Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 08:10 Czw 18 Paź 2018


Agrolok
Urządzenia GPS
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ansu



Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 845
Skąd: ja się tu wziąłem

PostWysłany: 09:19 Czw 1 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślałem o odbirniku GPS np. http://www.q-s.pl/prod/GPS_GM-210_USB.html
podłączonym do laptopa
Jakiego użyć oprogramowanie by wykorzystać do pomiarów w rolnictwie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Gość






PostWysłany: 21:39 Wto 29 Lis 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a pod co podłączasz tego gps-a? Laptop/palmtop? Jaka marka? Chyba że chcesz jakiś konkretny odbiornik GPS (koszt ok. 2000PLN, godne polecenia i tanie są Graminy i Magellany. Nie mają super dokładności,ale do pomiarów, archiwizacji i obróbki danych nadają się doskonale). Napisz o co dokładnie chodzi, może coś podpowiem!
Powrót do góry
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 18:35 Pią 11 Lis 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A to nie wiem jak to ugruść coby zagrało może są gdzieś w plikach tego programu jakieś wskazówki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ansu



Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 845
Skąd: ja się tu wziąłem

PostWysłany: 09:19 Pią 11 Lis 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NAVIGO - Mapa Samochodowa Polski
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 21:59 Czw 10 Lis 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten program to MapSource?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ansu



Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 845
Skąd: ja się tu wziąłem

PostWysłany: 17:51 Czw 10 Lis 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytam o sam odbiornik (nie kompletne urządzenie) do nawigacji GPS i program, który liczyłby powierzchnie itp. Posiadam tylko mapę współpracującą z odbiornikiem GPS, na której widzę swoje położenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grześ



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 4169
Skąd: Bliski zachód. PRA

PostWysłany: 23:11 Sro 9 Lis 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odbiorniki gps samoczynnie mierzą powierzchnię nie musisz ich podłanczać do kompa. W kompie możesz archiwizować pomiary i takie inne rzeczy. Chyba że chodzi ci o jakieś z komórek tego to nie wiem. Te które tutaj opisamo działają samodzielnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ansu



Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 845
Skąd: ja się tu wziąłem

PostWysłany: 17:30 Sro 9 Lis 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaki odbiornik GPS podłączyć do laptopa i jakiego użyć oprogramowanie by wykorzystać do pomiarów w rolnictwie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kaśka
Gość





PostWysłany: 13:43 Wto 8 Lis 2005    Temat postu: GPS Odpowiedz z cytatem

Witajcie
Mamy GPS-a map 60. Sprawuje się super. Wzięliśmy dla porównania takiego z aktualizacją (gospodarujemy w górach - róznica poziomów na jednej działce ok. 300m). Wyszło na to, że zaniża wartości więc przed agencja jesteśmy "czyści". Pżecież nikt nas nie oskarży, że chcemy dostać mniej pieniędzy no nie? Nie jest to tez tak duża różnica, aby stanowiła jakiś problem. Pozatym jest jeszcze jeden sposób na pomiary: jesli wasze działki wchodzą w skład większego areału z zasady przyjmowano zgodność podanych danych. Pozdrawiam Cool
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: 12:21 Czw 13 Paź 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Błąd, to nie zawsze 3%. 3 dla gospodarstwa,ale już dla działki zmierzonej taśmą (mniejszej niż 5ha) tolerancja jest 5% powierzchni. Dlatego to nigdy nie jest tak oczywiste, jak pisze Agrodoradca.Każda metoda pomiaru ma inny błąd (tolerancję).Nieraz jest ona aż nadto "tolerancyjna",a nieraz oczekuje się dużej skrupulatności rolnika w pomiarach,dlatego dobrze radzę-ZMIERZCIE WSZYSTKIE DZIAŁKI W GOSPODARSTWIE-nawet sami,to przynajmniej konsekwencje będą mniejsze.
Pozdrawiam wszystkich!!!
Powrót do góry
Grześ
Gość





PostWysłany: 19:00 Pon 10 Paź 2005    Temat postu: !! Odpowiedz z cytatem

Mam GPS 60 z Garmina i tak szczerze to raczej zaniża niż zawyża mierząc działki dokładnie po obwodzie i porównując to z wypisem z rejestru zawsze było mniej +- 1 - 3 arów. Ale w porównamiu z kraczką to nie ma o czym mówić
Powrót do góry
japka



Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 3830
Skąd: drzewko japkowe ;-)

PostWysłany: 10:08 Sro 8 Cze 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uważam,że komputeryzacja rolnictw jest jak najbardziej na miejsu, ułatwiłobu mi i posiadaczom zwierząt prace Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
agrodoradca
Gość





PostWysłany: 09:05 Pon 30 Maj 2005    Temat postu: gps w pomiarach Odpowiedz z cytatem

szczegółowe informacje nt kontroli znajdziesz w "Przewodniku dla inspektorów terenowych".
Tak jak napisał e-tom nie zawsze tolerancja błędu to 3%, wszystko zależy od obwodu
Powrót do góry
e-tom



Dołączył: 22 Kwi 2005
Posty: 8

PostWysłany: 08:45 Czw 5 Maj 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pawel napisał:
A gdzie mozna znalezc szczegolowe informacje na ten temat?



Niestety nigdziej tego nie znajdziesz. Sad


Najlepiej zmierzyć pole tak, żeby było "dobrze" tzn. żeby można było mieć tzw. "czyste sumienie" - jeśli istnieje Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pawel



Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 50
Skąd: dolnośląskie_pow.złotoryjski

PostWysłany: 07:48 Czw 5 Maj 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A gdzie mozna znalezc szczegolowe informacje na ten temat?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
e-tom



Dołączył: 22 Kwi 2005
Posty: 8

PostWysłany: 14:59 Sro 4 Maj 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przy tej metodzie błąd liczony jest od obwodu. A agencja się tym kieruje, bo to jest jej pomysł. 3% to granica błędu w gospodarstwie, a nie na danej działce.Więc większy obwód to większy możliwy błąd, ale nie do końca....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pawel



Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 50
Skąd: dolnośląskie_pow.złotoryjski

PostWysłany: 11:09 Sro 4 Maj 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie, w jaki sposob blad pomiaru powierzchni jest uzalezniony od obwodu, i czy agencja sie tym kieruje przy obliczaniu bledu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
e-tom



Dołączył: 22 Kwi 2005
Posty: 8

PostWysłany: 08:53 Sro 27 Kwi 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z reką na sercu? Jeśli mierzysz budynek, który ma 20m i jedno przejście z GPSem 19.5, drugie 20.3m. To myślę że wystarczy! krótkie odcinki lepiej zmierzyć jakąś miarą, prawda.
A jeśli chodzi o błąd pomiaru na działce-bo to Cię pewnie interesuje. Otóż działka zmierzona taśmą a zmierzona GPS to rozbieżność kilku arów. Dla większej pewności jak radzi producent zmierzyć ok. 3 razy a wynik uśrednić. gdybyś zrobił to na kilku działkach to zobaczysz że wyniki będą bardzo podobne.
Wszystko zależy też od kilku innych czynników (ściana lasu, budynku, naturalne wzniesienia, pochmurne niebo-chociaż nie do końca to ostatnie). Również bardzo wąska działka wpływają na ten błąd.
I teraz najważniejsze (nie chciałbym nikogo reklamować). Odpowiedź na pytanie: czy dają dostaczeną dokładność (tzn. czy agencja też zmierzy tyle podczas ewentualnej kontroli). I tak i nie.Dlaczego? Jeśli tak to problem z głowy. Jeśli nie to jest coś takiego jak błąd pomiaru (liczony od obwodu danej działki) on daje sporą pewność.Ale to już inna historia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gawelmi



Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 24

PostWysłany: 07:00 Wto 26 Kwi 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie, jaka jest precyzja i dokłądność tych urządzeń? Kalibrowaliście je, tak z ręką na sercu np z jakąś miarą, np 25 metrową?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
e-tom



Dołączył: 22 Kwi 2005
Posty: 8

PostWysłany: 14:09 Pią 22 Kwi 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam takiego GPSa. Jeśli o chodzi o użytkowanie to myślę że bardziej praktyczniejszy byłby model map76, oczywiście trochę droższy. Na Twoim miejscu zaopatrzyłbym się także w antenkę-większa dokładność pomiarów. A dlaczego map-ten model ma już wgraną dość szczegółową mapę (główne drogi większe miejscowości, rzeki), ale można dograć inne, bardziej konkretne. I można wykorzystywać go nie tylko do pomiarów, ale i do szeroko rozumianej nawigacji (do tego głównie służą) Idea
Jeśli chodzi o pomiary (w mapie polskie menu) menu jest proste i rozbudowane, ale nie zabardzo, więc się nie zgubisz ani niezaplączesz w coś-ogólnie intuicyjne. Nakreśli kontury danej działki (zapisaną na mapie, można nawet po "ciemku" zlokalizować), z samego wyświetlacza mozna odczytać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gp2005



Dołączył: 20 Kwi 2005
Posty: 1

PostWysłany: 17:22 Czw 21 Kwi 2005    Temat postu: GPS Odpowiedz z cytatem

Dzieki za zamieszczenie tematu.
Czy ktoś z czytających tą stronę ma urządzenie GPS do pomiaru powiezrchni pól, a jak tak to prosiłbym o opisanie swoich doswiadczeń w tym temacie. Zastanawiam sie nad zakupem takiego urzadzenia, reklamowanego na tym portalu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Albo



Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 317

PostWysłany: 18:50 Sro 20 Kwi 2005    Temat postu: Urządzenia GPS Odpowiedz z cytatem

na życzenie gp2005
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Informatyka w rolnictwie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach