączyć radiowo łącze od kumpla NEO 6Mbit <lol>, jest problem ze to ok 6 km w lini prostej, ale tyle już zrobiliśmy to i to myśle ze się nam uda Smile nawet już anteny sektorowe produkujemy hehe yagi to kupiliśmy tylko jedną a resta jest własnej produkcji, na tym można zaoszczędzić Smile Pozdro
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
japka



Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 3822
Skąd: drzewko japkowe ;-)

PostWysłany: 07:36 Pon 21 Lis 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a może szybciej i taniej było by sie do miasta przenieść co chłopaki jak myślicie Question Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 6 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach