Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 04:11 Pon 14 Paź 2019


Urządzenia GPS
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 17:20 Nie 7 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój też dziś tak dobrze łapał sygnał ale do czasy jak się pogoda załamała wiaterek i chmurki pokazały - dokładność spadła do 3 m za antenie ale to i tak dobrze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
pejton



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 16:28 Nie 7 Maj 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj odpaliłem GPS i zostawiłem na otwartej przestrzeni na 5 minut, gdy wróciłem to się zdziwiłem odbiornik pokazywał dokładność +/-2m bez anteny zewnętrznej po dołączeniu anteny dokładność wzrosła do 1m. Bez anteny jeszcze takich wyników nie miałem Shocked Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
pejton



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 06:29 Nie 9 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najbardziej uniwersalnymi odbiornikami są GARMINY 60C i 60cs ten drugi jest z kompasem elektronicznym isensorem barometrycznym. Ostatnio pojawiły się w/w modele z SIRFEM - większa czułość. Nadają się one do samochodu (mały mankament- nie mają komunikatów głosowych), outdooru i pomiarów pól - zapamiętuje do 10 pomiarów.
Ja osobiście posiadam 60C i jestem zadowolony, sprawdził się w samochodzie, oraz w polu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
jozekmj



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 31
Skąd: Zębowo k/Słupska

PostWysłany: 21:47 Sob 8 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Też myślę nad zakupem GPSu. Ale bardziej bym ył skłonny kupić coś co przydało by się nie tylko do pomiarów. Sporo podróżuje i myślałem nad czymś z mapą.

Czy ktoś ma coś w tym stylu bo niestety nikogo takiego nie znam.
I czy wiecie może kiedy mniej więcej rusza Galileo i czy odbiorniki GPSu bedą pracowały w tej sieci. Z tego co słyszałem to raczej nie.

I jeszcze jedno czy ktoś używa programu Mierniczy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
steel



Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 32
Skąd: Z Polski (ściana wschodnia)

PostWysłany: 17:28 Sob 1 Kwi 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli masz oryginalną instrukcję producenta/dystrybutora tego sprzętu (dot. głównie pomiarów) to znajdziesz info że najlepiej zmierzyć conajmniej 2 razy a wynik uśrednić, a jeśli różnica jest większa (tzn. może znacznie zaważyć na wyniku) to nawet ze 3 razy nie zaszkodzi.

Ale proponował bym inny sposób, mierzysz np. 2 razy za pierwszym razem sprawdzasz obwód i mnożysz przez 1.25 m (to jest wskaźnik błędu przyjmowany przez ARiMR podczas kontroli tego typu sprzętem - było o tym wcześniej) i to co Ci wyjdzie to będzie tolerancja na tej działce. I jeśli inspektor ARiMR zmierzy mniej od Ciebie ale mieści się to w tej tolerancji to wszystko jest OK!!
i tak np. zmierzyłeś 0,50ha obwód 1000m; 1000m*1,25m= ok. 0,13 ha pomyłki jest dopuszczalnej na tej działce. Tylko 1 podstawowy warunek zmierzona przez Ciebie działka rolna nie może być większa od działki ewidencyjnej (lub ich sum)!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 19:39 Czw 30 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wygląda na to że masz doświadczenie w pomiarach wię jak myślisz- posiadając garmina60 wystarczy tylko raz dokonać pomiaru czy więcej razy i uśrednić wynik Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marsen



Dołączył: 23 Mar 2006
Posty: 10

PostWysłany: 12:10 Sro 29 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

obmierzylem gps z 1500ha ( 76C+ antena) mierzylem też kilkakrotnie te same dzialki w różnym czasie. błąd ma raczej wpływ na połóżenie całej działki na "globie" niz na jej powieżchnie - dryfuje cala dzialka
dobrze to widac jak sie mierzy w roznych dniach albo godzinach ta sama dzialke i nalozy slady na siebie w komputerze stacjonarnym


z anteną zewnetrzna i WASS mozna spokojnie mierzyc do doplat
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pejton



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 15:34 Pon 27 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisałem:
Czasami z wyłączonym WAAS -em dokładność jest lepsza
ale zapomniałem podkreślić, że tylko czasami Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 13:06 Pon 27 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może masz rację. Muszę przetestować Idea
Ale producent zaleca włączenie WAAS dla dokładniejszego pomiaru.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pejton



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 23:25 Czw 23 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czasami z wyłączonym WAAS -em dokładność jest lepsza Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Liberacki



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 290
Skąd: Farma nad Nerem

PostWysłany: 23:18 Czw 23 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mirosław napisał:
Z jaką dokładnością udaje się wam mierzyć?Na moim GPS 60 udało mi się maksymalnie na "pozycja +/-2m" z anteną zewnętrzną.Bez anteny było "+/-4m".Jeśli ktoś ma lepszy wynik to proszę o podanie na jakiej antenie to uzyskał.

Ja na swoim łapie tylko +/-4m mimo podłączonej anteny i włączonej funkcji WAAS.
Kupiłem go miesiąc temu i teraz mam obawy czy pomiar będzie miarodajny Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pejton



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 19:42 Czw 23 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Antenę kupiłem u dilera Garmina, a EGNOS ( Europejski System Wspomagania Satelitarnego) to to samo co WAAS (ang. Wide Area Augmentation System) - amerykański satelitarny system wspomagający system GPS.
Są to satelity o numerach powyżej 30. Niestety nie zawsze dają poprawki (są w fazie testów).
poprawki są uwzględniane, gdy na słupkach satelitów pojawią się literki D .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mirosław



Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 93
Skąd: Poznańskie(byłe)

PostWysłany: 17:58 Czw 23 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pejton napisał:
Zestaw GARMIN 60C + antena GA27C +/- 1m przy włączonym WAAS/EGNOS


Gdzie kupiłeś tę antenę i co to jest EGNOS?Znalazłem tylko w swoim WAAS(mam to włączone).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pejton



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 13:33 Czw 23 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zestaw GARMIN 60C + antena GA27C +/- 1m przy włączonym WAAS/EGNOS
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mirosław



Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 93
Skąd: Poznańskie(byłe)

PostWysłany: 10:52 Czw 23 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z jaką dokładnością udaje się wam mierzyć?Na moim GPS 60 udało mi się maksymalnie na "pozycja +/-2m" z anteną zewnętrzną.Bez anteny było "+/-4m".Jeśli ktoś ma lepszy wynik to proszę o podanie na jakiej antenie to uzyskał.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PIOTRPIOTR



Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 4

PostWysłany: 20:23 Sob 18 Mar 2006    Temat postu: PRECYZYNE POMIARY DO IACS ORAZ MAPY ZASOBNOśCI Odpowiedz z cytatem

Szanowni forumowicze.
Posiadamy bardzo dokładny sprzęt (antena 5Hz), pomierzyliśmy juz ok 400tys ha bez żadnych niezgodności. Tworzymy precyzyjne mapy zasobności i zmienności glebowej. Na pomiary do IACS dajemy gwarancję finansową do wysokości 100tyś USD. Ceny konkurencyjne.
Zapraszam
times@o2.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Koyot
Gość





PostWysłany: 10:58 Sro 15 Mar 2006    Temat postu: Pomiar Pól Odpowiedz z cytatem

Czy maze ma ktos program "Mierniczy" stwozony przez firma Agro Mapa
Jesli ktos ma to wyslijcie link albo jakis namiary na gg 7838390
Dzieki
Powrót do góry
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 12:11 Nie 5 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jak mierzyłej jednemu gościowi na powierzchni 4 ha brakowało 0,5 ha. Na początku myślałem że coś źle zrobiłem i jeszcze raz mierzę i to samo. Wzieliśmy mapy tego pola i patrzymy a sąsiad jest z 1 m w tego gościa polu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Rolnik z W



Dołączył: 30 Gru 2005
Posty: 152
Skąd: wielkopolskie

PostWysłany: 11:38 Nie 5 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

druga strona ze w duze arealy czesto sa w orani sasiedzi i z tad te braki powierzchni, w jednej spoldzielni mierzylem dzialke ewidencyjna o pow 37 ha i wyszlo ze ma 35,4 ha!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 17:20 Sob 4 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rolnik z W napisał:
Mam garmina i rzeczywiscie zaniza powierzchnie (co wydaje sie bezpieczne w zwiazku z wnioskiem), na duzych powierzchniach pow 20 ha brakuje czasami nawet 1 ha!
Jednak jak pokazał zeszły rok - kontrolerzy totalnie sobie nie radza z powierzonymi zadaniami wiec narazie jest oki!
Znam kolesi co zaprowadzali "kontrole" na zopelnie inne pola niz mialy byc mierzone i oni mierzyli - wychodzily im cuda! Laughing

Oj tyle to aż mi nie brakowało ale zawsze o kilka arów zmniejszał moze też źle chodziłem nie dokładnie i stąd te różnice.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Gość






PostWysłany: 11:01 Sob 4 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robilem w kontroli (juz drugi sezon). Ale z tym nieradzeniem sobie to bywalo rożnie. Zalezy w którym rejonie kraju i jacy ludzie w niej jezdzili. Osobiscie znam osobe która tak jak ja też drugi sezon-ale sama to by kontroli nie zrobila.Ale inna z kolei w tym roku po raz pierwszy i została w naszym regionie specjalistą od trudnych przypadków (m.in. takich jak opisujesz próbą zaprowadzenia na inne działki Smile ) - oj cuda ludzie potrafią.
A sam np. to kilka takich przypadków rozwikłałem-i to jeszcze sytuacje w których rolnik nie chce współpacować (mówi a ja nie wiem gdzie jest ta działka i sobie sam jej szukaj Smile ). No i przy pomocy mapy i GPSa trzeba było coś takiego znaleźć - i nei było problemów, jak juz się do wprawy doszło. Ale jak rolnik nie chciał i nie wiedział gdzie ta działka to nie mógł się tez wytłumaczyć jak rosło "żytko 5m".Smile ale ja juz nic do tego nie miałem.
A i jeszcze jedno najciekasze były historyjki jak to się coś na tym polu uprawia (nieuzytek) - jak ja pochodze ze wsi i wiem jak pole wygląda Smile - to były najlepsze rzeczy do śmiechu po cąłym dniu pracy!!!
Powrót do góry
Rolnik z W



Dołączył: 30 Gru 2005
Posty: 152
Skąd: wielkopolskie

PostWysłany: 22:26 Pią 3 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam garmina i rzeczywiscie zaniza powierzchnie (co wydaje sie bezpieczne w zwiazku z wnioskiem), na duzych powierzchniach pow 20 ha brakuje czasami nawet 1 ha!
Jednak jak pokazał zeszły rok - kontrolerzy totalnie sobie nie radza z powierzonymi zadaniami wiec narazie jest oki!
Znam kolesi co zaprowadzali "kontrole" na zopelnie inne pola niz mialy byc mierzone i oni mierzyli - wychodzily im cuda! Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
luk



Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 674
Skąd: dolnyslask

PostWysłany: 12:58 Pią 3 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GPS to systaem amerykanski, a ten europejski to galileo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4027
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 12:15 Pią 3 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój garmin raczej zaniża powierzchnię niż zawyża więc może być, tylko problem z ONW, a w razie kontroli no problem. U mnie w zeszłym roku nie było żadnej kontroli tylko samolot latał z pół dnia. Więc już kontrole przeniosły się w powietrze. Za rok dwa to już satelity będą to robić a co śmieszniejsze słyszałem że ten satelita którego europejczycy wystrzelili do nowego systemu ala gps będzie słóżył miedzy innymi do celów kontroli rolników.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Gość






PostWysłany: 10:00 Pią 3 Mar 2006    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niewiem jak jest w Twoim regionie, ale naprawdę 5zł jest relane i nieważne że mają mało ha, ponieważ działa "efekt fali". To polega na czymś takim, że jedziesz i mierzysz jedemu gościowi (np. za 5zł) wtrakcie, lub zaraz po schodza się sąsiedzi i pytaja ile u nich by to kosztowało (a ile od nich już bierzesz to już od ciebie zależy), bardzo często dzwonią dopiero później i się uwawiają. Ale nie ma tak wszędzie.
Spotkałem kilka miejscowości gdzie ludzie stosowali tylko twoja metodę i ustalali powierzchnie na podstawie różnych trójkątów(ale robili to tylko ponieważ, uważali, zresztą nawet słusznie-o tym poźniej-, że niczym tak dobrze nie zmierzą jak tym).
Muszę też powiedzieć, że kontrola też dość często odbywała się właśnie Garminami (ale nie tylko,czasem czymś znacznie dokładniejszym, lub typowymi przyrządami geodezyjnymi-niepamiętam w tej chwili nazwy)-dlaczego właśnie nimi, ponieważ zgodnie z wytycznymi ARiMR do kontroli, spełniały one odpowiednie wymagania (po drugie są też dość niedrogie).
A jeśli chodzi o ich dokładność (zreszta też innych GPSów,nie tylko garmina), to bywa z nią bardzo,ale to bardzo różnie. Jedno pole (bez żadnych przeszkód w postaci lasów, budynków, linii energetycznych itd.) zmierzone tym samym modelem, za jakiś czas (np. za 2 miesiące) i ta sama działka jest już inna (skurczyła się, rozrośła- nie sądzę!!). Co np. mi się w nich podoba (oprócz dość prostego menu-jak to u amerykanów) jak liczy powierzchnię nierównych działek (np. coś w kształcie U, gdy zaczynasz od początku mierzyć) to elegancko policzy ich powierzchnię (bo miałem okazję coś podobnego mierzyć na innych to nieraz głupoty wychodzą).
No i dlatego sądzę że z tą dokładnościa to bywa różnie, ale za to napewno wiem że zmierzona działka (obojetnie czym i najlepiej ze dwa razy) to juz do kontroli przynajmniej 90% pewności że jest OK (no może nawet 98%). I restrykcji, raczej rzadnych byc nie powinno, lub naprawdę niewielkie.
A jeśli to tylko dla siebie go kupiłeś, to co wcześniej napisałem to nadal aktulalne (dot. ONW oi TUZ) - nie zapóźno na mierzenie??

A uwagi to zabradzo do Siebie bierzesz!! Naprawdę, krytykę trzeba umiec przyjmować, a może kiedyś bedziemy doskonalsi lub przynajmniej bedziemy wiedzieć więcej - dobrze też wiedzieć więcej o sobie!!
Przepraszam za błędy - gdyby się pojawiły
Embarassed
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 4 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach