Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gospodarz Gość
|
Wysłany: 16:24 Czw 19 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ja osobiscie posiadam Rekorda ZO 58 1990r ale akcje zaczynał w 1992r, i narazie odpukac bo przy 80ha i na usługi do dzis jest na chodzie i na niego nienarzekam chociaz jakby sie znalazł kupiec to sprzedam go w dobre rece chętnych prosze o oddanie głosu????????????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 16:33 Wto 17 Sty 2006 Temat postu: Claas Dominator 78 |
|
|
Mam zamiar kupic kombajn Claas Dominator 78 i chciałbym się czegoś o tym kombajnie dowiedezic.Może ktoś ma lub kosił tym kombajnem i chciałby opisać swoje spostrzeżenia z eksplotacji. tego kombajnu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek Sz
|
Wysłany: 13:37 Czw 5 Sty 2006 Temat postu: MDW E-524 |
|
|
mat napisał: | Panowie koledzy! Może ktoś z Was proacuje lub pracował MDW E-524? Co myślicie o tej maszynie? Waham się nad kupnem MDW. Czy to dobry wybór? Pozdrawiam w nowym roku:) |
Grześ napisał: | Fajne tanie maszyny ale wszyscy mówią że mają silniki trochę za słabe. Sam chciałem takiego kupić już miałem nagranego w Czechach ale czech zrezygnował bo nie kupił JD. Po jakimś czasie trafiła się okazja i kupiłem JD 1188H4 i jestem zadowolony. Te 2 o których piszę są porównywalne wydajnością ale JD ma o 40 koni mocniejszy silniki i jest w sam raz do niego nie jak przy bizonie że obroty bębna potrafią spaść do 40% i tylko słychać uuuuuuuuuuuuuuuuuu uuuuuuuuuuuuuu uuuuuuuuuuuuuu. Mój jeszcze nigdy tak nie zrobił przez 3 lata użytkowania. |
Anonymous napisał: | Dzięki za info. Motorek ma ok.150KM to faktycznie troszkę za mało. Mój znajomy kupił w tym roku taką maszynę. Po jednym sezonie - wiadomo ciężko coś powiedzieć o maszynie dlatego szukam informacji. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek Sz
|
Wysłany: 13:14 Czw 5 Sty 2006 Temat postu: Co sądzicie o kombajnie zbożowym Dronningborg 1650 |
|
|
mirion napisał: | Chcę kupić kombajn zbożowy. Gościo polecał mi Dronningborga 1650 z silnikiem perkinsa szóstką, heder 3,6m, rozdrabniacz słomy (prawie nowy), kabina , zacałe 24000zł.Co sądzicie o takiej maszynie ewentualnie co polecilibyście. Proszę o opinie. |
Anonymous napisał: | dla mnie bomba, a czesci zamienne? |
ol napisał: | Jakiej to wogóle produkcji?? |
Grześ napisał: | O podobnych parametrach masz Fahra chyba 1100 a troche taniej bizona nie polecam może Fortschrit ale będzie szerszy i droższy nie dużo fajne są Claasy u nas gościu ma jakiegoś z 1965 roku kombajn jest starszy od konbajnisty i mu chodzi co prawda ma szrokość 2.5m ale śmiga prawie jak Bizon. Podstawa to dostać części bo wiesz jak jest z staruszkami, nikt i nic nie jest wieczne. |
ralf napisał: | w sumie nie lepiej kupic cos co jest bardziej chodniejszym sprzetem jak ci sie zepsuje inni beda kosic a ty pojedziesz na wycieczke czesci szukac |
oli napisał: | Za 24tys to masz Claasa Senatora 3.6 m i to w bdb stanie:) i przynajmniej z częsciami nie masz kłopotu zresztą te maszyny sie prawie nie psują |
wiktor napisał: | co to znaczy ze do clasa senatora nie ma problemu z częściami.W moich stronach (okolice rzeszowa) wcale nie jest latwo nabyc czesci do kombajnów class |
ralf napisał: | no u nas tez nie ma z tym problemów |
Grześ napisał: | Jak przekręcisz do Korbanków to w ciagu 3 dni masz wszystko napweno ci wyślą za zaliczeniem lub jakąś przedpłatą a pozatym w Polsce jest wiecej serwisów Claasa poszukaj w necie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 15:19 Pon 2 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj to juz nie aktualne bo jesteśmy w Unii jak mało zbierzemy to cena wzrosnie tylko nieznacznie bo tanie zborze może płynąć z południa i zachodu . chyba że nieurodzaj będziemy mieli w całej wspolnocie to ceny rzeczywiscie podskocza drastycznie tak jak mielismy to w 2003 roku.jak narazie zyczmy sobie u nas jak najwyzszych plonów bo to mimo wszysko podnosi zysk.a niech sie zdarzy taka sytuacja ze u nas bedzie katastrofalny nieurodzaj a nazachodzie rekordowe zbiory i co wtedy?przeciez granice otwarte i mamy niby wolny rynek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 22:18 Nie 1 Sty 2006 Temat postu: Re: Claasy |
|
|
Kilka lat temu wykładowca z księgowości mówił że dla rolnika lepszy jest nieurodzaj bo jak wszyscy mają mniej to lepiej go sprzedać po dobrej cenie i ewentualna zniżka plonów będzie zrekompensowana wzrostem ceny.
Ja wolałbym nieurodzajów bo wtedy przynajmniej zboże będzie w rozsądnej cenie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rolnik z Kwidzyna Gość
|
Wysłany: 11:11 Nie 1 Sty 2006 Temat postu: Claasy |
|
|
Dzięki za wskazówki i informacje napewno się przydadzą jak będe kupował.
I szczęśliwego Nowego Roku oraz wysokich plonów wam życze. :=) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 13:20 Sob 31 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Poszukaj w dobrych sklepach a dostaniesz części orginalne z firm które dostarczają do producentów np. Grene łańcuchy kupisz z metra albo na kg szwedzki czy inne nie jest tak źle i wcale nie musisz jechać do serwisów a jak nie chcesz w Polsce to poszukaj na niemieckich stronach tam jest tego wuchta wpisz Mähdrescher to zobaczysz ile wyskoczy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 12:42 Sob 31 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
ŻEby to były przebiegi na poziomie tylko 2-3tys mtg często mają po4-5 tys mtg.Czesto sita są padnięte pasy najlepsze oryginalne, noże od rozdr. rownież,heder na przekładni i tez nalezy zwrócic uwagę na zuzycie jak przyjdzie do remontu to 1 tysiac zł mało, łancuch od pochyłego następne 3 tys zł tulejki na wytrzasaczu intensywnym i wiele innych pierdół. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 22:46 Pią 30 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Claasy czy JD to śą takie maszyny że jak je dobrze przed żniwami przejrzysz a co popsute wymienisz na nowe porządne nie będziesz musiał myśleć o min przez 500 godzin. Generalnie radzę brać z małym przebiegiem koło 2-3 tysięcy silnik jest mniej zajechany.
Tu mają kilka
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T60979 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rolnik z W
|
Wysłany: 22:45 Pią 30 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Posiadałem 96
W moim najczesciej awarie polegaly na roznych peknieciach, urwaniach, ukreceniach roznych elementow! Zmeczenie materialu (maszyna miala juz sluszny wiek)!
Zwroc uwage na podsiewacz, jego naped, czesto wyrabione sa lozyskowania i poloski. Klocki na walach wytrzasaczy.
Moim zdaniem wybieraj wersje z silnikiem mercedesa (nie do zajechania).
Ogolnie maszyny wedlug mnie sa najlepsze w swojej klasie (z tamtych lat)
Polecam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rolnik z Kwidzyna Gość
|
Wysłany: 21:38 Pią 30 Gru 2005 Temat postu: Claas DO |
|
|
Czy macie jakieś informacje na temat Claasów Dominator 76,86,96?Co się w nich najczęściej psuje na co trzeba zwrócić przy zakupie?A może ktoś ma dobrego na sprzedaż? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agro-Jan Gość
|
Wysłany: 16:03 Wto 27 Gru 2005 Temat postu: Hurtownia części do kombajnów zbożowych |
|
|
Witam serdecznie wszystkich użytkowników portalu.
Chciałbym państwu zaoferowacz części do zachodnicz kombajnów zbożowych marki:
Claas, MF - Perkins, John Deere, IHC, Deutz Fahr, New Holland
Części silnikowe do ciągników i kombajnów, maszyn przemysłowych
Perkins, Deutz, MWM, Dawid Brown, John Deere, Styer
Wysyłka kurierem - 24H
HURTOWNIA Sprzedaż Detaliczna oraz Hurtowa
F.H.U.T. AGRO-JAN
32-432 PCIM 1147
WOJ. MAŁOPOLSKIE
Tel. 012 274-85-76
Tel. 012 274-80-79
Fax. 012 372-24-60
E-mail agrojan@poczta.fm
www: www.agrojan.pl
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 19:10 Wto 13 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
A masz dobry alternator do tego akumlatora ja mam ZT 323a i one mają całą instalację na 24 a na przyczepy są osobne styczniki do których doprowadzony jest prąd od 1 akumlatora i jak narazie żaden akumulator od 4 lat mi nie padł. |
|
Powrót do góry |
|
 |
czarny

|
Wysłany: 18:16 Wto 13 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
jak podłączysz z jednego akumulatora to go wykonczysz.
przerabiałem to w kombajnie fmc do groszku. podłaczyłem wentylatorek w kabinie na jeden aku. i tydzień wytrzymał i padł akumulator
ja tez mam w JD klime , ale na max jeszcze nigdy nie chodziła. wydajność zaje..sta... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 17:14 Wto 13 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Nie musi być przetwornicy wystarczy pociągnąć prąd tylko od 1 akumlatora.
Ja mam kline w JD i tylko na początku dłużej chodzi potem jak się schłodzi to sporadycznie się włancza a jak zrobi się ciemno to trzeba ją wyłączyć bo zimno Wydaje mi się że od samochodu będzie chodzić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
czarny

|
Wysłany: 16:31 Wto 13 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
można założyć od samochodu, ale w bizonach jest instalacja 24v. musi iść przetwornica, poza tym wydajność jest za mała. ale mieć a nie mieć...zawsze troszke chłodniej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 18:23 Czw 8 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Nie próbował nikt załozyć od jakiegoś samochody napewno wyjdzie taniej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzesio

|
Wysłany: 18:19 Czw 8 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Niestety nie mam kilmy w kombajnie bo nie usmiechało mi się dopłacać 8tyś. zł.Wiem że z klimą jest super ale.... jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grześ

|
Wysłany: 17:56 Czw 8 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
A masz w samochodzie wentylację czy klimę jak raz poczujesz czym pachnie kilma to już bez niej nie będziesz chciał pracować. Ja mam klimę w kombajnie i to jest luxus. Wentylacja jest taka sobie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzesio

|
Wysłany: 17:24 Czw 8 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Zalezy jakie Bizony kolego.Ja mam Rekorda 2000 i komfort jest na podobnym poziomie jak w Dominatorze. New Holland znacznie poprawił wyciszenie i szczelnośc kabiny i dodał wydajna wentylację wiec naprawdę nie można narzekac.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rolnik z w Gość
|
Wysłany: 15:49 Czw 8 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Klimy nie miałem ale nie było tak zle, jest bardzo wydajna wyntylacja tylko trzeba stosować zasady - zamkniete okna i drzwi oraz czyscic filtry codziennie! A komfort moze nie byl moze tak wysoki jak w nowszych maszynkach ale bizony sie chowaja! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 09:47 Sro 7 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
a miałeś klimę w tej 96 bo bez niej to idzie sie spalić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rolnik z W Gość
|
Wysłany: 13:19 Wto 6 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
A ja 5 lat pracowałem Claas Dominator 96 i co roku wymiatał ok 300 ha!
Zastąpił 3 bizony, a spalał dokładnie 13l na godz omłotu.
A w godzine robił 1,2 - 2 ha. Silnik mercedes 150 KM. Polecam wszystkim! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jumior Gość
|
Wysłany: 10:58 Pon 5 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Ma wrażenie że to będzie kolejna wielka kicha Pronaru. Będę pod ogromnym wrażeniem jak ktoś zdecyduje się kupić ten kombajn. Kiedyś czytałem artykuł z jakiś targów rolniczych i była wzmianka o kombajnie z Białorusi, w której autor po podniesieniu pokrywy z boku zauważył pięknie wyeksponowany łańcuch cały w rdzy. To był kombajn przeznaczony na wystawa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|